Šta je novo?

Auto sijalice (LED)

u nekim zemljama je propisano da uz zamenu vitalnih delova na automobilu se menjaju i farovi posle 5 god. da bi mogao da učestvuješ u saobraćaju.
U kojim konkretno zemljama postoji taj propis, tj. obaveza da menjaš i vitalne delove (što god oni bili) a pogotovu farove?

Punto mk2.
4300K
Imao sam one C6 Bear, crkla mi jedna nakon 2 i po godine i naručim ove sa Alija.
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! €10.47 38%OFF | H4 LED Headlight 20000LM CSP Chip LED H7 H1 H11 H8 H9 9005 9006 HB3 HB4 120W 4300K 6500K 8000K PTF Ice Bulb Fog Light Bullvision
IMG_20230702_215039.jpg

@FM Balkan
Kakvi su propisi u Švici?
Pogledaj cene registrovanih vozila, ne ono po placevima što je samo za izvoz.

Jedno je kvalitetno održavan auto a drugo to što si napisao da postoji obaveza zamene nekog dela nakon x godina a uz to taj deo može biti savršeno ispravan i funkcionalan.

Imas iznad link koji sam ostavio gde je par 2000din. Bosch 200% kao

Obicna sijalica po prodavnicama je 400-500din kom.

Najveci problem je ako mora neko da skida far da bi zamenio sijalicu. Onda obavezno longlife.

Ako je lak pristup i osoba ima daylight sijalice, ovo ja mala razlika u parama.
Imao sam svojevremeno i Bosch gigalight, sve zivo sam isprobao, u toj klasi je Bosch zlatna sresina, ali kazem nista posebno u odnosu na obicnu.... Ima u temi su spominjane neke wurth za par stotina dinara, bukvalno za 400-500 din par i to je best deal, sve ostalo zanemariti, ako vec necete led....
Meni sad LED (Philips) kratka bacaju kao duga na nekim autima, i u sirinu i u daljinu, ali je cut off uredan i farovi mnogo vise 'sijaju' jer i daju vise svjetlosti, refleksija veca, logicno.

Sinoc su mi neki blicali, vjerovatno jer sam bio uz ivicu puta okrenut prema ovima sto voze desnom stranom (trebao da se ukljucim), pravo nailaze na desni far koji je ionako podignut visocije. Kontam da bih sa bilo kojim svjetlima tako smetao, kao sto i meni znaju zasmetati. Svi farovi smetaju kad gledas direktno u njih.
Znas i sam od kada imam led, nekih pola godine, nekih 15.000km i nikome nijednom zasmetalo nije, niko ni jednom blicnuo... A farovi su mi bez sociva.

Neka prica ko sta hoce, ali odgovorno tvrdim, da oni sto vam bodu oci sa raznoraznim sijalicama, nije problem u sijalicama, niti socivima, nego u rastelovanim farovima...

Imao sam svojevremeno i Bosch gigalight, sve zivo sam isprobao, u toj klasi je Bosch zlatna sresina, ali kazem nista posebno u odnosu na obicnu.... Ima u temi su spominjane neke wurth za par stotina dinara, bukvalno za 400-500 din par i to je best deal, sve ostalo zanemariti, ako vec necete led....

Znas i sam od kada imam led, nekih pola godine, nekih 15.000km i nikome nijednom zasmetalo nije, niko ni jednom blicnuo... A farovi su mi bez sociva.

Neka prica ko sta hoce, ali odgovorno tvrdim, da oni sto vam bodu oci sa raznoraznim sijalicama, nije problem u sijalicama, niti socivima, nego u rastelovanim farovima...
Definitivno je haos sa farovima i lošim led sijalicama.

Sto se bosch tiče, kada stignu staviću jednu pa cu uporedi

LED sijalica jedino u far projektovan za nju, sve ostalo je teška budževina, može da priča ko šta hoće. Pošto sam do skoro imao automobil sa fabričkim LED farovima, nemojte da vas lažu da su aftermarket LEDovi dobri ili šta god.

Nema ko sta da me laze, valjda imam oci, da vidim sta je bolje. 😎

Dobro je rekao covjek iznad, uglavnom rastelovanost i neka neispravnost prave probleme. Takvi farovi zaslepljuju bez obzira na sijalicu. Dosta auta vidim kao pod dugim da voze, a halogene su, sudeci po boji.

Jeste fabrika (LED) najbolja, mada i.oni zaslepljuju dosta, ali vala nije ni za poredjenja halogena sijalica i dobar aftermarket LED.

1691703336318.jpeg
1691703347839.jpeg
1691703368047.jpeg
1691703383385.jpeg
1691703419296.jpeg
Imate stvarno milion primera na netu gde se vidi da LED rasipa na sve strane. Sto je normalno. Telo LED sijalice nema izvor svetla kao halogenka u centru i normalno drugacije pogodi socivo jer je par mm od centra.
Mislim da je tu bitno i ko je proizvodjac LED i ko urgadjuje projektore.

1691704507710.png
Ovde se bas lepo vidi kako osram LED rasipa po ovom uzvisenju sa leve strane u poredjenju sa osram xenon.

Evo fabrički LED koji je bio kod mene. U pitanju je gif pa je lošija rezolucija. Dakle vidi se CutOff i iznad njega nema bacanja, rasipanja, svetlosti.

Druga slika je ispred garaže gde se vidi CutOff.

Inače, sama LED sijalica se nalazi uvučena u gornji zid (plafon) fara i praktično se ne može videti golim okom.

Prilozi

• tapatalk_-2122483171.gif
    tapatalk_-2122483171.gif
    1.4 MB · Pregleda: 56
  • tapatalk_-899022194.jpeg
    tapatalk_-899022194.jpeg
    10.5 KB · Pregleda: 58
LED sijalica jedino u far projektovan za nju, sve ostalo je teška budževina, može da priča ko šta hoće. Pošto sam do skoro imao automobil sa fabričkim LED farovima, nemojte da vas lažu da su aftermarket LEDovi dobri ili šta god.
Nisu za poredjenje fabricke i aftermarket led... Pojedini farovi nisu ni postojali u led varijanti, a da ne kazem ni led tehnologija nije bila zastupljena tako kada su se neki automobili proizvodili... S toga su proizvodjaci, kao recimo Osram projektovali sijalice da odgovaraju za farove koji nisu bili u led varijanti.

Ovde ne poredimo fabricki i aftermarker led... Nego halogene i led sijalce...

Svaki far je projektovan za odredjenu vrstu sijalice krenuvši od ogledala do sočiva sa šemom osvetljavanja u skladu sa propisima. Svako menjanje vrste sijalice se debelo odražava na rasipanje svetla i problem je što kod nas važi staviću šta mi se čini da bolje vidim a kad naidje takav kolega iz suprotnog pravca kreće ono naše što stranci prvo nauče od našeg jezika.

Evo fabrički LED koji je bio kod mene. U pitanju je gif pa je lošija rezolucija. Dakle vidi se CutOff i iznad njega nema bacanja, rasipanja, svetlosti.

Druga slika je ispred garaže gde se vidi CutOff.

Inače, sama LED sijalica se nalazi uvučena u gornji zid (plafon) fara i praktično se ne može videti golim okom.
Postavljao sam slike cut off-a Philips LED sijalice u 'halogenom' faru. Nikakvog rasipanja, cut off kao nozem odsjecen.

Sto kaze covjek gore sijalice tako dizajnirane da mijenjaju halogene. Mislim, ponavljamo jedno te isto. Ova tema je vise za razmjenu iskustava, a ne da se filozofira o nekim propisima.

20230811_092700.jpg20230811_092804.jpg
20230811_092757.jpg

Slikano jutros.
Levo običan osram, desno Bosch 200% sa linka koji sam slao.

Po meni vredi.
Osram ima rasipanja dok bosch lepo pravi liniju

Može da bude, a ne mora da znači. Ako je rasipanje svetlosti preveliko, onda je do neodgovarajuće sijalice u faru. Raštelovan far znači da je svetlost usmerena pogrešno, recimo opterećena zadnja osovina. Inače u tehničkom uputstvu za svaki auto nalazi se i uputstvo za štelovanje farova (izuzev ako se ovo vrši automatski). Ako natovarite zadnji kraj auta, farovi moraju da se obore dole itd.
Postavljao sam slike cut off-a Philips LED sijalice u 'halogenom' faru. Nikakvog rasipanja, cut off kao nozem odsjecen.

Sto kaze covjek gore sijalice tako dizajnirane da mijenjaju halogene. Mislim, ponavljamo jedno te isto. Ova tema je vise za razmjenu iskustava, a ne da se filozofira o nekim propisima.
Kod LEDa je bitno i da računar ne pravi problem tj. da ne prijavljuje grešku.

Po pravilu ne može. Sve što je naknadno urađeno mora atest. Ako imaš nekog na tehničkom ko je "fleksibilan" možda i možeš.
Kada sam imao ksenone morao sam ih skidati i vraćati nakon tehničkog.

Ja sam do skoro vozio na led 6000lm i mogu reći da je mučenje ! Tokom noći ako pada kiša i vozite po nepoznatom putu, malo je reći da se put nagadja. Ne vidi se ništa!

Skinem led, ugradim xenon 4300K.
Preporod ! Skapiram koliko ja ništa nisam video dok sam vozio na ledovima.

Evo slika pa procenite šta je led, a šta xenon.
PS: xenoni u kombinaciji sa sočivima u farovima. Ne zaslepljuju nikog 😊

Prilozi

• PXL_20230901_223118178.jpg
    PXL_20230901_223118178.jpg
    120.8 KB · Pregleda: 70
  • PXL_20230907_224128167~2.jpg
    PXL_20230907_224128167~2.jpg
    94.5 KB · Pregleda: 68
Imam istu kombinaciju ksenona kod mene, odlična. Pred tehnički za par minuta ubacim halogene, i to je to.

Jeste nezgodno sa bijelom svjetloscu po tamnijem asfaltu i kisi, ali zato po suvom kida. Ja sam ostavio maglenke halogene (zuta svjetlost), valja dosta po magli i kisi u tim situacijama.

Ja sam do skoro vozio na led 6000lm i mogu reći da je mučenje ! Tokom noći ako pada kiša i vozite po nepoznatom putu, malo je reći da se put nagadja. Ne vidi se ništa!

Skinem led, ugradim xenon 4300K.
Preporod ! Skapiram koliko ja ništa nisam video dok sam vozio na ledovima.

Evo slika pa procenite šta je led, a šta xenon.
PS: xenoni u kombinaciji sa sočivima u farovima. Ne zaslepljuju nikog 😊
Do boje svetlosti je, a ne do tipa sijalice. I sa ksenonom od 6000 K bi imao isti problem.

Лед заслепљује само тако, и то и фабрички, ове кунг-фу варијанте могу бити само горе. И халогене и ксенон имају прилично јасна ограничења светлосног извора, док лед може да се пакује до бескраја. Заслепљује и са самог фара, а и одсјај са пута, посебно кад је мокро, па се прави ефекат огледала.
Vracao sam se
Izlistaj temu, uzmi ove kineze sto sam ja uzimao...
Procitao 5 strana i niko nista nije konkretno napisao. Ajde dajte meni predlog za led h7 farovi sa socim. Jel ima nekoga da koristi led, a da nisu 100-150€

Poslednja izmena:
Nadji link, imaju sa Alija sto sam ja kacio, eno jos uvek rade, i jos sam zadovoljan. U sledeci ponedeljak registracija pa cu ih skinuti, a verovatno necu ni vracati, posto sam uzeo drugi auto.

ja korisim bullvision 6500k led i zadovoljan sam! po nekad jednom, u mesec dana neko bi blicne : }

Koja je poenta led sijalica i budženja istih u far, pored Philips white ili diamond vision sijalica...

dajte link tih diamond visionm sijalica !

Vrh Dno