Šta je novo?

Banka Intesa

Payment processor jednostavno nije podržavao dinare, i dok se to nije promenilo sve je išlo kroz eure.
Podržavao je dinare, meni je skinuto u dinarima, koristim Wolt od početka, da ne kopam po izvodima sad od pre 4 godina. Yandex isto skida u dinarima - strani payment processor... I proverio sam za Google, isto strani payment processor piše Google IRSKA - xxx RSD na izvodu računa u dinarima (viševalutna kartica, skinuo bi sam evre da je hteo)...

Proveri ti u početku za svaki slučaj :) Možda ti je u dinarima skidao, ali je radio konverziju po kursu kartice koju koristiš.

ista kao sa cargo u početku.
CarGo je domaća firma od početka, i koristili su uvek domaći payment processor za PLATNE KARTICE, problem je bio što su državljanima Srbije dozvoljavali da plaćaju preko PAYPAL-a devizama (jer PayPal ne podržava dinare kao valutu) što su i na kraju ukinuli :D

Jeste domaća, ali ti je u početku naplaćivala CarGo firma iz Londona - i opet ti je možda na izvodu bilo u dinarima, ali je originalno bilo u stranoj valuti i rađena je konverzija.

Proveri ti u početku za svaki slučaj :) Možda ti je u dinarima skidao, ali je radio konverziju po kursu kartice koju koristiš.
Siguran sam ja izvodi su odvojeni za oba računa, te me nije mrzilo da proverim :D

Screenshot 2023-02-22 165620.png
Jeste domaća, ali ti je u početku naplaćivala CarGo firma iz Londona - i opet ti je možda na izvodu bilo u dinarima, ali je originalno bilo u stranoj valuti i rađena je konverzija.
Ubeđen sam da koriste WSPay od početka ali moguće da sam pogrešio za CarGo jer ga ne koristim često :D

Ja ti garantujem da si i za Wolt pogrešio jer sam bio zaposlen tamo od samog početka, bio sam tu kada je NBS došao u inspekciju zbog tog ******, a i bio sam tu kada smo počeli da koristimo novi payment processor :D

Znam ja da ste koristili stani payment procesor, ali je on koristio dinare i prikazivao je cene u dinarima. Msm poslao sam skrinšot sa izvoda, gde narudžbina od 630 dinara, košta 630 dinara (znam jer mi je to bila i prva sa silnim popustom preko koda) i na izvodu piše 630 dinara. Da piše drugačije pisalo bi i na izvodu. :D Izvod je sa dinarskog računa. Sećam se do duše da je određenim korisnicima skidano u evrima

Registrovani su u Budimpešti, ali je istina da strana kompanija može da naplaćuje dirketno u dinarima, kao što i na primer radi Google (sve cene usluga su u dinarima i sve se skida tačno u dinar sa dinarskog računa čak i ako je strani payment processor

Nije baš tako jednostavno, Wizz ne možeš iz Srbije da platiš kroz platni promet npr, kao u drugim zemljama EU, odnosno plaćanja na taj način mogu prema njima da vrše samo nerezidenti u Srbiji, ostali isključivo mogu da plaćaju karticama. Zato sam i pomenuo da im sistem plaćanja karticama nije isti kao prema domaćim prodavcima, a primer su recimo kreditne kartice koje se zaduže u evrima kada se obavi plaćanje jer prepoznaju da se plaćanje vrši prema stranom prodavcu .

Wizz ne možeš iz Srbije da platiš kroz platni promet npr
Nisam ja ni u jednom trenutku spomenuo platni promet, nego sve vreme pričam o plaćanju karticama. Ali poenta je da se provukla Visa Inspire (debitna dinarska) da bi skinulo dinare jer payment processor podržava dinare. To što kreditna u Intesi funkcioniše tako što gleda državu, a ne valutu je već drugo. Kao što sam već spomenuo meni dvovalutna kartica (OTP Banke) skida po valuti pa tako Google za koji sam dao primer (Irski payment processor, valuta dinar) skida sa dinarskog računa, dok Apple (isto irska, ali je valuta evro) skida sa deviznog računa.

Ista prica pre neki dan, kupim na master kreditnu karticu preko Wizz Air-a zaduzi u EUR i na kraju i skine u EUR. A pre mesec dana platio vizom normalno u RSD kao i uvek i skinulo u RSD.

Mali savet za sve, uvek kupujte u RSD na Wizz-u, posto ako prebacite valutu u EUR cena je znacajno veca (na 200 EUR karta bude skuplja ±30 EUR).
meni i sa Visom Internet KB i sa MC MTS banke vise skida od cene sa sajta i iz SMS-a....

Wizz uvek treba placati u valuti koja stoji na sajtu, cena se znacajno menja ako se odabere druga valuta.

Upravo platio racun online i naplatili mi proviziju 10 dinara. A otvorio sam Magnifica racun u januaru... Kaze agent sad sam HIT PLUS...

ne plaćaju se provizije na Magnifica, dakle, jesi neki drugi paket

Znam!!! Kazem da su me downgradovali! Pre par dana sam poslednji put placao bez provizije danas pljas -10dinara. Kaze agent od pocetka meseca sam hit plus... proveravaju...

Zvase me pre neki dan tj. zvala kao licni bankar, prica prepoznali me kao vaznog klijenta bla bla i imam status Gold nesto rekla.
Sta im je uopste to?
Imam racun kod njih od2010. primam platu u BI i imam samo dozvoljeni minus koji nisam pokrio uvek sam u minusu.
Kreditne nemam imam samo opciju placanja na rate uz Intesa Hit racun.

Gold, prvi put čujem...

bilo je skoro priče da su ljude skidali s Magnifica statusa, ali im ostavljali sve privilegije računa

ako ima neko upućen da objasni razliku status/račun

Za taj status ne znam.

Zeni i meni je uvek bilo povoljnija mastercard kreditna od dozvoljenog minusa, mnogo manja kamata i imas grejs od 30-45 dana
Gold, prvi put čujem...

bilo je skoro priče da su ljude skidali s Magnifica statusa, ali im ostavljali sve privilegije računa

ako ima neko upućen da objasni razliku status/račun
Status ti je kada imas zaradu vecu od 1500 eura dobijas drugog savetnika, mogucnost upravljanja fondom, racun je racun. To ne bi trebalo da diraju ali gle cuda...

Nema to nigde zvanično, koliko znam. Ja sam sad neki gold, pošto sam izgubio magnifica status iz njima znanih razloga.

Imam ličnog savetnika, cimam na mejl ili telefon, ali eto, narandžasta aplikacija😀

Sem zvanicnog maila sa sajta da li neko ima mail da se posalje primedba na rad.?
Naime zenin pokojni otac je bio u intezi, preminuo januara prosle godine, kada je otisla supruga da vidi sta treba da radi oko gasenja rauna, da vidi sta sa kreditom koji je uzeo 2020. da proveri da li ima penzija. Prvo joj rekli nema sredstava na racunu, kredit je osiguran i sa ostavinskm resenjem treba da dodje podnese zahtev bla bla. To je uradjeno maja prosle godine nakon sto je ostavinsko resenje postalo pravosnazno, gde se u ostavinskoj odjednom pojavila jedna penzija. Eno je zena jutros otisla u ispostavu na Bulevaru u Nisu i ludi, em ceka od pola 9 a trudna, em opet je maju kazu kredit nije zatvoren mora da se uplate neke 13k da bi se zatvorio pa tek onda da se podigne penzija vrate cekovi i kartica. Iako joj je receno da ako ima nekog dugovanja prilikom zatvaranja kredita bice automatski skinute pare od penzije koja stoji.
Resila je da im majku majcinu kad dodje kuci.

[email protected] im je interno odeljenje za zalbe, ubaci ih u svaku konverzaciju. Ako/kad i oni pocnu da se prave pametni turis i nbs odeljenje za zalbe. to je jedini smislen nacin komunikacije sa njima u poslednje vreme.

Hvala, cim izasla iz banke zvala zena BG i rekli joj da napise u mailu kad je bila, kod kog je bila i ko im je rekao da je sve zavrseno i kada.

[email protected] im je interno odeljenje za zalbe, ubaci ih u svaku konverzaciju. Ako/kad i oni pocnu da se prave pametni turis i nbs odeljenje za zalbe. to je jedini smislen nacin komunikacije sa njima u poslednje vreme.
Kad kazes NBS odeljenje za zalbe mislis na pisanje zvanicnog prigovora NBS na rad banke ili neki interni e-mail NBS odeljenja? Posto vec vodim duzu konverzaciju sa intesom oko problema sa karticom, spremam se da pisem prigovor NBS.

Zaboravih tacno koji je ali postoji nbs mail koji sluzi za prituzbu na banke, pise kod njih na webu. pa taj staviti samo u cc za pocetak pre zvanicne prituzbe.

dopustam da sam zaboravio sta sam tacno radio posto je taj slucaj kada je to bilo potrebno bio pre vise od 3 godine, ali sam siguran da je bio mail nbs-a koji sam stavio u cc konverzacije. Posto je previse vremena proslo stvarno ne smem da 100% tvrdim, ali 99% sam siguran da je bilo tako, mozda vise nije.

Danas podignem sa bankomata 150 eura. Skine mi 150.03 eura.
Jel to normalno i uzimaju tu malu proviziju ili će da vrate kad se obradi podizanje? Nisam znao za to, čisto pitam da vidim šta kako?

Vrh Dno