Šta je novo?

Banka Intesa

Ili sam ja netalentovan ili sajt Inteze napravljen da sarama ocara , da citas i nenadjes ono sto te interesuje.

Do li Visa Inspire karticom koja je debitna i koja je vezana za dinarski racun na koji mi leze plata, da li moze da se placa u inostranstvu. Naravno uz k9nverziju , dinara u valutu zemlje u kojoj koristim karticu.
 
E sad se namece logicno pitanje.
Ako primam platu i dinarima i kupujem evre u menjacnicama i polozim na visa klsik debt devizni racun i onda sa tom karticom placam u inistranstvu znaci imam dve konverzije.
Da li mi je jeftinije da odmah platim visa Inspire karticom koja je vezana za dinare jer imam samo jednu konverziju.
Kaonkretno radi se o Severnoj Makedoniji
 
Imaćeš samo jednu konverziju ako plaćaš sa Visa Classic Debit (ako je povezan sa evro računom), a ne dve. MKD u EUR po Visa kursu (koji je odličan). Banka rezerviše oko 5% više, ali pri knjiženju se te pare vraćaju. Da plaćaš dinarskom Visa Inspire karticom imao bi dve konverzije MKD u EUR (Visa kurs) i EUR u RSD (po kursku banke koji nije baš najbolji). Svakako ti se više isplati da plaćaš deviznom Visa Classic Debit karticom i da na nju staviš novac.
 
Cekaj ako bi platio visa Inspire u dinarima zar ne bih imao samo jedni konverziju Srpski dinar u Makedonski dinar jer je kartica u dinarima nasim.
 
Ne, sva inostrana plaćanja u banci stižu u evrima (po visa kursu kao što sam i napisao), zatim banka taj iznos u evrima konvertuje u dinare, iz istog razloga nema duple konverzije kada plaćaš Visa classic debit (koja je vezana za evro račun), jer banci stiže iznos konvertovan u evre i tačno taj iznos skidaju sa računa.
 
Zahvaljujem, sada smo to definitivno razjasnili.
Moze jos jedno pitanje. Ako imam kreditnu karticu Mastercard koja ima evro partiju, ako njom platim zaduzenje ce stici u evrima koje treba da izmirim do 10 u sledecem mesecu.
E sada pitanje da li ako imam devizni racun sa njega mogu da prebacim 10 u msecu evre na kreditnu karticu. I da li se ta transakcije , istina sam sebi prebacujem, naplacuje.
 
Možeš da prebaciš pare sebi sa evro računa na kreditnu karticu i ta transakcija se ne naplaćuje. Pri uplati na kreditnu karticu imaš opciju da izabereš valutu partije koju izmiruješ i tvoj devizni račun će automatski biti izabran.
 
Do kraja juna mora da se predje na novu e banking aplikaciju Inteze. U pocetku je bilo dosta primedbi na aplikaciju.
Kakva je sada situcija sa novom aplikacijom.
Ja sam sa starim smo placao racune u Srbiji i bio sam zadovoljan i zato do sada nisam presao.
 
Koliko sam skontao obavezno moram da instaliram na mobilni a onda ako hocu i na racunar. Je li tako
 
2 factor. Meni je to ok, ipak ogromnu štetu može da ti učini neželjen pristup.
 
Ma jeste ok, ali izgubiš telefon na skijanju, i? A prethodno si, na primer, stavio konzervativne limite na karticama...
Mogli su i tu 2FA kroz SMS, a ne kroz app. Ali verovatno i to rešenje ima mane kojih nisam svestan.
 
Istinska i jedina prava prevencija od zloupotrebe je paznja korisnika, a svaki drugi vid zastite je ranjiv (manje ili vise). Ili da drugacije definisem, ne postoji zastita za gluposti, koliko god se trudili!
A Intesina zastita za web banking je cisti idiotizam, jer se oslanjaju na telefon i cine web u potpunosti beskorisnim kad korisniku moze najvise da potreba (kibicer je naveo odlican primjer, a postoji milion slicnih)! Kud si (nedaj Boze) ostao bez telefona, kud te oni jos gratis ugrobare...
Ovako se samo pomolimo da su nam telefoni 24/7 funkcionalni, ili pak backup banka!
 
Na stranu sto ne moze da se uloguje na web banking bez app, meni je ova nova applikacija top. Sve radi kako treba, opcija prenesi pomocu broja telefona izmedju korinika intese je odlicna, ne moram da kucam svaki put broj racuna i da se plasim da li cu da promasim broj.
 
Inicijalno privikavanje je dramatično, inače odlična aplikacija kad radi kako treba a deluje da su je ispeglali
 
Prošle nedelje dignem lovu na bankomatu i zaboravim na to, jedno 3-4 dana posle gledam plaćanja na webbankingu i vidim skinuto sa bankomata tog dana isti onaj iznos koji sam ja podigao pre 3-4 dana!!! Gledam i razmišljam jel to neko digao lovu umeto mene ili šta se dešava, dal da zovem banku ili ne!!!.
Zašto im treba 4 dana da proknjiže tako nešto, ako ja dignem pare 10-tog zašto se to ne proknjiži 10-tog nego piše kao da sam digao 14-tog!!!
Isto je i sa plaćanjem u prodavnicama, kupovina 13.06.22 a proknjiženo kao da je 17.06.22 !!!
 
Meni se prikaže odma u "Nedospele obaveze" i stoji tu par dana da bi tek kasnije to proknjižili!
Kad plaćam neki račun preko e/m bankinga onda je momentalno ali kad plaćam negde karticom ili dižem keš onda nije.
 
^ i kod mene je tako. U pravu si i za bankomat - i to umeju da knjiže 3 radna dana
 
Da li je nekome stiglo novo obavestenje o mogucnosti kupovine na rate debitnim karticama? Prosle godine kada su slali navedeno je da odobren iznos mogu koristiti do 14.06.2022. Sad ne znam da li se to automatski obnavlja ili cekam da me obaveste.
 
Da li je nekome stiglo novo obavestenje o mogucnosti kupovine na rate debitnim karticama? Prosle godine kada su slali navedeno je da odobren iznos mogu koristiti do 14.06.2022. Sad ne znam da li se to automatski obnavlja ili cekam da me obaveste.
Nije nista novo stiglo. Mozda spremaju neku drugu akciju ovaj put.

Inace, isti taj datum stoji u starom mejlu.
 
Da li je nekome stiglo novo obavestenje o mogucnosti kupovine na rate debitnim karticama? Prosle godine kada su slali navedeno je da odobren iznos mogu koristiti do 14.06.2022. Sad ne znam da li se to automatski obnavlja ili cekam da me obaveste.
Pa ovo može već godinu dana.
Od kad su uveli nisu ni ukidali ovu mogućnost.
Imaš ovu opciju i kod web plaćanja debitnom karticom, samo treba da izabereš broj rata kad vršiš uplatu (mislim da je maksimalan broj rata 6).
 
Pitanje je bilo da li je obnovljeno, tj. da li je bilo obavjestenja da ce se obnoviti (mogucnost placanja na rate debitnim), posto su prosle godine odobrili samo na godinu dana (bar sudeci po porukama koje su slali).
S obzirom da je prosao famozni rok kada su to odobravali (mislim da je vecina dobila obavjestenje u periodu 14-16. jun), pitanje je da li dijeljenje na rate jos uvijek radi (npr. ako je neko probao u proslih par dana, a da mu je takodje odobreno 14-16. juna prosle godine ili ranije)?!
 
Ukoliko neko ima problem sa naplatom na ENPay aplikaciji, dobio sam info da već više od 7 dana ne prolaze Intezine kartice. Ne znaju kada bi to moglo biti rešeno. Opcije su kartica neke druge banke ili uplata dugovanja na njihov račun direktno, kako tag ne bi bio blokiran.
 
Edit: ne prolaze Intezine Master kartice. Visa Inspire uspešno dodata na app. Čekam samo da pokušaju ponovo da povuku novac
 
Neki dan kupovao kartu preko Wizz Air-a, pise cena 16 468din izabrano placanje u dinarima, platio, dosao sms, sve ok.
Udjem posle par dana na aplikaciju pise transakcija 16 923din, na sms poruci jedno u alplikaciju drugo.
Placao sam 6 juna a na aplikaciji pise da sam platio 8 juna 😂
Nije mi zao 500din ali ne znam sta se desava? Jel zna neko, i kako moze jedno pisati na Wizz Air sajtu i sms poruci, a posle par dana drugacije na aplikaciji?
Hteo sam i da zovem da pitam, moram videti na netu broj za neku podrsku 😆
 
@ragured
Bez obzira sto pise na sajtu u dinarima, taj iznos banci dodje u evrima jer je u pitanju placanje u inostranstvu. Znaci Master/Visa te dinare pretvore u evre. Kako si platio dinarskom karticom Inteza sad te evre pretvara u dinare i zaduzuje te. Deluje nestvarno al tako ti je to :)
 
Nazad
Vrh Dno