Šta je novo?

Banka Intesa

Desilo se i vamo za AliE. Kratak mejl da mi je lakše da zamenim banku nego AliE i proradilo je.

• Interesting
Reagovanja: EMF
Sad za 11.11 prvi put placeno kreditnom MC na Aliexpress-u, jer kao sto znate Visa nije prolazila. Po toj transakciji MC ima zaduzenje u eurima, kako uplatiti na racun na koji je vezana MC, kada nema devizne partije na glavnom racunu, samo dinari i ne moze da se koristi menjacnica?
Ekspozitura?! :D
Da potvrdim da je ekspozitura jedino resenje...:)
Zaduzenje bilo 30,01e, uplaceno 30e, sta ce biti sa onim 0,01e, videcemo... :D

Zovu me iz intese pitaju da li mi trebaju dodatna sredstva, eto imaju super ponudu. Rekoh ne treba mi trenutno, ali kad ste već nazvali dajte da čujem šta nudite, koliko para, kakva kamata, rok, dajte više informacija. A pa ja nemam te informacije, morate do ekspoziture. 😂😂😂

Jel ovo sa Alijem trajno ili?

Mislim sve manje naručujem sa Alija jer ništa ne stiže od paketa ali ako jeste da batalim skroz onda Ali i pređem na ebay

Zena preomenila banku i presla u Intesu, uzela kreditnu pa me interesuje kad se placa kod trgovca na rate kad dospevaju rate na naplatu?

Kapiram ovo za transakcije u toku meseca da se pokrivaju do 10.og u sledecem mesecu mesecu da se ne bi uslo u revolving model.

Ja imam u komercijalnoj kreditnu i kad placam kod trgovaca sa kojim banka ima ugovor. Transakcija se obradi za 2-3 dana i tog dana se skida prva rata sa racuna a sledece rate idu tog datuma u mesecu.

Kako je ovo u Intesi? Na primer ako ja platim na rate kod trgovca sa kojim banka im ugovor 17.11. kako se obradjuje ova tranaskcija i kad dolazi prva rata na naplatu.

^ Prva rata do 10.12.
Ako nisi naznacio/ugovorio da ti automatski skida ceo iznos rate u obavezi si sam da izmiris do pomenutog datuma.
Kod mene (verovatno i vecine), ako ne izmiris celu ratu, automatski skida 5% iznosa rate.

Poslednja izmena:
Jeste, tako joj piše u ugovoru 5%. Znači sve dospeva na naplatu do 10.-og obične transakcije i na rate. Dobro to joj je super pošto 8-og prima platu, pokrije kreditnu i teraj dalje.

Mislim da mešate plaćanje na rate, i ostala plaćanja po kreditnoj kartici.
Uzela je MasterCard ili Amex?

Edit: biće da je moja greška, ne čitam detaljno

Mastercard, rekli su joj da mora preko mbankinga ili ebankinga da uplaćuje na kreditnu, preko Amexa skida automatski sa računa.

Jel ima neko slucajno problema da se loguje na BizMobi aplikaciju na telefonu? Dakle kliknem prstom na aplikaciju aplikacija se podigne i izbaci : Ukucali ste pogresan PIN bez da sam bilo sta takao.
Ne verujem da se ovo desava.Moguce da je neki maintenance, za koji se desavalo da ga imaju vikendom redovno bez da bilo kome sta jave, jer sinoc je sve radilo, pazario sam neki nosac za hladjenje u VIPHouse.
Hvala!

Koji cirkus i ja prvi put cujem za ovakav problem, poslao sam na 16 kontakata i socijalnih mreza posto je Biznis Csupport mrtav vikendom.Zvali su me pa sam im poslao screenshotove kao sto su trazili pa ce da vidimo.Kontam da nema nikakav maintenance cim su me zvali i trazili screenshotove i sl.
Bar da imam neke bloatware-ove i gluposti pa da bijem glavu sta je.Al telefon par meseci star, nista rutovan ili slicno.Sinoc radio app sve normalno.
No nebitno, hvala svakako.Znaci problem je izolovan tj samo do mene.
EDIT : Sad gledam i ocene na app store-u, i kukaju ljudi (pre par meseci) za isti problem.Valjda znaju sta je :D

Poslednja izmena:
Pitanje za one sa iskustvom i koji se dobro razumeju u temu - u februaru bih trebao da idem mesec dana službeno do SAD i pošto ću tamo faktički morati sve da plaćam karticom (smeštaj, obedovanja etc.) koja je najbolja opcija za to, tj najjednostavnija uz najmanje gubitaka? Određenu sumu treba kao akontaciju sa mi uplate na devizni račun... Mastercard sam ugasio i imam samo Banka Intesa Visa karticu...

Pitanje za one sa iskustvom i koji se dobro razumeju u temu - u februaru bih trebao da idem mesec dana službeno do SAD i pošto ću tamo faktički morati sve da plaćam karticom (smeštaj, obedovanja etc.) koja je najbolja opcija za to, tj najjednostavnija uz najmanje gubitaka? Određenu sumu treba kao akontaciju sa mi uplate na devizni račun... Mastercard sam ugasio i imam samo Banka Intesa Visa karticu...
Ako ti je devizni racun vezan za dolar, uplate ti dolare i ti trosis to sto imas i to je to, zar ne?

U stvari imam dva devizna računa - jedan u dolarima, drugi u evrima tako da je sa te strane OK. Ono što mene interesuje jeste hoće li ova Visa kartica biti dovoljna za plaćanje sa tog deviznog računa ili trebam da izvadim neku dodatnu karticu kako bih bez problema platio sve troškove, odnosno plaćao tamo prilikom kupovina (na licu mesta ili eventualno online)...

Nisam bio u SAD, pa ne znam ali sam bio u dosta drugih zemalja sveta. Uvek sam plaćao visa debit deviznom i Mastercard kreditnom. Nikad nisam imao problema.

A može li da se veže za devizni (u ovom slučaju dolarski) račun i da se sa njega plaća onoliko koliko se ima na njemu ili je konverzija neminovna?

Visa debit devizna isključivo vezana na EUR račun (radi se samo konverzija iz USD u EUR), da je povezana na dolarski došlo bi do trostruke konverzije (jer ino plaćanja banci dolaze u EUR). Za Ameriku moraš u banci ili preko call centra da najaviš put i da tražiš aktivaciju magnetne trake (jer i dalje nema svuda beskontaktnog i čip plaćanja, pogotovo u restoranima). Takođe ponovo izvadi kreditnu, em što je korisno da imaš backup karticu, em što Amerikanci za određene stvari zahtevaju da kartica bude kreditna. Ako baš ne želiš razmisli da otvoriš još negde devizni račun i da ga imaš kao backup varijantu, da ne bi ostao negde bez sredstava.

Sa tom Intesinom Visa karticom ćeš imati najmanje problema u USA. Ubaci je i u Google wallet, ako već nisi.
Intesa je toliko nepouzdana poslednjih meseci, da nije pametno da ideš sa samo tom jednom karticom. Ako možeš, uzmi karticu i u nekoj drugoj banci.
Dolari na računu (u Intesi) ti ne trebaju, ne možeš direktno da ih trošiš (mora konverzija, gore opisana).

Ubacio sam je u Google wallet već prvog dana kada je došao kod nas a dolare mi organizator uplaćuje na devizni (dolarski) račun i obavezan uslov bi bio da ga otvorim da ga već nisam imao

Kod nas jedino erste troši dolare bez konverzije ako ih imaš na računu i plaćaš u dolarima.

Nekidan sam u Norveskoj placao Intesinom kreditnom MasterCard Gold i iznenadio sam se kad sam skontao da sam imao neku dodatnu proviziju na ovakva placanja. Ako za konverziju (NOK -> EUR) racunam MC kurs na taj dan, iznos provizije je bio nesto tipa 1.4% (dvije transakcije u isti dan, iznosi tipa ~100e i ~150e)?

Da li neko zna o cemu se radi? Da li je ovo do banke (savjetnica mi je na godisnjem pa jos uvijek nisam dobio odgovor) ili do zemlje koriscenja (ranije sam placao u Bosni (BAM) i Hrvatskoj (HRK), nije bilo dodatnih troskova, konverzija je isla tacno po MC kursu, naravno)? Da li se nesto promijenilo u medjuvremenu (mada nema ni mjesec dana kad sam karticu koristio u BiH)!?
Da se nadovezem na jedan svoj stariji post, u medjuvremenu sam MC Gold kreditnu koristio i u Madjarskoj (HUF) i Bosni (BAM) i skontao sam da definitivno koristi losiji kurs nego debitna MC kartica za isti dan (u jednom slucaju i na istom platnom mjestu). Doduse, razlika nije bila kao za Norvesku valutu (NOK), ali HUF je nekih 1% losiji, BAM oko 0.5%. Razlike nisu nesto velike ali postoje...

Tako da ljudi, ako placate vece iznose u zemljama gdje valuta nije EUR, moj savjet je da se koristi debitna kartica ako je to moguce.

P.S. Jos poslije situacije u Norveskoj poslao sam upit Intesi i njihovo karticarsko odjeljenje mi je reklo da oni knjize onoliko koliko sam MC zaduzi u eurima. Drugim rijecima, nije do njih i ne znaju sta se tacno desilo (mada, sto se njh tice, nikad nije do njih, cak i da jeste).

Master ili Amex za kreditnu kod nas? Uglavnom za kupovinu na rate.

U vezi kamate na MC kreditnu karticu kod Inteze gde je kamatna stopa na sjatu niza nego topa na izvodima (NKS) da vas informisem.

Kao sto su kolege rekle mora se otici u expozituru i potpisati anekas i ukoliko prilikom dobijanja kreditne kartice niste polozili menicu , morati platiti 50 dinara za menicu i polzoiti je .
Danas ti obavio , inace velika razlika izmedju te dve kamatne stope. Reda 34 % i 18 % za dinare , tako je bar kod mene.

Poslednja izmena:
Jedno brzo i glupo pitanje na koje ne mogu naći odgovor.

Ako uplatim iz intese u Rajfajzen preko mobilne aplikacije dinare fizickom licu, koliko treba da prodje da se novac pojavi na njegovom računu?

Vrh Dno