Šta je novo?

Baldur's Gate 3

Bogami ja to radim za dice roll, ali kod nekih odluka u prici gledam da to ne radim, odlucim pa sta bude. :)

Pa vi ćete tako igra 500 sati a pisaće vam 150 :p

da li se jos nekome zabagovao Halsin? vidim po netu da je to vrlo cesto.

Spucao sam 40 sati i tek sam sad u Underdarku, a kažu da je Act 3 veći od prethodna dva...mašala.

Počistio sam Goblin Camp bez muke mameći grupu po grupu do mesta gde mogu da se popnem a ima samo jedan prilaz. Svi u družini imaju ranged oružje bez obzira ko su i šta su, ne pada mi na pamet da ih bacam u melee bez potrebe (osim Astariona sa sneak attackom i 2 oružja).

Karlach kao throw Barbarian razvaljuje, najveći dmg u družini sa 3 napada po rundi na lv5 dok je u Rage, samo da ima distancu i high ground. Može da se kupi koplje koje ti se vraća nazad kad se baci pa nema potrebe da joj punim inventar bilo čime što može da se baca (mada svejedno ima gomilu Javelina). Ni moj Warlock nije za bacanje, na lv5 dobija drugi Eldritch Blast po rundi i pobacao sam hrpu neprijatelja u ambise sa njim.

Tradeoff je što praktično nemam nikoga da služi kao frontliner i upija dmg ali za sada radi lepo. Za sledeći prelazak ću verovatno da napravim jednog druida i da imam neki summon za to...

Poslednja izmena:
Da, da i meni vazda svi u družini imaju neko range oružje kao backup...
Za sad nisam našao sling koji sam odvajkada davao mageovima i sl u ruke jer ne zahteva neki proficiency koji oni nemaju...

Imam malo vremena da igram tek sam u Blighted village.

Oduvalo me kad sam skontao koliko ima načina da se reše pojedine situacije. Npr. u selu sa goblinima možeš da se konfrontiraš, a možeš i pričom da te je "poslala vrhovna komanda po tajnom zadatku" da izbegneš nepotrebnu borbu.
Takođe, epska je ona scena ispod laboratorije kad nekroi krenu da te zaskaču iz mrtvačkih sanduka, što naravno kod tvoje družine izaziva suprise efekat i propuštanje prvog turna...

Takođe, ovo što piše @jurodivi moguće je neprijatelje oduvati u ambis i sa tuderwave spellom koji u mojoj družini imaju i bard i wizard...

Malo sam se razočarao u sleep i charm spellove koji nisu tako OP kao ranije jer imaju restrikcije u pogledu jačine i vrste neprijatelja na koje mogu delovati (ako je neprijatelj prejak (previše HP) ili nije humanodi, neće delovati)...

EDIT: E da za sada (3LVL) mi samo Lae’zel ima uslovna dva napada po turnu (mora da iskoristi short rest feat) i Bard kroz običan i rekontranapad (jednom po bici)... Za sad mi fali AOE spellova za wiz...

Ti spellovi su oduvek bili izbalansirani time. Doduše, ima jačih spellova sa sličnim efektima ali svejedno moraš da nadjačaš sejvove. Zato je dobro birati spellove sa (manje-više) garantovanim efektom, koji ne zavise od sejvova neprijatelja, gde se može...

Veće razočaranje mi je koliko je teško ostati u stealthu u borbi kao i nevidljivost kao magični efekat. Ne znam tačno kako je Larian dizajnirao sve to ali vrlo retko mogu da sakrijem Astariona čim iole uđe u vidno polje neprijatelja, bez obzira koliko mu boostujem Stealth skill, čak i ako idem okolo da gasim svetla. Jedino da se zađe dublje u Gloomstalker Ranger ili Shadow Monk levele za razne magične invisibility efekte...

Kad smo kod invisibility, pročitah da je recimo Darkness spell skoro beskoristan jer forsira Stealth check svaku rundu a DC je već visok i raste svaku rundu, i onda te otkriju skoro odmah. To je obeshrabrujuće ako je Larian tako kodirao te invisibility efekte...

I mene je prijatno iznenadilo koliko ti igra dozvoljava da budeš kreativan. Mislio sam da je popularnost BG3 mahom zbog Baldur's Gate hajpa generalno ali vidim da je potpuno zaslužena...

Zanimljivo, ja sam recimo odusevljen koliko je thief, tj astarion mocan, uz obican hide na kraju rounda skoro uvek je (kod onih koji kojih je to moguce naravno) sledeci napad backstab. Jako dobro radi i range "backstab" a remove traps i open locks je super uradjeno, sa sve mogucim bonusima itd.

Ja sam imao slično iskustvo sa Astarionom kao i jurodiv. Ima problem sa stelth checks. Retko kad može da ostane hidden čak i sa buff-ovim. Sad ga vodim dok istražujem a kad dodje do nekog većeg okršaja menjam ga.

Thief podklasa je jedna od najjačih u igri jer ti daje dve bonus akcije umesto jedne a u slučaju Astariona to znači da možeš da iskoristiš jednu da uđeš u stealth ili Dash, pa standardna akcija za napad i onda lepo druga bonus akcija za Disengage i repozicioniranje ili napad offhand oružjem ako dual wielduješ.
Dve bonus akcije ti daju dosta flexibilnosti a vole ih i druge klase. Ja ću uzeti 3 Rogue levela za to na throw Barbu jer to znači dodatno bacanje po rundi...

@Čika_Kure

A propo Wizarda...lv5 Wizard dobija 3rd lvl spellove gde imaš AoE poput Fireball, Stinking Cloud, Sleet Storm a dobijaš i Haste koji je jedan od najboljih spellova u igri.
Ne znam kako si zamislio da ga leveluješ ali ako još imaš opciju za respec, ja bih uzeo prvi level kao Fighter za CON profficiency, heavy armor i štit. Mnogo znači i učiniće ga robusnijim a ne gubiš ništa jer i lv11 i lv12 Wizard imaju isti broj spell slotova i pristup lv6 spellovima...

Ne igram MC wiza, Galeta sam uzeo, pa nemam opciju da odmah prvi lvl bude fighter... Mogu jedan lvl posle četvrtog da mu napravim da bude multiclass jedan lvl fighter...

I šta ti je to problem? Čemu palanačko mešanje u tuđe živote i odluke?

Ko će seći kitu u životu ili u igri je njegova stvar i njegov problem. A ne tvoj :)

To je normalnije od širanja mržnje prema takvima.

Ignorantnost nije vrlina!
Puno puta dokazano, ali vi to ne primjecujete!

Ne igram MC wiza, Galeta sam uzeo, pa nemam opciju da odmah prvi lvl bude fighter... Mogu jedan lvl posle četvrtog da mu napravim da bude multiclass jedan lvl fighter...
Mislim da možeš kad respecuješ, krećeš od prvog levela i možeš da im menjaš klase...
Fighter nema smisla posle prvog levela jer onda ne dobijaš proficiency (CON, armor & shield), što je razlog da ga uopšte uzmeš. To važi i za druge klase, ako ti treba neki proficiency moraš tu klasu da uzmeš na lv1.
Ne znam zašto je Larian tako napravio...možda da izbalansira to što multiclass u BG3 ne zahteva da imaš 13 u glavnom atributu klase koju hoćeš da uzmeš. Recimo, ako hoćeš da multiklasuješ u Clerica moraš da imaš 13 WIS... BG3 to nije slučaj, koliko znam.

Poslednja izmena:
Drugari sad kad ste potrosili dosta vremena u igri da li mozete da date ocenu od 0 do 10?
Bas me zanima da li pada tokom igranja.

Drugari sad kad ste potrosili dosta vremena u igri da li mozete da date ocenu od 0 do 10?
Bas me zanima da li pada tokom igranja.
Ne pada. Naprotiv ocena raste kad shvatiš koliko je truda uloženo u igru i koliko je sve to kvaltetno spakovano. Napomena: Nisam još stigao u treći akt, pri kraju sam drugog.

za sada je u rangu sa celom fransizom, znaci najbolja igra ikad. Videcemo do kraja, tek sam na prvom aktu.

Sto se tice haste-a radi malo cudno za mene. Prvo baca se kao sto je i originalno na jednog lika a ne na area, kako je uglavnom koncipirano u comp igrama. A drugo zahteva koncentraciju kastera sto je jako jako nezgodno. Uz to, cini mi se da ne daje sve duplirano, nego samo deo, ali to jos nisam stigao da isprobam pa nisam siguran koji su tacno efekti.

za sada je u rangu sa celom fransizom, znaci najbolja igra ikad. Videcemo do kraja, tek sam na prvom aktu.

Sto se tice haste-a radi malo cudno za mene. Prvo baca se kao sto je i originalno na jednog lika a ne na area, kako je uglavnom koncipirano u comp igrama. A drugo zahteva koncentraciju kastera sto je jako jako nezgodno. Uz to, cini mi se da ne daje sve duplirano, nego samo deo, ali to jos nisam stigao da isprobam pa nisam siguran koji su tacno efekti.
Ima onaj Helm of haste, kontam da je najbolje dati ga liku sa visokom konstitucijom jer su tu najmanje šanse da fejluje sa koncentracijom...

Da,pred kraj igre,to su mogli oma,a ne otić na odmor :p

Opa i drugi stize, taman da se to saceka i BUM

Juče završim zadnjeg bosa u BG,igra poludela,ulazi i izlaz u combat mod

F5 i exit,sad šta bude,bude.Sreča pa je krenulo normalno

Ima takvih nekih bagova + AI saboraca i neprijatelja i nije nešto

Kod ovog zadnjeg bosa,njih dva neprijatelja bacaju jedan na drugog neke magije,i to na dva puta tako

Jednom na donjem nivou i jednom kod bosa

Par stvari što se tiče castera i multiklasovanja:

1. Spellovi na itemima (kojih ima puno i dosta njih je korisno) koriste casting atribut zadnje klase u koju ste multiklasovali. Npr. ako ste Cleric 10/Wizard 2 i Wizard je zadnji level koji ste uzeli, ti spellovi će koristiti INT a ne WIS, iako ste verovatno pumpali WIS i praktično ste Cleric sa samo 2 Wizard levela. Zato je redosled klasa prilikom levelovanja bitan...ako ćete da koritite item spellove, gledajte da zadnja klasa u kojoj ste se levelovali bude ona čiji atribut planirate da koristite za spellove. Ili prosto mixujte klase koje koriste isti atribut, poput Barda i Sorcerera (CHA).

2. Kad smo kod Wizarda, sa samo jednim Wizard levelom možete da zloupotrebljavate Wizardovu mehaniku učenja spellova preko skrolova i naučite high level Wizard spellove iako ste neki sasvim drugi build, praktično otključavate kompletnu (ogromnu) Wizardovu listu spellova sa samo jednim levelom Wizarda. Neki kažu da je ovo verovatno bug, neki kažu da je tako predviđeno u 5e, ali tako funkcioniše u BG3. To čini pomenuti Cleric/Wizard kombo veoma jakim, kao i druge mixove sa jednim ili još bolje dva Wizard levela. Da bi ti spellovi bili efektni, treba obratiti pažnju na ono gorepomenuto o atributima...i nositi Headband of Intellect koji setuje INT na 19.

Poslednja izmena:
Par stvari što se tiče castera i multiklasovanja:

1. Spellovi na itemima (kojih ima puno i dosta njih je korisno) koriste casting atribut zadnje klase u koju ste multiklasovali. Npr. ako ste Cleric 10/Wizard 2 i Wizard je zadnji level koji ste uzeli, ti spellovi će koristiti INT a ne WIS, iako ste verovatno pumpali WIS i praktično ste Cleric sa samo 2 Wizard levela. Zato je redosled klasa prilikom levelovanja bitan...ako ćete da koritite item spellove, gledajte da zadnja klasa u kojoj ste se levelovali bude ona čiji atribut planirate da koristite za spellove. Ili prosto mixujte klase koje koriste isti atribut, poput Barda i Sorcerera (CHA).

2. Kad smo kod Wizarda, sa samo jednim Wizard levelom možete da zloupotrebljavate Wizardovu mehaniku učenja spellova preko skrolova i naučite high level Wizard spellove iako ste neki sasvim drugi build, praktično otključavate kompletnu (ogromnu) Wizardovu listu spellova sa samo jednim levelom Wizarda. Neki kažu da je ovo verovatno bug, neki kažu da je tako predviđeno u 5e, ali tako funkcioniše u BG3. To čini pomenuti Cleric/Wizard kombo veoma jakim, kao i druge mixove sa jednim ili još bolje dva Wizard levela. Da bi ti spellovi bili efektni, treba obratiti pažnju na ono gorepomenuto o atributima...i nositi Headband of Intellect koji setuje INT na 19.
Koji atribut koriste spelovi Barda i Worlocka? Trebalo bi CHA.
Da li i Cleric magije koriste INT kao i wizard? I da li si probao da tako multiklasuješ Shadowhearth, tipa 4LVL Cleric pa 1LVL WIZ, pa se nastavi sa Cleric?

Koji atribut koriste spelovi Barda i Worlocka? Trebalo bi CHA.
Da li i Cleric magije koriste INT kao i wizard? I da li si probao da tako multiklasuješ Shadowhearth, tipa 4LVL Cleric pa 1LVL WIZ, pa se nastavi sa Cleric?
Bard, Warlock, Paladin i Sorc koriste CHA. Ima dosta jakih kombinacija tih klasa...SorLock (Warlock 2/Sorc 10 ili Warlock 2/Sorc 9/Cleric/Fighter 1) ako bi da budeš Eldritch Blaster sa pristupom Sorc spellovima, Lockadin (Warlock/Paladin) je dobar smiter, Sword Bard 6/Paladin 2/Fighter 4 je odličan dual wield kombo sa crit opremom jer možeš da primeniš Smite na critove...

Cleric koristi WIS, kao i Druid i Ranger.

Za Shadowheart ću prvi level kao Fighter za CON proficiency (da pomogne sa koncentracijom) i +1 AC od Fighting Style (Defense), onda kombinaciju Clerica i Wizarda, samo da provalim redosled. Uglavnom, biće Tempest Cleric 9 (dopadaju mi se spellovi koje dobija Tempest), Fighter 1 i Evocation Wizard 2 jer Evocation Wizard 2 daje družini imunitet na dmg od Evocation AoE spellova kojih ima gomila. Trebalo bi da se računa kao lv11 caster i da dobije pristup max lvl spellovima.
Mada, sada nešto experimentišem sa nekom polu-melee verzijom, ima neka fora sa opremom koja daje Radiant Orb efekat i radiant dmg...

Poslednja izmena:
sad sam na odmoru pa ne igram, ali sam presao skoro ceo act 1 pre odmora, i potpuno sam zapanjen kako su unistili spelove. Zapravo ispada da je sve sem sirovog damage potpuna budalastina jer svi korisni spelovi rade na koncentraciju, koja pada cim neko popreko pogleda maga. Pri svemu tome svi neprijatelji kada vide maga napadaju iskjlucivo njega. Tako da od sword and magic ostade samo sword jer je check za concentratiju constitution, koji mag prirodno jako tesko moze da ima ako zeli da bude iole dobar mag.

Sto meni realno ne smeta jer moj futer u tom setingu ubije po jednog neprijatelja po roundu na svom trenutno 7. nivou. Tako da, slobodno oni nek napadaju maga. no balans je uzasan i potpuno su unistili klasu time.

Nazad
Vrh Dno