Pazi, moja preporuka za auto tih godina -
PRVO sredi trap, menjac i motor.
Najbitnija stvar na ispravnom autu je trap, sa tockovima. Vibracije koje nastaju na neispravnom trapu mogu da ti natenane urnisu letvu, homokineticke, pa cak i motor. VW tih godina bi morao da ima lose solje, ili bar potrosene pa je red da proveris i da odvedes auto kod mehanicara da pregleda. Solje za zamenu mozes uzeti na otpadima, jer ima dosta stranaca tamo sa ispravnim delovima. Naknadno proveri homokineticke, centar felni/gumi, centar trapa, spone lezajeve, silen blokove. Proveru silen blokova i lezajeva mozes sam - uvati rukom tockove i cimni, ako mrda bez auta, mora da se radi, ako mrdas ceo auto sa tockom onda je ispravan odnosno zategnut.
Sobzirom da je GTI u pitanju je Monopoint 1.8 motor sa 95/102 kw, pa bi valjalo da proveris u nizu:
Monopoint, glavnu diznu, pumpu za gorivo. Ispravnost pumpe za gorivo proveravas tako sto das kontakt, i u gepeku ces da cujes "zzzzzz" koje treba da traje tacno jedan sekund, kao i relej u tabli osiguraca koji ce da klikne (oznaka 67 ili 167). Duzi ili kraci zvuk, ili visestruko kliktanje releja znace problem sto je opasno za monopoint jer onda dizna ulvaci vise goriva nego sto bi trebala sto izaziva svet problema.
nakon zamene posmatraj nivo ulja, jer moze da ode u minus (losa glava) ili u plus (los monopoint jer dizna pusta vise)
Ako imas plin i trokrake svecice predji sa trokrakih na jednokrake svecice zbog zime, boljeg plajenja, itd. ne znam dal GTI ima trokrake. uglavnom jednokrake odgovarajucem NGK navoju BPR6ES ili lepo ustedis pare i uzmes BP6ES (nema resistance jer golf 2 nema kompjutere i osetljivu elektroniku) a isto radi.
Ja da sam na tvom mestu, odmah bih zamenio i dihtung glave, koji je za Golf 2 mega jeftin a moze da te unapred spase silnih muka i menja ga i laik za 10 minuta.
sto se tice farbanja, ne bih ti preporucio osim ako nisi farbar ili znas nekog od njih veoma dobro. Ja sam jednom farbao tudj auto iz radoznalosti i avanture, proveli smo 4 cela dana samo na pravilnu smirglu i git. A tek onda krece filozofija i cinjenica da "sam svoj farbar" u srbiji moze da koristi samo kriticno lose HB Body komponente, dok je Locktite skup kao oko kod nas a u svetu jeftin. Govorim naravno o gitu, spric gitu i zastitnom sloju jer je boja tu najmanje bitna. Ocu da kazem da bih ti preporucio git + foliju sto je mnogo zdravije resenje i ako vec hoces sam da radis ovo je racunica:
farbanje kod loseg majstora - 300 evra
farbanje u kvalitetnom paint shopu - minimum 700 evra
sam svoj majstor farbanje - 4 ili 4.5 litara farbe koliko ti je potrebno, pa nek je Maxmeyer koji je srednja klasa/srednja cena je preko 100 evra. samo boja bez gita i pripreme. Dakle opet te izadje min 250 evra i pakao od posla
folija u servisu - 200 evra
sam svoj majstor git i folija - manje od 100 evra.
EDIT: nalupao sam se, GTI ima digifant a ne monopoint, izvinjavam se. permutovao sam. oba su jetronic sistemi, ali razlicitog principa