Šta je novo?

Baterije na laptopovima... i sve o tome

Ja sam cuo sa raznih strana razna i delimicno ili potpuno razlicita pravila o nacinu ophodhenja sa baterijama, pa sam zato i trazio savet u ovlascenom servisu.... Probacu tako, pa cu videti kako ce se baterija ponasati....

Pozdrav svima ,da li je neko kupovao bateriju za laptop sa alija? Čitao unazad pre par godina je neko pisao ,da ne stižu baterije u stvari naši sa carine ih vrate natrag za kinu. U glavnom je shipping za baterije preko 100$ . Ja našao jednog što šalje za 6$ pa ne znam u čemu je caka.... Postoji li neka posebna vrsta oporezivanja baterija?

Pozdrav svima ,da li je neko kupovao bateriju za laptop sa alija? Čitao unazad pre par godina je neko pisao ,da ne stižu baterije u stvari naši sa carine ih vrate natrag za kinu. U glavnom je shipping za baterije preko 100$ . Ja našao jednog što šalje za 6$ pa ne znam u čemu je caka.... Postoji li neka posebna vrsta oporezivanja baterija?
Ja probaj pre koji godinu ali sam odustao. Tad su uveli da se baterije salju na poseban nacin tipa DHL ili slicno. Kupis baterija za 10 eur, a slanje 200... Mislida je to i danas aktuelno.
Tako da mi to za 6 eur ne pije vodu...

Na Lenovo Ideapad 3 15ITL punjač prekida punjenje kada se pregreje. Na internetu sam našao isti takav punjač, 3.25A, 65W i 4mm*1.7mm. Original je 7800 u radnji, 4500 na KP a zamenski je 2000 dinara. Šta uzeti?

Ja se nisam usudio bez probe.
Uzeo Cooler Master univerzalni za Samsung laptop tada. Nije ni bio jeftin, nekih 50€ a ima dosta godina od tada. Ne pitaj me koji je jer je u firmi u radu, a taman se pobeglo sa posla za vikend :)
Te jeftine zamenske mi nije padalo na pamet ni da gledam. Nije da ne rade ali ne treba mi taj rizik za bitne stvari.

Zdravo svima, potrebna mi je pomoc oko resavanja problema sa baterijom na HP Elitebook G5 racunaru. Nabavio sam skoro taj laptop i od tada imam problem sa baterijom. Dosao je kod mene sa originalnom baterijom, trajanje nisam odmah testirao tj. nisam merio koliko moze da radi dok je na bateriji ali mi se desavalo da se laptop gasi na 40%, nekad na 50%, nekad na 20% i svaki put kada proverim stanje baterije sa /powercfg batteryreport dobijem smanjeni kapacitet.
To mi sve deluje na losu batt i ja nabavim drugu novu zamensku bateriju, stavim nju i krenem da testiram trajanje. Baterija izgura 1:45h, nije ono sto bih hteo ali nije bitno. Medjutim vidim da se laptop isto gasi, na 20, 30, 40%, nema pravila. Uradio sam 3-4 ciklusa tako i uvek se laptop ugasi naglo pre nego sto stigne da ode u sleep ili hibernaciju, cak sam jednom povecao % za hibernaciju i laptop je nastavio da radi i ispod zadate vrednosti a nije otisao u hibernaciju kako treba.

Sledece sta radim, uzmem stavim staru bateriju, upalim racunar i od 70% do 40% laptop radi 2h bez gasenja. Prikljucim laptop na punjac i ostavim celu noc do sutra popodne, proverim stanje i vidim da se kapacitet podigao na 82% od fabricke vrednosti. Rekoh super, upalim racunar i taman krenem da radim nesto on se naglo ugasi.... Rekoh ma da, crkla je batt, lazne vrednosti... Medjutim ja uzmem i bocnem punjac na 1 minut, samo dok se podigao sistem, iskljucim punjac i laptop je radio punih 4h sa tom baterijom. Kad se upalio pisalo je 15% napunjenosti i tako je radio satima na youtube. Napravio sam batch fajl koji mi je u txt dokumentu ispisivao tacno vreme svaki minut, kad sam otvorio fajl video sam da je racunar radio punih 4h pre nego sto je ispisao zadnje vreme tj. ugasio se.

Inace nikad mi ne pise preostalo trajanje baterije. Sve sam pokusao sto sam nasao na netu, brisanje i dodavanje upisa u registar, brisanje drajvera za bateriju, itd. ALi nikad ne ispise preostalo vreme trajanja baterije.

Onda sam sa UEFI HP alatom pokusao da uradim test i kalibraciju, test je prosla kad je prvi put upaljen laptop i kad sam ocitao onu vrednost od 82% battery health-a, kada se ugasio zbog "nedostatka" struje test je pokazao Failure. Medjutim ni u kom trenutku mi nije dao opciju da nakon testa uradim kalibraciju.

Hvala unapred.

@Edit:
Windows 10 pro sa digitalnom licencom je instaliran svez i uradjen update na 22h2, Punjac je originalan. Sve ostalo normalno, racunar radi ocekivano.

Napisi oznaku baterije.

Mozda imam par komada negde, originalne.

Prema ovome sto sam do sada video, mislim da stanje baterije nije problem koliko njena kalibracija.

Otvori command prompt i ukucaj: powercfg /batteryreport, enter.

Vidi sta kaze.

Za power reset ukucaj: powercfg –restoredefaultschemes

Battery report za danas i za ovu org. bateriju u njemu kaze sledece:

NAMEPrimary
MANUFACTURERHewlett-Packard
SERIAL NUMBER06544 2018/07/03
CHEMISTRYLIon
DESIGN CAPACITY50.012 mWh
FULL CHARGE CAPACITY42.423 mWh
CYCLE COUNT70

HP diag. alat kaze da je kapacitet na 84% i da je sve ok. Laptop je bio na punjacu od juce kad se ugasio, tipa 21:30 do sada.

Sta treba da se desi ako odradim power reset?

Dopuna;

Baterija je: ss03050xl

Odradio sam powercfg –restoredefaultschemes, restartovao racunar i sada pise da je napunjenost 0%, pre restarta bila 82%.

Ovo je zapisala skripta pre restarta:
uto 08.10.2024. 16:12:26,63
Procenat napunjenosti baterije: 82%

Da li laptopovi sa integrisanom baterijom mogu da rade ako su priključeni na punjač kada im se izvadi baterija?

Nisam naišao na neki da ne može. Neki rade sporije bez baterije, ali funkcionišu. Probaj, pa vidi, jer nema šta loše da se desi - ili radi ili ne radi.

Treba mi pomoć oko baterije na Dell Inspiron 15 (5559). Piše da baterija ne valja i stoj stalno na 2%. Laptop radi i bez nje, samo je spor (i samo paljenje i posle kad se podigne sistem). Kupljena je nova zamenski baterija sa Amazona za probu (besplatno je vraćene za DE), ali je ispao je da na ovom laptopu slučaj kao što su neki u komentarima i pisali - neće da puni bateriju, već upali belu led diodu (koja označava da se puni), a zatim krene da menja boju iz bele u narandžastu, za šta Google kaže da znači da je prepoznaje da nije originalna.

Jel postoji neki način da se prevari laptop i da krene da puni i koristi tu bateriju?
- Ako ne postoji, jel ima neko predlog za novu bateriju. Originalna je 100€, pa ako ima jeftinije dobro bi došlo :)

Pozdrav, da li moze da radi neka externa baterija na laptopu generalno? Jel to moguce uopste?
Acer Aspire e15 je laptop, baterija drzi nekih 2-3h. Koliko traje baterija kad se uzme nova i koje su tu cene? Hvala

Ne.

Od 30 do 50e. Treba ti tacna oznaka baterije.

Kako da ti neko odgovori na pitanje dok ne znamo oznaku baterije i dobavljivost iste?

Baterija mi je na 80% originalnog kapaciteta, je li još da čekam ili je već vrijeme za zamjenu? Vidljivo je da se brže prazni no ranije. Asus rog u pitanju. Ima li originalnih baterija u Bgu?

Pozdrav, drustvo.
Ovo mi je prvi put da se javljam na ovoj temi, jer sam sto se tice lap topova i baterija tanak sa znanjem.
Imam Dell lap top i baterija je jako pocela da mi slabi, a kako i ne bi kad preko nje gledam video visokih rezolucija.
Kako, gde i za koliko mogu kupiti novu bateriju za moj lap top?
Jos jedna stvar, ja ne znam koji je model moj lap top da bih na osnovu toga nasao odgovarajucu bateriju. Kako bih mogao da proverim koji je tip mog lap topa?
Unapred hvala na svakom savetu.

Trebalo bi da ima informacija o modelu u System Information (kucaj u search i pokreni program pod tim imenom) pod stavkom System Model.

Nazad
Vrh Dno