Šta je novo?

Asus GTX280 problem oko garancije

Treba da dam 300e za kartu i onda da mi cvili ko da neko davi mačiće???

Aha...samo sutra :smoke:

Imam dve asusove gtx280 top u sli rezimu na corsairu tx 750 W probano i ne cvili nijedna od njih ,sada trenutno rade na corsairu od 1000W ( HX model) , tako da neko uopstavanje oko tog cviljenja je totalno bezveze, e sada treba ispitati da mozda problem nije do neceg drugog ( napajanje mi prvo pada na pamet ) .....

U drajverima forsiraj "vsynchronization (v-sync, vbl-sync)" ili kako se vec u drajverima vodi, da bude "always on". Tako ce ti biti ako imas TFT na 60 ili 75Hz zavisno od podesenog i neces vise cuti to pistanje. Pistanje menja frekvenciju sa brojem slika u sekundi. Recimo u 3DMarku (koji podesava iskljucenu sinhronizaciju) kada ti fps ode na 1000+ ili 3000+, kao u 3DMark03 u 1 testu (oni avioni), jasno se cuje zavijanje zvuka usled drasticnih promena u fps, cas 150-200 cas 2000+. U Crysisu imas isto to kada ide EA logo (tada je fps preko 1000). Pored promene zvuka cinice ti se da mu se menja i intenzitet. To je zato sto bolje cujes 3000Hz od recimo 100Hz. Ako stavis onu sinhronizaciju da bude ukljucena jako je mala sansa da cujes 75Hz jer to vec spada u oblast niskih tonova, a za to treba i sluh, a bogami i kutija kao za zvucnik. Probaj nekada da izvadis bas zvucnik i da ga stavis na sto bez kutije i da mu das 60Hz. Nece se skoro pa nista cuti, ali zato ako ga stavis u kutiju vice VAU! Visoki tonovi nemaju potrebe za kutijom.
No da se vratimo na temu. Ukljuci ti sinhronizaciju i pistanje ce nestati. Jedino sto ce ti tada fps biti 75. Rekao bi da je to malo, ali veruj vise tesko da mozes videti. Nemoj da se "istripujes" za rezultat u 3DMarku kada ukljucis ovo jer ce stalno "drzati" fps na 75 pa ce i rezultat biti dosta manji.

Poslednja izmena:
Zvuk koji se cuje predstavlja potpuno normalnu pojavu i definitivno ima veze sa proizvodnim procesom iz koga se dobija jezgro a ne samom karticom. Preciznije ne zelim da nagadjem ali se ista stvar desavala sa Pentium D 840 procesorom koji se dobija istim proizvodnim procesom (65 nm). Overclock pogorsava situaciju, medjutim, ne drasticno. Napajanje je I Green 500 W.

Pozdrav

Hehe prvi put cujem da kartica cvili.:D
Da nemaju te vase kartice mozda ugradjen neki zvucnik koji ispusta neartikulisane zvuke:D

Moj ASUS je imao zvuchnik, koji je pishtao ako ne skopchash napajanje u nju :)
inache to shto pishti/cvili su zavojnice, isto mi se dogadjalo sa MSI 865P plochom kojoj su cvrchale zavojnice kad skrolujem tekst u wordu ;)

Zvuk koji se cuje predstavlja potpuno normalnu pojavu i definitivno ima veze sa proizvodnim procesom iz koga se dobija jezgro a ne samom karticom. Preciznije ne zelim da nagadjem ali se ista stvar desavala sa Pentium D 840 procesorom koji se dobija istim proizvodnim procesom (65 nm). Overclock pogorsava situaciju, medjutim, ne drasticno. Napajanje je I Green 500 W.

Pozdrav

Pištanje nema veze sa proizvodnim procesom procesora nego sa zavojnicama na ploči ili grafičkoj, koje pod opterećenjem (3D, overclock) pište tj. vibriraju.
Moja 9600gt pišti kad recimo vrti kocku u ATI tools, ali se u normalnom radu ne čuje, isto tako kad poteram orthos čuju se zavojnice iz napajanja.

Fazon sa zalivanjem neće upaliti na novijim pločama i grafikama zato što su zavojnice već oklopljene i nema šta da se "zalije".

Prilozi

• coilgoopwl3.jpg
    coilgoopwl3.jpg
    83.2 KB · Pregleda: 138
Poslednja izmena:
Ima jos jedan sistem kako da se necuje kartica a to je 5+1 sistem zvucnika od 70 RMS pojacani na 50% :D

Moj ASUS je imao zvuchnik, koji je pishtao ako ne skopchash napajanje u nju :)
inache to shto pishti/cvili su zavojnice, isto mi se dogadjalo sa MSI 865P plochom kojoj su cvrchale zavojnice kad skrolujem tekst u wordu ;)

875, 865, Ti4200, FX5900.....
2 godine pistanja, bilo ne ponovilo se.

Ako se proizvodjaci utrkuju da naprave sto efikasniju i sto tisu karticu i na kutijama stavljaju toliko-i-toliko dB buke, onda ne bi jedna graficka smela da pisti..
Pistanje sigurno ima dosta dB.
Jednostavno, to jesu falicni primerci a pitanje je da li proizvodjac priznaje to pistanje za fabricku gresku i da li prihvata takvu reklamaciju?
Moje misljenje je da priznaju, samo su nasi trgovci takvi, znaju da ce prodati nekome kartu i kad ovaj pokusa da je vrati zbog pistanja, slozice pricu ovako-onako-... :mad:
Kupac ce u vecini slucajeva "zadovoljno" otici kuci "jer to tako treba"..
Ne bih rekao da treba..:trust:
Postoji vise razloga pistanju...
Prvi je slabo napajanje, tj.slaba 12V grana pa grafika ne dobija dovoljno struje, zavojnice se naprezu i proizvode taj zvuk.. Zamenom napajanja, stavljanjem jaceg, resava se problem..
Drugi je slaba naponska jedinica na grafickoj i u tom slucaju, koje god napajanje je u sistemu, ona ce pistati i moje neko misljenje je da je takva graficka (iz slucaja 2) neispravna..
Koji je slucaj od ta dva moze relativno lako da se utvrdi i u sopstvenoj reziji... Prijatelji, komsije, rodjaci, itd... Ako ne, uvek je tu servis radnje gde je kupljena karta...
U slucaju da sam ja kupac, mene ne interesuje sto to radi sa onoliko FPS kao i neka druga sto ne pisti, takodje me ne interesuje jel joj to skracuje ili mozda produzava vek trajanja, mene ne interesuje.... Interesuje me da ja dobijem ono sto treba da dobijem a to je druga kartica...
Uf, napisah, konacno:d

Ajd da i ja kazem nesto o zavojnicama, mozda nekom pomognem, mada odosmo u off. Kao prvo zavojnice ne mogu da se naprezu usled manjka struje, njima je sve jedno, to je obicno parce zice. Znaci sve im je jedno koja struja prolazi kroz njih. Mogle bi samo da se istope od prevelike struje, nikako da piste. Zavojnice reaguju samo na naizmenicne pobude, za jednosmerne su kratak spoj. Neko ce se zapitati cemu uopste onda sluze ako na napajanju imamo samo jednosmerne komponente na izlazu. E pa tu je problem sto te jednosmerne komponente nisu ciste, vec osciliraju oko odredjene vrednosti. Kvalitetnija napajanja bolje filtriraju napone na izlazu pa zavojnice manje piste, manje kvalitetna to losije rade. Naravno podrazumeva se da su zavojnice jako lose odradjene, inace ne bi trebalo da se cuju. Kod testova napona obicno se daju rezultati samo naponskih nivoa, retko sam vidjao da je prikazano koliko su nivoi cisti.

I meni pisti gtx260 samo kad pustam crysis i izmedju 3dmark testova uzecu od druga Corsair TX750W da vidimo dal ce da prestane da pisti

Nazalost kartica i dalje pisti nista nije pomglo jace napajanje jedino neko od 1000 i kusur al ne znam nikog sa tako jakim napajenjem

Ma to je do kartice,sljakace to iako pisti

Poslednja izmena:
napisi ti mail proizvodjacu kartice, pitaj ga da li je to za reklamaciju, ako on kaze da jeste, nema sta -odstampaj i nosi u radnju, trazi drugi primerak
ali, jesi siguran da ne pisti neka zavojnica na ploci?

Ne verujem da je ploca jer pistanje se cuje kad krene onaj ea logo pa stane pa pocne opet kad krene nvidia logo i kad udje u meni igre prestane skroz sad sam igrao preko 30 min i nije bilo nikakvog pistanja u toku igre

Definitivno je kartica probao sam je na drugoj ploci i opet pisti pri ulasku u crysis

baci je :d
samo javi gde si je bacio :d

Svaka karta pisti kada ulazi u Crysis :)

meni je samo neka sugava 8600gt sa 512ddr2 memorije pistala pa sam je bacio odmah izvan kucista.. inace moja ne pisti niti kad se udje u Crysis niti bilo kad

9800GTX+ isto cvili,na primer kad je framerate na 3d03 preko 500 fps.

meni je samo neka sugava 8600gt sa 512ddr2 memorije pistala pa sam je bacio odmah izvan kucista.. inace moja ne pisti niti kad se udje u Crysis niti bilo kad

Naravno da ne pisti kad ne moze da iscrta vise od 60fps :p Salu na stranu, ja sam se pomirio sa tim pistanjem - tacno znam da je tada uposlena grafika :d Takodje cvili, ali slabijeg intenziteta i kad pustim neki video sadrzaj (ako je vise rezolucije) mada mi ni to ne smeta jer slusam zvuk preko zvucnika. Pistanje iritira jedino kada su mi zvucnici iskljuceni (kad vrtim neki benchmark recimo), a i ko je blesav da igra nesto bez zvuka?:trust:

Vrh Dno