Šta je novo?

ASUS Xonar DS

kako izvor spdif-a ? izvor spdifa je sam disk .
mislis pass trough za spdif ?

Sta je to ustvari zarulja? Sta, sta je to? :d

Hardver koji generise signal odredjenog formata se moze nazvati izvorom. I ja bih rekao za moj Terratec da je izvor SPDIF signala zato sto sa njega blinka optika, a ne sa diska :)

jos vi to treba da proucavate ,)

S/PDIF is a Data Link Layer protocol and a set of Physical Layer specifications for carrying digital audio signals between devices and stereo components over either optical or electrical cable.
Ne vidim da mi je optical ili electrical cable zaboden u disk.:D

A common use for the S/PDIF interface is to carry compressed digital audio as defined by the standard IEC 61937. This mode is used to connect the output of a DVD player to a home theater receiver that supports Dolby Digital or DTS surround sound. Another common use is to carry uncompressed digital audio from a CD player to a receiver.

Ako slusam FLAC bez ASIO drajvera, pa Windows to propusti kroz svoj mixer, prosledi do zvucne, pa se na zvucnoj jos nesto petlja sa EQ ili Sample rate-om, pa tek onda zvucna kompresuje taj signal u S/PDIF format i odblinka ga TOSLINK kablom? Sta je tu ustvari izvor i cega? Vrtimo se u krug i raspravljamo oko gluposti...

EDIT: Mozda si citao nesto vezano za PCM ili AC3 passthrough, pa pomesao?

Poslednja izmena:
^ znam, hteo sam da zakomplikujem sa XPovim kmixerom :)

Jedno pitanje imam, koliko je tacno jak izlaz na Xonar-ima iz nize klase ako ga poredimo sa jako slabim izlazima na Xi-fi Music-u ili na ultra slabim odnosno fakticki necujnim izlazima na RLT 1200 integrisanoj na Asusovim kartama.

Ovde pricam samo o Analognim modovima, i po najvise o direktnom kacenju Headphones-a direktno u zvucne kartice bez headphone-Ampova.

Znaci da pojasnim ne znaimam me situacja u kojoj se kace neke ultra dinamicke slusalice, zanimam me kacenje inertnijih sluski.

Odnosno ja licno nisam cuo nista gore od RLT-a 1200 na Asusovim plocama, mislim da ga prastari AWE 64 jede 20-setostruko za dorucak.

Recimo prastari Live ga jede trostruko u kvalitetu i sestostruko u glasnoci.

Nije mi jasno kako neko moze da sklopi nesto tako odvratno poput RLT 1200 i da upotrebi onako uzasne opampove na ploci, onako podmukao bass i uzasnu viskoznost srednjeg polja davno nisam cuo na nekoj zvucnoj kartici.

Prosto me je sramota kad vidim da se neko upiljuje u dokazivanju da integrisan RLT 1200 valja, ili da je razlika samo u promilima, kad je stvari razlika 300% ili cak 400% losija.

Zato me zanima realno stanje sa Asus Xonar izlazima u analognom modu!

Kakav je i koliko je glasan, zanima me da li je zvuk ofarban.

Poslednja izmena:
Korisnik taner reče negde da ga Xonar DX odlično služi u kombinaciji sa slušalicama i Dolby Headphone opcijom. Ako ovde niko ništa ne napiše, možeš njega direktno da pitaš i dobiješ info iz prve ruke.

Da li bi imalo smisla koristiti ovu zvucnu sa Logitech X-230 zvucnicima, eventualno Genius HP-04 Live sluskama? Je l' bi doslo do nekog poboljsanja zvuka?

Poslednja izmena:
Došlo bi sigurno do poboljšanja, samo je pitanje koliko primetnog. Zavisi koliko dobro ili loše radi integruša na ploči koju imaš. Koliko sam primetio iz par postova korisnika, na Asus pločama integrisana radi veoma loše.

Pa sad, to za intergrusu, ja i nisam strucan sto se toga tice, a nisam imao iskustva sa zvucnom karticom, pa stvarno nemam pojma. Sta znam, nisam ja nesto zahtevan, pa mi i ovako odgovara...

Kao prvo, pozz svima! Procitao sam topic na brzinu od pocetka pa do sad...

Evo mojih utisaka... Imam Xonar DS vec blizu 3 meseca... Pre nje sam koristio SB Live! 24-bit iliti Audigy SE (kako tvrdi Creative)! Integrushu sam jos daaavno davno ugasio u BIOS-u i ne planiram da je ikad vise palim! Za Creative karticu sam mislio da je odlichna i niko me nije mogao ubediti da ne valja/ima bolje za te pare! Racunam naravno, koliko sam je platio davne 2005. godine... No medjutim, dosao nam Windows 7 i naravno problemi sa Creative drajverima i podrskom... Windows 7 koristim od prvih dostupnih beta build-ova... Creative kartica nikad nije radila posteno pod ovim sistemom iako je izdat ''zvanichan'' drajver za win7! Samo iz ovog razloga sam krenuo da gledam cenovnike, testove i generalno ponude aktuelnih kartica i odluchio se za DS jer sam toliko bio pop**deo na Creative da sam se zakleo da proizvod te firme u moju kucu vise krochiti nece! Dodje i taj dan! Zgrabio sam poslednju karticu na lageru jedne NS firme! Ubacim, instaliram drajvere, zvuk NEUPOREDIV! Cak i sa Creative-om na koji sam navikao... Napominjem da je periferija mog audio sistema godinama ista, dakle to nije uticalo na promenu kvaliteta zvuka! U pitanju je linija :trust: i 3sistemske Ei kutije koje sviraju zlo i naopako! Dakle jedini faktor koji se promenio je kartica! Mozda ljudi zaista na pc zvuchnicima ne osete razliku (necu da gresim dusu) ali na iole ozbiljnijem stereo sistemu mi niko ne moze reci da nema razlike/razlika je skromna!

Druga strana price, vidim da je par ljudi pomenulo rad u softveru za muzicku produkciju... I ja koristim softver tog tipa (Ableton, Reason, NI Traktor itd.) i nikad mi ranije nijedan pomenut softver nije radio ovako lepo, tecno i cistog zvuka! Sve zahvaljujuci ASIO drajverima koji su mi sa Creative-om bili samo pojam! :trust:

Pre par dana, poucen Duletovim iskustvom, uzeh OP270GP i reko ajd da vidim i to chudo! Dule hvala ti ko bratu! Nisam neki audio inzenjer niti posebno slushno nadaren i nikad ne bih rekao da 1 mali chip moze toliko drastichno da promeni zvuk!
Slusham, mogu reci iskljuchivo, elektronsku muziku i deshava mi se zadnjih par dana da slusham trekove koji su mi bili poznati i chujem odredjene elemente za koje pozitivno mogu reci da ih nije bilo do sad! Znachi da sam slushao osakacene frekvencije do sad!

Sta hocu ovim da kazem... Kartica je po mom skromnom misljenju vise nego odlichan izbor uzimajuci u obzir sta konkurentske firme nude u tom cenovnom rangu (+ - 10e)! Dakle, cao zdravo Creative, dobro nam dosao Asus!

E sad dolazi deo koji ce mozda uvrediti neke ljude ovde, ali sta cu... Svi oni koji tvrde da nema/mala je razlika izmedju bilo koje integrushe (u mom sluchaju to vazi i za SB Live! 24-bit) i DS treba podhitno da odu i provere sluh kod lekara ili makar da postenije operu ushi vise od jednom godishnje!

^ Delimično se osećam prozvanim, pa da odgovorim, ali naravno da se ne vređam, svako ima pravo na svoje mišljenje, a ovde samo da širimo znanje i prenosimo iskustva. Jedino što mi se ne bi svidelo je to da mi se reči izvlače iz konteksta. Da ne budem pogrešno shvaćen:

- konkretno DS karticu nisam čuo
- nisam poredio Asus ploče sa RLT 1200 integrušom sa bilo čim (jer nisam ima prilike ni da čujem iste)
- imam DX karticu i nju sam poredio sa integrušom na MSI i Gigabyte ploči
- integruša na MSI ploči je teško smeće i daje očajan zvuk
- integruša na Gigabyte-ovoj ploči (P35-DS4) daje sasvim pristojan zvuk koji, iako lošiji, je uporediv sa DX-om dok se slušaju obe zvučne na Solo 6C zvučnicima
- moguće da bi na nekom boljem sistemu razlika između integruše na Gigabyte-ovaj ploči i Xonar-a bila uočljivija u korist DX-a
- moguće da je DS (osetno) bolja kartica od DX-a, pogledajte npr. ovaj post

@RobbieM
Ok ajde nam barem reci jos jednu stvar, koliko je jak izlaz na Asusu, usporedjujuci ga sa Integrusom i Creativom (cisto da dodam, taj model creative-a koji si ti imao je imao po meni prilicno losiji zvuk nego li stariji live, a od Audigy ZS-a je bio bassss udaljen u kvalitetu. Creative obicno kompenzuje kvalitet tako sto smanjuje output level.

Pitanje je da li si probao nekoliko tipova slusalica na direktnom izlazu, recimo i slusalice od 16Ω, 24Ω, 32Ω, 48Ω, 64Ω , 128Ω pa i vise Ω.

Pogotovo me zanima imaju li snage da pokrenu inertnije i ne-dinamicke slusalice.

Ako bih to poredio, recimo, prastari AWE32 pojacan do kraja momentalno pali 25% jeftinih slusalica, posto je prilicno jak na izlazu, Live sa kxdrajverima koji boostuju power level za 30% od defaultnih drajvera ima solidnu snagu ali je opet relativno tih. Zs je jos tisi, dok je X-fi Music prakticno neupotrebljiv na ne-dinamickim slusalicama.

Takodje me zanima progresija distorzije koliki je stepen distorzije na svim power stepenima, odnosno da li je potrebno odvrnuti volume do kraja kako bi dobio cujnost ili se savrseno glasan zvuk dobija i na 50% i koliki je uticaj povecanja snage sa pojavom kvadranta distorzije.

Iskljucivo pricam o analognom izlazu i koliko je njegovo pojacanje, ne zanima me zvuk koji dolazi na pojacalo i koji izlazi iz pojacala, vec me zanima opis zvuka direktno sa analognog izlaza.

@marko_n nemoj sad da siris pricu o prozivanjima, ovde pricamo o stvarima kako ih ko dozivljava, ako se otvore sukobi necemo dobiti pravu stvar.
Stvarno je moguce da je Gigabyte stavio dosta bolim opamp od Asusa tako da ostavljam tu mogucnost, Asus je dugi niz godina imao katastrofalan zvuk prvenstveno sto se na sijaset ploca bez ikakvih problema i to dosta glasno mogao cuti takt procesora, ili takt harddiskova ili ceo data transfer sa harddiska ili pci magistrale.

Moguce je da je Asus kompenzovao filterima cujnost tako obilate interferencije koja je uzrokovala fakticki i ucestvovala u neupotrebljivom analognom zvuku.

Kad pogledam sijaset testova po netu a i kod nas gde su se usudjivali cak i da ukljuce al1200 RLT sa Asus-a u komparativni test sa noramalnim zvucnim kartama, covek samo moze da se zapita gde li su im usi bile ili srce i da li je sve i dalje na svom mestu.

Poslednja izmena:
@Vuk
Nije mi namera da širim priču u pogrešnom smeru, samo sam koncizno naveo šta sam poredio, a šta ne - čisto da ne bude zabune. Što se mene tiče, ljutnje & sukoba neće i ne treba da bude.

@RobbieM
Ok ajde nam barem reci jos jednu stvar, koliko je jak izlaz na Asusu, usporedjujuci ga sa Integrusom i Creativom

Pitanje je da li si probao nekoliko tipova slusalica na direktnom izlazu, recimo i slusalice od 16Ω, 24Ω, 32Ω, 48Ω, 64Ω , 128Ω pa i vise Ω.

Pogotovo me zanima imaju li snage da pokrenu inertnije i ne-dinamicke slusalice.

Takodje me zanima progresija distorzije koliki je stepen distorzije na svim power stepenima, odnosno da li je potrebno odvrnuti volume do kraja kako bi dobio cujnost ili se savrseno glasan zvuk dobija i na 50% i koliki je uticaj povecanja snage sa pojavom kvadranta distorzije.

Ovako, izlaz je osetno jachi od integrisanih a od mog starog Creative-a onako... Dok nisam stavio OP270GP... Posle ovoga je druga pricha! Integrushu pre Creative-a sam sve drzo na 100% (pa je opet bila najtisha u ovom nizu), Creative na nekih 70% a DS sad nemam potrebe pojachavati preko 50%, cak i kad je gurnem do kraja, zvuk ostaje chist kao na 50%... Distorzije nema... Malo bude ostriji zvuk ali i dalje chist!

Integrushu i Creative nisam mogao koristiti direktno sa slushalicama jer je zvuk bio katastrofalan... DS je sto se toga tiche isto bio muljav dosta ali je chip reshio i to! :D Od slushalica sam koristio i koristim Sony MDR-V700, Behringer HPX-4000, Panasonic RPDJ-300 i Philips SBC-HP250... Od ovih najvishe prva 2 modela, skoro svakodnevno... Karakteristike ne znam napamet (ima ih na netu) ali uzimajuci u obzir da su Sony-eve slushalice bas bas jake i ''gladne'' DS se nosi dosta dobro, cak ni ne mozes oterati sve do max jer je neslushivo kolko su jake slushke! Opet napominjem posle ubadanja OP-a! Sa fabrichkim chipom na slushalicama, zvuk je bio dosta flat, manjkalo je bass-a uvek... Meni je to i bilo mozda najprijatnije iznenadjenje vezano za ovaj novi OPAMP... Zvuk je konachno isti sa rear izlaza (gde bodem slushke) kao i sa front izlaza koji mi ide u pojachalo!

Treci deo pitanja, sto se distorzije tiche, kazem, nema distorzije ni na 100% volume ali zvuk postane grublji, ostriji na ushi nego na recimo 50-60% na kolko ja inache drzim... Sad sam stavio Duletove ''moddovane'' drajvere od D2 pa trenutno mi stoji master vol na 100%, front R&L na 90% a rear R&L na 70% zbog slushalica!

@marko_n: druze, zaista nista sto pisem, ne pisem zlonamerno! niti mislim da se upustam dublje u neku raspravu, cisto sam dosao dam neki svoj review i da eventualno pomognem nekom ko je u nedoumici u vezi Xonar DS! Ja nisam imao gde da se obratim za savet, ushao sam na rizik ali mi je drago da posle chitanja ove teme mnogi nece uci u kupovinu na slepo vec samo ''polu-slepo''!!! :D

Da napomenem jos, koristim i usb Behringer BCD-3000 midi kontroler koji ima svoju zvuchnu i ona ima stvarno jake izlaze ali sto se kvaliteta zvuka tiche, DS je shije opushteno! Isto ima ASIO drajvere ali po meni smandrljane na brzinu i eksterne potenciometre za jachinu master out-a i headphone out-a! Ali kontam da je ona namenjena bas za klubsko ozvuchenje koje inache nije toliko prefinjeno. Googlujte da sad ne trujem topik sa informacijama bzvz...

Poslednja izmena:
Ovako, izlaz je osetno jachi od integrisanih a od mog starog Creative-a onako... Dok nisam stavio OP270GP... Posle ovoga je druga pricha! Integrushu pre Creative-a sam sve drzo na 100% (pa je opet bila najtisha u ovom nizu), Creative na nekih 70% a DS sad nemam potrebe pojachavati preko 50%, cak i kad je gurnem do kraja, zvuk ostaje chist kao na 50%... Distorzije nema... Malo bude ostriji zvuk ali i dalje chist!

A jesi probao sa OPA627, jesi uspeo do njega da dodjes, i sta mislis DS sa OP270GP da li je bolji od DX na defaultu sa defaultnim opampom, ili cak da se napravi poredjenje sa defaultnim stanjem na D2X i izmenjenim na DS sa OP270GP.
Mnogo mi je smesna prateca elektronika koja me itekako potesca na osakacene cretive, jesi razmisljao da mu zamenis sve kondezatore jer ono sto je sada na njoj je bas-bas jadno.

Rece mi neko da u Nisu imaju Burr-brown-ove samo ne znam koje tacno modele i kostaju cini mi se manje od OP270GP videcu sutra da se raspitam.

A jesi probao sa OPA627, jesi uspeo do njega da dodjes, i sta mislis DS sa OP270GP da li je bolji od DX na defaultu sa defaultnim opampom, ili cak da se napravi poredjenje sa defaultnim stanjem na D2X i izmenjenim na DS sa OP270GP.
Mnogo mi je smesna prateca elektronika koja me itekako potesca na osakacene cretive, jesi razmisljao da mu zamenis sve kondezatore jer ono sto je sada na njoj je bas-bas jadno.

Rece mi neko da u Nisu imaju Burr-brown-ove samo ne znam koje tacno modele i kostaju cini mi se manje od OP270GP videcu sutra da se raspitam.
OPA627 u Srbiji nema, a i vani se vrlo tesko nalazi, ako ne racunamo verovatno "fake"-ove.
Ja u DACu imam OPA627, verovatno fake, za par dana ga menjam za HDAM OPA Moon. :)

Inace OPA627 vazi za najbolji audio opamp.
Kod nas sam vidjao OPA2604 i OPA2134, oba vaze za odlicne, ako su originali.:p

^^

Da li se zna cena i gde mogu da se nabave kao i da li ugradnja/zamena utichu na garanciju ? [ OPA2604, OPA2134, OP270GP ]

@RobbieM

Нема на чему :)

Урадићу ја тест у РМАА само да се смислим и то можемо упоредити са тестовима DX-a које је marko_n направио.

Излаз на дс-у (оп270гп) је довољно јак да гура одлично Зенхајзер 201 слушке.

Иначе немојте мислити да су кондензатори на дс-у срање, иако мали све до једног су nippon chemicon и nichicon.

2134 и 2604 су јефтинији од оп270, BB имате у Силкену.

EDIT: оп270гп имате у Микропринцу.

Замена не би требало да утиче на гаранцију јер је то једна од фунција карте предвиђена фабрички.

Poslednja izmena:
OPA627 u Srbiji nema, a i vani se vrlo tesko nalazi, ako ne racunamo verovatno "fake"-ove.
Ja u DACu imam OPA627, verovatno fake, za par dana ga menjam za HDAM OPA Moon. :)

Inace OPA627 vazi za najbolji audio opamp.
Kod nas sam vidjao OPA2604 i OPA2134, oba vaze za odlicne, ako su originali.:p

Koliko te je kostao HDAM OPA Moon, jer ga ima kod nas?

Kazi mi oko fakova da li se zna koji modeli su najcesce fakovi i da li se moze videti golim okom razlika u fake-u i originalnom.

Majku mu ne znam da li su Nislije uvaljivaci ili imaju originale, problem je sto sam cuo da ih ima na kasicicu malo kod njih.

Урадићу ја тест у РМАА само да се смислим и то можемо упоредити са тестовима DX-a које је marko_n направио.

Inače, pošto sam test postovao u temi u kojoj smo debatovali o zvučnicima :D evo ga i ovde.

Asus Xonar DX, 24-bit, 48 kHz
xonar-rmaa.png

Realtek HD (Gigabyte ploča), 24-bit, 48 kHz, drajveri su oni koje sam Windows 7 instalira, ne želim sad da instaliram original Realtek drajvere jer više ne koristim integrušu jer imam Xonar, a sa Realtek drajverima je rezultat za nijansu bio bolji od ovog
gigabyte-realtek.png

Realtek AC'97 (MSI ploča), 16-bit, 48 kHz (kartica ne može bolje od ovog setovanja), drajveri Realtek-ovi
msi-realtek.png

Poslednja izmena:
Sto se kondenzatora tiche, nisam mislio da menjam... jos! Nije mi se ni OP postenu usvirao hehe!

Sta znam, BB nisam hteo da uzimam bas zbog tih prica da su fejk i onda jos upada Dule sa proverenim chipom, meni vise nije trebalo... Verovatno da ima boljih al za sad ce da svira 270GP...

A za kondenzator polako... Sledeca investicija mi je pojachalo... Jer kontam da mi je linija trenutno usko grlo u svakom pogledu... I da, ima u Mikroprincu OP270GP, i ja sam kod njih pazario, 590din + 270din pouzece... DERU!!!

EDIT: Ne mogu porediti DS sa DX niti D2X jer ih nisam imao prilike chuti! A i da jesam negde, jedino bi mi bilo merodavno da poslusham te kartice na mom ''ozvuchenju'' kako bih imao samo jednu promenjivu u sistemu a to bi bila kartica!

EDIT 2: http://www.audio-gd.com/enweb/pro/diy/OPA.htm Jeste na ovo chudovishte mislili?

Poslednja izmena:
@RobbieM

Нема на чему :)

Излаз на дс-у (оп270гп) је довољно јак да гура одлично Зенхајзер 201 слушке.

Иначе немојте мислити да су кондензатори на дс-у срање, иако мали све до једног су nippon chemicon и nichicon.

2134 и 2604 су јефтинији од оп270, BB имате у Силкену.

EDIT: оп270гп имате у Микропринцу.

Замена не би требало да утиче на гаранцију јер је то једна од фунција карте предвиђена фабрички.

Ok 201 je prilicno inertna slusalica, nije najinertnija na trzistu tako da i nije los pokazatelj. A koliko je glasno da li je bas glasno.

A koji BB je u silkenu jer znas preciznije i koja je cena okvirno u Silkenu.

Pazi koliko sam video prvo sto rade je zamena kondenzatora na DS-u i vidim dodaju plus ona dva u gornjem uglu

Nazad
Vrh Dno