Šta je novo?

Atari vs. Amiga - najduzi neoruzani sukob u geek istoriji se nastavlja

jel mozda neko ima link ka skeniranoj stranici sveta kompjutera , gde je prvi put obznanjeno sta je Falcon imao od hardverskih karakteristika?

Secam se , da sam procitavsi taj tekst mislio da ce Falcon sigurno poterati Amige sa AAA da brze dodju na trziste. Da ce doci vreme kanti - nisam ni Pomisljao.
A Jaguara se ni ne secam, jel se taj racunar ikad i pojavio > .zbunj <

Jaguar je bio konzola za igrice, ne kompjuter. Pojavio se ali isto tako brzo i ugasio...

SPOLJA:
AtariJaguar.jpg

IZNUTRA:
mb.jpg

Poslednja izmena:
Desice se isto ono sto je bilo u "Another World"-u, hehe :D.

E stvarno ste dobri, samo nastavite, ovo mi je bas trebalo :).

Pa kada ti je bas trebalo dobrodosao!

Sta mislite da napravimo i thread i da se prepucavamo oko c64,zx spectrum i naravno da nezaboravimo CPC masine ? UPS izvini kovac zaboravih atari XL seriju.

Uf ovaj sukob atari vs commodore je bas odavno poceo .................:banana::banana::banana::banana::banana:

Ovaj Jaguar ako se pogleda iz drugog ugla je dosta mocan racunar bio (buduci da su i konzole namenski racunari) Nazalost nije postao popularan a slicno je prosla i sega dreamcast.

Poslednja izmena:
:p ja sam pre ST-a imao ZX Spectrum ... :D

a Jaguar je bio pun bagova, tezak za programiranje... jeste bio mocan (bolji od Sege 32 i ne secam se sta je tad bilo jos na trzistu...) ali je za manje od dve godine stigao mnogo mocniji PlayStation (mozda i ne toliko mocniji koliko bolji, laksi za programiranje - ima tekst o Fight For Life (3D tuca za Jaguara) gde objasnjavaju koliko su se mucili da izvuku maksimum iz Jaguara - sve u svemu Jaguar bash i nije imao neke sanse pored PlayStation-a!)

btw Sega je platila Atariju 50$ miliona zbog nege tuzbe u vezi Sega Saturna...

-------------

teksto o Falconu u Svetu Kompjutera je objavljenu broju 12/1992 - to je vec detaljan opis...

http://pc.sux.org/indexSK.html

a sama najava je bila ranije, dopis sa nekog sajma gde je F030 prvi put prezentovan ako se ne varam, to je bilo nesto ranije... potrazicu sad taj broj SK pa cu ga odmah skenirati i poslati Tomaz-u da ga okaci na http://pc.sux.org/indexSK.html
- javicu vam kad to uradim ovde ;)

bas gledam... izgleda da cu da skeniram celu 1992 godinu :D gledam naslovnice i jako su interesantne... :)

sve u svemu Jaguar bash i nije imao neke sanse pored PlayStation-a!)

Ne bih se slozio s tobom!
Jaguar je bio dosta mocnija masina od PS, pogledaj malo bolje specifikacije jedne i druge masine.
A sto je bio ******* za programiranje to je kriv sam atari, nije rekao ljudima kako.
Napravili si fenomenalan hardver a posle ih je bolelo uvo za sve, ali tako su i prosli.

PS je mogao da tera TombRaiden dok je JAguarov vrhunac 3D-a Alien vs Predator koji jeste odlican ali je ipak samo raycast (kao i Doom) dok je TomRaiden full 3D. Doduse cuo sam da su radili i Jaguar verziji TombRaiden-a...

----------------

nemam sad vremena da skeniram ceo broj Sveta Kompjutera - evo samo najave Falcona iz broja 6-7/1992 - ovih dana cu skenirati ceo broj, odnosno nekoliko iz te godine, ukljucujuci i 1/1993 gde je opisana Amiga1200! ;)

EDIT: evo i lvideo na YouTube sa prezentacije Flacona na Atari Messe 1992 http://www.youtube.com/watch?v=g6DXGHHXLQg mada ima mnogo bolji klip gde se vidi kako izlazi iz one piramide ... :)

EDIT2:
Evo ga! http://archive.atari-home.de/geschichte/atarimesse92.asf ovo je video sa prezentacije Falcona!

Prilozi

• 20080228192743.jpg
    20080228192743.jpg
    376.6 KB · Pregleda: 91
Poslednja izmena:
PS je mogao da tera TombRaiden dok je JAguarov vrhunac 3D-a Alien vs Predator koji jeste odlican ali je ipak samo raycast (kao i Doom) dok je TomRaiden full 3D. Doduse cuo sam da su radili i Jaguar verziji TombRaiden-a...

AvP je bila odlicna igra za ono vreme, ali neces verovati nju je gurala jadna
motorola 68000 na 13mhz! kojoj to uopste nije bio posao.
To je bilo zato sto softverske kuce nisu znale kako se polovina chipova iz
jaguara programiraju! Neverovatno, tuzno, zalosno....

Slika sa jaguara rez 384x240 sa 65536 boja

Prilozi

• JAG_6.JPG
    JAG_6.JPG
    22.6 KB · Pregleda: 112
kovacm Izdajnice bolje da si slagao da si imao atari xl pa da svi mislimo da si 100% atariSTa ovako se samo preprodajes. Hehe i moj prvi komp u kuci je bio ZX presao jos preko nekih 8-bitnih i uspesno se dokopao amige :type: dugo zeljenog kompa prirodno je da sam se posle nadogradio sa 1200

kovacm : E, to je ta strana-a drago mi je da si izvukao i jos dosta korisnih linkova
za mene koji nisam dosad bio upoznat sa Falconom. Na cudne pomisli me navodi podatak da mu je prvobitni naziv bio "Vrabac", mozda je Atari spremao nesto jos bolje pa odustao hmm

I sad se setih koje su bile moje negativ impresije u vreme pojave A1200 (na koju se izuzetno dugo chekalo)

- no HD floppy ,
- no bolji zvuk ,
- relativno slab procesor
- i ugradjen modulator, a ja posto nisam imao para za monitor koristio sam skart sa A500
Ubr, zasto ljudi neki vade taj modulator ili uzimaju od A500? Za koju namenu?

Mige, Amiga 500 koju i dan-danas chuvam jeste revolucionarna stvar u istoriji racunarstva ali mislim da je Falcon mnogo bolji sukcesor pozitivnih trendova koji su
obelezili to vreme. Voleo bih da sam umesto 486 nabavio Falcona ! :)
Poznato je da trziste i nema bas sluha za kvalitet, jednostavno te stvari ne funkcionisu tako, tj bog-te-pita-kako funkcionisu

Dark, zahvaljuem za ove slike - stvarno da chovek pozeli tu masinu i danas ako nista radi dobrog dizajna.

i da , kovacm , setio sam se onog nesretnog skakutanja misha u Windowsu
Kakav budalizam !

Poslednja izmena:
Izvini, nisam mislio da se podsmevam ili nesto slicno ako je tako zvucalo, samo sam hteo reci da mi prija mali osvrt na neko lepse vreme.

:wave:

E onda stvarno izvini nisam ni mislio da nam se podsmevas jednostavno sam te pozvao da nam se pridruzis i malo rasplamsas ovu diskusiju.
Ajd sad dodaj nesto kkonstruktivno pa da raspravljamo na tu temu. Mi smo spremni.

Kad si vec pomenuo another world secam kako sam zinuo kada sam prvi put gledao uvodni demo (intro sta li vec)

Poslednja izmena:
kovacm : E, to je ta strana-a drago mi je da si izvukao i jos dosta korisnih linkova
za mene koji nisam dosad bio upoznat sa Falconom. Na cudne pomisli me navodi podatak da mu je prvobitni naziv bio "Vrabac", mozda je Atari spremao nesto jos bolje pa odustao hmm

pa mnogo stvari je Atari imao ... jos uvek imam negde casopis ST Format iz ~1991 u kome je opis Super ST-a (po tom clanku moglo bi se reci da je licio na F030 i da je to mozda bio "vrabac"; isto tako pored Jaguara imali su i Panther - slabiju, 32bitnu konzolu koju nikada nisu izbacili na trziste; isto tako su imali i F040 koji nikada nije zavrsen jer je Atari izasao iz "computer biznisa" i posvetio se konzolama...) bla, bla, bla...

Mige, Amiga 500 koju i dan-danas chuvam jeste revolucionarna stvar u istoriji racunarstva ali mislim da je Falcon mnogo bolji sukcesor pozitivnih trendova koji su obelezili to vreme. Voleo bih da sam umesto 486 nabavio Falcona ! :)

totalno se slazem - Falcon u odnosu na ST je jeste mnogo veci korak u odnosu na A500 > A1200 - kao sto sam rekao, ima neke mogucnosti koje je Amigama trebao da donese AAA chip set (chunky mod, 16bitni zvuk, DSP...) steta sto AAA nikada nije izasla u nekom prozivodu :(

i da , kovacm , setio sam se onog nesretnog skakutanja misha u Windowsu
Kakav budalizam !

2000 godine su uspeli da srede ovo - trebalo im je svega 15 godina :D :D :D - ne kasne mnogo ;)

ne vide ljudi sta je moglo i kako je moglo... chitam onu epsku raspravu sa Sezama ST vs PC (1990) i Dejan Ristanovic kaze : "ja nikada necu koristiti GUI i necu da me masina tretira kao idota!", "brze je kucanje komandi u DOSu nego misem ici po ekranu i startovati programe..."

i tako gomila nebuloza da bi danas PCjevci koristili mis i startovali programe pomocu misa dok su Mac-ovci otisli opet dalje - programe startuju kucanjem :) jer je stvarno ispalo da je to mnogo brze! (u tome su PCjevci stvarno bili u pravu!) :)

i ne samo to! kucanjem "zovi majsotara za zvucnike at 13:00 tomorrow" se upisuje event u npr. Google calendar - bez upotrebe misa i to za cca 2 sekunde!!!

i josh mnogo, mnogo toga sa Quick Silverom

da ne pricam da je trebalo da prodje 13 godina da bi zamenili/unpredili File Selector koji je isti josh od Windowsa 95.

Na Macu necu ni da spominjem kakav je File Selector i sta sve moze - poenta je da kad ne razmisljaju o ovakvim "sitnicama" sta tek onda ocekivati od krupnijih stvari!

tako da ne cudi sto je 1999 mis "preskakao" na Microsoft Windowsu ... :D

btw danas sam doneo kuci Mac Classic - ono je stvarno cudo od dizajna i resenja koja je Apple imao 1984!

Jedino shto je mene odvratilo od Falcona je bio mnogo lošiji OS (nemojte odmah da skačete, probao sam nekoliko puta da se priviknem) u odnosu na Amigin.. A1400 sa AAA čipovima je bila na samo par meseci od pojavljivanja, ali propadoše.

Mac Classic - ne smem da kazem ... :) ... 40e.

Jedino shto je mene odvratilo od Falcona je bio mnogo lošiji OS (nemojte odmah da skačete, probao sam nekoliko puta da se priviknem) u odnosu na Amigin.. A1400 sa AAA čipovima je bila na samo par meseci od pojavljivanja, ali propadoše.

Secam se da je bila najavljene i neka Amiga koja lici na usisivac - jako mala, crna, sa CDromom napred i ne veca od nekih 30x30cm?

Vec sam napisao da si za Atari imao nekoliko Operativnih Sistema i nekoliko DeksTop-ova (izmedju ostalih i TeraDesk koji danas dalje razvija Djordje Vukovic iz Beograda :)). Steta sto je originalni TOS bio toliko los.

ali ubrzo su se pojavila razna unapredjenja TOSa (originalni Atari OS koji se nalazi u ROMu) - npr. zamena za VDI (deo OS zaduzen za prozore i graficke elemente) napisane u asembleru koja je radila i do 10 puta brze od originalnih Atarijevih rutina (vece ubrzanje nego sa blitter chipom!)!

kompletna zamena/revolucija :) se desila 1990 kada je Eric Smith poceo da portuje GNU programe na Atari. Ubrzo je uvideo da je to zaista komplikovano jer TOS-u fali mnogo toga :) na kraju je zakljucio da je bolje da TOS-u doda Unix like karakteristike nego da patchuje svaki GNU program.
i tako je nastao MiNT - OS koji moze da pokrece Apache server i klasicne Atari aplikacije paralelno. Ima multiuser, preemptive multitasking, zastitu memorije, podrzava razne file systeme... jedan moderan OS ;)

Atari je vec 1993 bio na putu kojim je Apple krenuo 7 godina kasnije kad se Steve Jobs vratio u svoju maticnu kompaniju. Mac OS X isto ima Unix za osnovu pokrece paralelno Unix aplikacije sa svojim nativnim aplikacijama.

Pored toga danas za Atari se razvijaju cak i paralelno delovi OS-a. npr. kao KDE i Gnome tako za Atari postoji MyAES i XaAES...

jedino sto danas stvarno nedostaje i Amigi i Atariju je moderan web browser!
ja stvarno ne znam kako bi radio FireFox na 100-200MHz... :/ sve ostalo postoji - USB, LAN, Wireless (za Amigu :)), LCD monitori su cak doneli i vece rezolucije za ove stare racunare! :) ...

Bravo Kovac, meni se isto vise svidjao Amiga OS od Atari OS pa je to i prevagnulo u odluci. Zao mi je samo sto AAA nije uspeo, jos vise mi je zao sto se sada svi zivi otimaju za nesto "Amigino" i to naplacuju stravicno. Isto tako mi je zao sto nikad nisam imao Falcona, to je stvarno jedna opaka masina, imao sam pre Amigu 1200 sa 040 akceleratorom i radila je stvarno opasno dobro u ono vreme, mnogo bolje nego bilo koji PrC, ali i dalje mi ostaje zelja da vidim Falcona iako sam u dusi Amigista.

kovac je rekao :
Atari je vec 1993 bio na putu kojim je Apple krenuo 7 godina kasnije kad se Steve Jobs vratio u svoju maticnu kompaniju. Mac OS X isto ima Unix za osnovu pokrece paralelno Unix aplikacije sa svojim nativnim aplikacijama.

Pa svi ti os-evi su imali za uzor unix sisteme,cak i msdos,samo sto je sustina bila kako je to implementirano cini mi se kod dosa mozda najlosije.MS dos je mozda krenuo prvi u komercijalu iako nedovrsen(zato je cika bili i kupio cpm jeftino i preimenovao ga) ali su mu i kasnije sporo implementirane naprednije funkcije cak i imena fajlova su 8+3.Multitaskinga nema,mada se prica da je postojala jedna verzija koja ga je imala ali ga je vec u sledecoj nestalo.

Neznam kakva je situacija kod atarija ali mozda je wb za amigu najbolje prosao posto je najmladji u toj grupi pa npr multitasking radi skoro perfekt a i sam os je poprilicno "otvoren" za dalje unapredjivanje,pogotovo od verzije 2.Falcon je sjajna masina za to vreme ali mislim da je zasluzivao bolji os ali tome je mozda kumovala i finansijska situacija atarija i mogucnost samog proizvodjaca za razvoj novog softvera.Nasuprot tome A1200 iako losiji hardver imala je bolji os pa je za potecijalne korisnike to bilo biranje izmedju dva kompromisa.Mada se mahom kupovalo po inerciji amigisti novu amigu ,ataristi novi mocni atari ,a brojni novi korisnici kupovali tada vec povoljne PC kante koje su toga momenta imale samo slicnu cenu i za mnogo toga podrazumevanog kao standard na amigi i atariju debelo placali.
Govorilo se da zvuk koji je integrisan na tim racunarima nije kvalitetan kao na zvucnim kartama i bla bla bla.... vidim pa posle samo par godina takav zvuk dolazi i na PC zveri i danas ga svaka ploca ima integrisanog.Integrisana grafika ma to je djubre nevidjeno ............ pa opet danas polovina prodatih ima integrisanu grafiku. Ma mnogo dobro nema napredak sve dok jednog dana ne dodju na nivo dvd plejera odes u prodavnicu i kupis jedan za zidarsku dnevnicu ma samo da radi.Polako ide se tamo gde su atari i amiga bili tako davno kupis komp u radnji i zakacis za tv kod kuce.Samo im fali da se napokon standardizuju i dobiju os koji ce da bude dobar kao na amigi i atariju.
Zasto je amiga imala uspeh .Pa gro korisnika je kupilo amigu da se igra samo upalis i ubacis disketu sa igricom i posle kratkog vremena pocinje uzivanje.Ponasa se kao najobicnija konzola za igrice bez da se nesto cimas,upotrebni i kvalitativni napredak je ocigledan u odnosu na prethodnu 8-bitnu generaciju kompjutera. Opet sa druge strane ako ubacite disketu sa operativnim sistemom dobijete kompjuter sa dobrim multitasking sistemom koji je gle bezobrazluka inuitivan da se brzo i lako uci , a opet dovoljno mocan da parira konkurenciji i da se i dan danas smatra naprednim po nekim stvarima.
Ne kazem da je ovo bilo dobro vec da je pravac kretanja bio dobar,moderan ili kako vec.Mozda ce doci i dan kada ce PC biti na tom nivou ali jednostavno previse mu vremena treba.Onog dana kad budu sve PC masine dovoljno slicne jedna drugoj doci ce i za njih igre na dvd-ju koje se igraju odmah bez instalacije kao na konzolama.Dosetice se vec neki proizvodjac da ubaci neki mali linux distro kao os i igru na istom disku ali dotle ce jos dosta vode proteci nasim rekama.
Za jedno deset godina bicemo tamo gde smo bili pre vise od jedno 15 godina.

Napredak ,stvarno nema sta.

Amiga OS 3.x nisam koristio.
Amiga ima fantastican dizajn hardwarea i otuda i sam multitasking OS radi odlicno! Dve rezolucije na jednom ekranu sa razlicitim bitnim ravnima i razlicitom organizacijom memorije nisam nigde vise video!! sjajno!

koliko znam commodore je pravio svoj OS od 0, ili su bar hteli ali su zakljucili da je prezahtevno pa su uzeli TripOS. Isto kao sto je i Atari uzeo CP/M + GEM GUI.

to si lepo rekao - ubacis igru i uzivas umesto da podesavas IRQ i (vec sam zaboravio kako se zvala ona druga budalastina na PC-ju ...) da bi mi zvuk eventualno radio... :d
mnogo, mnogo bolji sistemi od PC-ja u svakom slucaju.

ja mislim da ce se server klijent vratiti na velika vrata - tj. da cemo mi svi imati samo terminale za pristup internetu i nista vise - kao sto je bilo pre 30 godina.
ima na benchu thread o igrama koje se renderuju na serveru i onda se samo gotova slika salje klijentu!

Amiga OS ima tri dela: MicroKernel, GUI i AmigaDOS, i valjda samo je AmigaDOS uzet od TripOS-a, jer je CAOS bio suvise kompleksan za programiranje da bi bio zavrsen na vreme. Sto je tuzno, jer je bio poprilicno ispred TripOS-a i cele papazjanije OS-ova iz tog doba...

sta je CAOS ? originalni Commodore projekat?
btw da li je Amigin tim poceo da radi na OS-u pre nego sto ga je kupio Commodore ??

CAOS je treci deo AmigaOS-a, trebao je da bude aplikativni sloj, fajl sistem itd.... njega je zamenio AmigaDOS (TripOS). Mislim da je AmigaOS nastao posle kupovine od strane Commodore-a jer je Amiga pre toga bila samo tri bread-boxa zica i logickih kola :)

Nadjoh poredjenje Amige 1200, Falcona i Apple Performe, evo u attachu...

Prilozi

• a_a_a.txt
    7.6 KB · Pregleda: 359
cuveni text koji pocinje sa : "neka mi bog oprosti - ovo nije poziv za klanje" :D :D (ili nesto u tom stilu...)

i evo ovde se kaze: "(F030) The bus from the CPU to the COMBEL chip is 16 bits, however, since there are no waitstates on this bus, it operates at rates comparable to 32 bits."
dakle zbog interleava memorija radi brze ali mi nije jasno sta se onda desava kada VIDEL video chip pristupa memoriji preko 32bitnog bus-a... ?

Inace je ovo najlepse poredjenje tri razlicite implementacije slicne tehnologije.Na isti nacin su mogli da naprave i tri razlicite arhitekture na intel osnovi pa da vide gde grese.Ali ko je ikad bio spreman s time da se bakce kada je motorola imala bolje procesore.
BTW ima koji link o tom CAOS?

huan_kv me je pitao kakva mi je to F030 masina iz potpisa pa da ne bih otvarao novi thread napisacu ovde par reci.

Atari Falcon030 je racunar iz 1993. (skraceno F030) ima Motorolu 68030 na 16MHz i standardno 4MB (sto bi Amigisti rekli CHIP ram :) ) link

CT63 je turbo kartica za F030, dolazi sa Motorolom 68060 (moze on the fly da menja clock: 66MHz - 100MHz, uglavnom na 95MHz svaka radi stabilno) i sa podnozjem za SDRAM. link

Poslednja izmena:
Covece nisam ja ni znao te fore,jedini Atari koji sam video je 800XL ili XT ili tako nesto,i nema disketnu jedinicu.Sta da kazem,nije me zanimalo pa ono . . .

DSP za MP3 i visi takt motorole 68060... :D

Nazad
Vrh Dno