Mac Classic - ne smem da kazem ...

... 40e.
Jedino shto je mene odvratilo od Falcona je bio mnogo lošiji OS (nemojte odmah da skačete, probao sam nekoliko puta da se priviknem) u odnosu na Amigin.. A1400 sa AAA čipovima je bila na samo par meseci od pojavljivanja, ali propadoše.
Secam se da je bila najavljene i neka Amiga koja lici na usisivac - jako mala, crna, sa CDromom napred i ne veca od nekih 30x30cm?
Vec sam napisao da si za Atari imao nekoliko Operativnih Sistema i nekoliko DeksTop-ova (izmedju ostalih i TeraDesk koji danas dalje razvija Djordje Vukovic iz Beograda

). Steta sto je originalni TOS bio toliko los.
ali ubrzo su se pojavila razna unapredjenja TOSa (originalni Atari OS koji se nalazi u ROMu) - npr. zamena za VDI (deo OS zaduzen za prozore i graficke elemente) napisane u asembleru koja je radila i do 10 puta brze od originalnih Atarijevih rutina (vece ubrzanje nego sa blitter chipom!)!
kompletna zamena/revolucija

se desila 1990 kada je Eric Smith poceo da portuje GNU programe na Atari. Ubrzo je uvideo da je to zaista komplikovano jer TOS-u fali mnogo toga

na kraju je zakljucio da je bolje da TOS-u doda Unix like karakteristike nego da patchuje svaki GNU program.
i tako je nastao MiNT - OS koji moze da pokrece Apache server i klasicne Atari aplikacije paralelno. Ima multiuser, preemptive multitasking, zastitu memorije, podrzava razne file systeme... jedan moderan OS
Atari je vec 1993 bio na putu kojim je Apple krenuo 7 godina kasnije kad se Steve Jobs vratio u svoju maticnu kompaniju. Mac OS X isto ima Unix za osnovu pokrece paralelno Unix aplikacije sa svojim nativnim aplikacijama.
Pored toga danas za Atari se razvijaju cak i paralelno delovi OS-a. npr. kao KDE i Gnome tako za Atari postoji MyAES i XaAES...
jedino sto danas stvarno nedostaje i Amigi i Atariju je moderan web browser!
ja stvarno ne znam kako bi radio FireFox na 100-200MHz... :/ sve ostalo postoji - USB, LAN, Wireless (za Amigu

), LCD monitori su cak doneli i vece rezolucije za ove stare racunare!

...