Odgledah i ja film u Rodi. Da se razumemo odmah, ako neko ovaj post vidi kao hejterski, neka slobodno to računa kao potrošen kredit za celokupan hajp oko filma. A hejt je uvek sjajna kontrateža neosnovanom hajpu

.
Inače Roda mi je možda i omiljeni bioskop, jer kad rezervišem, nekako mi sa devojom uvek zapadne zadnji red i to obično kad je neki bzvz film, nego eto da se kaže da smo negde izašli, a kada idem solo ili sa društvom, zapadne mi uvek onaj red gde bukvalno mogu ceo sa 191cm da se ispružim i da ne pipnem stolicu isped

. I mogu se izležavam kao kod kuće. Šalu na stranu, Roda je odličan bioskop i imaju sjajan zvuk i dobre stolice. Bilo je dobro zezanje.
Vidim vodila se diskusija da li je priča Avatara ovakva ili onakva. Moram da vas pitam. Koja priča

? Ako ja od početka do kraja znam šta će se desiti i ako me neki literarni momenat ne pogodi, onda tu nema nikakve priče. Što ne mora uopšte da bude strašno, ali ono što mi je strašno jesu karakteri.
Dobro bre, jer za 100+ godina kinematografije ja moram u svakom iole komercijalnijem izdanju da gledam 5-6 istih karaktera iznova i iznova. Pa ne može niko da me ubedi da je to jedini profil ljudi koji je ikada živeo na zemlji, a naučnici su izračunali da je na zemlji živelo preko 110 milijardi ljudi do sad. Mislim više, umoriše sa arhetipovima.
Da probam da razjasnim:
glavni junak - trapav malo, pun potencijala, neiskorišćenog, uvek naleti na neku ribu jaču od njega, koja ga *****ava, ali ipak se primi na njega (da vidim gde toga ima u realnosti), oni sa sposobnostima ispod njega mu se dive i dobri su mu ortaci, a oni čije pozicije može da ugrozi su opasno iznad njega - ovo me je još i najmanje pogodilo
onaj pukovnik - život ga nije štedeo, prošao je sito i rešeto, verovatno i vijetnam, pred kraj karijere više nema tolerancije ni prema čemu, gde u kriznim situacijama zaboravlja na logiku i jedino što ga vodi je ludilo, sujeta i lično dupe
kralj - konzervativan, ali pošten i pravičan... gine u prvom napadu iako većina naroda preživljava... e baš sad
kraljica - moćna i jaka žena, pametno postupa u situacijama gde njena ćerka ne postupa (videti ispod)
onaj prvi pomoćnik kralja - e ovo je najčešće korišćen karakter u istoriji dramaturgije - neinteligentan, izgleda kao vođa navijača, verno služi kralju, ali ostale ne ferma 2%, obično se prima na istu ribu kao i trapavi glavni junak, na kraju ipak zavoli glavnog junaka, jer otkrije njegovu hrabrost, pa po mogućstvu gine za njega - ovo je tako prekopirano od onog Katsumotoovog prvog ratnika iz poslednjeg samuraja i još 2000 drugih filmova
glavna riba - ujedno i ćerka kralja (mislim, koji put?) - e ona je jedina dvolična ovde

- u početku je mirna, strpljiva, poštena, itd... ali onda, baš u trenutku kada treba nešto da sasluša, ne sluša uopšte, pada u histeriju i popizdi na nama voljenog glavnog junaka... međutim, postaje slaba našeg glavnog junaka kada on nabaci i dotera najboljeg zmaja na nebu aka. Audi A8, moguće da glavna riba ima neke balkanske krvi
Trudy - pilot helikoptera - od malena je bila prirodno lepa, ali je odrasla sa dečacima i igrala fudbal, nikada nije davala pet para na kosu i kozmetiku, a ponekad i na samu higijenu... toliko je prirodno lepa i opuštena, da ne haje što ima 7kg i što je stalno u znoju... toliko je preterano opuštena da je isto tako opušteno i poginula... mora da je bila na bensedinima

...
Zašto imam osećaj da sam sve ove likove video nebrojano puta po filmovima. Zašto arhetipi moraju da se koriste za konstrukciju karaktera.
E sad dosta hejta. Više od slike, zvuk me je oduševio. Svaki film ima eksplozije da ti se pomeri sedište, ali Avatar prosto ima svaki zvuk sjajan, od čega najviše izdvajam prirodne zvukove, što je jako bitno, jer se dobar deo filma odvija u prirodi. Što se vizuelnog tiče, opet iznad 3D i CGI, najviše mi se dopada ideja svetla i celog to sveta/šuma gde svetlo igra bitnu ulogu što izgled celog ambijenta dovodi do savršenstva.
Za mene je Avatar ništa drugo nego najbolja akcija koju sam odgledao godinama... možda i najbolja akcija ikada. Ali ne bih padao u vatru i preterivao sa izjavama u vezi filma.
Jer film ima solidno bolnih momenata. Prvih sat vremena sam stvarno mislio da će film biti katastrofa. Onda ona scena kada glavni junak treba da nabavi svog (prvog) zmaja. Bez dileme taj dvominutni deo filma može da se kandiduje za najgluplji, nejasniji i nepotrebniji deo bilo kog filma ikada. Pa onda LOTR Two Towers momenat kada se ujedine neki za koje nismo ni znali da su postojali.
Dve stvari ne mogu da svarim. Karaktere, videli ste i zašto. I to što Kameron ili ko već bukvalno ubacuje sekvence od po par minuta NEČEGA što nema veze sa filmom, pričom, karakterima... bilo čime. Da li da bi film trajao duže ili da ne bi konstatno bilo CGI%akcija, ne znam.
U svakom slučaju, lep doživljaj, nezaboravan zvuk, divni predeli i sveukupno dobro zezanje. Odlična akcija u drugoj polovini filma. Ali, izvinite, euforija oko Avatara je preterana. Film je tek 2.5 sata dobre zabave, što u današnje vreme nije lako postići i u Kamerona imam veliko poverenje, ali mislim da sa izjavama treba biti odmeren.