Šta je novo?

Banka Intesa

ranije sam par puta odustajao od otvaranja racuna u intezi zbog naplate kreditnog biroa prilikom otvaranja...sada sam morao hitno da promenim banku pa sam platio,ali mi i dalje nije jasno zasto to naplacuju ako vec ne trazim nikakav kreditni proizvod vec samo racun za platu...nevesta sluzbenica je mucala i ubedjivala me kako je racun proizvod i da je neophodno da platim a zasto to ne pise na sajtu nije imala odgovor...da li ste i vi imali ista iskustva,da li ste uspeli da izbegnete placanje kb prilikom otvaranja?

Kod mene su više puta pominjali Kreditni biro, ali nisam obratio pažnju za koju vrstu usluga. Međutim, sećam se da sam pitao da li za te potrebe može da se iskoristi to što imam pravo da jednom godišnje besplatno napravim upit u Kreditnom birou i rekli su da ne može.

Meni radi sve normalno, upravo sam testirao. Ne vidim nikakav update da postoji.
Trenutna verzijakoju imam je 7.0.74 (android).
Ne znam da li je tvoj uredjaj iOS ili Android, posto moze biti razlike u tome.
Neki bag je u pitanju, prijavio sam intesa podrsci. Nakon clear cache aplikacije i restarta telefona je proradilo. Android - Moto Edge12Pro

• Like
Reagovanja: CvC
Sada sam kupio nešto na Aliexpress i platio virtuelnom MC Standard kreditnom karticom. Ono što nisam očekivao je da se pojavila SMS potvrda. Ranije se to nije dešavalo na Aliju.

Možda se nisam dobro izrazio. Nije SMS potvrda da sam platio, nego je SMS-om stigao kod za potvrdu plaćanja.

Jel zna neko šta se tacno dešava kada se nešto kupi online, pa se skine po jednoj ceni, i kada to izdaje iz “rezervisanih sredstava” bude po drugoj (uvek višoj ceni).
Jel to neka provizija koju uzima inteza? Ako da, kolika je i zašto ne uzmu odmah nego čekaju par dana pre obračuna

Mi znamo, a i ti ćeš.saznati ako se vratiš malo postova unazad da se baš ne ponavljamo svaki dan

@nikola987 odeš na prethodnu stranu, tražiš poruku od 10. februara tekuće godine

• Like
Reagovanja: nuk
Hvala ali ovo nije ono sto se meni dešava.
I ono sto mene zapravo zanima kako ja mogu da izdracunam tu proviziju unapred, jer pratim i belezim sve troškove, a oni se retroaktivno random menjaju (povećavaju).

Mi znamo, a i ti ćeš.saznati ako se vratiš malo postova unazad da se baš ne ponavljamo svaki dan
Procitao sam svaki post unazad 25 stranica, tj sve od septembra 2023 do danas, i nema pomena o ovome sto sam pitao.

Molim te da ako nemaš ništa pametno da kazes, da zadržiš svoje mišljenje za sebe i ne trosis tudje vreme.

@nikola987
Moraš malo bolje da objasniš šta je u pitanju.
Ja sam shvatio da su ti u startu skinuli jednu sumu, a posle nekog vremana drugu.
Jesam dobro shvatio?

Molim te da ako nemaš ništa pametno da kazes, da zadržiš svoje mišljenje za sebe i ne trosis tudje vreme.

Ne možeš ni dobiti pametan odgovor, kada nisi ni postavio ni konkretno, a vala ni pametno pitanje.

Niti si naveo koju si karticu koristio (debitna ili kreditna), niti si naveo koji je kartični sistem u pitanju (visa ili master), niti si naveo za kakav tip računa je vezana ta kartica (dinarski ili devizni). Niti si naveo u kojoj je valuti bila iskazana cena kada si izvršio plaćanje, jer u nekim slučajevima u zavisnosti od tipa kartice/računa i valute u kojoj je izražena cena možeš imati duplu konverziju.

Ne znam šta, očekuješ da ljudi gledaju u pasulj i da dobiješ adekvatan odgovor?

Uglavnom Intesa rezerviše do 10% više kako bi se zaštitila od kursnih promena, a na dan knjiženja naplaćuje po kursu za taj dan. A šta je kod tebe slučaj i šta bi mogao biti slučaj, bez konkretnih podataka samo ti pasulj može dati odgovor.

Poslednja izmena:
Uvek se rezerviše više, pa se vrati kod konačnog knjiženja.
Meni je za placanje smestaja preko airbnb prvo rezervisano 86.600 dinara, pa onda jos 2700, da bi konacan iznos bio jedna transakcija od 88.500 rsd. Iznos u eurima 737, sto dodje kurs od 120 za euro. Visa debit kartica...

Ja zbog toga uvek koristim kreditnu, master uglavnom, jer je kurs neuporedivo povoljniji preko kreditne.

Ja koristim master mobi banke i placam u evrima bez intesa mesetara, ali je nastao problem sa pivracajem novca od otkazanog smestaja pa nisam mogao da koristim mobi. Intezu sad i nikad vise za online placanje. Čerupaju na sve strane.

Meni je za placanje smestaja preko airbnb prvo rezervisano 86.600 dinara, pa onda jos 2700, da bi konacan iznos bio jedna transakcija od 88.500 rsd. Iznos u eurima 737, sto dodje kurs od 120 za euro. Visa debit kartica...
Koja Visa debit? Visa debit vezana za EUR račun, ili Visa Inspire, vezana za dinarski tekući? Tipujem na ovo drugo.
Intesine kartice su verovatno najpovoljnije, ako se koriste kako je zamišljeno.
Tu Inspire koristi samo za dinarska plaćanja, u protivnom, dobiješ ovaj aerodromski kurs.

Upravo tako, sad je to i meni jasno. Visa inspire uz dinarski racun. Nemam devizni racun kod njih, a i dinarski sano zbog stambenog kredita inace bi se pozdravili zbog ovakvih stvari odavno. 5 dana treba da gledam u pasulj koliko ce nesto da mi naplate.

Ja uvek plaćam master intesa karticom kad je nešto u evrima. Računaju mi evre, ja sledećeg meseca uplatim-prebacim evre i nema kursnih razlika

Ne možeš ni dobiti pametan odgovor, kada nisi ni postavio ni konkretno, a vala ni pametno pitanje.

Niti si naveo koju si karticu koristio (debitna ili kreditna), niti si naveo koji je kartični sistem u pitanju (visa ili master), niti si naveo za kakav tip računa je vezana ta kartica (dinarski ili devizni). Niti si naveo u kojoj je valuti bila iskazana cena kada si izvršio plaćanje, jer u nekim slučajevima u zavisnosti od tipa kartice/računa i valute u kojoj je izražena cena možeš imati duplu konverziju.

Ne znam šta, očekuješ da ljudi gledaju u pasulj i da dobiješ adekvatan odgovor?

Uglavnom Intesa rezerviše do 10% više kako bi se zaštitila od kursnih promena, a na dan knjiženja naplaćuje po kursu za taj dan. A šta je kod tebe slučaj i šta bi mogao biti slučaj, bez konkretnih podataka samo ti pasulj može dati odgovor.

Nisam bio svestan da postoje tolike bitne razlike. Kartica je debitna (kreditnu ne znam da koristim pa mi sakuplja prašinu), a ovo sto sam pomenuo se dešava kad god kupim nešto u drugoj valuti (uglavnom u evrima).
Kartica je visa (obična), imam samo dinarski račun.

Ovo se dešava i kad platim recimo YouTube premium koji je iskazan u dinarima. family plan je 1149,00 din mesecno, a nakon obrade od par dana bude oko 1180-1190 din.

Ni kod jedne banke ne placas sa dinarskom karticom, ako ne zelis da ti banka tu transakciju odradi po najgorem prodajnom kursu!

Znaci ako sam dobro razumeo, banka skine pare po srednjem kursu, pa nakon par dana obračuna ponovo po gorem kursu?
Ne smeta mi toliko sto uzimaju više, koliko mi smeta sto ne znam zapravo koliko košta to sto sam platio.

E tacno to. Ne zna se koliko ce da uzmu.

Tih problema nema ako imate karticu sa partijom za devize. Znači kupiš u evrima, uplatiš na karticu u evrima. Nikakve konverzije, kursevi i gluposti

Vrh Dno