Ni jedna nema "realnu" fiziku.
Svaka od njih ima taj fizicki engine napisan sa parametrima koji postoje u realnom svetu, ali je problem sto parametri auta izgube puno na balansu kada se "prenesu" u igru.
Dacu ti primer - u AC postoje trkacki porsei koje je kunos (dev team) uradio kada je igra izasla. I dok se oni ponasaju kako ti recimo zamisljas za porse da se ponasa, konkretno 911 cup modeli, lagan prednji deo koji understeeruje i tesko dupe koje zanosi ceo auto svaki put kad naglo skrenes - su karakteristike porsea koje diktiraju te falinke u nacin na koji ga vozis.
Dakle usled understeera moras da zanosis dupe da bi rotirao auto u dovoljnoj meri, sto ja licno obozavam. Ranije kocis jer zakljucavaju kocnice lako, ali rano i dajes gas u sporim krivinama.
To originalni dev team nije uradio bas kako treba jer te karakteristike postoje, i one se izrazavaju iz krajnosti u krajnost. Taj understeer se ne gradi kad ti recimo vozis brzo i ides kroz krivinu, vec te samo odjednom pukne kao neki on/off switch. I tako svaka karakteristika, i to dupe isto samo odjednom pobegne pa si stalno kao na iglama.
To sve nije realno.
E onda se pojavila modding scena za AC i spasila stvar. Dakle isti taj auto je odradio
jedan profi studio kome je primarna delatnost da prave simulatore za trening i nude svoj
porsche cup gta besplatno. To je najbolji simulirani auto koji sam ja ikad vozio u bilo kojoj simulaciji.
Ove karakteristike koje sam ti naveo gore - iznenadni understeer i bezanje dupeta, se sa IER modelom desavaju vise postepeno, kao da auto ide po, sta znam - GUMAMA

Pored nabrojanih karakteristika, osecas kako radi vesanje i kako drzi to tesko dupe na nivou, auto ima slip angle (retkost u ac), odlicno izrazen weight distribution, izuzetno precizan volan, i sjajno simulirane kocnice bez ABS-a (jer cup car). Osecas prokleti chasis flex kako se gubi i uspostavlja grip kroz krivinu na laserski skeniranim stazama.
Taj IER tim je isao do te mere da nije bio zadovoljan default AC fizikom pa su izmislili extended physics koja je sada vec standard za sve napredne modove (VRC, RSS...) i obavezni deo CSP-a koji transformise i osavremenjuje 10+ godina star AC.
Sta ona donosi? Recicu ti samo da se kontakt informacija na gumama radi ray tracingom. Drivetrain ima flex. Mozes da zamislis ostale stvari i sitnice koje su pokrili.
Dakle da se vratim na pocetak - bitno je kako se auto prenese u igru i koliko su devovi posveceni, kao i kada je igra napravljena.
Od ovih koje si nabrojao, probao sam sve, i meni se cini da su najrealniji ovim redom:
EVO i Lemans Ultimate
Rf2 i ACC se lome mada bih prednost dao Rf2 zato sto je Lemans Ultimate baziran na njemu.
Mnogi gt3 vozaci su pricali da je ACC ok ali je mnoge stvari kada se auto vozi na samom maksimumu promasio sve u 16.
AC bih stavio uz njih jer je modernizovan modovima a ima i svoje prednosti i mane.
pCars2 je simkada. Ali ima najbolji rally cross.