Šta je novo?

Banka Intesa

pazi, imas 2 vrste placanja intesa kreditnim karticama:
1. Na rate bez kamate (ono sto sam gore objasnjavao) - i kao sto neko rece, nema kamate ali naplacuju neki fee po rati (50rsd - ili 0 ako je magnifica racun)
2. Revolving kredit - to je normalno, osnovno koriscenje kartice... Tako mozes da placas na bilo kom POS terminalu (ne mroa da ima prodavac ugovor sa intesom)...
Platis nesto 100k, do 10. sledeceg meseca ti stize prva "rata" koja je valjda minimalno 5% od duga... Ti biras koliko ces uplatiti, ali minimalno mora 5%... Ako ni to ne uplatis onda idu opet neke kamate za kasnjenje itd... Ako uplatis ceo dug do 10. mislim da nemas kamatu... Ako uplatis 10k, ide ti kamata na onaj ostatak od 90k... Kamata je nesto 30% na godisnjem nivou bila... Sad nisam siguran kako se to obracunava i koliko to zaista izadje ali moze da bude *******o ako nisi disciplinovan... Ja taj revolving nisam mnogo koristio, mozda desetak puta... meni vise znace ove rate bez kamate (opcija 1.)...

Da da, sad mi je jasnije. To sam hteo da razresim, jer osnovna namena ce mi biti za neke vece kupovine kreditnom, jer mi je na debitnoj ogranicen limit.
Za normalno placanje ako bih morao kreditnom, gledao bih da to budu sume koje mogu lako da pokrijem platom. Ne bih se zalecao osim ako nije nesto hitno itd.
Disciplina je svakako ono glavno. Zeni ne dam karticu. :D

Samo da napomenem, ne moraš ti ništa da uplatiš, ali ti se onda po trajnom nalogu sa tekućeg računa skida tih 5%. Ako tamo nemaš dovoljno sredstava, ideš u nedozvoljeni minus, pa i na to plaćaš kamatu. Meni se desilo par puta da zaboravim da treba da uplatim, i to od kad su prestali da šalju mejlove sa transakcijama od prethodnog meseca, pa sad moraš da uđeš u aplikaciju i to sam da proveriš. Uglavnom, vrlo retko koristim intesu, samo za online kupovinu, više ni rate ne koristim iz principa zbog tih 50din mesečno kad su "romi".

Mozda @PJ moze da nam da odgovor? Tj. da li je ugovor izmedju prodavca i banke takav da trosak ide po transkaciji (placanja na rate), ili se zakljuci na odredjen vremenski period pa ne afektuje pojedinacne transakcije (u smislu racunanja boljih/losijih uslova)!?
Prodavac koji ima ugovor sa Intesom o naplati na rate, može da izabere dve opcije.
  • da odmah (sutradan) dobije sav novac i Intesi plati procenat za to, a kupac plaća kako rate dospevaju.
  • da rate dobija na svakih mesec dana (kupiš 2.juna, tebi prva rata stiže na naplatu 10.JULA, prodavac prvu ratu dobija 3.JUNA)

U oba slučaja prodavac plaća redovnu proviziju za kartičnu transakciju, koju je dogovorio sa bankom.

Prodavac umanjenjem cene se odriče dela svoje marže, pa može doneti odluku da se odrekao prevelikog dela marže i da mu se ne isplati da čeka novac ili plati banci kamatu da odmah dobije novac.

Ispravka: Magnifica korisnici nisu oslobođeni plaćanja fiksne naknade po rati.
Ako Magnifica korisnik ima Master Gold, ne plaća naknadu.
Ako ima Master standard, plaća.

Magnifica korisnik nema naknadu ako plaća dinarskom debitnom na rate.

Kreditna kartica je super stvar ako ne plaćaš ni dinara revolving kamate. Ako uletiš u taj vrtlog, onda je noćna mora (iako nije najskuplji način zaduživanja).

Zašto bi neko uzeo Mastercard Standard ako je Magnifica klijent, pa još uz to ima pravo na "besplatnu" MC Gold (uračunatu u mesečno održavanje paketa)?

Ne, ako kupuješ kod partnera koji imaju ugovor sa intesom gde je dozvoljena kupovina na rate, nema kamate sve dok svaku dospelu ratu plaćaš do 10. u mesecu. U tvom slučaju, platiš 10.000 do 10. u mesecu, 90k je preostali iznos, ponovo sledećeg meseca plaćaš 10.000 do 10. u mesecu i nema kamate. Ako zakasniš i 1 dan obračunava se kamata za ceo mesec.

Ispravka: Magnifica korisnici nisu oslobođeni plaćanja fiksne naknade po rati.
Ako Magnifica korisnik ima Master Gold, ne plaća naknadu.
Ako ima Master standard, plaća.

Magnifica korisnik nema naknadu ako plaća dinarskom debitnom na rate.

Kreditna kartica je super stvar ako ne plaćaš ni dinara revolving kamate. Ako uletiš u taj vrtlog, onda je noćna mora (iako nije najskuplji način zaduživanja).
Ne naplaćuje se kamata za ceo mesec, nego proporcionalno na dnevnom nivou.
Ovo za Magnifica status i iznos moram da proverim, ja iskreno nisam primetio da mi uzimaju 50rsd na rate, a koristim onu običnu Master.

Jesi li siguran? Meni se čini da je obračunata kamata na dospelu ratu od 1-1.5%, ne znam kolika je tačno kamata sad. Da je po danu, bilo bi oko 0.05% od 10.000din recimo, 5din, mislim da je više od toga.

Prodavac koji ima ugovor sa Intesom o naplati na rate, može da izabere dve opcije.
  • da odmah (sutradan) dobije sav novac i Intesi plati procenat za to, a kupac plaća kako rate dospevaju.
  • da rate dobija na svakih mesec dana (kupiš 2.juna, tebi prva rata stiže na naplatu 10.JULA, prodavac prvu ratu dobija 3.JUNA)

U oba slučaja prodavac plaća redovnu proviziju za kartičnu transakciju, koju je dogovorio sa bankom.

Prodavac umanjenjem cene se odriče dela svoje marže, pa može doneti odluku da se odrekao prevelikog dela marže i da mu se ne isplati da čeka novac ili plati banci kamatu da odmah dobije novac.

Hvala puno @PJ !

Znaci, u ovoj drugoj opciji prodavac nema dodatnog troska prema banci, osim redovne provizije koju inace ima za svako karticno placanje, nevezano od rata (ali naravno, u toj opciji sam prodavac "kreditira" kupca, a ne banka).

1. Na rate bez kamate (ono sto sam gore objasnjavao) - i kao sto neko rece, nema kamate ali naplacuju neki fee po rati (50rsd - ili 0 ako je magnifica racun)
Za ovu opciju nije na svim prodajnim mestima neophodna kreditna kartica, mnogi prodavci to nude sa klasicnom Intesa Inspire (Visa) debitnom.

Aj jedno pitanje, bas me zanima vase misljenje. Ne stizu mi zadnjih par meseci uopste poruke o promeni stanja na racunima u Intezi. na SMS mislim. Ne bih nesto ni prodavao znacaju tome da nisam pokusao pre nekoliko dana da se registrujem na par kladionica i da uplatim nesto para, ali mi nikako nije prolazila ona 3D verifikacija jer mi nije stizao SMS. Aj pa kad mi kazete kome treba da se zalim, ja cu da vam kazem sta mi je svako od njih rekao. :D

jesi li menjao operatera tj prenosio broj kod drugog operatera? mislim da je ranije to pravilo problem

Zašto bi neko uzeo Mastercard Standard ako je Magnifica klijent, pa još uz to ima pravo na "besplatnu" MC Gold (uračunatu u mesečno održavanje paketa)?
Kada prelaziš sa nižeg paketa na Magnifica, vro verovatno ti neće nuditi nove kartice, već ćeš zadržati stare. To je kod većine razlog zašto su na MC standard.
Ja sam menjao na zahtev, ali sam prvo morao da izmirim sve obaveze po MC Standard, pa da je ugasim. Jeste zahtev za MC Gold urađen malo ranije, ali ni u jednom momentu nisam imao obe aktivne.

ja sam imao i obe aktivne, ali sam na kraju ugasio standard... sigurno necu njom placati proviziju kad imam gold bez provizije

Hvala puno @PJ !

Znaci, u ovoj drugoj opciji prodavac nema dodatnog troska prema banci, osim redovne provizije koju inace ima za svako karticno placanje, nevezano od rata (ali naravno, u toj opciji sam prodavac "kreditira" kupca, a ne banka).

Naravno da ima trošak. Kreditiranje koje si pomenuo nije besplatno.
Zamisli da je prodavac kupio robu novcem koji je obezbedio kroz kredit i prodao je na taj drugi način, gde kreditira kupca. Tu se može jasno izračunati koliki je trošak prodavca.
S druge strane, prodavac je možda robu kupio iz sopstvenih sredstava, pa nema troška kamate prema banci, ali onda ima oportunitetni trošak, jer je ta sredstva mogao da upotrebi za nešto drugo, na čemu bi ostvario dodatni prinos, koji bi mogao da bude veći, nego onaj na proizvodim koje je prodao kroz kreditiranje kupca.

Sve jasno, zato sam i spomenio "kreditiranje"... Tu je inflacija, zatim cekanje na novac zarad ulaganja dalje itd... Ali mislio sam na direktni trosak u datom momentu, to je ono sto me zanimalo. Hvala jos jednom na pojasnjenju.

Kada prelaziš sa nižeg paketa na Magnifica, vro verovatno ti neće nuditi nove kartice, već ćeš zadržati stare. To je kod većine razlog zašto su na MC standard.
Ja sam menjao na zahtev, ali sam prvo morao da izmirim sve obaveze po MC Standard, pa da je ugasim. Jeste zahtev za MC Gold urađen malo ranije, ali ni u jednom momentu nisam imao obe aktivne.
Pa sad, da li će ti nuditi ili neće, to uglavnom zavisi od toga koliko se savetnik bude cimao i koliko je upućen u priču i u ponudu, ali tebi kao Magnifica klijentu svakako sleduje MC Gold kreditna i ako je zatražiš, itekako možeš da je dobiješ.

Po toj logici ako hoću AMEX Gold prvo moram da izmirim sve obaveze koje imam na AMEX Blue i da istu ugasim, ne mogu da imam obe? Ne kažem da nije tako, samo mi nema preterano smisla.

Kao Magnifica korisnik mozes da imas i MC Standard i MC Gold u isto vreme. Samo sto to nema mnogo smisla.

Zato i pitam, čudno mi je da te uslovljavaju da zadržiš Standard ako prelaziš na Magnifica paket i uzimaš Gold. U redu je ako imaš neotplaćene obaveze na staroj kartici, možeš da je zadržiš dok ih ne otplatiš do kraja (ili prevremeno otplatiš sve) a u međuvremenu kreneš da se zadužuješ na Gold kartici bez provizije za rate.

Opet, znajući Intesu, možda zapravo i uslovljavaju ljude na neku foru da zadrže Standard karticu i ne dobiju Gold varijantu prilikom prelaska.

Ma jok, savetnici ti bas savetuju da uzmes Gold, veci su limiti, benefiti itd. A kapiram da je osnovni razlog zasto ljudima ostanu dve kartice (ubrajam i sebe tu), zato sto u trenutku uzimanja Gold kartice nisu izmirene sve rate na Standard kartici. I u momentu kada ih isplatis jednostavno ostavis karticu bzv i zaboravis.

Neko je pomenuo da kamata na kreditnu karticu reda 30 % , ja sam aneksom pre neki dan ugovorio reda 18 % na dinare i nesto nize za evre, naravno sve na godisnjem nivou. Pise na sajtu kod kreditnih kartica iznos kamate.

Aj jedno pitanje, bas me zanima vase misljenje. Ne stizu mi zadnjih par meseci uopste poruke o promeni stanja na racunima u Intezi. na SMS mislim. Ne bih nesto ni prodavao znacaju tome da nisam pokusao pre nekoliko dana da se registrujem na par kladionica i da uplatim nesto para, ali mi nikako nije prolazila ona 3D verifikacija jer mi nije stizao SMS. Aj pa kad mi kazete kome treba da se zalim, ja cu da vam kazem sta mi je svako od njih rekao. :D
Promene stanja na računima, uplata/isplata, trošak po kartici i sl sada idu kroz aplikaciju. Meni sve to stiže kroz obaveštenja iz aplikacije, nekad kasni, nekad ne, nekad ni ne stigne ali sms-om mi ništa više ne stiže

Neko je pomenuo da kamata na kreditnu karticu reda 30 % , ja sam aneksom pre neki dan ugovorio reda 18 % na dinare i nesto nize za evre, naravno sve na godisnjem nivou. Pise na sajtu kod kreditnih kartica iznos kamate.
Kako si to uspeo da uradis, kakva je procedura? Ja tek treba da idem da da uzmem svoju MC standard kreditnu, pa mogu da popricam sa savetnikom o tome, ako je u moju-korisnicku korist.

U filijali kod savetnika. Nije mu bas bilo jasno sta treba, pa je nekog pitao i onda je napravii anekse ugovora
Od kada je uvedena mobi aplikacija ili u nekom trenutku posle toga nema sms poruka o prilivu sredstava. Tako su bar meni rekli.
Kazu udjes u aplikaciju i vidis u aplikacuji.

Pa sad, da li će ti nuditi ili neće, to uglavnom zavisi od toga koliko se savetnik bude cimao i koliko je upućen u priču i u ponudu, ali tebi kao Magnifica klijentu svakako sleduje MC Gold kreditna i ako je zatražiš, itekako možeš da je dobiješ.

Po toj logici ako hoću AMEX Gold prvo moram da izmirim sve obaveze koje imam na AMEX Blue i da istu ugasim, ne mogu da imam obe? Ne kažem da nije tako, samo mi nema preterano smisla.
Nisam ja nigde rekao da ne možeš imati obe istovremeno. Ili čak tri, ili više, kako kažeš. Meni savetnica nije nudila (verovatno je mrzelo), ja sam saznao čitajući uslove na sajtu.
Možeš imati više kreditnih, ali to svakako utiče na pojedinačne kreditne limite.

Jesi li siguran? Meni se čini da je obračunata kamata na dospelu ratu od 1-1.5%, ne znam kolika je tačno kamata sad. Da je po danu, bilo bi oko 0.05% od 10.000din recimo, 5din, mislim da je više od toga.
Iskreno, ne - samo mi se čini tako gledajući svoje izvode i kamatu koju mi obračunavaju. A čini mi se da sam u uslovima video da se kamata na dnevnom nivou obračunava.

Na dnevnom nivou je sigurno dozvoljeni (i nedozvoljeni) minus. Baš ću da pokušam da nađem izvod gde se ovo vidi.

Kamatna stopa RSD
15,62 %
Kamatna stopa EUR
12,60 %

Vrh Dno