Šta je novo?

Banka Intesa

Znaci mogao bih onda kao nezaposlen samo Visa Platinum da uzmem, doduse uz slabiji paket bez 25% popusta na clanarinu. Ok je i tako ako bi moglo, ta visa mi je bitna.

A nisam upućen u te sifre, ako bih kao preduzetnik sebi uplacivao zaradu ili mozda cak i kao frilenser da li bih mogao da ispunim uslov za hit plus?

A nisam upućen u te sifre, ako bih kao preduzetnik sebi uplacivao zaradu ili mozda cak i kao frilenser
Kao preduzetnik ako ti treba Visa Business Platinum za pravno lice, nudi je OTP i može da se zatraži uz dodatni Sinhro račun (obavezan Praktik ili Prestiž za fizičko lice) odnosno Biznis Praktik ili Prestiž.
Da li bih mogao da ispunim uslov za hit plus?
Na bilo koji paket račun plaćaš održavanje i ne bi trebalo da bude smetnji, bez obzira što ne primaš zaradu. To jedino ako hoćeš zbog kreditne, mada je Visa Platinum debitna. U tom slučaju se opredeljuješ za preduzetnika na ličnoj zaradi i moraš da imaš knjigovođu, a isplaćuješ je pod šifrom 240 (zarada). Kao paušalno oporezovani knjigovođa nije neophodan, ali možeš da koristiš samo šifru 241 (neoporeziva primanja) koje banke ne vide kao zaradu (primera radi, prijavio sam se u Yettel banci za promociju Pravi par, ne priznaju 241 i nisu uplatili 400 dinara za prošli mesec).

Poslednja izmena:
@uji, Intesa i RF su 241 tretirali kao zaradu. Molim ispravku ako nekome skoro nisu (mada je nulta sansa da se vratim na pausal sa trenutnim troskovima, koji su mi veci nego u DOO, ali volim znati :) ).

@golone za sta ti treba Visa Platinum? Ja nisam naisao ni na koju koristi iste, a da vredi cenu.
Cisto da pomenem da u NLBKB postoji Visa Premium (to je Platinum) koja moze i na osnovu depozita da se uzme (depozit ima neku malu kamatu), a ne placa se odrzavanje (ni racuna ranije). Jedino sto ona ne vredi za devizne non-EUR transakcije, jer ima 2% provizije.

Pausalac sam i uplacujem na 241 i intesa to vidi kao zaradu i imam sve iste uslove kao bilo koji zaposleni, a pausal mi nije na intezi. Iskreno nisam ni ocekivao ali su me sami zvali i rekli da sve moze samo sam za magnifika da bi dobio odneo iz poreske da sve placam na vreme i koliko dugo imam pausal.

Na bilo koji paket račun plaćaš održavanje i ne bi trebalo da bude smetnji, bez obzira što ne primaš zaradu. To jedino ako hoćeš zbog kreditne, mada je Visa Platinum debitna.
Ovo je i moja logika bila. Kartica je samo debitna, placam odrzavanje računa i kartice i mislim da im je to sasvim dovoljno, ali sve mislim da sam negde procitao da traze prebacivanje zarade, nesto od poslodavca itd pa da pitam
@golone za sta ti treba Visa Platinum? Ja nisam naisao ni na koju koristi iste, a da vredi cenu.
Cisto da pomenem da u NLBKB postoji Visa Premium (to je Platinum) koja moze i na osnovu depozita da se uzme (depozit ima neku malu kamatu), a ne placa se odrzavanje (ni racuna ranije). Jedino sto ona ne vredi za devizne non-EUR transakcije, jer ima 2% provizije.
Izmedju ostalog najvise zbog loungekey, pristup salonima na aerodromima. Posebno sto je sa tom kod intese neogranicen. Vecina ostalih banaka koje ovo nude uz karticu, pa eto i ta visa kod NLB, ima ogranicenje na 2-6-7 i sl godisnje.

Ovo je i moja logika bila. Kartica je samo debitna, placam odrzavanje računa i kartice i mislim da im je to sasvim dovoljno, ali sve mislim da sam negde procitao da traze prebacivanje zarade, nesto od poslodavca itd pa da pitam

Izmedju ostalog najvise zbog loungekey, pristup salonima na aerodromima. Posebno sto je sa tom kod intese neogranicen. Vecina ostalih banaka koje ovo nude uz karticu, pa eto i ta visa kod NLB, ima ogranicenje na 2-6-7 i sl godisnje.
Za koje aerodrone?

Manje-više za sve aerodrome na svetu (kaže sajt preko 450), s tim što ima par specijalnih slučajeva. Kod Intese je stvarno neograničeno, ja imam Visa Platinum Business karticu i arčim LoungeKey već godinama kao nezdrav, nikad ama baš nijedan dinar nigde nisam platio, a idem non-stop tuda svuda.

Od oktobra se doduše LoungeKey menja sa Visa Airport Companion aplikacijom i koliko vidim to je rebrendirani DragonPass, isti đavo u drugom pakovanju. Ko ima potrebu da često putuje avionom, Intesa premium Visa kartice se itekako isplate za te pare jer mesečno održavanje čak i bez popusta otplati samo sebe već kod prvog povratnog putovanja, a negde i kod jednosmernog :)

Da ne pričamo o tome da se dobije i domaćinsko putno osiguranje za ceo svet i pokriva osim zdravstvenih zbrinjavanja (pu pu) i raznorazne nadoknade troškova usled kašnjenja leta ili kašnjenja/gubljenja prtljaga i tome slično, super je da se ima jer ko je jednom imao takvu situaciju, taj i u jogurt duva.

Kuca lepse objasnila nego sto bih i sam, ukljucujuci i moje "izmedju ostalog" razloge. Ukratko, vecinom za putovanja češća

@golone @gdesikuco ne pitam slucajno, nego da dam eventualno savet ako ima bolje :) Ko bas putuje na razne aerodrome znaci.
Ja imam oba i LK i DP (i u firmi neko dzubre kroz Amex... ali u Nemackoj je Amex beskoristan, pa i ovaj dodatak zeza), i recimo u Nemackoj mi je beskorisno...
Tu ima dobre loze u Frankfurtu, Minhenu i to je to - a ta dva aerodroma imaju toliko kasnjenja da nikad nisam mogao uci u lozu, a i od kasnjenja sam mogao uci besplatno :D

Zato pitam - ako se ide svuda, itekako znam da znaci... arcio sam cisto da imam voce da jedem pred put. Nego pominjem ako znate da idete na odredjene aerodrome i da zbog njih uzimate, pogledajte prvo sanse da koristitite.

Da se razumemo, Intesina Visa Platinum je mozda najsiplativija varijanta te kartice kod nas i sire, jer nudi vise nego drugde.

Poslednja izmena:
znaci uplate i isplate su ovo sto im pise "blagajna otvorena", pa nije mi jasno cemu je otvorena banka od 16h do 19h kada ne moze da se uplacuje i isplacuje novac, sta drugo moze da se radi u banci?

To su promenili pre godinu i kusur,budale.

Zapravo ono što je njima fokus poslovanja. To se vidi i po novim ekspoziturama, klasični šalteri su svedeni na minimum, a razne vrste savetnika su većina. Tako je i kod ostalih banaka. Njima je poenta u prodaji proizvoda kredita, minusa, kartica, paketa računa. Tu im je zarada, a baba koja je došla da podigne penziju im je trošak.

Ovi slali obaveštenje da će ići update aplikacije, pa su se izvinjavali što su zeznuli datum, pa ponovo obaveštenje i ništa 🤷‍♂️ aplikacija i dalje radi!!!

Bio update al samo za iOS, mi na Androidu još nismo ušli u septembar 2024. nego kaskamo malo.

Kod mene na androidu nije bilo ništa! I dalje stoji ono obaveštenje "Važno je znati PIN...." u aplikaciji ali radi i ne traži update...
Sve čekam dan kad neću moći da uđem u app 🤣

@golone @gdesikuco ne pitam slucajno, nego da dam eventualno savet ako ima bolje :) Ko bas putuje na razne aerodrome znaci.
Ja imam oba i LK i DP (i u firmi neko dzubre kroz Amex... ali u Nemackoj je Amex beskoristan, pa i ovaj dodatak zeza), i recimo u Nemackoj mi je beskorisno...
Tu ima dobre loze u Frankfurtu, Minhenu i to je to - a ta dva aerodroma imaju toliko kasnjenja da nikad nisam mogao uci u lozu, a i od kasnjenja sam mogao uci besplatno :D

Zato pitam - ako se ide svuda, itekako znam da znaci... arcio sam cisto da imam voce da jedem pred put. Nego pominjem ako znate da idete na odredjene aerodrome i da zbog njih uzimate, pogledajte prvo sanse da koristitite.

Da se razumemo, Intesina Visa Platinum je mozda najsiplativija varijanta te kartice kod nas i sire, jer nudi vise nego drugde.
Znači neviđeno, barem meni.

Druga je stvar to što ti LoungeKey i svi slični servisi omogućavaju ulaz uglavnom u one "slabije" lože čiji kvalitet zaista ume da varira od aerodroma do aerodroma, a dešava se i da na nekom aerodromu lounge bude vrlo nepristupačan (gledam u tebe, Charles de Gaulle) u smislu da ti je omogućen ulaz u samo jedan lounge koji je na sasvim drugom kraju terminala, često u šengenskoj zoni a ti recimo letiš van Šengena i onda je cimanje doći do njega veće nego da samo sediš na gejtu i čekaš.

Takođe, u poslednjih godinu dana se izgleda drastično omasovilo davanje LK i na jeftinijim karticama tako da je na sve većem broju aerodroma baš problem ući u taj jedan lounge koji ti je dostupan ili bude baš gužvetina, ali i to je bolje nego ništa. Dešava se i da neki lounge raskine saradnju sa LK pa ukine pristup skroz, kao recimo Air Serbia premium salon na Tesli koji više nije dostupan kroz LK i sad nam je preostao samo onaj kokošinjac u koji može da se uđe i sa zlatnom MC karticom... šatro se renovira i biće bolje, ali to je što je.

Postoji i drugi ekstrem, recimo IGA Lounge na Istanbulskom aerodromu, ili generalno lounge-ovi na Bliskom Istoku su i dalje za klasu iznad u većini slučajeva, kao i većina komercijalnih lounge-ova (Primeclass kojekude). Ko ide na specifične aerodrome često, možda ima smisla dokupiti Priority Pass i da opravda razliku u ceni, mada nisam proveravao detaljno kolika je razlika i vredi li tih para.

Osim LKa, meni je tu jako bitan momenat vrlo darežljivog putnog osiguranja koje može da ide i do par miliona USD u osiguranoj sumi, ume da znači ako se ide u skuplje države gde medicina baš mnogo košta (recimo Singapur) i gde klasično putno osiguranje od par desetina hiljada EUR ne bi uspelo da pokrije većinu intervencija, a da ne pričamo o dodatnom osiguranju prtljaga, kašnjenja ili gubljenja prtljaga i tome slično. Na svu sreću nisam imao prilike da testiram bilo šta od toga, delom zbog toga što sam još uvek zdrav i prav, a delom zbog toga što prekookeanski letim uglavnom Turkishem koji pegla sve svoje propuste ekspresno brzo pa nije nikad ni bilo potrebe za potezanjem osiguranja.

Sve u svemu, valja imati premium karticu ako se ide negde, pa čak i samo povremeno i tu Intesa zadaje domaći zadatak svima ostalima koliko uspevam da uporedim ponude.

Ни код мене на Андроиду, додуше ова верзија ми супер ради.

Da li je danas Intesa i web i mobilna opet u nekom maleru?

Ja sad prebacivao pare,placao 7,8 i racuna,nikakav problem.

Nazad
Vrh Dno