Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nista, ti ces da se igras na lptopu koji si kupio, posto si komponente rasprodao. :D

Nego Nedjo, daj nam malo nesto na kasikicu, sta si se stisnuo za neki sneak peak? :)

...tako je bilo dve serije unazad kod Atija najjaci Single GPU bude kao Dual GPU prethodne generacije...

Bas i nije tako... RV770 je bio na papiru vise nego dva puta jaci od 3870x2, a Cypress je bio tacno dva puta RV770. Performanse su druga prica, dugo je 4870x2 bio brzi od 5870 (odavno nisam testirao pa ne znam da li su optimizacije drajvera za Evergreen konacno doprinele da ga prestigne).

...dok ce na nivou performansi biti priblizno slican sa GF104.

Stvarno mislis da Barts XT nece biti brzi od GTX460? Licno mislim da ce protiv nje biti pozicioniran Barts Pro, a XT ce biti (medju)klasa iznad, tj izmedju 5850 i GTX470. No videcemo. Bice interesantno gde ce se u odnosu na Barts i Cayman smestiti Full GF104 kada se konacno pojavi, tj koliko ce biti iznad Barts XT, a koliko ispod Cayman Pro.

Nista, ti ces da se igras na lptopu koji si kupio, posto si komponente rasprodao. :D

Uzeo sam Lenovo 10s :D Ali mi nešto nije dalo mira, pa sam morao da ostavim i mašinu u punoj snazi :d

Ma samo da se 460 768/4601GB/6750/6770 ne pozicioniraju na stepenice do po 10E, onda smo nadrljali...

Poslednja izmena:
Po meni Bart XT ne moze da bude brzi od 5850 ako bude imao samo 960 procesora, kolko god da su dobre optimizacije. Ono druga prica o 1280 procesora je nesto sasvim drugo i tada bi mogao da bude brzi od 5850 zbog dosta visih klokova.

Poslednja izmena:
Bas i nije tako... RV770 je bio na papiru vise nego dva puta jaci od 3870x2, a Cypress je bio tacno dva puta RV770. Performanse su druga prica, dugo je 4870x2 bio brzi od 5870 (odavno nisam testirao pa ne znam da li su optimizacije drajvera za Evergreen konacno doprinele da ga prestigne).

Upravo tako.

Stvarno mislis da Barts XT nece biti brzi od GTX460? Licno mislim da ce protiv nje biti pozicioniran Barts Pro, a XT ce biti (medju)klasa iznad, tj izmedju 5850 i GTX470. No videcemo. Bice interesantno gde ce se u odnosu na Barts i Cayman smestiti Full GF104 kada se konacno pojavi, tj koliko ce biti iznad Barts XT, a koliko ispod Cayman Pro.

Ne mislim da nece ali evo objasnicu ti zasto naslucujem drugacije.GF104 ce se jos malo dopuniti performansama uz optimizaciju drivera..Onda sleduje niz razlicitih igara gde XT nece bas svugde biti u prednosti + napomenuo sam ti non referentne primerke kojih sve vise ima,cak se referentni potiskuju te non referentni zauzimaju njihovo mesto (povisen radni takt) za adekvatnu cenu ,citaj povoljno.U odnosu na to XT nece biti non stop u prednosti a Pro cak cenim da ce i da izgubi..Ok.Ja sam samo video performanse na papiru i na osnovu toga izveo neki zakljucak.GTX460 za sigurno znam kako radi i sta sve moze,ATI cekam da se pojavi.
Opet cu ti dati neka svoja zapazanja u odnosu na sta moze da se desi vezano za full GF104.Obzirom na 384cc koje bi trebale da budu tipujem da ce i defaultna brzina samog GPU/Shader biti veca u odnosu na GTX460 i stim ce najverovatnije takva karta biti cak brza od GTX470.Koliko sam video tabelu ako je tacna sa nazivom ta karta ce nositi oznaku GTX468 a onda sta je sa GTX475?
Jako je bitno kako ce se karte pokazati u praksi,specifikacije gotovo da nista ne znace!

Poslednja izmena:

..pa to je i medo rekao, a ti si mu rekao da "lupa napamet"... rekao je da je realno ocekivati da single gpu bude brz kao x2 prosle generacija... A ovo na sta si ti rekao "upravo tako ", potvrdjuje Bearova ocekivanja, + sto je 4890 bio 2x brzi od 3870x2.

Poslednja izmena:
E ***, 6870 (6770) je trebao da se pojavi 18. okotbra, ako se ne varam. Šta ćemo da radimo do decembra:bottle:

To je Barts i on će ovog meseca najverovatnije da se pojavi. Cayman iliti 6870 (6970) će doći u novembru.

Aaaa :d Zbunili mi ovi dupli nazivi :D

Ponovo, samo da ne ugnezde kartice na razliku od 10 zajedno sa nV 460icama, onda smo nadrljali. Kad bi ih napali direktno :D Uff što bi to bilo lepo! :D

..pa to je i medo rekao, a ti si mu rekao da "lupa napamet"... rekao je da je realno ocekivati da single gpu bude brz kao x2 prosle generacija... a na ovo na sta si ti rekao "upravo tako " to i potvrdjuje + sto je 4890 bio 2x brzi od 3870x2.

Lupa na pamet jer ocekuje da sa istom poboljsanom arhitekturom kroz 40nm proces dobije 100% boost-a u odnosu na seriju 5xxx!Znaci paralela 5870=>6970,6970 duplo jaci..Apsolutno nemoguce!Nece moci 6970 da pipne ni 5970 a kamo li da bude brzi duplo od 5870.Ja pricam o logici koja se zasniva na mogucnosti kroz tehnoloski razvoj a ne o logici koja se zasniva na zeljama.Jedno je konstruktivno polemisati a drugo je naklapati tj lupati!Takva vrsta realnosti ne postoji!

^ a ako se slucajno to i desi da bude blizu 5970 , onda ce ispasti da si ti najvise lupao ovde... i moze to i malo lepse nego odma upotrebiti rec "lupao"... kolko god neko bio frustriran zbog neceg , mi ovde nemoramo to da gledamo...ili citamo
3870x2<4890...4870x2=5870...6870(single gpu 6970)~5970... ocekivani tok, al da li i realan?

Poslednja izmena:
Moze da se desi da bude blizu mozda ali da bude isti ili ti brzi to nema sanse.Nego od svega sto me najvise iritira je nerealnost kod ljudi,fanboy-izam.Ja recimo znam nesto sto ti ne znas i to da je taj isti korisnik izjavio da treba ocekivati da Kayman bude cak i vise od duplo brzi od 5870 itd..
Frustracije?Problem korisnika ovakvog tipa jeste njihovo neznanje i nekonstruktivna nerealna rasprava rasipanjem dezinformacija.
Dobro si rekao "Mi moramo to da gledamo,ili citamo" !
'Ajde sad svi da krenemo sa svojim zeljama i logikom zasnovanim na tome..Evo ja recimo mislim da ce buduci GTX468 ili kako ce vec da se zove biti brzi od GTX480..Hm..Na osnovu cega li sam doneo takav zakljucak?!Daj malo realnosti..

Poslednja izmena:
Opusteno ljudi, zasto peniti oko kompjuterskih komponenti.
Kako bude - bice. Sacekamo da izadje pa cemo da pricamo. Sta sad ili bilo kad ima neko od toga dal je u pravu ili nije po ovom pitanju.
Umesto svadje, radujte se svi zajedno sa mnom posto sam narucio konacno novi flopi :D

Sasvim sam siguran da ce Cayman biti brzi od GTX480 u to nema sumnje ali mozda jedno 20% maximalno.Sto se tice teselacije 2x napredak i mogu da razumem,to bi opet bilo taman toliko bolje da budu brzi od nv ali sve preko toga je previse zbog vremena i tehnoloskog procesa.
Sto se tice GTX460 sve vise modela ima sa dosta vecim defautnim klokom sad vec 850 Mhz nije nista nesvakidasnje a driveri se i dalje optimizuju za ovu kartu (ovo govorim zbog cene i konkurencije u odnosu na performanse).Moja predvidjanja u odnosu na neke date specifikacije koje imaju na netu da ce ipak biti pozicionirana u rangu sa Barts kartom nesto sto je trebalo da zameni 5770 tj sada 6770 dok na kraju nije dobila naziv 6870.Stoga upravo prozilazi da ce cena igrati odlucujucu ulogu a sve mi se cini da ce ATI sad biti malo nepovoljniji u ovom segmentu dok ce na nivou performansi biti priblizno slican sa GF104.No videcemo..Svakako ce biti zanimljivo.
@TheBear
Ti se ocito ne razumes u proizvodne procese,tehnolske mogucnosti i sl..Lepo je biti optimistican da nekazem vatreni navijac ali ne treba lupati na pamet.Drugo koje su to serije bilo duplo jace od prethodnika?Najveci uspeh je bio sa 5xxx u odnosu na seriju 4xxx do sad u odnosu na dobitak u performansama!

A ti si sigurno strucan jako sto se proizvodnih procesa tice...

4870 koji je kao 3870 X2 ? Ocekujem takvu situaciju i sada, plus sto 5970 ustvari i niej kao dve 5870 nego ima manje klokove pa dodje skoro kao 5850 CF, pa najjaci Cayman ce valjda biti te jacine, naravno to "duplo" ne znaci 100% jer iskoriscenje kod CF je oko 70% u proseku kod ovih dualGPU karti cak i manje mozda...

Ja ovo pricam na osnovu ovih vesti s neta, ako Barts koji je srednja klasa i naslednik Junipera bude ovako jak kao sto se prica, Cayman mora mnogo jaci da bude.

Poslednja izmena:
A ti si sigurno strucan jako sto se proizvodnih procesa tice...

4870 koji je kao 3870 X2 ? Ocekujem takvu situaciju i sada, plus sto 5970 ustvari i niej kao dve 5870 nego ima manje klokove pa dodje skoro kao 5850 CF, pa najjaci Cayman ce valjda biti te jacine, naravno to "duplo" ne znaci 100% jer iskoriscenje kod CF je oko 70% u proseku kod ovih dualGPU karti cak i manje mozda...

Ja ovo pricam na osnovu ovih vesti s neta, ako Barts koji je srednja klasa i naslednik Junipera bude ovako jak kao sto se prica, Cayman mora mnogo jaci da bude.

O cemu ti sad?O boost-u u performansama kroz napredak u tehnologiji kroz nove serije karti ili o skaliranju u CF-u?Upetljao si se i sad se cupaj kako znas i umes..
Napomenucu opet.Govorimo o istoj arhitekturi,o istom proizvodnom procesu..Ja strucnjak nisam ali zato i ne prosipam uzaludno neke nelogicne stvari.
Evo prosto pitanje..
Objasni mi sta je nm proces i kakav on ima uticaj na tehnoloski razvitak chip-a i na same kranje performanse?Sta svaki sledeci nizi nm proces donosi?
Evo ovo su ti osnovna pitanja da bi mogli dalje da polemisemo.

Sto se tice informacija sa neta sa velikim zarom ih uzimas zdravo za gotovo kao pandan da je to ne znam sta a papir (specifikacije) ne govore mnogo dok se karte jos nisu ni pojavile niti iko zna kako ce da se ponasaju!

Sacekajmo jos 15ak dana, sve ce se znati. Trenutno malo ljudi zna kako radi doradjena arhitektura (4-way) i mozemo samo da nagadjamo.

Da li ce biti 960 ili 1280 SP u Barts XT cipu jeste vazno, ali koliko god da ih ima, bih bio vise nego iznenadjen da ne bude brza od 5850, sa potrosnjom koja je tu negde. AMD je u poslednjih par generacija akcenat stavljao na perf/watt, i to im se veoma isplatilo, sumnjam da ce odustati od toga.

Full GF104... po meni jos jedan too little, too late, kako god se zvala karta. Da se pojavila pre dva meseca i nekako, ovako ce se verovatno smestiti izmedju Barts XT i Cayman Pro, sa verovatno mnogo losijim perf/watt od oba ta cipa (mislim da nece biti manje od 210-215W), i sa pitanje je kolikom dostupnoscu. Da, imace i ona odlican odnos cene i performansi, ali nece nista znacajno uraditi za NV sa stanovista odrzavanja trzisnog udela.

Inace, ako neki cip ugrobari NV, bice to Juniper. Na njega jednostavno nemaju odgovor, i mislim da ce AMD nastaviti da ga prodaje OEM-ovima u enormnim kolicinama... naravno, ukoliko ga po perf/mm2 i perf/watt ne stigne Turks ;)

Okej, da pitam nesto, nisam bas ni pratio na casu:

Da li ce nam serija 6 doneti nesto novo sem raw power i poboljsane teselacija (ovo mi je diskutabilno)?
Slabo po netu ima nekih informacija, uglavnom broj shader-a, cluster-a, magistrale.....

Oce ubace neku novu tehnologiju, neki fancy future? :)

Šta bi ti, Bullet Physics sa najavom bar deset naslova u narednih šest meseci koji će koristiti taj feature? Sigurno ti ni to nije dosta pa bi i OpenCL podršku kako bog zapoveda?? Možda hoćeš i 3D cvikere byAMD???

Poslednja izmena od urednika:

E vidis to je dobro pitanje o kome niko ne diskutuje:)
Ja iskreno ocekujem da ubace neku novu foru sa Eyefinity-jem, pricu o 3D, mozda i malo pricice o Bullet-u.
Medjutim ono sto me najvise interesuje je pandan nv Optimus-u, obecali su ga za jesen koliko se secam, vreme je da vidimo ima li ista od toga.

@PCBeast
Sto se Barts-a tice, moze da ispadne svasta sa tim cipom, ja ocekujem u 67xx seriji znatno veci napredak u odnosu na 57xx karte nego sto ce to biti sa 68xx serijom iz prostog razloga sto imaju mnogo vise prostora za povecanje cipa. Ako ga npr naprave da bude~250mm^2 to je i dalje jeftin cip, sa dobrim prinosima, dok ako sa Cayman-om prekorace 400mm^2 rizikuju da udju u zonu u kojima prinosi mogu da budu problematicni.
Drugim recima, da 6770 bude izmedju 5850 i 5870 nije nemoguce, dok sa druge strane da 6870 bude u rangu 5970 su sto se mene tice puste zelje.

Prosto je neverovatno sa kakvom ignorancijom se ljudi razbacuju kada pisu o Bullet Physics API-u!

Kao da je rec o drugorazrednom proizvodu, koji je eto nekakva alternativa superiornom PhysX-u?!

A da lepo pre pisanja bilo kakvih postova na tu temu, neko zapravo i procita o cemu je tu rec i ko, odnosno gde sve koristi BP!?

http://bulletphysics.org/wordpress/

Cenim da Pixar, Weta, Maxon, Framestore (framestore.com) itd...itd... nisu neki tamo diletanti koji su odabrali BP iz totalne neukosti?!

Ko god iole trezveno razmisli, a pre toga se adekvatno informise, shvatice da je dalji razvoj GPU akceleracije za BP pravi put za AMD.

Kada nVidia forsira GPGPU/CUDA priču onda je to komedija jer bi trebalo da se orijentišu na gejming a kada se neko potpuno opravdano sprda sa ATIjevom fizikom onda se daju linkovi koji pokazuju kojekakve "ozbiljne" programe, holivudske blokbastere i slično. Gde su bre igrice? Kada će u igricama umesto powered by PhysX da iskače logo AMD Bullet Physics (Open Physics)?

Kada nVidia forsira GPGPU/CUDA priču onda je to komedija jer bi trebalo da se orijentišu na gejming a kada se neko potpuno opravdano sprda sa ATIjevom fizikom onda se daju linkovi koji pokazuju kojekakve "ozbiljne" programe, holivudske blokbastere i slično. Gde su bre igrice? Kada će u igricama umesto powered by PhysX da iskače logo AMD Bullet Physics (Open Physics)?

nemoj samo metkovi iz ekrana da izlecu! :)

Bojim se da hoće, jer na linku koji je Nedjo postavio, udarna vest je:

Cinema 4D 12 Dynamics using Bullet adds constraints, springs, soft body and .bullet export

Kada nVidia forsira GPGPU/CUDA priču onda je to komedija jer bi trebalo da se orijentišu na gejming
pa jel ne treba da se orijenitu na gaming? GPGPU je daleko od komedije, mojne da menjas teze!
a kada se neko potpuno opravdano sprda sa ATIjevom fizikom onda se daju linkovi koji pokazuju kojekakve "ozbiljne" programe, holivudske blokbastere i slično.
"potpuno opravdano sprda" WTF! Cime je opravdano? Neznanjem ili umisljenim znanjem? A oni "programi" su vala bas kojekakvi ni prici raspamećujućem Cryiostasisu ili Darkest of Days! pfff... pa ATI ni nema fiziku! Sa cime tu ima da se sprda?

Ali hvala ti sto si konkretnim primerom podrzao moju tezu odozgo da ljudi koji postuju o Bullet Physics-u uglavnom nemaju pojma o tome!

Gde su bre igrice? Kada će u igricama umesto powered by PhysX da iskače logo AMD Bullet Physics (Open Physics)?

Pa sta je sad bitno? Da iskace logo ili da neko zaista ulaze u razvoj toga dajuci podrsku kako developerima Bullita, tako i developerima midlleware-ova (Pixelux)!

Ma necu bre da se vise raspravljam na ovu temu! Jer dok ti i dalje ispred Bullet Physics stavljas "AMD" ocigledno ne shvatas o cemu je rec!

Sustina price je vrlo jednostavna: pojacavaj snagu GPU-a i podizi nivo softverske podrske za DX, OpenGL, OpenCL, DirectCOmpute!

Sve ostalo ce doci samo po sebi kao proizvod podrske industrijskih i defacto standarda.

AMD nije u biznisu kreiranja novih API-ja koji su striktno vezani za AMD-ov hardver, vec u biznisu podrzavanja otvorenih i industrijski prihvacenih standarda.

Isto vazi i za accessories kao sto su 3D naocare! Jedini hardver koji AMD pravi jesu procesori, a za sve igrace u biznisu 3D pokretnih slika ce da dizajnira, optimizuje i prilagodjava svoj hardver i softver.... jer u krajnjoj liniji to je nacin od kog krajnji kupac ima najvise koristi.

Poslednja izmena:
Zasto uvek dodje do prepirke kada se postavi normalno pitanje, ajde neko neki put da objasni nesto ljudima koji citaju ovaj forum, a ne da pricamo nekim jezikom cudnim...

Pitao sam oce li biti neki novi feature, a G@W odmah raspalio po sarkazmu, znamo svi sta je Physics, ja sam pitao za ATI oce li nam nesto novo dati? :)

Zato kao i u svim stvarima imas suparnicke tabore sa galamdzijama na celu :D

Nema sta novo da ti daju, sem unapredjenja trenutno dostupnih stvari (HD3D-3D podrska ,UVD3 , HDMI 1.4), kao sto je i naznaceno ovde http://www.guruht.com/2010/09/amd-radeon-hd-6800-new-features-hd3d.html

Falile su performanse u teselaciji, prica se da su na tome poradili. Po grubim procenama ocekuje se veoma lepo ubrzanje u odnosu na prethodnu generaciju :) jer je promenjena arhitektura shader jedinica. Моzda se smisle i da posvete malo vise paznje GPGPU segmentu...i razvoju podrske za isti, posto su samo pricali o OpenCL podrsci, ali je tu malo uradjeno u odnosu na nVidiju i njenu CUDA *******ciju.

A ovo sto se tice physx, ne znam cemu tolika galama...jedina primena iste i jeste u filmovima.
Boli me uvo da li ce betmenu da se viori plast pravilnije ili neka slicna glupost, jer kada naprave dobru igru grafika je manje bitna.
Ali smo svedoci da dobrih igara ima sve manje, zato i loze masu glupostima...

Poslednja izmena:
Mene samo brine da nam naši dragi uvoznici ne zacepe cenu, čekaju 6 meseci da prodaje sve od 5k serije i tek onda počnu da normalizuju cenu 6k kartica.

Neka barem isporuce karte sa adapterom za eyefinity, ili neka pak omoguce da se kace 3 monitora na dvi bez potrebe za adapterom, verujem da bi to malo vise omasovilo ovu tehnologiju, makar bi ljudi mogli da probaju bez potrebe za cimanjem za adapter.

Sve u svemu ocekujem da 6000 serija bude brza u svakoj klasi od gf400 serije, jer posto su prosli izuzetno dobro sa 5k serijom, mogu da idu i na malo veci kompromis sto se tice velicine gpu-a i yield-a zarad ubedljivijih performansi! Cak mi je mnogo zanimljiviji cayman nego li ove barts varijente, to se manje vise vrti oko 5850 performansi, koja i dalje ima odlican odnos performansi i potrosnje, dovoljno je da njoj cena ode na ispod 200e i to bi bio manje vise isti "efekat" kao i pojava novih 6700 karti.

Kada se vec pominju graficke karte primarna uloga koja i drzi trziste i najveci udeo u prodaji istih je gaming!Znaci sva tehnologija koju graficki akcelerator poseduje tj doprinosi u gaming-u je jedino znacajno.Stoga uopste mi nisu jasni ljudi koji razdvajaju ove stvari na nesto sto je uopste nebitno za nas krajnje korisnike.
Znaci sve sto je vezano za efekte,vizuelni dozivljaj,brzinu i mnoge razne mogucnosti u toku gaming-a je jedino bitno za nas.
Sta se desava u filmskoj industriji i slicnim stvarima je totalno nebitno.
nVidia je odavno u tim vodama ali to zalazi u okviru profesionalne namene koja se izdvaja kao posebna grana cak iznad okvira profesionalne namene kojim se bave korisnici po na osob.
Ako ATI uvede nesto poput nVidia PhysX u okviru igara treba skinuti kapu na trudu i inovaciji,kao i taj 3D Gaming a o svemu ostalom je bespotrebno govoriti jer se to nas krajnje korisnike najmanje tice!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno