Šta je novo?

Apple to switch to Intel chips!

Probudiš se ti jutros (?) u 3:32 PM !?

Ko rano rani - ima MAC OS :D :D :D....

deysun je napisao(la):
1. Bilo bi lepo da izadje i Linux distribucija za Maca

2. mislio sam za buduceg Intel-Maca a ne PowerPC

3 ...sto ce se konacno pojaviti open-source pandani
Macovim preskupim multimedijalnim sw paketima tipa
Logic, Final Cut... i guess

4 Sto kazu: get life or get linux hehe

1 & 2. Bilo koja x86 Linux distribucija ce raditi na tome jer je to ipak standardan PC tako da ne razumem tvoju zelju uopste?!?

3. Ovo tek nema smisla, ako je nekome bilo preskupo da uzme Maca i Logic, mogao je da uzme obican PC i Cakewalk Sonar Producer edition ili jos jeftinije od toga da na PC instalira Linux i neki open-source program za audio i MIDI obradu pod Linuxom mada moram da priznam da ja licno ne znam ni jedan dorastao tom zadatku. To takodje znaci da je open-source zajednica i do sada mogla da razvija odgovor na Logic za x86 platformu pa ne vidim da se nesto ubise od posla.

4. Izmedju ta dva uvek bih pre izabrao Life. Moram priznati da mi Linux vec ide na zivce. Lepo je to sto je sve slobodno i besplatno ali me nervira to sto ima previse izbora, a premalo standarda. Strasno me cela ta prica o Linuxu i silnoj slobodi izbora asocira na onaj vic sto se zavrsava sa "evo za ovakvo ***** sam hteo toalet papir". Inace koristim s vremena na vreme Gentoo da ne bude da pricam napamet.

mdarco je napisao(la):
Probudiš se ti jutros (?) u 3:32 PM !?

Sta ces, to je jutro za nas koji radimo nocnu smenu :D

dkrickovic je napisao(la):
ajde daj kazi kako si ga lepo instalirao ))) tj. neko uputstvo i odakle ,na netu sam nasao razne nacine kako da se install. ali ajde lepo na srpskom

Dakle za one koji hoce da probaju, necu vam reci gde sta da nadjete ali cu vam reci sta vam treba:

1a. Apple.OS.X.x86.Developer.Kit.Install.DVD-phe*NIX

ili

1b. deadmoo release (Marklar-Tiger.iso)

Ako nabavite 1a, u pitanju je .DMG koji treba konvertovati u .ISO uz pomoc programa UltraISO. Kod 1b je to vec uradjeno.

2. U svakom slucaju finalni .ISO mora imati odgovarajuci md5 checksum, a ispravan checksum glasi: e78fe52e30a1f8c5b29d4b7932a16c5e.

3. Treba vam takodje i Generic OSx86 Install DVD Patcher koji ce raditi kako treba samo ako imate .ISO sa odgovarajucim checksumom. Ovaj patcher je za sada najbolji jer modifikuje boot i instalaciju OS-a i omogucava instalaciju i na masinama koje imaju samo SSE2. Naravno, patch jos nije savrsen pa aplikacije koje su koristile SSE3 imaju tu i tamo sitnih problema najverovatnije vezanih za greske u racunanju izazvane ne bas najsavrsenijom zamenom instrukcija.

Kad to sve "nabavite", patchujte .ISO, snimite ga na DVD-RW (ili +RW) i bootujte masinu sa njega.

Imate dva nacina instalacije, na poseban HDD ili na particiju. Koji god odaberete trebace vam jedna particija za Mac OS pa je zato napravite kojim god hocete nacinom. Format particije nije bitan. SATA diskovi vam najverovatnije nece raditi osim ako nije ICH5 ili ICH6 u compatibility modu.

Kada se ucita installer prva stvar je da pozovete iz menija Disk Utility. Uz pomoc njega mozete formatirati izabranu particiju u HFS+ filesystem. Kada zavrsite sa tim iskljucite Disk Utility i nastavite sa instalacijom. Sve je dalje ocigledno osim jednog detalja -- u jednom trenutku videcete dugme "Customize". Pritisnite ga i dobicete mogucnost da NE INSTALIRATE SSE2 patch. To treba izabrati ukoliko imate Venice ili Prescott procesor. Patch za TPM (oah750d) ostavite obavezno jer bez njega nece raditi.

I to je to, sacekajte da se iskopira i restartuje i uzivajte. Da napomenem jos da integrisane mrezne karte ne rade, ako nekome treba mreza za pristup internetu neka posegne za trusty old 3com 3c905tx. CoreImage i QuartzExtreme (2D i 3D akceleracija) rade za sada samo na Intel integrisanoj grafici, nema drajvera za ATI i nVidiju. Od zvuka radi vecina ac97 i alc8x0 (meni alc882 nije radio), a naravno rade i USB zvucne karte (Creative i sl.) ali PCI Creative ne radi jer nema drajvera.

torrenti

Pored Apple.OS.X.x86.Developer.Kit.Install.DVD-pheNIX

Ja sam nasao (kao Related):

Apple Os X X86 10 4 Generic Install Dvd
Apple Os X X86 Developer Kit Install Dvd Deadmoo » Software76
Apple Os X X86 Developer Kit Install Dvd Proper Xiso » Software

Koja je razlika ?! Sta instalirati, posto su svi oko 2+ Gb?

P.S. pored toga postoji i :

Osx86 By Hackuser
Osx86 Patch2 3 Znuff

i manje vazni (?!)

Osx86 Localizer Language Patch
Generic Osx86 Install Dvd Patcher Release1 Rar
Sse3 Coregraphics Osx86
Mplayer For Osx86

P.P.S
Rekao si "2. U svakom slucaju finalni .ISO mora imati odgovarajuci md5 checksum, a ispravan checksum glasi: e78fe52e30a1f8c5b29d4b7932a16c5e."
Sta je to zapravo i kako se menja?

Poslednja izmena:
IGGSy je napisao(la):
Pored Apple.OS.X.x86.Developer.Kit.Install.DVD-pheNIX

Ja sam nasao (kao Related):...

Najiskrenije i bez uvrede -- ako nisi u stanju da ispratis moje detaljno uputstvo ni da sam saznas sta je md5 checksum i cemu sluzi najbolje da ni ne pokusavas da instaliras OS X pogotovo ne ovu ranu verziju za developere. Mozda je neko drugi raspolozen da te "vodi za ruku" kroz ceo postupak ali ja zaista nemam toliko slobodnog vremena trenutno.

audiofreak je napisao(la):
Najiskrenije i bez uvrede -- ako nisi u stanju da ispratis moje detaljno uputstvo ni da sam saznas sta je md5 checksum i cemu sluzi najbolje da ni ne pokusavas da instaliras OS X pogotovo ne ovu ranu verziju za developere. Mozda je neko drugi raspolozen da te "vodi za ruku" kroz ceo postupak ali ja zaista nemam toliko slobodnog vremena trenutno.

Imao bi još više slobodnog vremena da uopšte nisi pisao ovakav odgovor. Stvarno jadno :S:

Poslednja izmena:
Ima onaj link koji sam postovao u ovom ili jednom slicnom threadu, a na osnovu kojeg smo i Ivan i ja instalirali MacOS X. Ja sam ga probao na nekoliko masina, pa i na Pentium D 820 (ne prepoznaje drugo jezgro :) )

Sve sto treba je neka Live CD Linux distribucija (Knopix, Gentoo...), WinRAR 3.42 i image diska koji nije veci od 1.2 gb. Sve je jako prosto i nema potrebe za palamudjenjem...Moze i veoma prosto da se taj image montuje pod WMVare-om, a moze i native, ako se prati dato uputstvo...

Inace, radi jako dobro i na AMD konfiguracijama. Npr. CPU Score je bolji na A64 @ 2.4 GHz nego li na P4 531 (3ghz, EM64T, 1MB L2) pod OS X, tako da nema nista od price da je to optimizovano specijalno za Intel i sl. Jednostavno, kompajlirano je za IA32/X86, a Altivec se kompenzuje kroz SSE2/SSE3 instrukcije...

Poslednja izmena:
E ljudi mislim da je moje pitanje bilo krajnje jednostavno. Za sve ostalo cu se snaci samo me interesuje sta je md5 checksum i kako se on menja mislim da to ne moze da bude previse komplikovano. Radio sam u jaguaru 5 meseci. Sada bih da isprobam tigra na mom venice-u. Molim da ni neko ipak odgovori na pitanje jer sam vec skinuo 70% instalacije.

Hvala.

ivo.r je napisao(la):
Imao bi još više slobodnog vremena da uopšte nisi pisao ovakav odgovor. Stvarno jadno :S:

Umesto sto me kritikujes mogao si i ti da mu odgovoris zar ne? Uostalom, procitaj ponovo moj post sa objasnjenjem pa onda njegova pitanja pa mi reci da li je stvarno potrebno dodatno objasnjenje? Ja smatram da nije i da onaj ko vec ima zelju da proba tako nesto treba malo i sam da se potrudi da ukapira neke stvari, a ne sve da mu se ispasira pa da odradi po automatizmu ni ne znajuci zapravo sta i zasto radi.

da, uputstvo koje smo spominjali je stvarno jednostavno, ima razlicitih tipova instalacija, sve detaljno objasnjeno sa linkovima itd...stvarno lepo radi, probajte...

Nazad
Vrh Dno