Šta je novo?

Apple to switch to Intel chips!

Pa ja ne kontam koja je njima korist od svega toga? MAC trziste je malo, a prelazak na X86 moze samo da ih obrise sa lica zemlje. Ja licno smatram da je ovo pogresan potez... a videcemo u buducnosti.

Mac i Intel. Fuj. Kuda ide ovaj svet? :S:

Poslednja izmena:
S' obzirom da su performanse PPC procesora u poslednje vreme zaostajale za x86 platformom, a proizvodnja je bila skuplja, samim time i konacan proizvod...
Mislim da je ovo nekako logicno sledilo...

ma sad ce Intel da izadje sa vestima kako sprema poseban Pentium za Mac koji ce se zvati PowerPentium i bice skuplji od svega ostalog 40% :p

Dva su prilicno jednostavna razloga u osnovi ove odluke:

1. G5 procesori su izgubili rat sa x86 konkurentima (najmanje u pogledu performansi ali u pogledu daljeg razvoja i podrske svakako)
2. Bazu Mac OS X cini UNIX koji je multiplatformski OS koji tradicionalno postoji i u verziji za x86 platformu.

Mislim da je ovo logican potez Apple-a. U poslednjih nekoliko godina zavisili su od kilavih proizvodjaca procesora. Prvo Motorola, a zatim i IBM. Sa IBM-om je krenulo dobro, ali je G5 poceo da zaostaje za x86 suparnicima. Sa Intelom nece biti tih problema.
Kako ce Apple finansijski da izdrzi ovu tranziciju? Prvi MacIntel racunari izlaze sredinom 2006. To znaci da ce prodaja PPC Macova drasticno da padne, niko nije lud na kupi Mac od 3000$ koji ce za 12 meseci da bude prevazidjen i zaostao. Videcemo kako ce na tom polju stvar da se razvija. Apple ima dosta para od prodaje iPod-a (Bog da ih pozivi), pa im je mozda ovo bio idealan trenutak za prelazak na x86.
Mnogi su se zalili na slabe performanse gcc kompajlera. Evo dobrih vesti:

Intel plans to provide industry leading development tools support for Apple later this year, including the Intel C/C++ Compiler for Apple, Intel Fortran Compiler for Apple, Intel Math Kernel Libraries for Apple and Intel Integrated Performance Primitives for Apple.

Bice zanimljivo.

@paradigma: vec imaju verziju koja radi na x86 procesoru, mada mislim da ce namerno ubaciti nesto da necemo moci mi sa ovim masinama da teramo MacOs X. Mislim da ako padne cena Mac-u, trzisni udeo ce samo da se poveca, jer su mnogi umorni od Windowsa. Da je Apple krenuo malo ranije za transferom (recimo ove godine pre pojave Longhorna), napravio bi cudo. Kako su krenuli da izbacuju planirane stvari iz Longhorna, sve vise mi se MacOs cini boljim resenjem za mnoge. Nadam se da ce uskoro Microsoft i Borland da izbace razvojne alate za MacOs X, kao i da ce se Igre cesce pojavljivati na Mac-u.

sa C|Net-a:
After Jobs' presentation, Apple Senior Vice President Phil Schiller addressed the issue of running Windows on Macs, saying there are no plans to sell or support Windows on an Intel-based Mac. "That doesn't preclude someone from running it on a Mac. They probably will," he said. "We won't do anything to preclude that."
However, Schiller said the company does not plan to let people run Mac OS X on other computer makers' hardware. "We will not allow running Mac OS X on anything other than an Apple Mac," he said.

Dakle, Macbox ce imati prednost kao neklasicni PC koji pokrece oba operativna sistema.

Mislim da ce o/s ograniciti na osnovu identifikacije hardvera.
I dalje nece moci Mac da se sklapa kao pc - malo od ovog proizvodjaca, malo od onog, tako da ce to i dalje biti "specijalni" hardver...

Sa stanoovista same arhitekture i sirovih performansi, PPC970FX nije u opste iza Intelovih i AMD-ovih procesora! Tako da argument da Apple prelazi na Intel zbog performansi ne stoji! Apple prelazi na Intel zato sto Intel kroz svoj marketinski program svima koji ugradjuju Njihove procesore u svoje masine daje pare za reklamiranje, a takodje, sigurno je da se IBM-u nije isplatilo da kvartalno proizvede ispod milion procesora i proda ih po cenama koje bi trebalo da su uporedive sa cenama jednoh Pentiuma ili Athlona koji se proizvode u mnogostruko vecim kolicinama!
Botoom line: sve je u parama! A po meni Apple moze samo da profitira i uveca svoj trzisni udeo! Ljudi se pale na MacOS X i kupovace Maca bez obzira sta unutra kuca i kako izgleda! S druge strane oni kojima treba windows ce takodjemoci da kupe Maca i kopiju windowsa i da teraju win na Macu! Prema tome niti ce opasti prodaja Appleovog hardvera,a bogami ni softvera! Ono sto je najlepse mocicemo diretnoporediti dva OS-a! Mozda je i to jedan od skrivenih ciljeva, jer ako se vecini dopadne OS X, eto mogucnosti da jednog dana Apple udje u otvorenu borbu sa Microsoftom na polju OS-ova! Mislimd a se konacno sticu realni uslovi za ozbiljnu konkurenciju windowsu!

Boyce je napisao(la):
Evo finog linka:
http://www.anandtech.com/tradeshows/showdoc.aspx?i=2438

Dakle, AppleOs X vec poodavno radi na x86 procesorima :)
Odlicno Anandovo zapazanje:

"The reason? According to Jobs, the PowerPC roadmap would not provide the performance that Apple needed going into the future.

The most ironic part of it all? Apple's biggest reason for moving happens to be performance per watt, where according to Apple, Intel will significantly outperform the PowerPC starting in 2006 and moving forward...

Why is that ironic? Because all AnandTech readers know that presently AMD provides far better performance per watt than Intel. During the keynote, Steve never mentioned whether or not you'd be able to run non-Intel x86 processors on the new port of OS X. We'd guess that AMD CPUs would have no problem running, but driver support for AMD platforms may not necessarily be there.

All of the slides featuring an Intel die shot were actually of the dual core Pentium D, but for whatever reason the keynote (and its demos) as well as the developer kit were done on a single core Pentium 4 3.6GHz processor."

Stivi ostaje Stivi! Naravno, nece on da kaze da je odabrao Intel zato sto ce od njega dobijati marketinsku kintu (i prema nekim glasinama cene za procesore koje dobija i Dell), ali zato pametuje nesto o performansama po watu! 'ajde da poverujemo u one brojke, koje bi mogle da vaze samo u slucajy Dual Core Pentiuma M! Ali onda se ispostavlja da je development kit baziran na najobicnijem Prescottu!?! <sarakazam>cuvenom, hladnom Prescottu</sarkazam>! Dobro, mozda je u pitanju Pentium 660! U tom slucaju bi barem imali 64bitnu podrsku!
Ma Stivi je mag magle!

Doduse, ovo moje sa Pentiumom M je cista spekulacija.
Scenario sa Cedar Mill i Presler procesorima je mozda ipak mnogo izvesniji.
Ova dva procesora su 65nm verzije Prescotta. Pressler je dvoprocesorski sistem u okviru jednog LGA pakovanja, a Cedar Mill je istot o, ali samo sa jendim jezgrom u LGA pakovanju.
Prema tome, Mac Mini i iMac ce korisiti Cedar Mill, a PowerMac (mada ime Power je sax86 CPU-om postalo deplasirano) ce kristiti Pressler.
E sad, jedina fora je da 10.5 verzija OS-a mora da dozivi zestoku promenu kako bi umela da na odgovarajuci nacin radi sa multi tridingom. Mozda je bas zato odabaran P4 3.6 GHz, cistokako bi se poradilo na Hyper Treading optimizaciji!

definitino si u pravu nedjo!
mislim da je cilj da se direktno atakuje na windows ako ne odmah onda cim pre bude moguce! Verujem da bi Steve bio presrecan kad bi kontrolisao makar polovinu standarda koje sada kontrolise microsoft. milsim da ce m$ morati dobro da im podmece klipove (kako samo on to ume)!
kako god bilo, MacOS (od verzije X) jeste moderan operativni sistem tako da bi bilo sjajno kad bi mogli da odlucujemo da li cemo instalirati windows ili macos na svoje krsh pc kante :)
u svakom slucaju ceka nas *ludilo*! ...samo steve vise nece moci da se hvali kako je Photoshop brzi na Mac-u nego na PC-ju :> mada verujem da ce vec izmisliti nesto :)

U svakom slucaju marketinski bulls eye za Intel i Apple, verujem da ce ovo podici akcije i jedne i druge firme. Intel je prigrabio za sebe najjaci konkurentski brend u IT industriji i sada mogu da nastave da prave krsh procesore... :)

E sada da neko kupi Amigu, i da krene da pravi AMD powered masine ... :D :D :D

kovacm je napisao(la):
kako god bilo, MacOS (od verzije X) jeste moderan operativni sistem tako da bi bilo sjajno kad bi mogli da odlucujemo da li cemo instalirati windows ili macos na svoje krsh pc kante :)

Ja bih svakako pre stavio MacOS :)

Svaka cast Apple-u na prezentaciji, nisu oni dzabe najkreativnija kompanija u IT industriji. Mislim da samo mogu da dobiju ovime. Kada bih kupovao neki komp za Photoshop, Filmove, Mp3, kucanje u Wordu, Excelu odmah bih kupio MacOs. A tek silne kompanije kojima takav komp i treba, a zele istovremeno da po kancelarijama imaju Apple-a koji je znak prestiza.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Ja bih svakako pre stavio MacOS :)

Da li si ti citao sta je Jobs rekao ?
Nema MacOS-a za PC... zvanicno makar...

Vocko je napisao(la):
Da li si ti citao sta je Jobs rekao ?

Nema

"We will not allow running Mac OS X on anything other than an Apple Mac." - Phil Schiller

ali sa druge strane, na te MacIntel masine ce izgleda moci da se instalira Windows

"That doesn't preclude someone from running it on a Mac. They probably will," he said. "We won't do anything to preclude that." - Phil Schiller, when asked about the possibility of running Windows on Macs.

kUdtiHaEX: Ja bih svakako pre stavio MacOS :)

Vocko: Da li si ti citao sta je Jobs rekao ?

Da li ti Vocko pratis thread? ili procitas sta je poslednje napisano pa lupis po coveku?
Vrati se na stranu br. 2 i procitaj u kom kontekstu je kUdtiHaEX napisao "Ja bih svakako pre stavio MacOS :)"

btw evo jednog interesantnog tekst o x86 procesorima http://www.realworldtech.com/page.cfm?ArticleID=RWT060503232439&p=1 nema sta, wintel je stvarno sahranio sve!
btw ima li negde opis sta to sve novo i lepo donosi amd64 arhitektura? replay please u novi thread (nije moglo sve na srpskom :) )!

Wolverine je napisao(la):
"We will not allow running Mac OS X on anything other than an Apple Mac." - Phil Schiller
Uuu, ovo je prosto rukavica u lice hakerima.

Na kraju Apple postaje Brand PC sa svojim OS-om.

Nekako mi se samo nameće:
We are Intel. You will be assimilated. Resistance is futile. :)

"Steve! You were my brother! You were the chosen one! You were supposed to destroy the X86 not join them!" - IBM-Wan Kenobi
"I hate you!" - Steve Jobs

Wolverine je napisao(la):
"Steve! You were my brother! You were the chosen one! You were supposed to destroy the X86 not join them!" - IBM-Wan Kenobi
"I hate you!" - Steve Jobs
JAKO! JAKO :D :D :D

au kako sve ovo postaje zanimljivo! :D :D :D

Vrh Dno