Šta je novo?

ASUS Xonar DS

Vuče ni ovde nema valjanog rešenja ali izgleda da na linuxu radi ok. Probaću i to da vidim tj. čujem.

Primetio sam da ako je ukljucena opcija GX u DSP Mode, Foobar nece da pokrene pesmu i javlja gresku. Ala sam se namucio dok nisam provalio sta je u pitanju. Probavao sam nove drajvere, novi foobar ali nije nista vredelo sve dok nisam otkrio ovu opciju.

Код мене је било сличних проблема. Све ми то мирише на неко прчкање по драјверима из асуса, зато што драјвери скупљих карти немају те проблеме иако су у суштини исти дрјвери.

Зато сам модовао драјвере од Essence ST-a za DS :D, ево линка па испробајте можда вам реши и те проблеме са кашњењем. Мени је решио проблеме са пуцањем скајпа.

http://rapidshare.com/files/385975408/PCI_ST_091126_7_12_8_1777_W73264ModedforDS.rar

Све ми се чини да има и разлике у звуку...

Poslednja izmena:
Jel postoji ova kartica u PCI-e 1x izdanju ? Ako nepostoji kakva je Asus Xonar DX u poredjenju sa ovom ? jel vredi 20 evra razlike ?

Kupio sam Xonar D1 karticu, i imam jedan problem, ako je to problem uopste :) Naime, zvucnici/sluske se cuju samo kad ih prikopcam na Centre & Subwoofer port. Da li to tako treba ili sam ja tu nesto zaebo? Mada, u uputstvu pise tako, pa izgleda da je dobro. Nego, kakva podesavanja u onom Asus Audio Center programu predlazete? Treba mi za muziku, i to za metal x)

Bolji kondezatori ali i konektori, bolji SNR, kvalitetnije snimanje zvuka, Dolby, PCIe, neznam šta tu ima diskutabilno?

Bolji kondezatori ali i konektori, bolji SNR, kvalitetnije snimanje zvuka, Dolby, PCIe, neznam šta tu ima diskutabilno?
Tako je.
Mada PCIe mu i nije prednost, s obzirom da karta ima floppy konektor za napajanje, sto D1 recimo nema. To govori da je karta ipak native PCI.:)

А што нису на STX-u солид кондензатори :), иначе које су марке ти солид конденѕатори на DXu? На DS-u су Ничикон и Нипон е. све до једног. Конектори не верујем да праве неку разлику, снр на папиру, снимање ми не треба, а и карта има фиксни опамп.

Da nemislim da je PCIe prednost, kupio bih D1. Nedostatak je što se DX dosta greje ali treba misliti na budućnost i kompatibilnost, to kod mene ima prednost.
I STX se napaja externo preko molexa, nekoristi samo adapter floppy/molex, koji se dobija uz DX.

A ti Dule kao da nemaš izlaz na net pa nemožeš da pročitaš neki rivju i da shvatiš da je DS ipak po izradi i poziciji klasa ispod, što neznači da lošije zvuči ali dovoljan mi je bio jedan pogled na DS da me odbije svojim jadnim izgledom, takvoj karti ni bolji opamp nemože mnogo pomoći.
Na Xonar HDAV su isto solid kondovi i ona je kao skuplja od STX-a bolja za poredjenje kada je kvalitet u pitanju.
Asus kao svaka ozbiljna firma vodi jako računa o poziciji i rangiranju proizvoda i one mogu biti iste ali Ds nikako nemože biti bolji zvučno od DX-a.
Opet kao budžet varijanta, za tu lovu je vrh.

Poslednja izmena:
Код мене је било сличних проблема. Све ми то мирише на неко прчкање по драјверима из асуса, зато што драјвери скупљих карти немају те проблеме иако су у суштини исти дрјвери.

Зато сам модовао драјвере од Essence ST-a za DS :D, ево линка па испробајте можда вам реши и те проблеме са кашњењем. Мени је решио проблеме са пуцањем скајпа.

http://rapidshare.com/files/385975408/PCI_ST_091126_7_12_8_1777_W73264ModedforDS.rar

Све ми се чини да има и разлике у звуку...

Matori, jel to isto ko na foru D2 sto si modovao? Jel radi sve ok? ASIO?

@taner

То што је Ds od DX-a јефтинији за нијансу ништа не значи, погледај нпр онај тест где су заједно тестирали STX i DS.

@RobbieM

Да да иста фора само други драјвер овога пута, све ради супер, само се карта води као Essence ST :p

pa ako joj ne mogu pomoci drugi opamp-i sto je stvorena upravo ta mogucjnost ?

ja mislio u delu sa grafickim kartama ljudi govore nebuloze, pa to se i ovde deshava takodje...

probam drajvere sutra pa cju kazhem svoj utisak.

:wave:

А што нису на STX-u солид кондензатори :), иначе које су марке ти солид конденѕатори на DXu? На DS-u су Ничикон и Нипон е. све до једног. Конектори не верујем да праве неку разлику, снр на папиру, снимање ми не треба, а и карта има фиксни опамп.
Pa ono jedan kondenzator na STXu je kao svi zajedno na DSu.:D
Ja nesto ne vidim da su na DSu svi kondovi Nippon i Nichicon, jesi ovi u levom delu kartice, ovi desno nisu.
Mada realno solid kondenzatori tesko da mogu da stvore osetniju razliku u zvuku, ali je cinjenica da je DX/D1 kvalitetnije izrade.
@taner

То што је Ds od DX-a јефтинији за нијансу ништа не значи, погледај нпр онај тест где су заједно тестирали STX i DS.
Nije bas za nijansu, dodje da je jeftiniji skoro 50%.:D
pa ako joj ne mogu pomoci drugi opamp-i sto je stvorena upravo ta mogucjnost ?
Ja sam zamenio opamp na DSu, stavio sam BB OPA627, razlika je jedva primetna (neprimetna).:smash:
Ne treba se zanositi i misliti ako stavite na papiru odlican DAC i opamp (koji zajedno kostaju 10e :p) da cete dobiti automatski odlicnu zvucnu kartu.;)

Pa ono jedan kondenzator na STXu je kao svi zajedno na DSu.:D
Ja nesto ne vidim da su na DSu svi kondovi Nippon i Nichicon, jesi ovi u levom delu kartice, ovi desno nisu.
Mada realno solid kondenzatori tesko da mogu da stvore osetniju razliku u zvuku, ali je cinjenica da je DX/D1 kvalitetnije izrade.

Погледај боље, изгуглај ознаке и видећеш да јесу.

Има мало више електронике, то може да значи нешто а и не мора уопште.

Nije bas za nijansu, dodje da je jeftiniji skoro 50%.:D

Кад сам узео карту DX је био 10е скупљи то што су продавци после дигли цену DX је друга прича.

Ja sam zamenio opamp na DSu, stavio sam BB OPA627, razlika je jedva primetna (neprimetna).:smash:
Ne treba se zanositi i misliti ako stavite na papiru odlican DAC i opamp (koji zajedno kostaju 10e :p) da cete dobiti automatski odlicnu zvucnu kartu.;)

Ja сам измењао 5 опампова и сваки је направио разлику у звуку, и стао код опа270 код кога је разлика отелотворила изреку "дупе и око" :)

Ето окачићу за пар дана (не могу сад ) луп-бек тест DS-a па можемо да упоредимо тестове, и мене занима шта ће се показати.

Погледај боље, изгуглај ознаке и видећеш да јесу.

Има мало више електронике, то може да значи нешто а и не мора уопште.

Kako god da okrenes DX/D1 na oko izgleda kvalitetnije, a i ne vidim zasto bi Asus prodavao nesto istog/slicnog kvaliteta za manje pare.
Sto se kondenzatora tice, to sto su all solid ne mora da znaci da je bolje ali na DX/D1 ih ima prilicno vise nego na DSu.
Takodje, rekao bih da je DAC na DX/D1 (CS4398) bolji od onog na DSu.
Кад сам узео карту DX је био 10е скупљи то што су продавци после дигли цену DX је друга прича.
Hajde da uporedimo cene u americi, na neweggu recimo.:)
Xonar DS - 50$
Xonar D1 - 90$
Xonar DX - 90$

Znaci i tamo je razlika malo veca od 10e.

Ja сам измењао 5 опампова и сваки је направио разлику у звуку, и стао код опа270 код кога је разлика отелотворила изреку "дупе и око" :)

Ето окачићу за пар дана (не могу сад ) луп-бек тест DS-a па можемо да упоредимо тестове, и мене занима шта ће се показати.
Na mom sistemu koji mislim da nije skroman i moze lako da otkrije mane (i vrline) razlike skoro i da nema. Iskreno nisam je ni ocekivao, jer verujem da DS nije ogranicen opampom vec nekim drugim stvarima.

Мора да се у међувремену променила политика, али као што рекох била је 10е, па је после DX-u скочила цена. Цене код нас су DS 4.150 а DX 6620, тада је био 5000 и кусур. Значи Асус је тад имао рачунице да продаје DX za 10e скупље.

Откад Волфсон неваља :p

Ја сам је тестирао на Monitor Audio br2 који су довољно квалитетни, али то уопште није важно разлика се види и на микролабу фц330/а-6201 без икакве фрке :)

Мора да се у међувремену променила политика, али као што рекох била је 10е, па је после DX-u скочила цена. Цене код нас су DS 4.150 а DX 6620, тада је био 5000 и кусур. Значи Асус је тад имао рачунице да продаје DX za 10e скупље.

Откад Волфсон неваља :p

Ја сам је тестирао на Monitor Audio br2 који су довољно квалитетни, али то уопште није важно разлика се види и на микролабу фц330/а-6201 без икакве фрке :)
Moguce da posto je DX/D1 stariji model tada bila jedna cena, pa kad se DS pojavio podigli su cenu DX kako bi napravili prostor za DS.
Ne kazem da wolfson ne valja, ali rekao bih da je CS bolji.:)
Koje pojacalo sa MA BR2? Svakako ces na boljem sistemu lakse uociti promenu u zvuku, ipak je MA BR2 6 klasa iznad FC330/A-6021.
Mislim, ako ti primecujes razliku izmedju svih tih opampova te promena drajvera sa modovanim STX drajverima, i to na budzet racunarskim zvucnicima, sta da kazem sem blago tebi.:)
Da ne bude zabune, DS je sjajna kartica za te novce, sto u svetu PC racunara nismo nikada imali (placali smo krs Creative SB Audigy SE toliko).

Poslednja izmena:
Карте су заједно изашле у продају код нас тако то неће бити случај. Асусу се раније исплатило да продаје DX za 10e скупље верујем само због долбија. Накнадним скоком цене није скочио и квалитет DX-a :). Додатно DS има av200 процесор, док DX има av100 за које сам асус каже да су мање квалитетни.

Друго сток драјвер за DS руши скајп константно. Zaшто га драјвер од скупљих карти не руши? Зашто GX ради боље са модованим драјверима? Да нису можда још нешто осакатили намерно кроз драјвер да би карту довели на циљану позицију?

Чује се разлика без фрке а чуо је свако послушао звук код мене. Само оба микролаба код мене нису фабрички све је то измењено, дампирано, поново ожичено, мењани кондензатори за скретнице итд.

Zasto se zamarate tim poredjenjima? :) Situacija me podseca na ono kao kad na Yugu stavite tanju lajsnu, da li ce da ide 30% brze i bolje.

Мислиш јефтиноћа карте и тако то... па не треба свака тема да се ради о опреми од сома евра :d

Ma jok, ne mislim na to. Nije bitno koliko sta kosta. Lepo je sto postoje entuzijasti koji pokusavaju da iscede zadnji gram mogucnosti iz necega vezano za zvuk, ali ljudi, shvatite da pricate o jednoj najobicnijoj zvucnoj kartici. Nema tu mesta za veliko poboljsanje. Uostalom, cak i s njom, uvek ce pre ostatak sistema biti slaba karika, prvenstveno zvucnici. U bilo kom jeftinom sistemu.

Добро овде наглабамо баш о дс јер то је тема, сад слажем се ја да џаба звучна ако немаш звучнике.

Vrh Dno