Šta je novo?

Atari vs. Amiga - najduzi neoruzani sukob u geek istoriji se nastavlja

To nije ralzog da se ekipa sa starim masinama okupi na jednom mestu

mislis "To nije ralzog da se ekipa sa starim masinama ne okupi na jednom mestu" ? :)

@milanbb tesko, buduci da vas je prosli put bilo toliko da niste mogli svi da stanete u stan :D :D :p ...

ovog puta samo da zakupim baner umesto CoolerMastera i objavim da pravim zurku! :D

Poslednja izmena:
mislis "To nije ralzog da se ekipa sa starim masinama ne okupi na jednom mestu" ? :)

@milanbb tesko, buduci da vas je prosli put bilo toliko da niste mogli svi da stanete u stan :D :D :p ...

ovog puta samo da zakupim baner umesto CoolerMastera i objavim da pravim zurku! :D
Da da to sam hteo da kazem,izvinjavam se.
A vi ste se vec okupljali,a?
Koliko ljudi je bilo,ima li slika?

A sto je sve vecito na nemackom? Mislim, ok - ali sta je u pitanju?

Poslednja izmena:
Nisam iz ove priče, ali samo da vam kažem da je izašao Amiga Forever Plus Edition v2008... Za one koji ne znaju...

New features in Amiga Forever 2008 include:
Revolutionary new and intuitive player interface for Windows, for easy selection and playback of games and other content
The new Amiga Forever player makes it possible to double-click or drag-and-drop downloaded disk images (e.g. ADF, ADZ, IPF, etc.) to play them, using heuristic content analysis to preset a suitable Amiga hardware configuration
The player has built-in support for dual screens and multiple emulation sessions
Rather than closing an emulation session, it is possible to save its state, for example to resume a game at a later time
Full undo of ADF, ADZ, HDF and HDZ disk writes (disk changes may be committed or discarded when exiting the emulation)
Full support for Windows Vista x86 and x64 (probably the first and only Windows software with custom-shaped glass-enabled skin)
Content more than tripled (disk images are now compressed, and also used directly by the installer)
New “Amiga Forever Game Pack I” (more than 100 games)
More than 100 beautiful demoscene productions
And more…

Size: 605.62 MB

Više info na PM.

Pozdrav.

geek zurka sa vise devojaka od muskaraca, there is something wrong with this picture???? : )

crnka u belom topicu, teksas suknjici i jakim nogama, od pentranja po planinama... : )

e, ali da li je tih atarijevih 65536 boja iz palete od 16 miliona?

Nisam iz ove priče, ali samo da vam kažem da je izašao Amiga Forever Plus Edition v2008... Za one koji ne znaju...

Probao sam malopre i jednom rečju - fantastično.
Do sada sam koristio verziju 2006, ali ova je zaista bolja. Plejer je sjajan, mnogo više igara se nalazi na samom disku, a zbirka demo-a je pravi delikates za sladokusce. :)
Ako sam dobro shvatio, sada je moguće namestiti da PC butuje AF, samo još nisam siguran kako se to radi.
Ali i ovako direktno sa CD-a radi sve, ukljućujući i adsl, surf preko AWeb-a i sve ostalo..
Hvala za info, ulepšao si mi dan. Za sve Amiga fanove ovo je must have. :banana:

Probao sam malopre i jednom rečju - fantastično.
Do sada sam koristio verziju 2006, ali ova je zaista bolja. Plejer je sjajan, mnogo više igara se nalazi na samom disku, a zbirka demo-a je pravi delikates za sladokusce. :)
Ako sam dobro shvatio, sada je moguće namestiti da PC butuje AF, samo još nisam siguran kako se to radi.
Ali i ovako direktno sa CD-a radi sve, ukljućujući i adsl, surf preko AWeb-a i sve ostalo..
Hvala za info, ulepšao si mi dan. Za sve Amiga fanove ovo je must have. :banana:

Amiga fanovi imaju sve to bez PC-a ;)

DA!!! mi imamo amige!!!! : )

e, ali da li je tih atarijevih 65536 boja iz palete od 16 miliona?

ne.
ovo je mod gde je svaki pixel predstvljenjednim wordom!
(16bita: R - 5bita G - 6bita (ili 1 bit za overlay) B - 5bita) i ne postoji paleta, dakle ovo je chunky mod ili tzv. true color! (ono za cime su mnogi Amiga coderi plakali :D ...)

256 boja je planarni mod sa 8 bitnih ravni ali su drugacije organizovane nego kod Amige! u planarnom modu paleta je 18bitna - 262144 boja.

Poslednja izmena:
ne.
ovo je mod gde je svaki pixel predstvljenjednim wordom!
(16bita: R - 5bita G - 6bita (ili 1 bit za overlay) B - 5bita) i ne postoji paleta, dakle ovo je chunky mod ili tzv. true color!

Kako može biti true color sa 16 bita (15), kad je potrebno 24?
Lepo reci HiColor 32768 boja. I kako ne postoji paleta?

Sta je fora sa ovim amiga foreverom? Amiga emulator sa vec ubacenim igrama i programima ili.....
butabilni cd (fazon amithlona) totalno pretvori pc u amigu?

Baziran je oko WinUAE, ali onako kao kompletno rešenje, sa instaliranim OS-om 3.x, na hardu i lagano korišćenje većine resursa PC-ja na Amigi.
Meni se najviše sviđa što se dobija sve na jednom mestu, već podešeno, a tu je i program Amiga Explorer, za transfer podataka sa prave Amige na PC.
Inče nisam probao da li je CD butabilan nevezano za Windows, već bi se pre reklo da postoji mogućnost nakon instalacije AF na hard, on podigne kao prava Amiga.
Ne znam da li je to baš tako ili ne, uglavnom ovaj disk se pod XP-om ponaša kao butabilni AF i ništa više, čisto da se proba šta sve može bez instalacije na hard.
Igrice i demoi su lep dodatak, jer se vrlo lako puštaju, bez petljanja sa emulatorom, a kad se instalira na hard i nakači neki HD image, onda je prava pesma puštati whd instalirane igrice tj HD instalacije čak i disketnih igara.

Evo i sličica sa matičnog sajta, gde sve ima mnogo detaljnije objašnjeno:

http://www.amigaforever.com/screenshots/

Poslednja izmena:
Kako može biti true color sa 16 bita (15), kad je potrebno 24?
Lepo reci HiColor 32768 boja. I kako ne postoji paleta?

TrueColor termin se upotrebljavao za mod gde ne postoji CLUT (color look-up table).

a na F030 je bash to 16bitni mod - ne postoji paleta niti CLUT (index boja) vec je svaki pixel predstavljen wordom i oznacava boju kao sto sam rekao RGB (5-6-5 bita) npr. 0x1F01F je maximalno ljubicasta boja.

http://en.wikipedia.org/wiki/Highcolour

inace Windows 95 je uveo termine HiColor i TrueColor dok je npr. Mac OS upotrebljavao termine Thousands of Colors i Millions Colors...

Atari je oduvek bio maxer za izvlacenje boja secam se da je svojevremeno bila ludnica kada na 8-bitniku XL i XE izvuku (cini mi se) 192 boje.Ako se dobro secam to je pominjano u nekom starom svetu kompjutera.

i ja sam svojevremeno citao o nekom programu koji izvlaci 262k boja na atari tt-u cini mi se..

hehe... nije Atari nego Jay Miner i ekipa! ;) - 8bitni Atari i kasnije Amiga !

hm... Amigin HAM mod je extra, a i Atari XL stvarno moze :shock: !

mada su do danas za svaki oldschool racunar izvukli maximum! Atari STe - 192000, ST - 32000, Spectrum link, za C64 ne znam...
jedino Apple masine nemaju ovo :D :D nikada nisu ni imale demo scenu koliko znam... tako da su "osudjeni" na standardne modova :d

@highlander82 PhotoChrome na Atariju (ST, STe/TT) izvlaci maximum boja! Ucitava TGA i TIF fajlove i stvarno izgledaju impresivno na CRT-u, iskreno mnogo, mnogo bolje nego HAM mod na Amigi!

Poslednja izmena:
ataristi nasi cenjeni, imam pitanje za vas: kad sam bio klinac moj brat je iz nemacke donosio atari kompjuter: crna boja, igre su bile na kertridzima slicno kao snes, imao je dva ulaza za doticne, jedan na gornjoj strani kucista, jedan na poledjini kao kod c64, secam se atari dzojstika a mislim da je drugi dzojstik bio quickshot (nesecam se koji modem) kada se racunar ukljuci bez ubacenih kertridza podigne se nesto kao basic na c64, moze da se kucka, kao sto rekoh kuciste je bilo crno a tasteri cini mi se sivi (ali nisam siguran)..

jel zna iko koji je to model???

Atari 800XL - secam se da je u osnovnoj skoli drugar dobio Atari 800XL i kaze: ubacim "disketu" i igra se odmah startuje! - ja reko sta ovaj prica, ja znam da kad ubacim disketu u STa treba mu neko vreme dok ne procita podatke sa nje... reko nemoguce!!

i kad sam otisao kod njega - prvi put sam video ROM kertridze :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Atari_XL

uf nemogu sa sigurnoscu da kazem da je to to, jel ima 800xl pozadi mesto za kertridz jer ovaj je imao i u to sam siguran..

kovac koliko imas godina?? ovo je bilo negde 1987-88

1979.

Vrh Dno