Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Inci ili centimetri. Verovatno inci, glupi ameri...

Da su inci merna traka bi izgledala ovako
640px-16th_166.jpg

znaci 9.5x7= 66.5 mm^2

pa 13% uvecanje ne zvuci preterano... pa samo je mem. ctrl drugaciji, obzirom da podrzava duplo siru magistralu, a sigurno tu ima jos nekih uvecanja u odnosu na Cedarovih 80 STREAM procesora ;)

pa 13% uvecanje ne zvuci preterano... pa samo je mem. ctrl drugaciji, obzirom da podrzava duplo siru magistralu, a sigurno tu ima jos nekih uvecanja u odnosu na Cedarovih 80 STREAM procesora ;)

Da li to znaci da AMD vise nece imati kartu sa 64-bitnom memorijskom magistralom, ili ce se Cedar eventualno i dalje proizvoditi? Ukoliko ce se i dalje proizvoditi za ultra low end, moguce da ce tu biti rebranda ;)

Verovatno pomeraju donju granicu na gore zbog fusiona...

Ja sam mislio da je ovaj cip 6870, pa mi se zato nije uklapalo da su cm...

Da li to znaci da AMD vise nece imati kartu sa 64-bitnom memorijskom magistralom, ili ce se Cedar eventualno i dalje proizvoditi? Ukoliko ce se i dalje proizvoditi za ultra low end, moguce da ce tu biti rebranda ;)
pa Cedar se i dalje prodaje k'o ćetenalva na trzistima koja su bogata poput naseg :D
tako da sigurno nece biti zakopan... barem ne odmah :D

Poslednja izmena:
http://www.nordichardware.com/news/...-hd-6350-qcaicosq-30-faster-than-hd-5450.html

Ista sirina magistrale?

EDIT: Moja pretpostavka je 96 ili 128 procesora :)

Da, karta je ocigledno sa 64-bitnom memorijskom magistralom. Sto se broja SP tice, velika je sansa da si u pravu ;) Cedar je imao 16 5-way, a Caicos ce verovatno 24-32 4-way, tj 96-128 ;)

Povrsina cipa ce verovatno biti ~75mm2, mozda koji vise, ali ce verovatno glavna prednost ove karte biti UVD3. I naravno, dopada mi se referentno pasivno hladjenje, za razliku od 5450, sto verovatno znaci da su dodatno optimizovali dizajn za 40nm proces.

Ipak je Barts 256 bita...

AMD ''Barts'' XT Prototype Pictured

Performanse ce verovatno biti na nivou 5850 ili blizu njega, ali je pravo pitanje koliko ce AMD traziti za kartu... 219-229$ mozda?

Edit: Ovo je interesantan detalj, kao na GTX460...

There is one CrossFire connector for 2-way CrossFire support.

Poslednja izmena:
Performanse ce verovatno biti na nivou 5850 ili blizu njega, ali je pravo pitanje koliko ce AMD traziti za kartu... 219-229$ mozda?

...uf..mnogo je to po meni, pored 5850 i gtx460... bolje bi im bilo da dobro razmisle kolko mogu da dabiju za tu kartu.

Tacno tako. AMD-u je dosta bilo godinu dana prenaduvanih cena. Sada bi mogli da daju pristupacnije karte inace odosmo svi na GTX460.
Uspeli su od simpaticne firme da predju na blago iritantnu.

To je naravno cisto moja procena...

Prostora za nizu cenu svakako ima, GF106 cip ce izgleda biti slicne velicine, a karte ce kostati dosta ispod 150$. Ako se dobro secam, MSRP 5770 je bila 159$... ova ce svakako biti skuplja, ali sam mozda i preterao sa vise od 200. Videcemo vec uskoro. U stvari, najlogicnije mi je da ce biti tako pozicionirana da kosta kao i GTX460 1GB, koliko god to bude bilo sredinom oktobra.

Poslednja izmena:
...uf..mnogo je to po meni, pored 5850 i gtx460... bolje bi im bilo da dobro razmisle kolko mogu da dabiju za tu kartu.
pa ako kartica bude brza od GTX460, sigurno je da nece biti jeftinija! Zar to nije logicno?

Mada, najlogicnije je da bude brza od GTX460 i da kosta isto :D

amdbartsradeon01.jpg

amdbartsradeon02-575x332.jpg

Poslednja izmena:
samo sto gtx460 se moze sad kupiti i kad na to dodamo sve ostale djakonije koje idu uz NV ja nevidim razlog da iko ceka kartu po istoj ceni koja nudi "manje" jedino moze privuci ljude ako bude jeftinija ili brza

...najlogicnije bi bilo, a i najbolje za nas kupce, njih proizvodjace, i za prodavce, da izbace kartu koja ce se lepo brzo prodavati...valjda im je to u cilju...

AMD mora dobro da pazi sta ce sada da uradi sa cenama. Vec igra po tankoj zici i po zivcima kupaca. Ako opet bude bio fazon "imamo brze karte i zato ce biti jos skuplje" mogu da se pozdrave od mojih para.

Poslednja izmena:
AMD mora dobro da pazi sta ce sada da uradi sa cenama. Vec igra po tankoj zici i po zivcima kupaca. Ako opet bude bio fazon imamo brze karte i zato ce biti jos skuplje mogu da se pozdrave od mojih para.

+1.. bice dosta karti u tom srednjem-visem segmentu, a razlika izmedju njih ce biti 10-30%(razlika~5 fpsa na 40 fpsa) i razlika u ceni...mozda je nekom bitno tih par fpsa... ja znam da cu ici na jeftiniju.

Poslednja izmena:
samo sto gtx460 se moze sad kupiti i kad na to dodamo sve ostale djakonije koje idu uz NV ja nevidim razlog da iko ceka kartu po istoj ceni koja nudi "manje" jedino moze privuci ljude ako bude jeftinija ili brza

Ne shvatam... karta ce biti brza od GTX460, to je prakticno sada izvesno. 2 6-pinska konektora i 256-bitna magistrala mi sugerisu da ce imati slican perf/watt kao 5850, ali znatno bolji perf/mm2 (u prevodu, veca zarada za AMD :p).

Mozda NV zna nesto sto mi ne znamo, pa zato vec sada spusta ionako povoljne cene 460-ke ;)

AMD mora dobro da pazi sta ce sada da uradi sa cenama. Vec igra po tankoj zici i po zivcima kupaca. Ako opet bude bio fazon "imamo brze karte i zato ce biti jos skuplje" mogu da se pozdrave od mojih para.
pa svaka roba ima svog kupca!
Ti ako ne mozes da platis brze i skuplje, uzeces sporije i jeftinije... neko drugi, pak, ce odabrati ono drugo jer mu to budjelar dozvoljava.

Zato i postoje razliciti trzisni segmenti... da bi svako imao nesto da kupi!
U svakom slucaju, uzimajuci aktuelnu trzisnu konstalaciju, ja se ne bih zaletao sa prejudiciranjem cena za bilo koju od NI baziranih kartica.

Poslednja izmena:
+1.. bice dosta karti u tom srednjem-visem segmentu, a razlika izmedju njih ce biti 10-30%(razlika3-5 fpsa na 40 fpsa) i razlika u ceni...mozda je nekom bitno tih par fpsa... ja znam da cu ici na jeftiniju.
koji je tvoj (licno) ciljani cenovni rang prilikom izbora kartice?

koji je tvoj (licno) ciljani cenovni rang prilikom izbora kartice?

...pa do sad sam menjao kad je nesto zaseckalo... obicno sam davao kao sad ~150e ... jedino sto sam imao srece zadnji put jer sam uspeo da prodjem jako dobro za duplo manje para...gledam da izvucem sto vise za manje love , a da imam +40 fpsa na igrama ...

pa svaka roba ima svog kupca!
Ti ako ne mozes da platis brze i skuplje, uzeces sporije i jeftinije... neko drugi, pak, ce odabrati ono drugo jer mu to budjelar dozvoljava.

Zato i postoje razliciti trzisni segmenti... da bi svako imao nesto da kupi!
U svakom slucaju, uzimajuci aktuelnu trzisnu konstalaciju, ja se ne bih zaletao sa prejudiciranjem cena za bilo koju od NI baziranih kartica.

Naravno, ne prejudiciram ja nista, samo ih upozoravam :)
Ako budu izbacili povoljno karte ja cu ih pohvaliti. Zapravo kupicu njihovu kartu, to je najveca pohvala koju mogu do dobiju od mene. Kao i kada sam kupio karticu koju sada furam.

Jedna stvar su trzisni segmenti, svakako. Mene licno ne zanima 5970, pa ni 5870.
Ali sta je meni trenutno upgrade ? 5770 i eventualno neka malo jaca karta (GTX460 768MB ili neka nova 6000). Koliko moram da dam za 5770 ? 140-tak evra. Dakle 40-tak evra vise u odnosu na cenu koju sam platio za sadasnju kartu. I to nije bas neki veliki pomak u performansama. 5770 bi trebala u ovom momentu da kosta 100 evra i da ja za iste pare kao i proslu kupim malo jacu kartu. A to ako AMD izbaci novu kartu koja ce biti jos malo jaca i jos malo skuplja to meni nista ne znaci. Ali ako izbaci kartu jacu od 5770, a za 140 evra, e to je dobra stvar.

Nadam se da sam bio razumljiv. Klase karata su jedno, a redjanje sa sve vecim cenama je nesto sasvim drugo.

Nadam se da sam bio razumljiv. Klase karata su jedno, a redjanje sa sve vecim cenama je nesto sasvim drugo.

Bio si sasvim jasan, ali pitanje je koliko i realan (NHF)

Konkretno, da li bi po tebi bilo realno da ovaj Barts kosta 150e i da pri tome bude brzi od GTX460?

Ne znam odakle ti ovo za redjanje sve vecih cena, kada je upravo cena za HD5770 pala: http://www.kitguru.net/components/graphic-cards/faith/radeon-5770-prices-plummet-to-welcome-gts450/

Pre 5770, pala je i cena za 5830...

Ono sto je po meni realno, jeste da ces ti u jednom momentu da upgradeujes na 5770, jer ce ti se uklopiti u tebi prihvatljiv cenovni segment.
Iluzorno je ocekivati da ce kartica sa 256bitnom magistralom, ciji GPU zahteva dva 6-pin konektora da kosta 150e na launchu!

Mada, najlogicnije je da bude brza od GTX460 i da kosta isto :D

Jeste, jer AMD karte ne podržavaju Physx. Kada budu podržavale Physx ili kada AMD bude imao svoju fiziku podržanu u igrama koliko i Physx onda će ista cena biti opravdana.

U svakom slučaju, priča mora biti isplativa u odnosu na prethodnu generaciju, a opet treba gledati i konkurenciju.
Najavljeni shift 6770 -> 6870 će biti svinjarija ako na kraju dobiješ iste performanse kao sa prijašnjom 5850, bez obzira na nešto niži MSRP. To je lov u mutnom i devaluacija postojeće nomenklature.

Poslednja izmena:
Malo predvidjanja i nagadjanja kako bi to trebalo da bude kad bi se ja pitao!!! :)

6750-Bi trebao da bude kao 5770(4890) i da kosta izmedju 100 i 130eu
6770-Bi trebao da iskida za malo 5830 (gtx460) da manje trosi (w) i da kosta izmedju 160 i 200eu
6850-bi trebao da iskida naravno gtx470 i 5870 i zamalo gtx480 i da kosta izmedju 230 i 280eu
6870-da bude brzi od gtx480 bar jedno 25% i da kosta od 350eu

Poslednja izmena:
Bio si sasvim jasan, ali pitanje je koliko i realan (NHF)

Konkretno, da li bi po tebi bilo realno da ovaj Barts kosta 150e i da pri tome bude brzi od GTX460?

Ne znam odakle ti ovo za redjanje sve vecih cena, kada je upravo cena za HD5770 pala: http://www.kitguru.net/components/graphic-cards/faith/radeon-5770-prices-plummet-to-welcome-gts450/

Pre 5770, pala je i cena za 5830...

Ono sto je po meni realno, jeste da ces ti u jednom momentu da upgradeujes na 5770, jer ce ti se uklopiti u tebi prihvatljiv cenovni segment.
Iluzorno je ocekivati da ce kartica sa 256bitnom magistralom, ciji GPU zahteva dva 6-pin konektora da kosta 150e na launchu!

Naravno da nema hard filingsa :)
Stavise, pravo je uzivanje voditi normalnu diskusiju a ne "aa drajveri, superiorna tehnologija, margine zarade, yieldovi i sl."

U svom rant-ovanju nisam konkretno mislio na Barts. A ne mogu ni da kazem neku oznaku posto je naming scheme jos uvek u magli :\ Ali da ti odgovorim na pitanje konkretno, nova AMD-ova karta koja izadje i bude ista (ili brza) od GTX460 1GB, naravno da ne treba da bude ni paru jeftinija. Barem u prvo vreme. Nove novcate kartice nose i odgovarajuci price premium. Ko hoce bas novu kartu da ima odmah po lansiranju taj i treba da plati vise para. Sto se mene tice nek bude i 1000 evra vise (nemoj sad opet DAS da me ganja za pesnicko preterivanje :D ). Ali onda kad prodje prvi talas hajpa, da se cene pozicioniraju kako treba. A stepen nakon toga je agresivna cenovna politika za kupljenje musterija.

Sa druge strane... Ja sam 4770 kupio za nesto manje od 100 evra odmah po izlasku, ali eto racunajmo da je 100. To sto ti kazes da ce u jednom momentu 5770 da padne dovoljno da ga ja uzmem je ok. Ali to se jako jako oduzilo. Ok je to sto je on bio skuplji na lansiranju. Pa onda nema konkurencije, pa malo divljamo sa cenama, ali sad je bilo dosta. Godinu dana posle lansiranja ta karta je i dalje preskupa za ono sto pruza. A godinu dana je ostarila, tako da joj je relative performance jos i opao. Eto ja sam verna musterija, hocu da ostanem lojalan firmi, zasto sam ja kaznjen, a ne nagradjen za to ?

Ne ocekujem da 256bit karta sa 2x6 pina bude 150E, ali isto tako ne ocekujem ni da 128bit karta sa 1x6 pin stoji na 150E i ne mrda.
Isto tako zamena koja stize za 5770. Neka bude brza, a neka legne na tu cenu i to je po meni ok. A ne da 5770 ostane 150, a nova brza karta bude 50 evra skuplja. To nikakav pomak nije.

Ta vest da 5770 sto si postavio je dobar korak, ali videcemo koliko ce se to osetiti u praksi. Isto kao sto je i nV najavila pad "malih" 460-ica, ali to do nas jos nije stiglo.

Nadam se da sam sada bio i realan :)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno