Šta je novo?

Asus EEE Pad Transformer

Mislim da je ovo vec pominjano, evo sta se moze:
1. kvalitetniji i jaci zvuk preko vooodo patch-a
2. za non-3g transformere moze da se doinstalira 3g-dongle enabler pa da se zabode USB 3g modem
3. instalacija USB drajvera za klasicni ethernet
4. koriscenje root titanium bekapa
5. ubacivanje podrske za nasa slova za dock tastaturu
6. overklokovanje transformera (ko voli da se igra sa tim)
7. instalacija custom rom-ova koji su generalno brzi i koliko sam uspeo da primetim veoma stabilni i ispravljaju neke bagove u stock rom-u (napr. stock web browser je znacajno brzi)
8. promena build.propa tako da rade neke aplikacije (uglavnom igrice) koje su 'nastelovane' da rade samo sa acer iconia/xoom-om (nova 2, spiderman....)
9. mogucnost modovanja GUI-ja (samsung tema, xoom tema i sl)
10. mogucnost instalacije dual-boot-a (ubuntu za netbook + android)
11. itd itd itd

edit: od custom rom-ova nekako je najvise user-friendly Revolver jer postoji aplikacija 'Revolver parts' preko koje je moguce na vrlo lagan nacin uraditi vecinu stvari koje sam pobrojao.

Poslednja izmena:
Jel moze neko da potvrdi da li radi hdmi out posto mi je ovo jedna od naj bitnijih stavki.
I koji rom preporucujete

Moze li Ubuntu zametini windows sto se tice office-a, worda excela, pdf-a itd? razmisljam se da uzmem transformera ali bi mi bile potrebne ove stavke da mi zameni lap top po tom pitanju.

ne znam dal ste primetili ali posle update codeka za mx player, 720p radi dosta bolje u HW modu.

i trebalo bi mi malo pomoći, kako ide ubacivanje custom roma, interesujeme sama procedura pošto prvi put radim, video sam sad za 1-click rootavanje ali pošto nisam upoznat sa celom procedurom, malo mi je frka da ne zakucam tablet.

hvala

Ako samo rootujes, ne dobijas custom rom. Samo root. Ostaje ti sve sto si imao i ranije, sa vecim privilegijama i mogucnoscu da pokrenes kojesta.

Ubuntu moze da zameni Windows u stvarima koje trazis. Ne moze da pokrene Microsoft Office, ali ima alternative. Koliko ja znam, OpenOffice radi, a prilicno je pristojan. Ne znam koliko je brz ovaj tablet sa Ubuntuom u praksi...

Za ubacivanje custom romova prati uputstvo postavljeno sa romom. Uglavnom je prosto. Posto nemam transformer, ne znam kako izgleda kod njega, ali komplikovanije je po mom iskustvu samo na telefonima koji traze particionisanje SD kartice.

Ako si bio u temi o rootovanju par postova gore, na xda, na 3-4 strani je lik stavio link do aplikacije koja ti bukvalno pripremi sve, isto one click, restartujes, udjes u apx mode ili kako se vec zove ono drzeci power i volume down, zatim volume up i dobijes tu taj recovery, navigaciju obavljas pomocu volume dugmica gore dole a potvrda na power. Odradis backup nadjes ga u opcijama, a zatim imas install from zip, prethodno si skinuo rom onaj od 280mb ili koliko vec i snimio ga na karticu, i tu ga samo browsujes, potvrdis, sacekas par minuta i to je to. Samo skini samo rom onaj zip, ne onaj zip sa nvflash jer je on za komp, da odradis preko kompa, a ovo je po meni lakse bilo, a u sustini je svejedno. Ako sam negde pogresio neka me neko ispravi. I procitajte prvo sve sami, budite pazljivi i obazrivi, msm ne mozete nesto strasno zeznuti, ali ipak :)

Sent from my Transformer TF101 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Za neiskusne:

root sam po sebi ne moze nista da vam pokvari. 1-click root ne radi nista posebno osim sto koristi rupu u jednoj od aplikacija na transformeru i tako vam daje root-a. Beware - ako zelite root, onda je bolje da ga ovom metodom sto pre dobijete. Neki sledeci stock update ce sasvim sigurno da zapusi ovu rupu i vlasnike novijih revizija da ostavi bez ove mogucnosti. Slicna procedura se inace i koristila da se transformer rootuje (exploit u kernelu 3.0.1) kada se transformer tek pojavio. Nakon toga leak-ovao je BSK (boot security key) preko kojeg transformeru, starijim revizijama, moze da se radi bilo sta.

Ni instalacija clockwork-a, sama po sebi, ne moze da ucini nista zlo - clockwork se instalira na recovery particiji pri tome brisuci fabricki asusov recovery. Ali vam zato daje mogucnost da posle, na veoma lak nacin, instalirate bilo koji rom kako god zelite. Dovoljno je skinuti zip fajl, snimiti ga na SD karticu zabodenu u sam tablet ili u dock, uci u recovery mod stiskanjem tastera power+vol down, naciljati bas taj zip fajl i posle par minuta stvar je gotova. Ono sto jeste mozda 'smor' je to sto, u slucaju reklamacije, morate da vratite svoj transformer u non-root stanje (da ne bi likovi u servisu krenuli da palamu*e da je razlog hardverskog problema - softver, sto je samo po sebi nemoguce).

Vlasnici starijih revizija tableta, onih koji su bili root-abilni, sta god da urade transformeru ne moraju uopste da se brinu - postoji procedura da se potpuno brickovani uredjaj ozivi. Za b70 i b80 to ne vazi.

Inace, preko clockworka moze da se instalira i obican tj. stock firmware, rootovan ili non-rootovan, kao i bilo koji custom firmware koji razvija community.

Sto se dual boota tice - dual boot radi tako sto se butabilni img snima umesto clockworka. Dakle, ako se odlucite za ovaj korak imajte na umu da cete da dobijete ubuntu for netbooks ali izgubicete clockwork. Tada vas power+vol dn umesto u clockwork vodi u boot meni gde mozete da izaberete da li se dize linux ili android. Isto tako znajte da instalacija nije *****-friendly jer zahteva nvflash, spremljene imidze i bice potpuno obrisan a zatim i reformatiran celokupni sadrzaj interne memorijske kartice (u prevodu : gubite SVE sto se nalazi na uredjaju, ali bas SVE).

edit: ja mogu da napravim i step-by-step uputstvo za one koji se ne snalaze sa root-ovanjem i clockwork-om, ali procedura je zaista trivijalna i lepo opisana na xda-developers forumu

Poslednja izmena:
Ajde da se i ja priključim transformer zajednici - nedavno sam ga kupio preko oglasa i to je OK spava. S obzirom da sam imao Viewsonicov 10s sa istom Tegra 2 platformom i instaliranim Vegacombom (tj jos ga imam, ali je sada na prodaju) sve mi je hardverski već viđeno - osim naravno odličnog ekrana i tastature koja je išla uz tablet. Moram da vam priznam da što se tiče brzine rada i mogućnosti - ova dva tableta rade identično, što i ne bi trebalo da čudi s obzirom na sličan rom i gotovo isti hardver.

Nisam inače bio oduševljen Asusovom idejom dodatnih para za dodatnu tastaturu, ali posle nekoliko dana korišćenja nalazim da je sasvim OK i koristan dodatak. Naravno, treba uzeti u ozbir činjenicu da sam tablet sa tastaturom platio 300 E (čovek ga je pre mesec dana kupio u Kanadi, ali bi sada ipak da pređe na iPad) i da računam da sam tastaturu praktično dobio gratis.

Elem, koliko sam shvatio imao sam sreće jer je ovaj moj transformer B60 serija - već je bio rootovan i na njemu postavljen Revolver rom koji mi se prilično dopada i izuzetno stabilno radi. Sada pokušavam da nateram Telenorov 3g dongle (jer će mi uskoro trebati koliko-toliko siguran internet po Srbiji) da mi radi na tabletu i nešto mi ne ide.
Salac, koliko vidim ti si uspeo, pa me zanima kako ti je pošlo za rukom. Ja sam uradio sve što je trebalo - instalirao pluggin za 3g dongle u Revolveru, instalirao i 3g toggle enabler, a modem je HW E1552 i na spisku je podržanih. Kada krenem da mu upisujem APN settingse - nemam opciju save APN i tu se zakucam, tj ne znam šta bih dalje radio. Ima li neko kakav savet?

Još nisam pokrenuo razorclaw ali sam ga skinuo :)
Treba mi samo još dva odgovora pa da odradim root..

1) Da li ću moći odraditi unroot i vratiti stock rom?
2) Da li treba čekati neku novu verziju revolver rom-a ili odgovara ova zadnja verzija?

Elem, koliko sam shvatio imao sam sreće jer je ovaj moj transformer B60 serija - već je bio rootovan i na njemu postavljen Revolver rom koji mi se prilično dopada i izuzetno stabilno radi. Sada pokušavam da nateram Telenorov 3g dongle (jer će mi uskoro trebati koliko-toliko siguran internet po Srbiji) da mi radi na tabletu i nešto mi ne ide.
Salac, koliko vidim ti si uspeo, pa me zanima kako ti je pošlo za rukom. Ja sam uradio sve što je trebalo - instalirao pluggin za 3g dongle u Revolveru, instalirao i 3g toggle enabler, a modem je HW E1552 i na spisku je podržanih. Kada krenem da mu upisujem APN settingse - nemam opciju save APN i tu se zakucam, tj ne znam šta bih dalje radio. Ima li neko kakav savet?

Ako si to vec sve uradio, da bi imao opciju za snimanje APN-a mislim da moras da uradis factory reset, pa kad krene wizard izaberes 'wifi+3g' umesto standardnog wifi.

Ja nisam to tako uradio. Mrzelo me je da bekapujem sve sa transformera pa da vracam nazad, pa sam izeditovao ppp skriptu koja sluzi uspostavljanje konekcije. Imam VIP 3g karticu, pa sam ovim uspeo sebe da 'zakucam' na VIP, bez mogucnosti da kroz GUI setujem parametre za nekog eventualnog drugog provajdera; da bi se promenilo ono sto treba da se promeni, neophodno je da se opet edituje skripta i ubace drugacija setovanja za apn/username/password.

Evo kako se edituje skripta:

1. skines neki od fajl menadzera sa root pravima, recimo root commander ili total commander
2. skines terminal emulator ili better terminal emulator pro (potrebno da bi se snimio editovani fajl).
3. otvoris terminal, i kucas 'su' nakon cega si postao root (ako to vec nisi bio).
4. kada postanes root prompt ce da se promeni sa '$' u '#' pa tada kucas
mount -o remount r,w /system
5. sada mozes da editujes fajl koji je potreban, otvori u fajl menadzeru /system/etc/ppp/peers/gprs
-u ovom fajlu su ti parametri za konekciju i parametri za modem.
- treba promeniti /dev/ttyACM0 u /dev/ttyUSB2
- i treba uneti parametre za username i password. Kod vipa to su:
username vipmobile
password vipmobile

Snimi izmenjeni fajl, restartuj transformer dok je usb dongl zabode u USB port, i uzivaj u 3g internetu.

Još nisam pokrenuo razorclaw ali sam ga skinuo :)
Treba mi samo još dva odgovora pa da odradim root..

1) Da li ću moći odraditi unroot i vratiti stock rom?
2) Da li treba čekati neku novu verziju revolver rom-a ili odgovara ova zadnja verzija?

Ako imas b70 i noviju reviziju, stock rom mozes da vratis ali je problem da se izbrise recovery particija gde je smesten clockwork -> za to ti treba nvflash u SBK (Secure Boot Key) koji se zna za ranije revizije, ali ne i za ove zadnje. Ili drugim recima - ne, ne mozes da vratis transformera u stanje 'kao da je iz fabrike izasao' za b70 i b80. B60 i nize mozes.

Revolver rom je veceras dobio 3.9.3 reviziju koja se bazira na najnovijem ASUS-ovom ROM-u i gde je ispravljeno par bugova. Slobodno moze da se instalira i radi veoma dobro.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima..
Ipak bih volio da postoji neki "safe" način povratka na fabričko podešavanje - zbog garancije...
Tako da ću još malo čekati - mada sumnjam da će SBK isplivati na površinu :(

Što se tiče unroot-a u slučaju root-ovanja sa razorclaw, dosta je njih postavilo pitanje na xda ali me zanima šta mislite o ovome:

http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=19339153&postcount=36

Dakle, kako izvaditi iz roma/ota/fora samo blobfile od firmware ili jos bolje kako sa adb izvaditi trenutni blobfile za kasnije (prije nego se stavi recovery)?
Ako bi se izvadio trenutni blobfile za kasnije, da li bi onda unroot bio siguran,potpun i lagan?

Ako ovaj kaze da moze, onda moze :)

Posto se skupilo dosta djubreta na transformeru pao je 'clean install'. Toliko sam modifikovao sistemske skripte da vise nisam znao sta sam gde cackao pa sam se odlucio na ovaj korak :)

To je bila i dobra prilika da proverim kako tacno radi 3g enabler - definitivno posle instalacije 3g enablera na revolver romu i 3g togglera treba da se uradi factory reset, zatim sledi smaranje sa aktivacijom gde se bira wifi+3g model i to je to. Nakon toga tablet sam sebe prijavljuje kao 'transformer 101g' i savrseno radi dodavanje APN-ova kroz graficko okruzenje.

Eto, da resimo i tu misteriju :)

Posto se skupilo dosta djubreta na transformeru pao je 'clean install'. Toliko sam modifikovao sistemske skripte da vise nisam znao sta sam gde cackao pa sam se odlucio na ovaj korak :)

To je bila i dobra prilika da proverim kako tacno radi 3g enabler - definitivno posle instalacije 3g enablera na revolver romu i 3g togglera treba da se uradi factory reset, zatim sledi smaranje sa aktivacijom gde se bira wifi+3g model i to je to. Nakon toga tablet sam sebe prijavljuje kao 'transformer 101g' i savrseno radi dodavanje APN-ova kroz graficko okruzenje.

Jel sa ovim mozda radi i Market Enabler?
Da se fejkuje neka americka mobilna mreza pa da se moze skidati sa Marketa i aplikacije koje su namenjene samo za USA trziste...

Ne znam kako radi na WiFi modelima uredjaja, ali na 3G modelima market enabler vise ne radi. Market se updatuje sam (osim ako obrises/zamrznes market updater), a jos nisam nasao ni jedan market enabler koji radi sa novijim verzijama marketa.

Za to ti je najbolje resenje da koristis neki alternativni market, kao sto su Blapk, Blackmart Alpha i Aptoide. Nije mozda tema za ovo, ali meni je resilo previse glavobolja da ne bih pomenuo :)

Pre neki dan sam na svom sveze rootovanom transformeru probao market enabler, at&t usa izabrao za mrezu, normalno prodje i ja skidoh besplatnu igru iz nvidia tegra zone koju pre nisam mogao skinuti jer nije bila dostupna u mojoj zemlji. A inace je market najnoviji i nema problema
P.S. Da napomenem da je WiFi model a ne 3g
Sent from my Transformer TF101 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Mozes da pustis link ka njemu? Meni ni jedan market enabler ne radi ni na telefonu ni na tabu.

Evo i dokaz, a usput i da isprobamo tu novinu od googleta :d

Hm, meni ovaj market enabler ne radi, ali ja sam ga probao na Froyou i Gingerbreadu (vise puta, vise romova), na 3G uredjajima. Ako se dobro secam, neko sa Galaxy Tabom 10.1, sa 3G modelom, je takodje pominjao da mu ne radi ovaj market enabler. Probacu da nadjem neki Aeroplane Mode koji mi omogucuje da iskljucim karticu i upalim WiFi (znam da ima, samo ne mogu da se setim gde sma ga ranije iskopao), pa cu da vidim...

Videh da mu je pocela navala sa skidanjem, onih poslednjih mesec dana jasno se vidi skok,znaci da nekome radi, sad, mozda radi samo preko WiFi a ne 3G, moze da proba jos neko razne varijante. U sustini ja sam ovaj prvi i jedini nasumicno "ubo" i neobracajuci paznju da treba root-ovan, probam i ne radi i batalim pretragu. I kad sam rotovao setim se, probam, dam mu superuser-a i proradi, probao sam par drzava, vidim i po valutama i svemu ostalom da sljaka.
Ako imas neki link za neku aplikaciju preko koje probas,koju hoces da skines, baci link da vidim jel do marketa, da li nije neki drugi problem pa da se vrtis u krug bzv, ako me razumes :)

Videh da mu je pocela navala sa skidanjem, onih poslednjih mesec dana jasno se vidi skok,znaci da nekome radi, sad, mozda radi samo preko WiFi a ne 3G, moze da proba jos neko razne varijante. U sustini ja sam ovaj prvi i jedini nasumicno "ubo" i neobracajuci paznju da treba root-ovan, probam i ne radi i batalim pretragu. I kad sam rotovao setim se, probam, dam mu superuser-a i proradi, probao sam par drzava, vidim i po valutama i svemu ostalom da sljaka.
Ako imas neki link za neku aplikaciju preko koje probas,koju hoces da skines, baci link da vidim jel do marketa, da li nije neki drugi problem pa da se vrtis u krug bzv, ako me razumes :)

Ja proveravam s Google Earth npr. i vidim da ga ni posle Market Enabera nemam u Marketu. Jel ides odma' u Market posle fejkovanja?
I koja ti je verzija Marketa?
Nego nisam proverio Market pre nego sto sam ga stavio i sad ni ne znam dal' radi..

Inace hvala obojici na sugestijama :)

Poslednja izmena:
Sada sam probao, ne radi u pretrazi, ali radi kada nadjem aplikaciju u brauzeru i klik na link pa pita kako da otvori, kazem preko marketa i to je to. Evo slike
P.S. A prethodno sam pokrenuo market enabler s gornjeg linka i izabrao neku drugu drzavu, isprobavao sam razne :d
Eto primera, zato sam i rekao da date link, sad ste mogli vrteti ko zna koliko enablera, a mozda je neka fora da se ne pojavljuje u pretrazi, a evo kako radi

Poslednja izmena:
Probao sam i ja razne drzave ali mi se cini kao da su uvek iste aplikacije u top free/paid. Ili se jako malo razlikuju liste..

Jel bi mogao da postujes skrinshot samog Marketa?
Nemas knjige i ostale lepe stvari unutar njega, jel?

I ja probam preko Eartha na prvom mestu, jedno vreme sam koristio Rom Manager za to (nije ga bilo kod nas iz nekog razloga), kao i Maps kada nemam najnoviju verziju (nadje ga, ali ne da mi update opciju).

Ok, znaci, ovaj enabler radi zaobilaznim putem. Probacu na ovaj nacin. Drugo resenje, koje je meni malo elegantnije je ono koje sam do sada pominjao vise puta. Koristim Blapk, Blackmart Alpha i Aptoide (radi po principu repozitorijuma), imaju update funkciju (za razliku od najpopularnijeg alternativnog marketa, getjar) i imaju stvarno svasta. Aptoide je drugaciji mnogo, svako moze da napravi svoj market, Blackmart Alpha ima spor server, Blapk market ima losu aplikaciju, ali su sjajna kombinacija.

*** Salac, ne znam kako tebi uspeva, meni ni factory reset nije pomogao. Ne znam kako je bilo pre, ali sada se tablet uredno prijavljuje kao 101g model. I to je u redu. Ali i dalje ne mogu da sejvujem apn. Ta se opcija ne pojavljuje, tako da nema ni nista ni od 3g.

moguce da je do modema? moj je unlocked i disejblovan je storage deo tj. kada se zabode u normalan racunar ne prijavljuje onu particiju sa dialing programom. nemoj da me drzis za rec ali moze biti da moras da iskljucis storage.

Evo i dokaz, a usput i da isprobamo tu novinu od googleta :d

Jel si za ovo koristio neki VPN ili proxy? Ili cisto samo onaj market enabler? Posto ja definitivno nemam google Music u Marketu (ne kao aplikaciju, nego kao podsekciju).
Isto sam te pitao i za filmove/knjige, da li su ti dostupni unutar Marketa?
I dal' bi mogao postovati skrisot pocetne strane Marketa?

Nazad
Vrh Dno