Šta je novo?

Banka Intesa

Jel kupovao neko ovih dana na gigatron sajtu i jel vam prosla kupovina? Pokusavam da kupim nesto, prebaci me na neku wspay stranicu za naplatu, ubacim podatke, kliknem da platim i izbaci mi prozorce "Molimo sačekajte... Komunikacija s WSPay sistemom za naplatu" i tako stoji i vrti onaj kruzic do unedogled i nista se ne desava.
Isto sinoć iz 2-3 pokušaja. Jutros prošlo bez problema.

Wspay je imao poteškoće u radu juče od 16h do ponoći pa zbog toga nisu prolazile transakcije

Da li je bolje koristiti Visu Inspire ili MC Credit za placanje na Airbnb u $? Gde je bolja konverzija i da li, posto je MC Credit limit izrazen u EUR vrsi duplu konverziju ili ne?

Classic debit uz EUR racun.

Znaci da promenim currency na EUR?

Ne znam na sta tacno mislis @el_patron, ali online placanje kod BI je toliko prosto i iz iskustva mnogo ljudi nije upoznato ili bespotrebno komplikuju stvari.

CD - Classic debit (Stara visa electron inace zelene boje) je kartica koja je povezana za devizni racun - Radi sigurnosti nju iskljucivo treba koristiti za podizanje novca sa bankomata, kod nas ili u inostranstvu. Iz iskustva mogu da kazem da je kurs jako povoljan kad se podizu sredstva u drugim valutama i jedino fee banke je ono sto moze da varira. Za podizanje dinara na bankomatima BI ovom karticom banka obracunava kurs od 115.6 (bilo ranije, moguce da je doslo do promene)

ID - Internet debitna je sada maskirne boje (ranije je bila siva) : Za internet placanja najbolja opcija i nema potrebe koristiti MC, VI, CD. Nju koristite prilikom kupovine svega i svacega od igle do lokomotive. Putem aplikacije ili internet bankinga prebacite onoliko koliko vam treba sa deviznog racuna na ovu karticu pre kupovine. Kurs je odlican pa cak i u dinarima iako za dinare mozete iskljucivo da koristite VI koja je vezana za tekuci (kupovao davno vaucere na zoomzi i placao neke telefonske racune jer nisam imao VI).

VI - Visa inspire mozete da koristite bilo gde u zemlji za bilo koje transakcije u dinarima. Ne treba je koristiti za internet placanja u drugim valutama i podizanje kesa sa bankomata u inostranstvu.

Da uprostim:

Classic debit - > Samo bankomat u inostranstvu
Internet debit -> Samo internet placanja u stranoj valuti
Visa inspire -> Samo placanja u RSD valuti

Edit: Ovo gore vazi samo kad imate racun u EURO €

U slucaju da vam je u BI racun u $ Dolarima, najbolje je racunicom koja vam odgovara prebaciti u € (menjacnica ili nesto drugo) i onda uplatiti na € devizni racun.

Poslednja izmena:
Platio sam obicnom debitnom, onom sarenom, skapirao sam da nije neka bitna razlika u konacnoj cifri

Visa classic debit uz eur racun, pa u kojoj god valuti van zemlje da placas.

Inapire samo u zemlji. Van zemlje ima duplu kojverziju po kursu banke

Ako sam dobro razumeo:

U inostranstvu ako sa Inspire kartice na bankomatu podignem X valutu onda se vrsi sledeca konverzija: X valuta -> EUR -> dinare + fee banke?

A ako se koristi Classic devizna kartica onda konverzija ide: X valuta -> EUR + fee banke?

A za Classic karticu se podrazumeva da sam prethodno konvertovao dinare u evre sa nekim bolji kursom banke.
Sustinska razlika je u kursu izmedju te dve razlicite konverzije koja moze da bude i do par dinara.
Jel tako?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Classic nema fee banke, Visa radi konverziju iz non eur u eur i banka tako skida... ako je transakcija u eur onda 1:1. Naravno ima fee za podizanje na bankomatu. I nikako ne treba koristiti classic uz devizni u nekoj drugoj valuti. Samo uz eur. A eur mozes da uplatis ja salteru ili kupis kroz menjacnicu (trenutni kurs 118.20)

Poslednja izmena:
Jasno, hvala. Ja sam na taj nacin koristio Inspire u inostranstvu dok sam imao deviznu particiju vezanu za tu karticu.

A da li je i dalje bolje koristiti Classic u odnosu na Inspire za druge valute (ne eur), zbog duple konverzije?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Poslednja izmena:
Da. Inspire samo za placanja u dinarima

Classic debit Visa sam placao u zemljana koje nemaju evro (MK, CRO, CZ) i kurs je bio odlican. Svakako bolji nego da sam u menjacnici fizicki menjao evre za njihovu valutu.

Pošto je bilo pitanje i za Master kreditnu:
Za plaćanja u inostranstvu ili na internetu u stranoj valuti, jednako dobra kao i Visa Classis Debit.
Za plaćanje u zemlji, ili na internetu u RSD, jednako dobra kao Visa Inspire.
Zaduženja dolaze odvojeno - u RSD i EUR, ali zbirno koriste isti kreditni limit.
Dobija se odloženo plaćanje. Cilj je platiti celi zaduženje po prispeću izvoda (dp 10. u mesecu), tada nema nikakvih kamata.

Dobija se odloženo plaćanje. Cilj je platiti celi zaduženje po prispeću izvoda (dp 10. u mesecu), tada nema nikakvih kamata.

Meni u podsetniku pise da dospeva 14. u mesecu? Ali ne mogu da se setim izvora odakle sam to sebi upisao.

Piše ti u svakom izvodu.

U pravu si, pise 10. za mastercard, ispravicu beleske :)

Sad gledam izvod i imam jedno pitanje:
-Stanje na kraju meseca je novo stanje i njega treba uplatiti do 10.og u tekucem mesecu i to je to?
-Ukoliko imam obaveze koje ce dospeti npr. 5.og u mesecu njih ne treba uplatiti, vec ce se pojaviti na sledecem izvodu? Ili treba uplatiti Novo stanje na kraju meseca+sve sto dospeva do 10.og u tekucem mesecu?

Poslednja izmena:
Sačekaš izvod. On obuhvata sve tvoje obaveze iz prethodnog kalendarskog meseca. Plati najkasnije 10. u mesecu ceo iznos prikazan na izvodu, tu je sve uključeno.
Ako ne platiš ništa, automatski ti skidaju 5% (to ti je prikazano kao minimalno za uplatu), a na ostatak kreće revolving kamata. Tada banku činiš srećnom :)

Da li neko zna kada ce poceti uplata EUR na bankomatima?

Da li je neko u zadnje vreme zatvorio racun? Koliko to otprilike traje u Intezi, da li se ceka kraj meseca?

Zatvarao sam ja račune u avgustu, cela procedura traje oko 20ak min uz brdo potpisane papirologije. Imao sam tekući, klasičan devizni i devizni za Visa Internet, od kartica Visa Inspire debitnu, Visa Internet debitnu i AMEX Green i za svaki od računa i kartica je moralo da se potpisuje ponaosob brdo stvari. U svakom slučaju nikakvo preveliko cimanje.

Hvala na odgovoru, a da li se secas da li zatvaraju odmah ili prodje neko vreme?

Ne mora da se “prelazi”... moze da se ima racun i u drugoj banci :D

Npr. kod OTP nema odrzavanja ako se potrosi 45k preko kartice.

Hvala na odgovoru, a da li se secas da li zatvaraju odmah ili prodje neko vreme?

Po rečima službenika koji mi je gasio račune, sve se gasi u roku od 24h, mada nisam proveravao.

i gde si prešao? Šta je tu bolje?

Kako stvari stoje, na kraju ću verovatno da se vratim u Intesu jer nekako ipak imaju sveobuhvatnu ponudu a treba mi svašta nešto (kreditne kartice, oročena štednja, zezancije sa investicijama za malo rizičnije igranje sa kamatama, eventualno stambeni kredit za par godina, etc.), ali ovaj put se razmišljam da uzmem Magnifica paket pošto uslove ispunjavam a neke stvari odatle mi deluju interesantno.

Kad smo već kod toga, koristi li neko Magnifica paket? Nešto specijalno na šta da obratim pažnju?

Privremeno koristim Mobi Banku pošto sam imao račun od ranije dok se ne smislim gde ću jer nema šanse da ostanem trajno u toj tragediji od banke...

Ja sam na Magnifica. Povremeno koristim savetnicu za razne prečice (sjajna žena), ali nikako da joj udovoljim, da uđem u investicione fondove.

Oko zatvaranja računa: ko ima kreditne kartice, i nedospele obaveze, neće to tako brzo ići...

Takođe Magnifica.

Košta te 100 rsd više nego HIT.
Ranije se dobijao baš dobar kurs u menjačnici. To su ukinuli.
Ja savetnika koristim za skoro sve. Baš retko idem na šalter. Samo se najavim telefonom.

Takođe dobije se popust na održavanje AMEX Gold ( 275 umesto 550 rsd). Ispadne jeftinija od Green koja je 300 rsd.

Najveća prednost je bila kod stambenog. Rata mi je oko 30e manja mesečno.

Nazad
Vrh Dno