Šta je novo?

Atari vs. Amiga - najduzi neoruzani sukob u geek istoriji se nastavlja

Kako su na cudnim mestima ispisali imena kompjutera,ispade sad da demo secka na Amigi.

@kovacm - koliko te je izaslo zadovoljstvo posedovanja ct63??

300e, mislim da je sa postarinom.

+ cu sad da kupim picoPSU napajanje da sve to lepo spakujem nazad u F030 originalno kuciste ;)

@huan_kv :p

@atarian sto se tice grafike bash sam pitao da li je koriscen chunky mod na F030, kaze Mikro da nije, da je koristio 8bitni planarni mod kao i original demo sa C2P konverzijom - jedino neke scene koje koriste Amigin HAM mod je morao da konvertuje u 8bitni grayscale...

Poslednja izmena:
300e, mislim da je sa postarinom.

@atarian sto se tice grafike bash sam pitao da li je koriscen chunky mod na F030, kaze Mikro da nije, da je koristio 8bitni planarni mod kao i original demo sa C2P konverzijom - jedino neke scene koje koriste Amigin HAM mod je morao da konvertuje u 8bitni grayscale...

na koliko ti radi max stabilno?

grafika je jednostavno mnogo brza na F030, a1200+060@66mhz je mnogo
sporija (desktop prozori, bla...) od golog falkona

fulskrin
AVI klip (stari format) veci od 320x200 sa ne mnogo velikom kompresijom ce
uvek bolje ici na golog falkona nego na 1200+060, stim sto amiga pusta 256
a F030 65536 boja

hm.... sinoc mi je pukla veza sa netom pa nije stigla moja poruka. poslacu je danas posle podne huan_kv (slike F030, desktopa...)

@atarian 90MHz mada ga nisam ni probao na vise...

jeste F030 chunky mod brzi; mada su za Amigi napravili odlicne C2P rutine koje rade stvarno extremno brzo (tj. trose malo ciklusa :D)

za huan_kv:

Atari Falcon030 izgleda slicno kao i Amige, odnosno izgleda skoro 100% isto kao i 16bitni Atari ST koji je bio glavni konkurent Amige500.
kompletan racunar je spakovan u jedno kuciste, cak je i napajanje u kucistu (ima mesta i za jedan 2.5" harddisk).

izgleda ovako:
falcon030.jpg

operativni sistem je TOS. vizuelno lici jako na Mac OS Classic, funkcionalno na... hm na CP/M (DOS, mada je TOS imao GEM i stosta sto CP/M odnosno DOS nikada nisu imali na PCju).

pocetko 90tih pojavilo se nekoliko naprednih OS-a za Atari, svi su bili TOS kompatibilni i doneli su uglavnom multitasking i generalno modernizovali OS. Najpopularniji je MiNT (MiNT is Now TOS).

danas npr. MiNT podrzava cak i transparentne prozore.

evo screenshoota (bez transparentnih prozora :)):

a inace originalni desktop iz 1985 izgleda bedno, pogotovo u poredjenju sa Workbenchom! :d

Atari_TOS_1_0.png

za huan_kv:

Atari Falcon030 izgleda slicno kao i Amige, odnosno izgleda skoro 100% isto kao i 16bitni Atari ST koji je bio glavni konkurent Amige500.
kompletan racunar je spakovan u jedno kuciste, cak je i napajanje u kucistu (ima mesta i za jedan 2.5" harddisk).

izgleda ovako:
http://www.atarimuseum.com/computers/16bits/falcon030.jpg

operativni sistem je TOS. vizuelno lici jako na Mac OS Classic, funkcionalno na... hm na CP/M (DOS, mada je TOS imao GEM i stosta sto CP/M odnosno DOS nikada nisu imali na PCju).

pocetko 90tih pojavilo se nekoliko naprednih OS-a za Atari, svi su bili TOS kompatibilni i doneli su uglavnom multitasking i generalno modernizovali OS. Najpopularniji je MiNT (MiNT is Now TOS).

danas npr. MiNT podrzava cak i transparentne prozore.

evo screenshoota (bez transparentnih prozora :)):

a inace originalni desktop iz 1985 izgleda bedno, pogotovo u poredjenju sa Workbenchom! :d

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/5/57/Atari_TOS_1_0.png

Pa zanimljiva masina,moram da priznam.Iako nemam nista protiv Atarija,Amiga mi je vise k' srcu.Verovatno zato sto nisam nikad imao kontakta sa Atarijem.

Poslednja izmena od urednika:
naravno :)

evo i novog screenshota koji fali u prethodnom postu ;) moderan desktop na Atariju.

Aj ponovo, ali molim te uploaduj slike na forum, nije tesko ;)

ajd kovac ako ti nije tesko, i ja bih voleo da vidim, nisam imao mnogo prilike da se susretnem sa atarijem, a kamoli sa necim kao falcon....

Prilozi

• beta7.jpg
    beta7.jpg
    337.4 KB · Pregleda: 144
Bez vredjanja molim.Sumnjas da Falcon ne moze da izgura ovakvu sliku?
Koji breee emulator falcon je najozbiljnije zamisljena masina koju sam video iz atarijevog pogona (mislim na tehnicke karakteristike u trenutku izdavanja).Najzalosnije mi je sto nikada nisam imao priliku da vidim falcona uzivo ali bice valjda vremena ove zime da odem do kovaca na kafu i da zvirnem malo u vrh atarijeve tehnologije.

@huan_kv :D :D sto mislis da je emulator? previse dobro izgleda? :D
(F030 video chip moze da radi do 50MHz i onda moze da da oko 1280x960, 60Hz, 256boja)
a inace to je taj "novi" OS, MiNT, koji moze da pokrene i unix programe i atari programe.
Desktop program (kao npr. Windows Explorer ili Finder) na gornjem screenshotu je Jinee.
pitao si za emulator: HATARI je _jedini_ atari emulator koji donekle emulira F030 (nedostaje pre svega DSP emulacija)!

sad bash nesto razmisljam dejane, mozda ona druga amiga, koje mi ne radi - mozda je i njoj otisao MC68020! isto se ponasa kao i milanovabb amiga...!
ajde nadji vremena pa navrati do mene!

Ljudi,ja ne verujem u to.To bi trebalo da znaci da je taj komp bolji od A1200 ne znam,10X ???

Pa ne 10x, ali 5x sigurno. Da budemo realni, AGA je 1992. malo kasno stigla, a nije ni pola onoga sto je AAA trebalo da bude.

Poslednja izmena:
ovo stvarno lepo izgleda, odavo nisam video nesto dopadljivije, nije kic, ne napreze oci, lepo, nema sta...

sad sam se setio na sta me ikone podsecaju, na BEoS

Ljudi,ja ne verujem u to.To bi trebalo da znaci da je taj komp bolji od A1200 ne znam,10X ???

ne znam...
F030 je drasticno drugaciji od ST-a dok je A1200 AGA manje vise A500 na steroidima - sve isto, samo malo sire i brze :)

F030 je u sustini napravljen u svega 60.000 primeraka. Koliko sam citao inzinjeri su bukvalno molili Tramiel-a (vlasnike Atari Corp.) da izbaci F030 na trziste! Zato su i koristili 13 godina staro ST kuciste!

Pored toga imali su i prototip F040 koji je opet jos drugaciji/napredniji sa slotovima i bla, bla... ali ne postoji primerak koji je funkcionalan. Kuciste tog racunara veoma lici na SonyPlaystation 2, cak postoje i dokumenta izmedju Atarija i Sonyja :)

sa druge strane, video sam neke demo-e za vanila A1200 za koje mogu da kazem samo :zgran: - kako su ljudi uspeli to da izvedu ?!?

ikone mozda cak i jesu sa Be OS-a! imao sam drugara koji je 90tih skupljao ikone i imao nekoliko hiljada ikona za Atari :d :d (ok, necu sad spominjati DOS ljude koji su skupljali... tj. nisu ni culi za ikone do sredine 90tih :D)

kad smo kod ikona svaki Atari GEM program ima Resource fajl u kome se cuvaju svi elementi prozora, menija, odnosno vizuelni izgled cele aplikacije tako da je jos od samog pocetka lako promeniti "skin" aplikacije ili je lako prevesti!

a da moze da izgleda kic, moze! vrlo lako ;) :D

elem huan_kv mozes doci kod mene da vidis uzivo! ;) btw ne ocekujte neku suludu brzinu u 256boja! Atari ni danas (!??! :D) nema standardizovane graficke karte! U planu je FCPGA chip koji treba da zameni originalni Videl (video chip) ili ATI 7500 - jedno i drugo postoji u experimentalnoj fazi... u svakom slucaju ovo treba da ubrza drasticno grafiku.

Stvarno bih voleo da vidim to cudo uzivo.Mada,taj tvoj komsiluk mi je baksuzno mesto,zadnji put kad sam prolazio pukao mi je zupcasti kais na kombiju :)

Milane ovo mi isuvise lici na myaes?
a inace na atariju mozes da koristis bilo koje (bukvalno) ikone win, linux...

mada ima i notu os/2 warpa...

ajd da ja bubnem, sa ct63 oko 800e..

Fascinantno je da je npr. Commodore u to vreme razvijao svako deo Amige: grafiku, zvuk, memorijski kontroler...

U prilogu je par screenshotova Amiga OS-a novijeg datuma koje sam nasao u nekom All-In-One Amiga emulatoru za Mac (E-UAE zapakovan sa OS 3.9, imageom hard diska sa gomilom igrica itd... 1 GB svega i svacega :) )

Prilozi

• 002.png
    002.png
    160.8 KB · Pregleda: 88
  • 004.png
    004.png
    367.2 KB · Pregleda: 85
  • 009.png
    009.png
    387.8 KB · Pregleda: 86
  • 012.png
    012.png
    226.7 KB · Pregleda: 91
  • 008.png
    008.png
    286 KB · Pregleda: 92
...i verzija 1.3

Prilozi

• 011.png
    011.png
    10 KB · Pregleda: 79
Poslednja izmena:
ma ct63 je kartica koju je kovac pomenuo a kosta sama 300e, a retkost ocuvanog u ispravnog falcona (sa monitorom) sigurno vredi 500e...

@delimir citao sam o Amiga OS4 na ArsTehnici i stvarno impresivno!!

npr. AmigaOS 4 je pre Mac OS X imala mogucnost da ikone u Docku (ili kako se to zove u Amiga OSu) menjaju izgled!! Mac OS X je tek sa Leopardom dobio mogucnost da npr. iCal pokazuje pravi datum :)

stim sto onaj screenshot koji sam postovao se vrti na originalnom hardwareu iz 1993. ;)
kazem postoje delovi OS pa moze da lici i funkcionise na sve i svasta :)

xexe... onaj klovn na 4. screenshotu se maximalno ekslatisao kada je trebalo napraviti sliku desktopa za neke kompjuterske novine 90tih... :D (da sad izvucem casopise naleteo bih sigurno 5-6 puta na njega!)

F030 se prodaje izmedju 100-200e. (moze i vise :)) na ebay-ju. CT63 kosta pa kosta 300e. (od toga je 1/3 MC68060 - to je turbo karta, kao npr. Blizzard, spomenuo sam je na prosloj strani)

@atarin jeste 99% myAes :), mada i xaAes ima 90% funkcionalnosti myAes-a.

@huan_kv sledeci put kad ti pukne kais u okolini zovi "drugara na putu"! ;) taman da posle i po jedno pivo da popijemo... :D

steta sto vise nema SceneStrike ili YALPa pa da se okupimo svi na jednom mestu sa starim masinama :)

Nazad
Vrh Dno