Šta je novo?

Asus Zenfone 9

• Začetnik teme Začetnik teme VESKO
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja telefone u proseku koristim tri godine, tako da kapiram da će ovaj izdržati koliko treba.

Bice sigurno 2 velike Android nadogradnje, sve preko toga je znak pitanja

Stigao telefon. Po uključivanju bio zaglavljen na loading screenu, odrađen hard reset i sve okej, sve pohvale za Asusovu podršku u Srbiji koja je neverovatno brza. Ljudi odgovaraju na mejlove čak i nedeljom, baš zadivljujuće.

Telefon na prvu odličan, sve leti. Voleo bih da je malo širi, na ostalo nemam nikave primedbe. Nemam onaj "WOW" osećaj kao kad sam kupio OnePlus 6 ili BlackBerry Passport, nije mu tako luksuzna spoljašnjost. Kad dođem kući slede detaljna podešavanja, pa će biti još utisaka.

Meni je kod Passporta taj efekat trajao sve sam ga koristio. Eno ga u fioci kod kuće, i dalje volim da ga vidim i momentalno bih kupio novu verziju sa Androidom, kada bi postojala. 🙂

Prvi utisci:

• telefon je demonski brz, ludilo
  • sistem je sjajan, settings meni izgleda praktično isto kao na Oxygenu
  • nisam još našao ambient display, ne znam ni da li postoji (ono da telefon na crnom ekranu po podizanju pokaže samo datum, vreme i notifikacije), ovde lift to wake vodi na lock screen
  • 3-button navigation je prenisko, pa sam prešao na gestures, nisam baš srećan zbog toga
  • zvučnici su odlični
  • čitač otiska radi bez greške
  • još uvek se navikavam na aspect ratio, definitivno bi bilo fino da je nekoliko milimetara širi
  • lepo leži u ruci, mada će i tu trebati navikavanja posle tankog staklenog OP6
  • izrada je prilično dobra, ništa ne krca, ne pucketa, ne krivi se
  • kamere još nisam koristio, o tome utisci kasnije
  • iskoristio sam Asusov softver za prebacivanje fajlova i aplikacija sa jednog telefona na drugi, ladno je lepo prebacio i Vanced, a mislio sam da će biti problema (pričalo se na drugoj temi da će Vanced ubuduće moći da se koristi samo na telefonima na kojima je već instaliran, a da su nove instalacije jako komplikovane, ako ne i nemoguće)
  • još ga nisam nosio van kuće, pošto me je mrzelo da čačkam aplikacije za banku, jer imam Wave2Pay, BizMobi i IntesaMobi, pa nemam živaca da sve to podešavam pre vikenda
  • maska koja dolazi uz telefon je prilično dobra

Hajde baci utiske kroz par dana kada istestiras bateriju vise malo, to me zanima.

Večeras podesio IntesaMobi i Wave2Pay, čini mi se da W2P radi bolje nego na OnePlusu, na njemu često nije hteo čitač da pročita NFC. Još da podesim BizMobi i to je to.

Evo jedne noćne fotke, samo sam prebacio na night mode, nisam ništa drugo čačkao, dakle sve na default i u native aplikaciji, ne GCam.
ji4nHoU.jpg

Mnogo prija kucanje jednom rukom kad sam napolju, baš mi je to nedostajalo. Sad konačno lepo mogu da koristim i Flow na SwiftKey, ranije to nije bilo prijatno, jer sam morao da rastežem šaku da bih sve dohvatio.

Baterija je odlična. Juče sam je napunio na 96% oko 10 ujutru, evo me sad na 20%. U međuvremenu imao telefonske razgovore, surfovao, koristio dosta aplikacija u multitaskingu, forografisao...

Kasir u Maksiju se juče oduševio telefonom kad sam koristio W2P plaćanje, zamolio me da mu ga dam da pogleda, raspamećen čovek. 😀

Zaboravite one komentare za širinu ekrana, ovo je savršena veličina.

68mm širina, gde ćeš bolje i kompaktnije. 🙂

Istina, samo sam bio navikao na šire ili mnogo šire telefone, pa mi je prva misao bila "Da li sam se zeznuo, ovo mi nešto mnogo usko", ali sam sad stvarno oduševljen.

Poslednja izmena:
Ja kada sam prešao na S20, bio sam u fazonu, au koji odmor za ruku najzad. 😀

Aj sad jednu veću recenziju posle nedelju dana korišćenja, ionako niko drugi još nema bilo šta da kaže o telefonu. 😀

Elem, poslednjih nekoliko meseci razmišljam o promeni telefona, pošto je OP6 počeo da baguje. Pregledao sam tone recenzija na Tjubu, čitao teme ovde, raspitivao se o pojedinim telefonima, čak sam otvorio i temu o tome koji flagship da kupim, ali mi se ništa od svega što sam video nije dopalo. Najbliži sam bio odluci da kupim Pixel 6 Pro, ali nisam bio srećan ni time, najviše zbog komentara o softveru telefona. I onda mi se samo pojavila reklama za Zenfone 9 na Fejsbuku, pogledam specifikacije i vidim da za mene i moje potrebe nema doslovno nikakve mane. Razmišljao sam nekoliko dana, pa ga na kraju i naručio od ovlašćenog prodavca u Srbiji.

Kad je stigao, nekoliko sati sam mislio da će mi biti uzak i da sam se zeznuo, ali sam već posle prvog dana korišćenja shvatio da to nema veze sa životom. Telefon savršeno leži u ruci, smešten u masku koja stiže u pakovanju u kojem se nalazi i punjač. Otisak prsta reaguje bez greške, softver je izuzetno sličan Oxygenu, tako da mi radi sve što sam imao i na OnePlusu, plus ima dodatnih opcija i mogućnosti, a nema bloatwarea. Jedino što bih voleo da je drugačije je da je čitač otiska na zadnjoj strani, a ne sa strane, pošto moram da pazim da ne otključam telefon kad ga nosim u ruci, ali je jasno da je to urađeno zbog opcije da se prevlačenjem prsta preko tastera na kojem je čitač spušta bar sa notifikacijama, rifrešuje stranica itd.

Sve aplikacije i podatke sam prebacio sa OP koristeći Asus Data Transfer AP, čak i Vanced za koji je bilo rečeno da neće raditi na telefonima na kojima nije bio instaliran u trenutku kada su zvanični razvoj i održavanje obustavljeni.

Baterija je odlična, još nisam naišao na bilo kakve bagove, jedino još nisam testirao kameru kako treba, ali ću i to da uradim tokom naredne nedelje. Double tap to lock postoji sitemski, tap da se vide samo sat i notifikacije na 10 sekundi postoji sistemski, nema zezancije s tim sitnicama koje meni mnogo znače kao kod Šaomija.

I najvažnije - povratak na korišćenje telefona jednom rukom je fenomenalan, nedostajao mi je taj osećaj.

Izuzetno sam zadovoljan ovom kupovinom i baš bih se zeznuo da sam uzeo bilo šta drugo.

Deluje kao odličan kompakt Android samo je baš bedak što nema ''telephoto'' kameru, veliki minus po mom mišljenju.
Nisam probao ovaj model ali mi izrada deluje nekako neubedljivo, a leđa telefona čak i jeftino, ali dobro, verovatno nije tako. Da nema rupu/kameru u displeju bilo bi sjajno.

Iskreno, ja ni ne znam šta je telefoto kamera, tako da mi ne nedostaje. 😀

Leđa telefona pod rukom imaju osećaj somota, nije loše, ali se svakako ni ne primećuju kad je maska na telefonu.

Softver kakav je?

Telefono kamere imaju smisla su bar 3x i više. Većina telefoto je 2x ili manje od toga. Cropovanjem slike iz glavnog senzora se dobijaju slike čak i bolje nego većina 2x telefotokamera. Tako da i nije veliki nedostatak. Koliko se ta kamera često koristi je isto diskutabilna stvar.
Tel mi se jako svidja I rado bi ga koristio kao drugi telefon umesto moj trenutnog P40 (koristim ga povremeno kao drugi tel I ne nosim stalno sa sobom) ali je cena trenutno takva da mi se i daje bas 800e....

A zna li neko zbog čega neće biti Benchmark recenzije ovog telefona? Peca ocenjuje brdo toga, a ovo neće, ne kapiram zbog čega.

E, videh na nekom video na benchmark kanalu odgovor nekome za Zenfone 9 test: "Dok su tu ljudi koji sede u lokalnoj kancelariji - ne". 😀

Po mojoj laičkoj proceni ova 9-ka se od prošlogodišnje 8-ce ne razlikuje u nekim opredeljujućim stavkama, što 8-cu po nižoj ceni (ima oglasa za 550e) čini privlačnom kupovinom.

Istih je dimenzija, procesor nije toliko zastareo, isto ima kvalitetnu izradu i ekran. Isto ima priključak za slušalice 😍
Manje je lep od 9-ke, ali to je subjektivno. O kamerama nemam mišljenje jer mi nisu presudan faktor.

Ja se nešto zagrejao da uzmem ovo. Gde ima da se kupi? Osim na KP.

Ja sam ga kupio u zvaničnom Asus eShopu

Ali sad piše da trenutno nije dostupan.

Po mojoj laičkoj proceni ova 9-ka se od prošlogodišnje 8-ce ne razlikuje u nekim opredeljujućim stavkama, što 8-cu po nižoj ceni (ima oglasa za 550e) čini privlačnom kupovinom.

Istih je dimenzija, procesor nije toliko zastareo, isto ima kvalitetnu izradu i ekran. Isto ima priključak za slušalice 😍
Manje je lep od 9-ke, ali to je subjektivno. O kamerama nemam mišljenje jer mi nisu presudan faktor.
Ima za 485e nov u Mađarskoj da se uzme, Zenfone 8. Isto fantastična cena, dve godine garancije.

Ima za 485e nov u Mađarskoj da se uzme, Zenfone 8. Isto fantastična cena, dve godine garancije.
Slabo divanim madžarski i nije mi usput, tako da ću ipak (šta god da uzmem) platiti uslugu KP-ovcima.
Može li da se prepozna da li je telefon "refurbished", ima li neko jasno obaveštenje na pakovanju ?

Niko da spomene da telefon podržava AptX Lossless što je za pohvalu i bitno za ljude koji koriste bežične slušalice/bubice 🙂

The company has managed to outdo Sony’s LDAC in terms of bandwidth: aptX Lossless can hit up to 1Mbps compared to LDAC’s ceiling of 990kbps.
There’s still some compression being applied; CD-quality music typically has a sample bit rate of 1.4Mbps. But Qualcomm is using lossless compression to deliver mathematically bit-for-bit exact audio reproduction.

Poslednja izmena:
Evo jedne noćne fotke, samo sam prebacio na night mode, nisam ništa drugo čačkao, dakle sve na default i u native aplikaciji, ne GCam.
ji4nHoU.jpg
Za mene je ovo vrlo fina nocna fotka. Lepo se vide ulubljenja na vratima, prvi sivi s desna + ovom belom Ford Focusu zamrljan registarski broj. 😀

Nazad
Vrh Dno