Šta je novo?

Assetto Corsa Evo

Boris Lozac

Uticajan
Učlanjen(a)
15.08.2004
Poena
1,505
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600x + Arctic Freezer 36 Black
Matična ploča
ASUS Prime B-450 Plus
RAM
32GB (2x16GB DDR4 3200mhz dual channel)
GPU
GIGABYTE AMD Radeon RX 7600 8GB 128bit GV-R76GAMING OC-8GD
Storage
Samsung SSD 860 EVO 500gb + 870 EVO 1tb
PSU
520W Seasonic MII Evo Bronze
Kućište
NZXT H500
Monitor
Gigabyte GS27F
Miš & tastatura
ROG STRIX Impact II wireless / Keychron V2
Ostale periferije
Driving Force GT
Mobilni telefon
Pixel 6
Moze nova tema s obzirom da u januaru izlazi :)

Samo da bude F1...

Samo da budu modovi, posle moze da se vozi i hitna pomoc :D

nema f1....

DLC

Čekamo Evo 👏👏👏IMG_20241111_211527_939.jpg

sub na stolu?

ccc

Izašla 30evra...nisam je kupio , kad od sadržaja nema ništa...za sad utisci ništa novo ni posebno...

Stekas se za 5090 priznaj :ROFLMAO:

Poslednja izmena:
Oni minimum system requirements nisu bili fora, imam 10 fps sa mojom grafikom :D

Ne znam jer imam 7 frejmova :D

Odigrah sad ovaj EVO early access jedno par trka.

Nisam nesto temeljno testirao, laguna secu i brands hatch, kolca - sieru cosworth i hondu s2000, po suncanom vremenu.
Prvi utisci su da je EVO bas ono sto sam ocekivao da ce biti na osnovu kritika onih poznatih iz sveta gaminga.

Dakle od fizike i upravljanja prvo sto mi je palo na pamet nakon par krivina su - gume. Gume se nekako linearno osecaju, predvidivo, ali opet logicno. Cak i ako se izgubi kontrola, vrlo lako se uspostavi ponovo. Malo drugacije od AC gde je zaista bila potrebna preciznost, no podsecam da su ovo automobili koje sam jako malo vozio u AC jer su kilavi, pa je pitanje u kojoj meri je to drugacije od starog AC. Takodje se veoma oseca slip angle pa podseca malo vise na iracing kada se napada krivina na max. Sve ostalo je kao da vozite AC.
Sva pomagala su iskljucena, barem koliko sam uspeo da se pokupim po onom novom menu-u. Samo je autoclutch ukljucen jer vozim na joypadu. Ko me j**e kad sam prodao volan pre par godina.

Druga stvar koja se primeti na prvu jesu novi shaderi za automobile. Staklo konacno izgleda kao staklo, ali za sada samo iz eksternih kamera.
Iz nekog razloga i dalje furaju potpunu prozirnost kada se vozi iz kokpita, tako da se za sada ne skuplja ni prljavstina ni bube niti reflektuje sun glare kada se vozi u susret suncu.
Minus sa moje strane za imerziju.

UI je vrlo kompaktan tokom voznje i ne skrece paznju a dobro izgleda. Sve bitne informacije su tu, tako da je ovo dobro uradjeno.

Zvuk je bolji i to dosta od AC , i otprilike na novou ACC. Novi sampleovi skripe guma, motor urla na vecem broju obrtaja (pojacava se i ton jer bucniji je tad naravno) ali nisam mogao nesto temeljnije da analiziram jer je tu brat sa njegovom malo bebom pa moramo biti tihi skoro stalno dok je na odmoru i ne zapali nazad za kinu. Slusalice ne volim da nosim ako absolutno ne moram.

Staze su cini mi se preuzete iz ACC. Dakle laserski skenirane, dodati su propratni detalji u vidu objekata i onih promo lutki na fan, tako da tokom voznje sve deluje za nijansu zivlje.
Drva su konacno 3D, sto nas dovodi do sledece bitne stavke..

Perfomanse...
Na ultra, pa jos plus par experimental featursa koje sam aktivirao igra radi solidno kada se vozikate sami. U mom slucaju oko 90 fps pri 1440p sa masinom iz potpisa.
Trke su naravno zahtevnije, i sa 10 auta na stazi i u retrovizorima, imao sam oko 60 fps.
Nije lose za early access, mada svakako ima dosta prostora za jos vise optimizacije. Primer upravo 3D drveca za koje nisam bio siguran da su tu zapravo, dok nisam proverio po screenshotovima. Dakle detalj koji bi bilo dobro da moze da se switchuje 2D/3D pa ko vodli nek izvoli.
Tu i tamo ima microstuterra koji ne smetaju previse, ali nisam osetio stuttere da ono secnu sliku na sekund pa da vam dodje da gadjate misem monitor.

Testiracu ovih dana jos ovu 0.1 verziju kako beba bude dozvoljavala.
Ostaje mi voznja po kisi, mraku, da testiram ostecenja ako postoje uopste za sada, mehanicka otkazivanja i slicno.

Prilozi

• unknown_2025.01.17-10.50.png
    unknown_2025.01.17-10.50.png
    3 MB · Pregleda: 48
  • unknown_2025.01.17-11.00.png
    unknown_2025.01.17-11.00.png
    2 MB · Pregleda: 27
  • unknown_2025.01.17-11.06.png
    unknown_2025.01.17-11.06.png
    2.4 MB · Pregleda: 23
  • unknown_2025.01.17-11.07.png
    unknown_2025.01.17-11.07.png
    3 MB · Pregleda: 21
  • unknown_2025.01.17-11.16_1.png
    unknown_2025.01.17-11.16_1.png
    3.6 MB · Pregleda: 35
Nadam se da su ovo samo early access performanse, gledam YT klipove i meni ovo nista bolje ne izgleda od AC kad se napuca sa top modovima :( Ok novi endzine i sve to. Mislim 60 fps sa takvom masinom.. a ja planirao graficku poprilicno losiju od te za upgrade.. Sad sa monitorom od 165hz sto imam par meseci, i CS2 kad igram u oko 200 fps, bas sam navikao na tu glatkocu i sta kao, moci cu AC Evo na 60-ak fps, ako i toliko..

Za sada AC sa modovima pruza daleko vise.
Slobodno ti zaboravi na EVO za sada, pa za jedno 2 godine razmotri ponovo.
Em ce verovatno biti optimizovan do tad, em ce biti i sadrzaja za voznju.
Za sad samo par tih autica do trisavih 260 ponija, dobrim delom svi sa prednjom vucom.
Testiram ovo iz dosade, ne verujem da cu se preterano posvetiti dok ne dostigne verziju 1.1 ili slicno.

Za sada AC sa modovima pruza daleko vise.
Slobodno ti zaboravi na EVO za sada, pa za jedno 2 godine razmotri ponovo.
Em ce verovatno biti optimizovan do tad, em ce biti i sadrzaja za voznju.
Za sad samo par tih autica do trisavih 260 ponija, dobrim delom svi sa prednjom vucom.
Testiram ovo iz dosade, ne verujem da cu se preterano posvetiti dok ne dostigne verziju 1.1 ili slicno.
Zbog nje sam i radio ovo polovicno budzenje kompa, uzeo 5600x, planirao neku grafiku u rangu 3060, 7600 AMD.. jel realno da nece biti dovoljno za nekih 100-inak fps.. Ja inace volim ta slabija kola da vozim.

Sta znam, mozda ces cak i moci uz neki blagi frame gen i medium detalja da dostignes neki pristojan fps.
U svakom slucaju ne bih zurio jos uvek sa upgradeom osim ako nemas neki drugi razlog.

Ali stari AC je za sada ukupno gledano, sa modovima, dosta bolji product od ovoga. Lik sa milimilovog klipa je u dobroj meri saglasan sa mnom - zvuk je dosta bolji, i fizika ima novina koje se nisu primecivale u pravoj meri u AC osim ako to te izbalansiraj preko setup-a. Ali je to ista fizika, sa eto boljim tyre modelom i jos tih nekoliko stvari izblalansiranih jer to sadasnje masine mogu da racunaju za razliku od onih od pre 15 godina.

1737116193443.png

Za one odvazne, solidan video i sta mozete da ocekujete od RX6600.
Medium je za sada na oko 60ak fps, Low Settings ide lepo oko 80ak fps. CPU je 5600X

Oni koji bi da probaju igru pre no sto kupe... khm khm.. mogu lako da nadju repack verziju 0.1 od 11.8 GB (oko 40 kad se instalira)
Jako je bitno da to bude bas ta verzija zbog buducih i sadasnjih update-ova.
step 2 - nakon uspesne instalacije, skoknite u inst folder i backupujte rucno negde folder steam_settings i steam_api64.dll (sve ovo ce biti potrebno kasnije)
step 3 - instalirajte patch 0.11 i nakon njega 0.12 tako sto otpakujete iz downlodovane arhive recimo Assetto Corsa EVO update v0.1 – v0.1.1, startujete i pokazete gde je igra instalirana.
Napomena, proces ce potrajati, u mom slucaju oko 8 minuta i ne dirajte nista iako se cini da je zastao. Kada bude zavrsio sve moci cete da kliknete na Exit button.
step 4 - kada zavrsite sa instalacijama svih patcheva prekopirajte nazad fajlove is step 2 (Folder steam_settings i steam_api64.dll) nazad u inst folder i overwrite stagod treba.
Sada steam nece posumnjati da nesto muljate, i ne - nije ga potrebno startovati da bi igra radila xD

Za slucaj da igra iz nekog razloga nece da se startuje nakon instalacije, probajte sa reinstalacijom MS visual C++ x64 (repair kad se pokrene), i nakon toga reboot sistema.

Srecno trkanje.
Patch 0.11 otkljucava svih 20 auta tako da niste vise ograniceni na one zujalice od 250 konjica.

Poslednja izmena:
Poterah i ja na Linuxu, uz ovaj tweak:

Radi ok, doduse smanjio sam detalje i stavio full hd ultrawide rezoluciju. Izgleda mi u redu, meni i nije najbitnije da grafika prsti.
Iznenadjujuce je igrivo na gamepadu :)

Trenutno postoji dosta dobar bug, menjanje rezolucije u igri prakticno ne radi. Stavim 720p i nista, tek kad se u Windowsu stavi 720p, onda je zaista rezolucija 720p u igri, i dobio sam duplo vise fps, sad imam oko 55-60 (sve low naravno, izgleda uzasno), ali eto ako nekom zatreba, tipa ako vam je monitor 4K a stavite 1080p u igri, nece se nista desiti (barem za broj fps), tek kad se u windowsu smanji onda radi..

Steta sto ne radi bolje jer eto, testirah ga poprilicno ovih dana i kad se naviknes na odlicnu fiziku, nekako ti se ne vraca na standardnu AC.
Da obrazlozim, fizika dolazi do izrazaja tek sa jacim automobilima, i bez kontrole proklizanja, iako se oni gt3 auti voze sa njom.
Deluje kao mesavina LFS, AC i iracinga. Ima taj i te kako izrazeni weight transfer iz LFS, konacno ljudski slip angle nalik onom u iracingu, i sve ostalo je acc.
Posebno se oseca masa vozila sto je konacno kako treba i ovo je za sada jedino gran turismo radio kako treba.
Ivicnjaci nisu vise toliko klizavi, cak su otisli u drugu krajnost gde mislim da nisu klizavi uopste, narocito pod kisom. Ali cackali su ovo i tokom razvoja ACC, nadam se da ce pogoditi jednom.
Kisna fizika je ... cudna. Oseca se manjak prijanjanja, ali je put kocenja skoro isti, sto je cudno i ABS ako se smanji na neke nize vrednosti i dalje koci nekako idealno iako se jako stisne kocnica, sto nije realno.

Problem je sto i trotle i kvacilo i dalje nisu dobro simulirani.
Ako auto stoji u neutralnoj brzini, davanjem recimo 10% gasa bi trebalo da nabije malo obrtaja i tamo stane, na recimo 2500o/min.
U svim simulacijama osim u beamng, ide obrtaljka do max, sto je naravno nerealisticno.
Kvacilo isto nema taj sweet spot koji se oseca u pravom autu kada se krece naglo, ili uzbrdo pod rucnom.
Elektricni automobili su posebna prica, u stvari automobili sa automatskim menjacima. Stavis ga na vrh brda i u drive bi trebao da stoji kao pod rucnom.
Ma jok, smandrlja se dole kao nemacka stuka tokom ww2.
Srecom, kunos zna za ovo. Uz malo srece, bice jedna od retkih simova koja ce ovo da ispegla u narednom periodu.

Ali odlicno radi na joypadu, cak bolje nego ovi prethodni AC i ACC.
Kod mene na xbox one joypadu je bio problem sto kada se stisnu R2 ili L2 analogni trigeri, poslednjih recimo 5% se ne odrazavaju na inputu, valjda zbog dodatnog lufta ili jbm li ga.
Nije toliki problem sa gasom ali jeste sa kocenjem, kada ciljate recimo 50% kocenja a zbog manjeg hoda koji se detektuje promasite za jos 20% i konstantno zakljucavate tockove pri kocenju kod auta bez ABS.
Ovo AC EVO prepoznaje automatski i u podesavanjima prikazuje full range analognih kontrola sa mogucnoscu jos striktnijih podesavanja analogije.

Poslednja izmena:
Uzece se grafika uskoro samo lomim koju da uzmem, tako da bice nekih 60-70 fps u medium-high nadam se na 1600x900 recimo, mozda i 1080p, a i nadam se da ce ispeglati to jos dodatno..

Definitivno izgleda da kida fizika, sudeci po YT klipovima od relevantnih ljudi..

Mocni RX570 na ultra low 720p :D Baas su dobre gume i feeling, konacno mogu da testiram bar nekako sa ~55fps.

evo.jpg

Nazad
Vrh Dno