Samo malo, ovde je ipak pitanje OSa a ne hardvera!
Evo nece me mrzeti, objasnicu...
Razlog zbog kojeg je Apple brand i dalje skup kao i OS/SW za njega lezi jedino u cinjenici da stedi korisnicima dosta vremena i para!
Nema spywarea, ne postoji potreba za antivirus sw jer niko ne pise viruse za motorola/powerpc egzotiku a i Apple zauzima tek neznatan deo na ukupnom IT trzistu, tako da se vodi kao 'zasticena vrsta' od strane patriotske americke vlade. Jer MADE IN USA je politika i nista drugo, koju pumpaju mnogo mocnije kompanije i pojedinci nego sto ostatak sveta ima ukupno. Sto opet ne znaci da proizvod nuzno kvalitetan u celini... bitno je da su dugorocne investicije vezane decenijski prvenstveno za vojsku i njene potrebe.
Back to topic... Prelaskom na Intel, Apple se samo vraca u trku, popunjava se rupa i povecava profit prvenstveno na domacem US trzistu personalnih komp, jer sve vise ljudi se okrece duplo jeftinijim i i bar podjednako brzim PC platformama kojima je glavni nedostatak kvalitetan OS. Ono sto ima Apple nema PC i obrnuto. Kvalitetan dodatni hardver tj komponente i drajvere je mnogo lakse obnoviti vremenski nego MB/CPU koji se oslanja direktno na jezgro OSa! Cime OSX postane cedo Intelovo sve u cilju omasovljenja, tu prestaje svaka prica o Macu jer ce navala svakakvih malware sw stetocina da uradi isto sto i Windowsu.
Ipak do tada, Mac sistem uskom krugu korisnika vredi svaku paru jer sa npr multipipe GPU i efikasnijim iskoriscenjem HW resursa, prvenstveno procesiranjem, zavrsava poslove koji ne mogu da se zavrse ni na jednom drugom kucnom PC. Znaci politika Apple je da na 'mala vrata' postane PC! Videcemo na koja vrata ce OSX da postane windouz..
Za Linux nisam siguran kakvo je tacno stanje sada i kako ce se ispratiti 64b i aplikacije koje ga podrzavaju direktno, ali razvoj ce sigurno biti mnogo brzi i kostace mnogo manje. Znaci efekat spojenih sudova pocece da se desava i sa Mac OS i aplikacijama po prelasku na Intel. Kad pomenuh Linux distribucije za novog Maca, naravno, a i na zalost, da ce to biti prepakivanje. Radije bih video Tigera na Athlonu64, zvanican release za x86... do tada ko hoce da se igra tu je hakovana verzija Tigera, ne radi bas najsjajnije, testeri prijavljuju probleme sa zvukom i mrezom (
http://www.uneasysilence.com/os-x-proven-hacked-and-running-on-an-ordinary-pc)
To je samo primer da moze, jel kad se hoce
p.s.
Trenutno sam u Kini gde se pravi sve i svasta, ono po cemu su poznati je niske cene i skart roba a ono po cemu su manje poznati je jeftina radna snaga za dobar kvalitet, ako se potrazi i jos bolje isprojektuje. Ne bi verovali koliko kosta sat programera u Kini a koliko u Hong Kongu npr a rade bukvalno isti posao! A ove gore pomenute informacije u najkracim crtama, nije bas da sam sanjao niti izvukao iz malog mozga. Imao sam priliku da slucajno u klubu u Pekingu naletim na lika koji se takodje bavi muzikom a kojem je otac bio roommate THE Steve Jobsu dok su studirali, tako da sam neke stvari koje su me zanimale izvukao ne bas iz prve ali iz trece ruke.
Sto kazu: get life or get linux hehe
:cheerz: