Šta je novo?

Asus EEE Pad Transformer

Da te još malo "mračim" :p

Mislim da je onaj lik Italijan koji je u video napravio na Tajvanu, a ne Rus :d
Ovaj Asus nema usb ulaz, vec dock port/usb kabl za punjenje ili data transfer. Racunam to kao minus.
Eto još jednog načina da nateraju ljude da kupe "keyboard dodatak" ;)

Ovaj tablet jeste sam po sebi jako dobar, najviše mi se sviđa IPS ekran, ali ipak je tastatura "main feature" :)

Poslednja izmena:
Eto još jednog načina da nateraju ljude da kupe "keyboard dodatak" ;)

To se podrazumeva, samo me mrzelo da pisem. Verujem da na tastaturi zato ima makar 2 usb-a! Apple je tako dobro usavrsio i razradio trziste skupih dodataka, a drugi rado prihvataju tu praxu. Kao i mnogo toga od Applea.

Sudeci po ovom opisu, dobar hardver al bubicav softver:
http://www.engadget.com/2011/04/18/asus-eee-pad-transformer-uk-edition-review/
Pa kome je do toga da da dobre pare da bi ucestvovao u procesu ispravljanja bugova dodje mu dobar izbor :) Realno, 3.0 android je nov a jos pride asusov koncept sa hardverskom tastaturom samo dodatno otezava ionako nerazvijen os za tablete. Trebace dosta vremena da se sve ovo ispegla, a do tada ce izbaciti novu verziju.

Da li ga je neko video u prodavnici sa linka? Na tom linku jos uvek nema cene, da li neko zna cenu kod nas?

^Odgovor na tvoje pitanje iz druge teme:

ASUS Transformer na nase trziste stize za otprilike mesec dana (mozda malo manje). Prve kolicine stizu iskljucivo kao komplet sa docking stationom, a ocekivana cena je oko 55.000 dinara.

Da, videli smo da ne stize, ali mozda je neko i otisao u Vero da pogleda uredjaj licno. Mada, ne verujem da je za 3 minuta uspeo da sastavi preterano detaljnu sliku o spravi.

Da li je moguce da niko sa foruma nije kupio ovog "malisana" i da podeli svoje utiske sa nama ? :(

Sent from my Vip Droid using Tapatalk

Da li se zna kako Transformer stoji sa eksternom usb memorijom? Na primer, da li će da prepozna eksterni hdd?

Jel neko kupio ovaj uredjaj? Interesuju me utisci, posto su opisi dosta razliciti (mada u glavnom pozitivni).
Video sam ga u cenovniku PCPractica, bio je oko 55k (sa tastaturom/dockingom) ali sada je USKORO.

transformers

Mislim da su napravili jako dobro masinu i imam par pitanja.

- dali radi 3g usb modem na tastaturi ?

-kada se ocekuju 3g modeli na nasem trzistu.

Mislim da bi opcija ugradnje optike i 2,5 incnog diska na tastaturi bila pravi pravcati pogodak.

Optiku niko nece da nosa na tako malim uredjajima, cak ni na netbook racunarima. Asus je probao da napravi ovu varijantu i da, to je bilo to... Mozda tebi treba optika, ali trziste je ne trazi, nece je biti na tabletu. Meni je i na desktopu crkao DVD, pa ga ne menjam jer mi ne treba, a na laptopu ga ni nemam.

Potpuno se slažem, meni optički drajv uopšte ne treba. Ako neko želi da mi nešto pošalje, neka izvoli, tu su dropbox, razni sharing servisi, online backup rešenja poput MS SkyDrive se takođe mogu koristiti u isti svrhu. Internet je stanju da u potpunosti zameni i optičke medije pa i USB flash. Ko već ne želi da se bakće sa slanjem preko internet servisa neka donese podatke na USB fleshu. Za mene je DVD drajv danas isto što je floppy bio pre 5 godina, nešto što mi jednostavno ne treba i što je zastarela tehnologija. Isto važi i za pisače i za čitače. Zapravo isto mislim i za Blu ray, s tom razlikom što je taj standard danas neophodan jer ga guraju kompanije koje se sporo prilagođavaju ali koje imaju velika sredstva. Microsoft, Sony, holidvudski studiji i muzičke izdavačke kuće su sve velike korporacije koje koče napredak forsirajući prodaju putem fizičkih medija. Sa druge strane tu su Apple i Google koji razmišljaju na totalno drugačiji način i koji shodno tome beleže velike profite i rastu iz dana u dan.

Zapravo, potreba za optičkim uređajima postoji samo kod korisnika koji slabo poznaju kompjutere i IT scenu uopšte. Nažalost takvih je jako mnogo.

Poslednja izmena:
Mislim da opcija bude sa izmenjivom fiokom gde bi bila ili optika tipa blueray ili ssd hard disk.Neka mi neko objasni da ssd disk na tastaturi nebi bio dobra opcija.Za vas koji poznajete it scenu od drugih da vam postavim jedno pitanjce.
Dali znate kako se pametno arhivaraju podaci.
Odgovor.
Da bi se na najpouzdaniji nacin arhivirali podaci oni trebaju biti na vise mesta pohranjeni kako na cvrstim diskovima tako i na optickim jedinicama.Naravno ovo se odnosi na amatere a za profesionalce tu je i mikrofilmovanje i jos sta drugoga.
Svi moji podaci su arhivirani i na dvd-ima i na hard diskovima.

Malo off-topic.

Ja već neko vreme nemam optiku ni na notebook-u (13"), za netbook nisam nikad ni mislio da je potrebna. Instaliram uvek Alcohol 120%, i virtual drive koji mi je potreban (recimo) za ON-line banking (banka traži CD image za provertu sertifikata). Kad mi treba neki image, napravim ga na desktopu. Meni lično više znači da je laptop lagan i tanak, nego da ima optiku.

Ali svako ima svoje mišljenje i zato postoje različite varijante, srećom!

Fioka znaci opcija,a opcija znaci da je nemoras imati vec dobijes praznu fioku.Posle ako ti zatreba ssd disk ili optika samo dodas.Nekosta takoreci nista samo mogu prodati koju opciju vise.Pogledajte samo ipad koliko ima opcija pa oni zarade vise na opcijama nego na tabletima.
Kazes tezina te zanima pa onda je jasno da ce mi tastaura uvek stajati kuci a kad krenem napolje samo ponesem tablet.Ako imam disk ili optiku na tastaturi nije mi bitna tezina i onda imam kuci pravi desktop ako se tako moze reci.
Mene bas zanima na cemu arhivirate vase podatke.Ja recimo imam vise hard diskova i vremenom vrsim proveravanje i pre neki dan mi se desilo da je jedan apsolutno nov disk prestao da radi.Srecom na dvd mediju koji vi toliko mrzite imao sam rezervnu kopiju.

Poslednja izmena:
Niko ne kaze da to ne treba tebi, ali ja zaista ne znam koji ce mi to djavo, posebno na Android tabletu. Kada mi zatreba nesto da se bas nareze, uradim to na poslovnom kompu (sto je izuzetna retkost), tu je prenosivi disk, USB diskovi, sta ce mi jos i DVD za arhiviranje podataka. Ovo je Android, a ne Windows (ili Linux), svakako necu na njemu praviti velike dokumente/baze podataka/bilo sta veliko sto trazi arhiviranje, a i da hocu, ne bi mi za to bio potreban DVD. Takodje, ne vidim na ovom uredjaju ni potrebu za SSD diskom, jer opet, skoro sve sto radim je cloud bazirano, cak i za dokumente koristim daleko vise Google Documents nego Open Office (u mom poslu je potrebno deljenje dokumenata u realnom vremenu, a ne lepo odstampan, nalickan dokument). Drugim recima, znacajnije mi je da uredjaj bude kompaktan, nego da imam fioku koju nikad ne bih koristio. Tako razmislja i vecina drugih korisnika, bili profesionalci ili ne, pa nesto sumnjam da ce se ikada pojaviti bilo kakva varijanta sa fiokom. Dodatni SSD ili DVD podizu i dimenzije i masu i potrosnju, a glavna prednost ovih uredjaja nije mogucnost za ozbiljan rad, vec prenosivost.

I meni licno su nekako te opcije na tastaturi nepotrebne. Tj ako vec nekom treba optika tu, a to je zaista mali broj ljudi, eventualno mogucnost da se neki klasican eksterni opticki uredjaj nakaci na usb.
Ovi tablet dockovi se prave tako da i oni budu sto laganiji i mislim da niko od prozivodjaca nece u njih ubaciti optiku. Fioka je opcija koja nije teska ali zauzima prostor tako da je moje misljenje da necemo videti nesto ni tih varijanti. Time will tell ;)

Inace sto se offtopic pitanja backupa tice iz mog dosadasnjeg iskustva DVD je jako losa varijanta. to naravno ne znaci da ne treba koristiti i tu varijantu. Pre svega zbog jeftine cene ok je imati i to kao dodatnu zastitu.
Licno kombinujem razmenu podataka na racunarima u mrezi + internet backup na idrive i nesto malo na ftp server + s vremena na vreme ubacim u komp backuponly flash iz novcanika pa se na njega automatski sinhronizuje sta treba.
(Ovaj net i flash backup je moguc ukoliko nemate ekstremno velike kolicine podataka za backup, srecom bavim se softverom a ne multimedijom pa je ok :) )
DVD backup je osim nepouzdanosti takodje prilicno tezak za automatizaciju a dok ti moras da sednes da radis backupe to moze da bude ok samo kao dodatni backup ;)

Mislim da su napravili jako dobro masinu i imam par pitanja.

- dali radi 3g usb modem na tastaturi ?

-kada se ocekuju 3g modeli na nasem trzistu.

Mislim da bi opcija ugradnje optike i 2,5 incnog diska na tastaturi bila pravi pravcati pogodak.
Nazalost, nisam probao USB 3G modem.
3G model Transformera se ocekuje krajem leta-pocetkom jeseni.

Kupio sam ga. Izvanredan je.

Takodje. Slazem se sa ocenom "izvanredan"
Azuriran odmah na 3.1 verziju. Pohvala za brz update.
Baterija na pola tek od petka uvece uz umereno koriscenje.

Za sada jedini problem koji sam primetio je iritantna poruka kod dosta aplikacija da se "aplikacija ne moze instalirati u vasoj zemlji".
Koliko sam video to je neki siri problem i asus i Google rade na tome da to isprave ali da apelujemo i ovde preko domacih predstavnika Asusa na forumu :) da se to pogura da se sto pre resi dok ne pukne los glas bez potrebe ;)

Slažem se. Baterija je odlična.
I ja sam imao problem sa Android marketom ali to nema veze sa uređajem.
Jedino što sam primetio je da HD materijal ponekad ima problema sa kočenjem (kada puštam MKV fajl) ali sam video po forumima da isti problem ima i Xoom i da verovatno ima veze sa Androidom i drajverima.
Pokušću da konvertujem video u mp4.
Da li je neko uspeo da ga poveže sa nokia (Symbian) telefonom da koristi telefon kao modem? Joiku spot ne radi jer tablet ne vidi adhoc wireless.

O problemima koji se javljaju pri mkv reprodukciji pisano je po nesto u temi o Galaxy 8.9/10.1 tabletu.

Krivica nvidije i njenog tegra 2 hardvera, tako da nisam siguran da ce update drajvera i firmvera ikada do kraja da rese problem. Naime nvidija nije u svoje cipove ugradila neon set instrukcija koji se bas i koriste za reprodukciju video sadrzaja, tako da se procesor muci i stenje dok obradjuje frejmove. Za one malo starije, nesto slicno kao za vreme intel pentium procesora i pojave MMX (iliti Multi Media eXtension) instrukcija - procesori bez MMX su traljavo radili multimedijalne taskove.

Hardver koji se ne bazira na tegri 2 nema ovih problema (napr. modeli android tableta od prosle godine) jer tamo postoje pomenute NEON instrukcije.

Mozda je moguce da se problem prevazidje overklokovanjem procesora (kakva ideja :D ) za sta su se, koliko vidim, vec pobrinuli likovi sa XDA developer foruma; CPU radi rock-solid na 1.2 GHZ, a neki su svoje transformerse dogurali do 1.4 pa i 1.5 GHz.

Btw, rekompresija u MP4 i pustanje kroz video plejer koji dolazi sa transformersom a koji za razliku od 3rd party plejera (barem ovih za koje ja znam) koristi MP4 hardversku akceleraciju koja je uzidana u tegri, trebala bi da pomogne.

Inace i ja bi za koji dan trebao da postanem vlasnik ove sprave pa cu na miru da testiram o cemu se tu zapravo radi, mada moram da priznam da slabo koristim mkv filmove - razlog je kranje trivijalan, mrzi me da cekam da se ogromni mkv fajlovi skinu sa neta :)

Poslednja izmena:
Meni je gledanje filmova na tabletu šesnaesta rupa na svirali, tako da me to se dekodiranjem mkv sadržaja ne pogađa preterano. Zapravo, ne pogađa me uopšte. Ali ono što me pogađa je činjenica da ću ovaj tablet moći da priuštim tek krajem godine, tako da se brinem da do tada ne bude van prodaje.

Zna li se koliko će mu otprilike trajati prodajni vek?

Do kraja godine, biće još zanimljivih proizvoda, ali biće i Transformera. Verujem da će Transformer da ima "happy life" - proizvod je za klasu ispred konkurencije.

I gigatron je na svom sajtu izbacio transformer - za 50 hiljada.

Vrh Dno