Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Alk0

Sa gledista kupca potpuno si u pravu i slazem se 100%, stvarno bi bilo porazavajuce ako nova generacija ne donese vece performanse po $.

E sad, sa gledista AMD-a i nisi u pravu, oni ne vide razlog da spustaju cenu ako mogu po vecoj da prodaju sve sto naprave. To je caka, nije bitno cak ni sta konkurencija nudi ukoliko ti i dalje prodajes sve sto proizvedes;)

PS:Sad ce da krene obaranje cena 5xxx, to je neizbezno.

Poslednja izmena:
Razumem ja i to sto ti kazes. I realno je. Ali i te kako postoji razlog da spustaju cenu. Ovako mogu da teraju samo donekle. Kada predju odredjenu granicu onda pocnu da navlace bes kupaca na sebe. E sad treba biti maher pa proceniti dokle mozes da muzes, a da se krava ne ritne :D
Po mom misljenju, ovo je granica. Bilo je dosta i sada je pravi trenutak da naprave neki gest ka nama kupcima. Ako nastave po istom docice mnogima na crnu listu :)

Alk0 ti znas da je 5770 jaca od tvoje za ~30% ? Mislim da je to malo za upgrade jer kad nesto zasecka na 30fpsa na tvojoj, bice povuci potegni na 35-40fpsa i na jacoj za 30%... Po meni upgrade bi trebao da ide samo na +50% jacu kartu...

Poslednja izmena:
Pa to sam i rekao, vec sada izgleda kao nedovoljan upgrade, a preskupa je.
Dok sacekam da padne na 100e doci cu u situaciju da moja karta daje 10 fps a 5770 12 fps, sto mi opet nista ne znaci. Zato i kazem da previse drze cenu i sve gubi poentu :(

Zato se i nadam da ce 6000 serija doneti neke pozitivne pomake.

Poslednja izmena:
E sad, sa gledista AMD-a i nisi u pravu, oni ne vide razlog da spustaju cenu ako mogu po vecoj da prodaju sve sto naprave. To je caka, nije bitno cak ni sta konkurencija nudi ukoliko ti i dalje prodajes sve sto proizvedes;)

A to na koji način zanima nas kupce :trust:

Pazi ovako, ja sam dugogodišnji korisnik ATI kartica. Moglo bi se reći da sam veran kupac. To isto bi se moglo reći i za neke ljude koji su blago negodovali u ovoj temi. Meni trenutna AMD-ova politika po pitanju grafičkih ide na živce i mislim da nisam jedini verni kupac njihovih proizvoda koji misli tako. Najgore što jedna kompanija može da uradi jeste da nervira verne kupce. Ako ih dojučerašnji verni kupci napuste (jako gadna sorta, ne menjaju često strane) onda ako i kada uprskaju neće biti nikoga ko će da kupuje njihove proizvode i moraće da stave katanac na bravu. Jedino ako misle da verni kupci nisu onaj element koji je napravio prevagu kada je bilo najteže po njih. Ako misle da su ih veliki OEM kupci izvadili iz problema grdno se varaju.

Ukoliko launč 6xxx serije ne donese veće performanse po dolaru (ono što smo navikli od ATIja) verujem da će se AMDu u bliskoj budućnosti to itekako obiti o glavu.

ala su ovi ATI-jevci *******i, kome trebaju neprijatelje sa ovakvim poklonicima :p

NV je sa GTX460 krenuo u rat cena, tesko verujem da bez vecih posledica po trzisnom udelu ATI moze da izadje sa "masnim" cenama za 6xxx seriju, moguce da najavljena cena bude jedno a ona u prodavnici drugo

Poslednja izmena:
Razumem ja i to sto ti kazes. I realno je. Ali i te kako postoji razlog da spustaju cenu.
Postoje samo dva razloga zasto BILO KOJI proizvod menja cenu:
a) promena odnosa ponude i potraznje
b) promena konkurentskih odnosa na trzisu

Ako neki od ta dva razloga nije ispunjen, ne postoji osnov za promenu cene... barem ne u aktuelnom drustveno ekonomskom poretku poznatom pod imenom kapitalizam
Ovako mogu da teraju samo donekle. Kada predju odredjenu granicu onda pocnu da navlace bes kupaca na sebe. E sad treba biti maher pa proceniti dokle mozes da muzes, a da se krava ne ritne :D
Ako cemo o besu, on se najlakse navuce ako proizvod "X" svakod dana menja cenu na dole! U takvoj situaciji (koja je teoretska, jer u praksi nije izvodljiva, obzirom da bi paralizovala bilo kakvu prodaju), ko god bi danas kupio neki proizvod, sutra bi ispao budala sto nije prenocio :)
Po mom misljenju, ovo je granica. Bilo je dosta i sada je pravi trenutak da naprave neki gest ka nama kupcima. Ako nastave po istom docice mnogima na crnu listu :)
Na kakav gest mislis?

Za sve je kriv "kovitlac" odlaganja proizvodnog procesa, manjka zahtevnih pc igara, kasnjenje nv itd.... pa tek ce da se zalimo za godinu dana, zamislite preplavljeno trziste sa povoljnim 6850 i full gf104 koji je ce mozda biti kao gtx480, i onda se postavlja pitanje gde naci mesta na trzistu za jos brzu kartu iz naredne generacije koja isto kosta?! , a zahtevnih pc igara nema...

ja mislim da bi krajnja cena za Barts kartu trebala da bude 150-170e ..... iskreno toliko bih ja platio sve preko toga je mnogo.

Prvi put posle dugog niza godina razmisljam o kupovini Nvidia karte jer na kraju ce da ispadne da je jeftinija od ATI varijante .....

Trenutno koliko sam gledao po dilerskim cenovnicima 460 1GB je 170e + PDV tj za toliko ima u ponudi.

Kad Barts izadje moze samo da ide dole :)

A ja sam odlucio, da ne dajem za kartu preko 100e ..... do duse ... ajde mogu da se ispruzim za 150e ako mi neka igra koju igram sece (sto se nije desilo zadnjih 6 godina) a bas mi se igra (secam se kupovine Titanium 4200 zbog Morovinda :) )

A to na koji način zanima nas kupce :trust:

Pazi ovako, ja sam dugogodišnji korisnik ATI kartica. Moglo bi se reći da sam veran kupac. To isto bi se moglo reći i za neke ljude koji su blago negodovali u ovoj temi. Meni trenutna AMD-ova politika po pitanju grafičkih ide na živce i mislim da nisam jedini verni kupac njihovih proizvoda koji misli tako. Najgore što jedna kompanija može da uradi jeste da nervira verne kupce. Ako ih dojučerašnji verni kupci napuste (jako gadna sorta, ne menjaju često strane) onda ako i kada uprskaju neće biti nikoga ko će da kupuje njihove proizvode i moraće da stave katanac na bravu. Jedino ako misle da verni kupci nisu onaj element koji je napravio prevagu kada je bilo najteže po njih. Ako misle da su ih veliki OEM kupci izvadili iz problema grdno se varaju.

Ukoliko launč 6xxx serije ne donese veće performanse po dolaru (ono što smo navikli od ATIja) verujem da će se AMDu u bliskoj budućnosti to itekako obiti o glavu.

Ne znam da li te zanima ili ne, ja samo objasnjavam zasto do pada cena nije doslo.

Drugo, ne znam zasto toliko licno shvatas sve ovo, zasto se ti nerviras jer AMD drzi visoke cene? Jel GTX460 ima bolji perf/$ ili nema, ako ti se ne svidja sta AMD nudi uzmi nesto iz NV ponude i gotovo.

Nikako ne mogu da shvatim tu maniju vernosi prema brendu i samu ideju da AMD/Intel/NV nama nesto duguju. To su firme kojima je cilj da zarade novac i to je to. Samo cista ekonomija bez imalo emocija.
Pa ja sam koristio iskljucivo Intel procesore jedanaest godina (malo li je) pa sam presao na AMD bez ikakve grize savesti ili bilo sta slicno. Isto i za graficku i sve ostalo, odlucuje perf/cena i nista vise, ako su AMD i NV izjednaceni uzecu uvek AMD, ali necu uzeti AMD cpu/gpu zbog neke tamo "vernosti" ili cega vec.

Poslednja izmena:
Izbacice ati kartu na okruglo 170e , tacno izmedju male i velike gtx460, a po performansama da necemo moci da je odbijemo,)

Vezivanje za brend je najgora stvar koju neko sebi moze da uradi. Toliko mnogo mozes da propustis zbog te fiktivne "lojalnosti" ;)

Sto se cene tice, karta (Barts cip, kako god se zvala) ce nesumnjivo biti skuplja od 5770 i jeftinija od 5850, i to je jedino izvesno. Kao sto rekoh, negde kao GTX460 je moja procena, od koje ce biti brzi. Interesuje me kako ce se nositi sa 5850, kad je vec potrosnja podignuta na 150+W... kada sve saberes, bio bih iznenadjen da ne bude brzi.

Alaj se rasirila rasprava :)

Postoje samo dva razloga zasto BILO KOJI proizvod menja cenu:
a) promena odnosa ponude i potraznje
b) promena konkurentskih odnosa na trzisu

Ako neki od ta dva razloga nije ispunjen, ne postoji osnov za promenu cene... barem ne u aktuelnom drustveno ekonomskom poretku poznatom pod imenom kapitalizam

Kao sto rekoh, razumem ja to. Ali to moze da traje samo donekle. Pored toga sto si nabrojao postoji i nesto sto se zove zdrav razum. A to bi trebalo sada da stupi na scenu. Dosta je bilo sumanutog mlacenja para, sada je vreme za normalnu zaradu. Inace ako ih ljudu omrznu onda nece vise zaradjivati nista. To bi nekome u AMD-u trebalo da bude jasno i da malo popuste.

Ako cemo o besu, on se najlakse navuce ako proizvod "X" svakod dana menja cenu na dole! U takvoj situaciji (koja je teoretska, jer u praksi nije izvodljiva, obzirom da bi paralizovala bilo kakvu prodaju), ko god bi danas kupio neki proizvod, sutra bi ispao budala sto nije prenocio :)

To je jedna krajnost. I naravno da je tacno to sto kazes. A druga krajnost je da nikada ne spustas cene, jos i da ih podizes. Jeste da je situacija bila kao sto je gore opisano, ali recimo da je normalna projekcija da cene padaju 5% (ne hvatajte me za tacne brojke, neka je i 4 i 3...) svaki mesec nakon prvobitnog hajpa. U nedostatku konkurencije mogli su da spustaju 1%. To bi opet dalo vece zarade od prvobitne projekcije, a ljudima ipak dalo neki osecaj da cene polako padaju i mogucnost da planiraju kupovinu po nekim svojim sistemima.

Na kakav gest mislis?

Recimo da po izlasku nove 6000 serije, 5770 odmah ide na 100 evra, a 5850 na 190. A ne da ostanu na danasnjim cenama a nove karte samo da budu skuplje. Mislim da sam to jasno vec propovedao nekoliko puta :)
A bilo bi jako dobro i da u 6000 seriji bude jedna karta u nizoj srednjoj klasi koja ce davati bolji bang for the buck od ostalih i tako naprave bestseller.

Sta mislite gde bi cenovno trebalo da sedne "Barts",
ako znamo da je:
GTX 460 1GB - $229
HD 5850 - $269

Ne racunajuci prvih mesec dana hajpa i ludila sa cenama, cena nakon tih mesec dana bi trebala da bude upravo $269. Pod pretpostavkom da je brzi, kao sto si rekao.

Recimo da po izlasku nove 6000 serije, 5770 odmah ide na 100 evra, a 5850 na 190. A ne da ostanu na danasnjim cenama a nove karte samo da budu skuplje. Mislim da sam to jasno vec propovedao nekoliko puta :)
A bilo bi jako dobro i da u 6000 seriji bude jedna karta u nizoj srednjoj klasi koja ce davati bolji bang for the buck od ostalih i tako naprave bestseller.
.

Pa tako ce sigurno i biti :) stare ce da pojeftine kako bi ustupile mesto novim karticama, njima se prazni lager nama dzepovi i svi srecni :D

AMD ''Barts'' XT Prototype Pictured
After recent photo exposés of the Cayman XT (Radeon HD 5870 successor) and Caicos (Radeon HD 5400 series successor), the third, juicy set of pictures exposes the XT variant of Barts reference board (Radeon HD 5770 successor), which will likely go on to become Radeon HD 6770.

While the specifications of the GPU are not known, what we can tell from the pictures is that the card is powered by two 6-pin power connectors, uses 4+1 phase digital PWM circuitry, and looks to have a 256-bit wide memory interface for a near 80~100% increase in memory bandwidth compared to the previous generation. Display outputs include two DVI, one HDMI, and two mini-DisplayPort. There is one CrossFire connector for 2-way CrossFire support. AMD will kickstart its next-generation Radeon graphics series launches later this year. Don't mind the puny looking GPU-cooler, AMD uses it on prototypes. The actual cooler's outline is drawn on the PCB.

Izvor : KLIK

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    73.7 KB · Pregleda: 87
  • 2.jpg
    2.jpg
    62.1 KB · Pregleda: 132
Freak od kartice

Ako si mislio zbog kulera, onda ne znam da li si procitao tekst do kraja: "Don't mind the puny looking GPU-cooler, AMD uses it on prototypes. The actual cooler's outline is drawn on the PCB."

Gotovo je izvesno da ce u narednim mesecima skoro sve zavisiti od TSMC-a i proizvodnih kapaciteta - u Q4 u 40nm proizvodice se svi NV i AMD graficki cipovi, Ontario/Zacate, Tegra 2, + jos neke druge stvari.

Bice veoma interesantno videti kako ce AMD alocirati "svoje" wafere, kada moraju da biraju izmedju NI sa jedne i Fusion procesora sa druge strane. To svakako znaci i nizu dostupnost, i visu cenu.

Novi podaci o Barts-u?

557742492010091513152203.jpg

http://www.chiphell.com/thread-123528-1-1.html

Ako je ovo tacno, nista od internih optimizacija po pitanju grupisanja shader procesora, vec samo dodavanje SIMD-ova. Dakle, u ovom slucaju, Barts ima 2 SIMD-a vise od Juniper-a (12x80=960), a onih 1920 kod Cayman-a bi moglo da bude 4 SIMD-a vise u odnosu na Cypress (24x80=1920).
256-bit magistrala...mozda kod Cayman-a i bude 384-bit kao sto se pricalo, a bez onih visokih klokova memorije.

Hm, better perf/W than GTX460. Ovo mi miriše da će biti sporiji od istih.

Ukoliko se ovo pokaze kao tacno, bojim se da nista dobro nisu napravili. Npr, potrosnja ~40% veca od 5770 za procentualno daleko manje ubrzanje. Takodje, prema ovim specifikacijama izgleda da nije promenjena ni arhitektura, vec samo dodata dva SIMD-a.

Naravno, nije iskljuceno da bude i iznenadjenja, ne bi bio prvi put da AMD namerno pusta fake informacije (za RV770 se do par dana pred izlazak verovalo da ima 480SP). Taman posluzi zgodno da pohvatas one koji leakuju ovakve informacije.

Ako je ovo tacno, onda znaci da nista specijalno nisu mogli da urade sa sadasnjim 40nm procesom izrade, a ako ati nije mogao da izvuce dobar refres, mislim da takodje ni od nv ne treba da ocekujemo bilo sta vise u Q1... na zalost.

Pa sad, neznam koliko je pametno ne raditi ništa po arhitekturi ako si ograničen istim procesom i istom tehnologijom. Jedino što ti ostaje je arhitektura, ako želiš neki veći napredak.

Poslednja izmena:
ma ovo je garant fake ;)

Licno mislim da je ovo fake jer ako bude ovako 6770XT nece nista doneti novo naspram 5770 da ne kazem da nece biti brzi od 4870,4890 ni 5%.A kolko znam najvljivan je dosta veci broj shejdera na 6770 ustvari trebalo je da broji shejdera koliko sad ima 5830 sa dosta manjom potrosnjom, cak je bila prica da ce imati nesto oko 1240SP na 6770(ispravite me ako gresim)Pa ovo nece moci ni da pridje gtx460 ako je tacno tako da ove najave su bullshit.

Realno bi bilo da 6770 ima 1120SP(1240) a a slabiji model da ima tih 960SP ma ovo je fake definitivo sto se mene tice.

Poslednja izmena:
A mozda je ovo u stvari buduci 6670 i 6650...koliko bese ima sejdera sadasnji 5670?

400!

BTW
Ne treba smetnuti s uma da 5770 sa svojih 800 SP-ova i 128bitnom magistralom, maltene ima iste performanse kao i 4870 sa isto toliko SP-ova i 256-bitnom magistralom!
Prosirenje magistrale, povecanje efikasnosti SP-ova i uvacenja broja TM-ova i ROP-ova bi GPU sa 800-1000 SP-ova ucinilo brzim od aktuelnog 5830 i njegovih 1120 SP-ova!

Razlika u performansama izmedju 5830 i 5770 upravo proizilazi iz razlike u propusnoj moci memorije, pa tek onda broja SP-ova!

U svakom slucaju sta god da se nalazi u Bartsu, jasno je da je tamo da bi taj GPU ucinilo brzim od konkurentske ponude u zadatom trzisnom segmentu...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno