Šta je novo?

Banka Intesa

Ma sve zivo imam kod njih tj prebacio , otvorio jedan devizni , taj internet i platio 800 din.
Dok sam bio u Intesi (tekući + 3 devizna) imao sam besplatnu i internet i visa electron, bez troškova izdavanja. Sa druge strane, koleginica, kojoj je trebala ta kartica da nešto plati, a nije u Intesi, morala je da je plati 800din (Nije rekla unapred šta planira da uradi, inače bih joj dao svoju karticu da to plati).

Ja sam prvi put vadio karticu pre 6-7 godina, verovatno se tada nije plaćalo tih 800 din, a sada (do primene novog cenovnika) da.

čitava svrha uvođenja naplate deviznih računa, jeste svođenje istih na minimum,
Odlično, to će im definitivno uspeti.

evo info iz prve ruke (savetnik):
čitava svrha uvođenja naplate deviznih računa, jeste svođenje istih na minimum, jer je sistem takav da banka mora da se obaveže kod NBS za pare na tim partijama, ali je i sama prelikvidna, bez mogućnosti za isplativo plasiranje, pa zato gledaju da se novac uopšte ne zadržava kod njih

za tu svrhu intesa ima svoj fond, drugi imaju njihove, i putem njih se vrši upravljanje gotovinom za fizička lica sa viškom sredstava

ukratko, morali su to da urade

eto, duboko me ganula njihova potresna priča...
Identično objašnjenje su mi dali pre nekoliko meseci u RF.

Odlično, to će im definitivno uspeti.
tako je, ali smem da se kladim da će sve druge banke, vrlo brzo slediti

uostalom, blaž brodnjak iz NLB/KOMBANK priče, je prošle godine najavio čak i uvođenje negativne stope na deponovan novac...

ed: evo ikos gore potvrđuje

Ma ti radnici u poslovnicama lupetaju jer realno nemaju pojama zasto se nesto menja. Tako su lupetali godinama da nemaju sms servis za placanja sa vizom koju daju uz tekuci jer nijedan operater nece da radi sa njima zbog velikog broja klijenata. Naplatom deviznih racuna su samo oterali male i povremene klijente. Ko ima desetine hiljada na racunu sigurno ga nece zatvarati zbog 1eura mesecno. Ali neko ko placa manje od stotinak eura godisnje za sitne on line kupovine ili neki sitan stek za nepredvidjene okolnosti njemu se neisplati.
Danas sam konacno ugasio tekuci i kreditnu trajalo je 45 minuta i tri radnika su se domundjavali dok nisu uspleli da zavrse (visila je neka fantomska rezervacija na kraju su zvali podrsku i zavrsise) Devizne sam pogasio prosle nedelje i bilo je brzo.

visila je neka fantomska rezervacija na kraju su zvali podrsku i zavrsise)
To je bilo i kod mene.
1 RSD rezervacija
To može biti rezervacija za CarGo, za dopunu prepaid-a (ako si nekad dopunjavao karticom) i slično. Mislim da to ima neke veze sa tim kako payment processsor pamti karticu.

tako je, ali smem da se kladim da će sve druge banke, vrlo brzo slediti

uostalom, blaž brodnjak iz NLB/KOMBANK priče, je prošle godine najavio čak i uvođenje negativne stope na deponovan novac...

ed: evo ikos gore potvrđuje
I ja tako rezonujem. Mislim da sad nije dobar trenutak za prelazak, posebno ne zbog deviznih racuna koji ce se naplacivati od 2022. Meni bi bio smor da prelazim i onda ostale banke podignu cenu, pa vracaj se, vagaj opet. Sta znam :)

Kako će se tretirati ove virtuelne kartice?
Tj kakav status će imati iste?

Možda nam internet kartice neće ni biti potrebne za direktna plaćanja on-line.
Za PayPal će biti cimanje potvrdjivanje nove kartice kad god virtuelna istekne.

Proradila promena pin na bankomatima intese .. juce promenih pin na visa inspire .. visa classic i mastercard .. dina i amex ne moze
i naplate 100 din sa tekuceg tj 0.87 evra sa deviznog za classic

Kako će se tretirati ove virtuelne kartice?
Tj kakav status će imati iste?

Možda nam internet kartice neće ni biti potrebne za direktna plaćanja on-line.
Za PayPal će biti cimanje potvrdjivanje nove kartice kad god virtuelna istekne.
Nadam se da ce virtualne kartice moci da se koriste za online placanja, samo je pitanje da li ce direktno biti povezane sa racunom ili ce novac svaki put morati da se prebacuje.

U nekim bankama se CVV menja na svakih sat vremena automatski da bi sprecili fradulent activity, mada verujem da kod nas to nece uvesti.

Kako moze da se aktivira aplkacija na iPhone, osim odlaska u poslovnicu?

Može li malo više info o tim virtualnim karticama? Ne videh to u ovom dokumentu koji su meni poslali. A ne mogu ništa online da nadjem o tome.

Ne, u druge banke.

Ja sam preselio u Komercijalnu. Najbliza mi je i slicna je ponuda kao intesina pre promene cena.
Podrzavam svakog ko ima volje da promeni cisto da se pokaze neko nezadovoljstvo a ne da ispadne kao nema veze kad na nevidjeno podignes cene svih usluga uz pricu modernizacije i pruzanja novih usluga. A u stvarnosti im sistem glavi do ludila, za najbanalnije stvari se ceka po 10min. Nikad se i nisu oporavili od zadnje nadogradnje sistema.
Prednost za one koji ostanu bice manja guzva sigurno:)

Mozes ali mora preko kompa jer ces u jednom trenutku skenirati telefonom qr kod. Zakukuljeno je , sakrili ga tamo pod 10 pod menija. Najbolje da nazoves kontakt centar pa ce te tamo navesti gde da klikces.

Ako imas online banking ides na usluge i aktivacija mobi i pratis uputstvo.
Imas dva koraka, skeniranje QR koda i ukucavanje dva broja koja ti stignu na sms.

Isao sam danas na razgovor u banci i objasnjeno mi je koje su mi opcije.
Do sada sam primao platu na dinarski racun, stedeo na deviznom delu tog racuna, imao jedan devizni za Visa Internet i placao racune preko interneta.
Zakljucili smo da mi se najvise ispali obican racun (220) + jedan devizni za Visa Internet (120) + 15x6 za racune. To bi trebalo da je 430 umesto dosadasnjih 300 koliko sam placao Hit, sto i nije prevelika razlika (osim naravno ako nema nekih skrivenih troskova).
Predlozeno mi je da ustedjevinu prebacim u fond sto cu verovatno i uraditi (verujem da vise moze da se zaradi na drugim mestima, ali meni je najbitnije da sve mogu da odradim preko interneta bez cimanja...a i bilo koji prihod je bolji od 0 koliko trenutno imam)..

Takodje mi je receno da ne mogu ovog meseca da me prebace na neki drugi tip racuna, vec automatski prelazim na novi Hit.

Kolika je u proseku razlika između prinosa fondova i štednih računa? I da li su bolji dinarski ili EUR fondovi?

U novom tarifniku im pise da je 30 din. Ne znam odakle joj to da je 15, toliko je na Hit plusu ili kako ga vec zovu, na obicnom Hitu im je 20 a na tom obicnom 30. Proveri to obavezno mislim da je ona pogresila.

Tek iz trećeg puta sam uspeo da ugasim tekući u Intesi. Ukupno čekanje - nešto malo manje od 3 sata.
Pored tekućeg ugasio sam devizni tekući koji su mi otvorili, a da me nisu ni pitali i visa internet. Ostavio sam devizni depozit za sada.
Otvorio sam tekući i devizni depozit u MTS banci, a sad su i oni digli cene tako da ću možda i njih da odjavim.
Blizu kuće su mi Kombank, Unicredit i CA tako da su one u užem izboru.

Koliko vidim, u 2 od 3 Intesina fonda dominiraju oročeni depoziti u drugim našim bankama. Jel nije onda bolje oročiti svoj novac u tim bankama? Bar nema nadoknade za upravljanje fondom i izlazne naknade.

Možda si u pravu. Ja taj račun imam 15-ak godina, moguće čak iz vremena Delta banke, ne sećam se, a moguće je da su mu menjali status.

Nazad
Vrh Dno