Prvi utisci
Jeste mali nema sta da se prica

To dokazuje i sledeca slika:
Moja shapa vs Asus...

Elem, ja sam uzeo crnu verziju, 4G surf. Sto se kvaliteta izrade tice jako me podseca na Lenovo laptopove (tacnije na StinkPad-ove). Nije nikakva perverzija u pitanju, plastika je nesto bolja od proseka. Doduse nisam primetio bilo kakvo krckanje ili uvijanje kucista.
Generalna ocena kvaliteta tastature je da izgleda nekako klimavo, kao da je zalepljena tek da drzi medjutim nije bas tako. Mogla je da bude malo bolje uradjena po mom misljenu. Nije bucna, prijatna je za kucanje ali za ljude koji imaju ogromne prste kao ja moze da predstavlja manji problem. Moja verzija ima YU tastere koji su manji od ostalih tastera. Nisam pokusao da kucam nesto ozbiljnije na njoj ali kontam da ce morati da prodje jedan period uhodavanja dok tacnost ne dovedem na normalan nivo.
Touchpad je (ocekivano) mali a mozda cak i premali. Imajuci u vidu da su imali prostora levo i desno, mogao je biti shiri (ako vec nije mogao da bude vislji). Touchpad je vec na 1/4 setovanja veoma osetljiv i prijatan za koriscenje. Medjutim ozbiljna zamerka ide tasteru ispod njega koji je srebne boje i podseca na najgoreg kineza... Veoma je tvrd, cesto nemam osecaj da li sam ga pritisnuo ili ne. Ne pokusavajte da ga pritiskate na sredini

jer su to u stvari 2 tastera (levi/desni klik).
Zvucnici... dovoljno glasni za gledanje filmova ili neko slusanje muzike. Zvuk je skroz ok na njima i realno nemam preteranih zamerki. Audio izlaz je sasvim dovoljno jak (koliko je to dovoljno videcemo sutra u prevozu). Uz malo osetljivije slusalice mogao bi sasvim komotno da se iskoristi kao portable MRZ plejer

Generalni utisak izrade je da je uredjaj ok. Imajuci u vidu koliko kosta, kvalitet je vise nego zadovoljavajuci.
E sad sto se softvera tice imam dosta zamerki. Linux jeste jako brz ali sam primetio da dok, recimo, slusam muziku u Amarok-u (to je Music Manager za one bez ulaznica) i prebacujem se izmedju tabova sa softverom, muzika secne na trenutak. Iako su mi fajlovi na USB flashu, ipak to ne bi smelo da se dogadja. Interfejs je lep samo na oko ali ostatak price je katastrofa. Neki prozori (preferences prozori) iskacu iz ekrana pa morate da se dovijate kako da pritisnete neko Apply ili Save dugme.
Jos kad se na to doda Windows XP-look-like zaglavlja prozora deluje kao da je Asus pokusavao na sve nacine da natera korisnike da stave Windows. A da, i vredjaju moju inteligenciju kao i inteligenciju citave Linux zajednice preinstaliranim Antivirusnim softverom koji je odmah nasao svoj put ka smecu. Sramota!
Ostatak softvera je manje/vise ok. Mogucnosti za podesavanja interfejsa nema. Iako je ovo KDE koji je inac poznat po tome sto moze da se podesi u sitna crveca, to ovde naci necete. Tako ste osudjeni na ruzan interfejs (meni je ruzan jer znam do cega moze da se dovede jedan KDE/GNOME bez ubijanja performanski masine). Smesno je to sto uopste niste u mogucnosti da podesite velicine fontova i sl. Svejedno, ocena je da je softver mogao biti malo bolje odradjen, tacnije graficki interfejs i da su korisniku trebali dao stave vecu slobodu po pitanju podesavanja svog okruzenja.
Inace, sam Linux se dize jako brzo, ima ugradjen Updater (preko Add/remove progz), sve aplikacije rade jako brzo i za one koji nisu preterano zahtevni korisnici nece ni primetiti sve ovo sto sam ja naveo.
Probao sam da gledam nekoliko filmova i u pocetku sam imao problem sa nasim slovima. Ali, nakon setovanja 1250 kao default charseta i nekog Sans fonta sve je proradilo ok. Iako je ekran mali (bar tako deluje), gledanje filmova na njemu nije nista strasno zamorno.
E sad surfing... nisam stigao bas mnogo da surfujem ali koliko sam imao prilike da vidim, na nekim sajtovima fontovi su nesrazmerno veliki u odnosu na velicinu ekrana. Da li je to do FF-a ili opet do nedostatka opcija za podesavanje sistema nisam siguran ali to se generalno da srediti. Ono sto je po mom misljenju debilizam je nemogucnost predefinisanja WIFI konekcije na koju bi se on sam kacio bez moje intervencije.
Posto imam WIFI u kuci, namucio sam se dok se nije zakacio iz nepoznatih razloga (svaki put moram da kucam pass, WPA TKIP). Nije bas user friendly ali sta da se radi. Video izlaz je sasvim dobar cak zacudjujuce dobar. Koliko sam video po netu postoji moguicnost da se hakuje i omoguce vise rezolucije umesto 1024x768 koliki je sada maksimum. Prebacivanje slike na drugi monitor je piss on cake, radi se iz 3 poteza i zaista smo bili impresionirani kvalitetom na 22'' WIDE monitoru.
Sve u svemu zacin C. Nakon duzeg perioda rada moze se osetiti da se zagrejao ali nije to nista strasno. Baterija nemam pojma koliko traje jer nisam stigao ni da je ispraznim
Uz 3E stize DVD na kojem imate image Linuxa (trebace vam USB) u slucaju da se odlucite da ga vratite na fabricko stanje. Takodje postoji sakrivena particija kojoj mozete pristupiti drzanjem F9 tastera tokom restarta i uraditi fabricki restore. Ukoliko pak zelite da zadrzite linux ja savetujem instalaciju Ubuntu-a koji ce ovoj masini dati mnogo veci usabillity ili, ako ne zelite Linux, onda Windows XP i to TinyXP Platinum Edition koji je vec smanjen i skracen.
Stoga, da li je vredan 300e koliko kosta? Definitivno. Za mene je to otkrovenje, umesto da vucaram T60 ili Mac Book Pro, mocicu da ga spakujem u ranac i da ga ne osetim. Ukoliko budete imali hrabrosti da ga modujete (pogotovo modove sa dodavanjem USB portova i FLASH memorija i BT-a), za relativno male pare mozete imati jako dobru masinu.
Sto se mene tice, svaka preporuka

a ja cu narednih dana da ga maltretiram po prevozu pa cemo da vidimo od cega je zaista napravljen