Šta je novo?

Banka Intesa

Ne moraš, samo otključaš telefon i prisloniš na terminal. Ako je više od (valjda) 4k, onda moraš da uneseš kod.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Ako nije ukljuceno da trazi kod, placanje radi i bez otkljucavanja telefona.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

A šta treba da stoji podešeno na opciji secure element position? Meni stoji HCE wallet.
U tap & pay stoji kao default wave2pay.
I neće da se plati nikako. :d

Da li instslirao pravu wave2pay aplikaciju? Ako se dobro secam, bilo ih je par na playstoreu.
52fb286da2ab13c65dda9bb6b89caa44.jpg
a72e717a2bb5cc5c7abe3cd236f3b172.jpg

Nikad cuo za taj secure element pa guglao, izgleda xiaomi ima taj problem
Probaj ovo
You need to change "Secure element position" from "Use HCE Wallet" to "Use SIM Wallet" (Setting-More-Secure element position)
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Ja sam i obrisao neke wallet-e, mada mislim da su to kineski jer imam xeu rom. Videću da li će ovako da proradi.

I ja sam na xeu i ništa nisam podešavao dodatno

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Koristis stock rom? Ako se dobro secam, aplikacija moze samo na stock rom, koji nije rutovan.

Drugar probao da plati i njemu na OP7 Pro radi.
Ja probao mami da instaliram aplikaciju na RN8Pro i njoj piše da uređaj podržava bezkontaktno plaćanje, dok meni to nije pisalo prilikom instalacije. Mada mi uređaj uredno očita telefon ali konstantno odbija plaćanje. Evo ne znam gde je problem. :d

Pozovi podrsku za eBank u toku radnog dana

Интересује ме како у пракси функционише Wave 2 Pay. Када дођем на касу претпостављам да се прво одради на телефону шта треба и да онда касир прислони телефон где треба? Нисам још користио ову услугу а не знам како тачно функционише када се дође на касу.

Sent from my iPhone 8 using Tapatalk

To ti je kao da imas karticu koja se prisloni na terminal, tj samo na tim terminalima radi.
Pin ukucas pre prislanjanja na terminal, u suprotnom moras dva puta da prislanjas, prvi da ocitas i drugi nakon sto ukucas pin.

И претпоставио сам да је као редовно плаћање картицом - дам телефон касиру, он/она скенира и то је то.
Али недавно сам имао комичну ситуацију у Идеји - на улазу пише да прихватају QR инстант плаћања, а када сам стигао до касе и питао касирку она само одмахнула главом, у фазону не зна шта је то. Па реко да проверим каква је процедура са овим начином преко Интезе.

Sent from my iPhone 8 using Tapatalk

Jedino sto nikom ne dajes ni telefon, ni karticu, vec ti prineses i to je dovoljno. Cemu beskontaktno ako dajes telefon ili karticu :)

Poslednja izmena:
Добро да... То сам ваљда и хтео да кажем [emoji1]

Sent from my SM-A605FN using Tapatalk

Jedino sto nikom ne dajes ni telefon, ni karticu, vec ti prineses i to je dovoljno. Cemu beskontaktno ako dajes telefon ili karticu :)

Kod mene u prodavnici, starija populacija često daje karticu i govori pin. Ili čita pin sa papirića. A više od polovine ljudi gura prodavcu karticu u ruke. Ako nije Dina, mi uvek insistiramo da prislone sami. Zato je numberpad i stavljen tako da je lakše dostupan kupcu, a ne prodavcu.
Procentualno imamo najviše Banca Intesa kartica (mesečni stats), ali za sve ove godine, bilo je svega nekoliko plaćanja telefonom. Recimo manje od 5.

Ja koristim negde oko dve godine i prvo su bile reakcije, ne moze, ne znaju sta da kucaju... sadsu se uglavnom svi navikli, cak i starije gospodje.
Kad sam bio u Grckoj prosle godine, kod njih je bilo malo cudjenja, u CG nije bilo uopste.
Sad ukoliko pitam, ne pitam da li podrzava placanje telefonom, da ih ne zbunjujem, vec pitam da li im terminal podrzava beskontaktno placanje i kazem im da je u pitanju visa intesa, pa kad kazu prisloni karticu, samo prislonim telefon.
Jedino je u roggenartu bio problem, iz nekog razloga njihov terminal nije prihvatao visu beskontaktno.

Pa da, tako sam se i ja kocio u pocetku, kazem da hocu da platim telefonom, svi me cudno gledaju :d

Prošli put kad sam kupovao odeću, patike itd. za neki event sam baš testirao beskontaktno plaćanje, samo na jednom mestu je radilo kako treba tj. prisloniš karticu i odradi sve bez kucanja pina, na jednom su mi tražili pin dakle ne radi beskontaktno a na ostalim nije uopšte radilo morao sam da im dam karticu da provuku i kucam pin, koji naravno ne znam napamet :D

PIN se zahteva za veće iznose, mislim da je za Visa kartice granica 4000RSD. To je sigurnosni mehanizam, da ti neko ne bi u prolazu očitao karticu i počistio račun.
Kad je počelo sa beskontaktnim plaćanjem kod nas, granica je bila 2000 (ili tu negde), a mnogi su (čak i na ovom forumu) kukali kako je to previsok iznos i da bi najbolje bilo da uvek moraš da uneseš PIN.
Pozdrav
P.S. Takodje postoji limit (u meni nepoznatom iznosu) nakon kog beskontaktno plaćanje ne radi, nego kartica mora da se ubaci, da se pročita čip. To je čuveni problem kad beskontaktno plaćanje ne radi, a radi kad se kartica ubaci u POS. Limit je definisan kao ukupan iznos prethodnih uzastopnih beskontaktnih plaćanja ili odredjeni broj beskontaktnih plaćanja - šta pre naidje. Moguće je da su zbog korone malo popustili te kriterijume.
Pozdrav

Poslednja izmena:
@rafiki Upravo to navedeno je razlog za pin koji nekad zahtevaju :)

Kod mene u prodavnici, starija populacija često daje karticu i govori pin. Ili čita pin sa papirića. A više od polovine ljudi gura prodavcu karticu u ruke. Ako nije Dina, mi uvek insistiramo da prislone sami. Zato je numberpad i stavljen tako da je lakše dostupan kupcu, a ne prodavcu.
Procentualno imamo najviše Banca Intesa kartica (mesečni stats), ali za sve ove godine, bilo je svega nekoliko plaćanja telefonom. Recimo manje od 5.

Video sam i mnoge mladje, cesce lepsi pol, koji odmah daju kraticu kasirki/prodavcu i taj deo nikako ne mogu da razumem. Vi im IT pismeno i kulturno odmah sugerisete da prinesu karticu :) ali u velikom broju prodavnica, i dalje, su oni koji prakticno pokusvaju da uzmu karticu iz ruku :)
Najbolja fora je kad ubedjuju da mora da se nasloni, okrene i slicno.
Ima svakakvih primera, ali da ne teram dalje off topic :)

Mislim da će nakon više uzastopnih beskontaktnih plaćanja tražiti PIN, čak i za neki mali iznos. Desilo mi se par puta ranije.
Zanimljivo mi je da limit plaćanja bez unosa pin koda zavisi i od države gde plaćate (mislio sam da je za naše kartice svugde tih 4000 din, ali nije).

A funkcioniše li wave2pay bez internet konekcije?

s10e on Tapatalk pro

Prošli put kad sam kupovao odeću, patike itd. za neki event sam baš testirao beskontaktno plaćanje, samo na jednom mestu je radilo kako treba tj. prisloniš karticu i odradi sve bez kucanja pina, na jednom su mi tražili pin dakle ne radi beskontaktno a na ostalim nije uopšte radilo morao sam da im dam karticu da provuku i kucam pin, koji naravno ne znam napamet :D
Pin koji ti trazi je pin za aplikaciju,, ne od kartice, ali ti mozes da ukicas taj pin u samoj aplikaciji unapred. Kako sam napisao gore, pametno je staviti da trazi pin za svaku transakciju, u suprotnom neko moze da koristi tvoj telefon za placanje cak i kad je zakljucan. Aplikacija ne mora da bude ukljucena uopste.
Sto se tice interneta, ako se ne varam, mozes tipa 5 transakcija da obavis pre nego sto isteknu akreditivi, posle moras da ih obnovis preko neta. Isto ima i period vazenja.

f38277065b152e55c56bcaed146fac36.jpg

Poslednja izmena:
Kako sam napisao gore, pametno je staviti da trazi pin za svaku transakciju, u suprotnom neko moze da koristi tvoj telefon za placanje cak i kad je zakljucan. Aplikacija ne mora da bude ukljucena uopste.
Ja nisam stavio pin ali recimo nfc uključujem samo prilikom plaćanja, u suprotnom je uvek isključen.

s10e on Tapatalk pro

Ili to. Meni je uvek ukljucen nfc.

Pin koji ti trazi je pin za aplikaciju,, ne od kartice,...

Pa, ja sam ukucao pin od kartice i plaćanje je prošlo!
Ali ako kažete da je 4000 din limit onda lako moguće da je bilo do toga.
A telefon nisam ni podešavao za plaćanje "telefonom" ili nekom kombinacijom koja podrazumeva telefon jer sam na prepaidu i nemam net dok nisam u firmi ili kod kuće (wifi).

Evo, ovde se to podesava da trazi PIN svaki put. Kad si instalirao aplikaxiju, morao si da stavis neki pin, mozda ti je isti kao i za karticu.
Edit
Mozda se.nismo razumeli, ti si generalno pricao za kartice i beskontaktno, ne za placanje telefonom?
2a92d1252697b9e8afd6379f0d067f5c.jpg

Poslednja izmena:
Vrh Dno