Šta je novo?

Apple to switch to Intel chips!

delimir je napisao(la):
Sve je krekovano: TPM zaobidjen, Roseta radi iako CPU nema SSE3 tj. Altivec radi i na SSE2 masinama (ima patch)...

Jesi li siguran da Altivec ima neke veze sa zahtevnoiscu po pitanju SIMD instrukcijskog seta? Ako se dobro secam, receno je da Roseta ne omogucava "emuliranje" AltiVeca, te da softver koji ga eksplicitno zahteva nece moci da se preko nje izvrzava na MacIntelu!
Mislim da je zahtevanje SSE3 seta tu iz nekog drugog razloga.

Nedjo je napisao(la):
Jesi li siguran da Altivec ima neke veze sa zahtevnoiscu po pitanju SIMD instrukcijskog seta? Ako se dobro secam, receno je da Roseta ne omogucava "emuliranje" AltiVeca, te da softver koji ga eksplicitno zahteva nece moci da se preko nje izvrzava na MacIntelu!
Mislim da je zahtevanje SSE3 seta tu iz nekog drugog razloga.

Lose sam napisao. Altivec naravno, za sada, ne radi pod Rosettom, ali Rosetta zahteva obavezno SSE3 da bi radila. Postoji patch koji omogucava da se umesto SSE3 instrukcija koriste odgovarajuce SSE2 instrukcije i tada bi trebalo da radi i Rosetta. U ovom "leaked MacOS X Tiger-x86" mislim da nije implementiran patch, posto Rosetta, koliko sam ja provalio, ne radi tj. ne radi nista od PPC softvera, a od native x86 softvera ima nesto malo aplikacija (npr. Firefox). Zavisi i da li su u pitanju cocoa ili carbon aplikacije, ali to je vec manje bitno, posto ako ti aplikacija ne radi ne mozes je prevesti iz jednog tipa u drugi :)

dakle...

U koliko sam dobro shvatio novi mac-os ce raditi i sa athlonia 64? (Kada izlazi regularna verzija?)

Da li ce onda X os maksimalno koristiti sve sto amd-ovi procesori puzaju ?!

Da li ce razbijena verzija raditi sa mojom konf? (U potpisu)

Smrc :wall: trenutno imam samo jaguara (regularnu verziju)... :wall:

Poslednja izmena:
Intel procesori za koje je Apple zainteresovan nemaju veze sa P4. U pitanju je, iz korena, nova arhitektura, a parametaar koji je prevagnuo je "performance per watt", kako kaze Steve Jobs AKA Apple.

Znaci, Mac nece postati PC, po svemu sudeci.

_kiza_ je napisao(la):
Intel procesori za koje je Apple zainteresovan nemaju veze sa P4. U pitanju je, iz korena, nova arhitektura, a parametaar koji je prevagnuo je "performance per watt", kako kaze Steve Jobs AKA Apple.

Intel je najavio te procesore (Conroe za Desktop) na IDF-u koji je poceo juce. Znaci ti procesori ce biti dostupni 2H 2005. i bice dostupni za sve racunare, a ne samo za Apple Macintosh.

Rec je o procesorima sa znacajno kracim pielineom (14-stage) i koji su slicniji P-M nego P4. Jobs i jeste rekao da se za Intel odlucio nakon sto su mu predoceni buduci planovi kompanije Intel na polju procesora i kontrolerske logike, a imajuci u vidu buduce planove IBM-a na polju desktop procesora...

Iako ce time Mac izgubiti pomalo na smeku drugacije platforme (smislili su sada da je OS ono sto cini Mac), jako je dobro sto ce ubuduce hardverska platforMa biti maximalno (koliko je to moguce u slucaju Apple-a) otvorena. Mozda je dobra najava toga nova ATi-jeva R9600PRo 256MB kartica koja je predvidjena i za PC i Mac "out of the box" - dakle bez flashovanja firmware-a i slicnih munja. Kartica inace podrzava Dual DVI link sto znaci da na njoj radi i Cinema Display 30", a predvidjena je uglavnom za VE, jer ima dosta video memorije.

Vec sada je moguce za male pare sklopiti Mac na kome se moze cak i native instalirati (znaci ne kopiranje VWWare image-a na HDD) MacOS (samo treba patch za TPM). Dovoljna je Intel 915GUX ploca i P4 procesor. Ubuduce ce takodje biti moguce veoma lako napraviti sistem koji je egal nekom iMac-u ili slicno - samo ce faliti fancy dizajn :)

Poslednja izmena:
One word - bljak!
Nije lose, ali... bljak :)

delimir je napisao(la):
Ipak mi je lepsi PowerMac :)

nijanse su u pitanju, ali ipak je lepsi :D

jel ste vi bre normalni, sta je ono??? :)

Poslednja izmena:
kako sta je sta, pa provali kuciste, ko neka masina za mrvljenje leshnika :)

Da li može neko da mi pojasni šta je taj darwin? Trenutno ga downloadujem.

Zašto pirati nisu izbacili ISO koji mogu samo da gurnem u VMWare-ov drajv i da instaliram?

Treće da li fajl koji kruži po netu je dovoljan za instalaciju OS-a pod VMWare-om? "tiger-x86.tar.bz2"

Da li uopšte sistem treba instalirati pod VMWare-om ili samo iskoristiti neki image?

Pročitao sam uputstva ali mi neki osnovni pojmovi vezani za mac i način instalacije nisu jasni. Nije mi jasna ona gomila koraka i šta će mi sad onaj emulator MAC-a (PearPC)?

Ako može neko da odgovori bio bih zahvalan. :)

Poslednja izmena:
mojo_jojo je napisao(la):

Zašto pirati nisu izbacili ISO koji mogu samo da gurnem u VMWare-ov drajv i da instaliram?

Treće da li fajl koji kruži po netu je dovoljan za instalaciju OS-a pod VMWare-om?

Da li uopšte sistem treba instalirati pod VMWare-om ili samo iskoristiti neki image?

Pročitao sam uputstva ali mi neki osnovni pojmovi vezani za mac i način instalicije nisu jasni. Nije mi jasna ona gomila koraka i šta će mi sad onaj emulator MAC-a (PearPC)?

ne skidaj nista od toga, skini image koji se direktno kopira na odredjenu particiju i nista drugo ti ne treba.....native osx, to je ono sto ti treba...

mojo_jojo je napisao(la):

Treće da li fajl koji kruži po netu je dovoljan za instalaciju OS-a pod VMWare-om? "tiger-x86.tar.bz2"

Pročitao sam uputstva ali mi neki osnovni pojmovi vezani za mac i način instalacije nisu jasni. Nije mi jasna ona gomila koraka i šta će mi sad onaj emulator MAC-a (PearPC)?

http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Install_On_A_Partition_Simple_And_Accurate

_kiza_ je napisao(la):

BIlo bi lepo da izadje i Linux distribucija za Maca
:D

mislio sam za buduceg Intel-Maca a ne PowerPC

deysun je napisao(la):
mislio sam za buduceg Intel-Maca a ne PowerPC

Pa mislim da ces moci da instaliras standardne x86 Linux distribucije posto apple nece koristiti neki specijalan hardware.

deysun je napisao(la):
BIlo bi lepo da izadje i Linux distribucija za Maca
:D
A poenta instalacije bilo koje Linux distribucije na "obican x86 PC u lepom kucistu" je???

...sto ce se konacno pojaviti open-source pandani Macovim preskupim multimedijalnim sw paketima tipa Logic, Final Cut... i guess

deysun je napisao(la):
...sto ce se konacno pojaviti open-source pandani Macovim preskupim multimedijalnim sw paketima tipa Logic, Final Cut... i guess

A sta ih je do sada sprecavalo?
Stare open souce bajke: Gimp ce da zameni Photoshop ...

Poslednja izmena:
Wolverine je napisao(la):
A sta ih je do sada sprecavalo?
Stare open souce bajke: Gimp ce da zameni Photoshop ...
tacno tako!

Samo malo, ovde je ipak pitanje OSa a ne hardvera!
Evo nece me mrzeti, objasnicu...

Razlog zbog kojeg je Apple brand i dalje skup kao i OS/SW za njega lezi jedino u cinjenici da stedi korisnicima dosta vremena i para!
Nema spywarea, ne postoji potreba za antivirus sw jer niko ne pise viruse za motorola/powerpc egzotiku a i Apple zauzima tek neznatan deo na ukupnom IT trzistu, tako da se vodi kao 'zasticena vrsta' od strane patriotske americke vlade. Jer MADE IN USA je politika i nista drugo, koju pumpaju mnogo mocnije kompanije i pojedinci nego sto ostatak sveta ima ukupno. Sto opet ne znaci da proizvod nuzno kvalitetan u celini... bitno je da su dugorocne investicije vezane decenijski prvenstveno za vojsku i njene potrebe.
Back to topic... Prelaskom na Intel, Apple se samo vraca u trku, popunjava se rupa i povecava profit prvenstveno na domacem US trzistu personalnih komp, jer sve vise ljudi se okrece duplo jeftinijim i i bar podjednako brzim PC platformama kojima je glavni nedostatak kvalitetan OS. Ono sto ima Apple nema PC i obrnuto. Kvalitetan dodatni hardver tj komponente i drajvere je mnogo lakse obnoviti vremenski nego MB/CPU koji se oslanja direktno na jezgro OSa! Cime OSX postane cedo Intelovo sve u cilju omasovljenja, tu prestaje svaka prica o Macu jer ce navala svakakvih malware sw stetocina da uradi isto sto i Windowsu.
Ipak do tada, Mac sistem uskom krugu korisnika vredi svaku paru jer sa npr multipipe GPU i efikasnijim iskoriscenjem HW resursa, prvenstveno procesiranjem, zavrsava poslove koji ne mogu da se zavrse ni na jednom drugom kucnom PC. Znaci politika Apple je da na 'mala vrata' postane PC! Videcemo na koja vrata ce OSX da postane windouz..
Za Linux nisam siguran kakvo je tacno stanje sada i kako ce se ispratiti 64b i aplikacije koje ga podrzavaju direktno, ali razvoj ce sigurno biti mnogo brzi i kostace mnogo manje. Znaci efekat spojenih sudova pocece da se desava i sa Mac OS i aplikacijama po prelasku na Intel. Kad pomenuh Linux distribucije za novog Maca, naravno, a i na zalost, da ce to biti prepakivanje. Radije bih video Tigera na Athlonu64, zvanican release za x86... do tada ko hoce da se igra tu je hakovana verzija Tigera, ne radi bas najsjajnije, testeri prijavljuju probleme sa zvukom i mrezom (http://www.uneasysilence.com/os-x-proven-hacked-and-running-on-an-ordinary-pc)
To je samo primer da moze, jel kad se hoce :)

p.s.
Trenutno sam u Kini gde se pravi sve i svasta, ono po cemu su poznati je niske cene i skart roba a ono po cemu su manje poznati je jeftina radna snaga za dobar kvalitet, ako se potrazi i jos bolje isprojektuje. Ne bi verovali koliko kosta sat programera u Kini a koliko u Hong Kongu npr a rade bukvalno isti posao! A ove gore pomenute informacije u najkracim crtama, nije bas da sam sanjao niti izvukao iz malog mozga. Imao sam priliku da slucajno u klubu u Pekingu naletim na lika koji se takodje bavi muzikom a kojem je otac bio roommate THE Steve Jobsu dok su studirali, tako da sam neke stvari koje su me zanimale izvukao ne bas iz prve ali iz trece ruke.

Sto kazu: get life or get linux hehe
:cheerz:

Mac OS X na x86

Probudim se ja jutros i ukljucim racunar kad ono sve izgleda nekako cudno, lepo... ;-)

audiofreak_osx.jpg

Zanimljivo je sto dosta ljudi ovde zlobno komentarise kako Apple nema sta da trazi na PC trzistu. Nisu ni svesni koliko grese. Ja licno jedva cekam.

delimir je napisao(la):
Da samo sto se AF lozi na tamo neke Intel-e, a ja na softisticated noble Apple :)

Cemu ovakva prozivka Delimire? Otkud ti znas na sta se ja lozim?

delimir je napisao(la):
Pored toga o Intel-u se ovde ***** i previse...

E sa ovim se slazem 101% -- k'o da si mene pitao sta da kazes :D :d :D

Sustina price Apple/Intel je sledeca -- Intel je TSP (Total Solution Provider) odnosno firma koja moze Apple-u da isporuci ne samo procesor nego i chipset (ili cak maticne ploce, barebone sisteme), grafiku, zvuk, mrezu, wireless, drajvere za sve pomenuto, licence za razne magistrale i interfejse, vrhunske kompajlere i developer alate, biblioteke, dokumentaciju... Koliko god AMD imao trenutno bolje procesore, nema ama bas nikakve sanse da se takmici sa svim tim.

Sto se tice grafickih drajvera, nVidia ima drajver koji je zaista unified. 95% drajvera je identicno bilo da se radi o Windows, Linux ili FreeBSD portu tako da je samo pitanje trenutka kada ce se pojaviti Forceware x86 beta za OS X, a ATI neka ostane da emulira OpenGL preko voljenog mu DirectX-a uz 50% usporenja pod Windows Vista GUI-jem.

Poslednja izmena:
Znaci nista od svega :( propade jos jedna platforma :D... znaci ostaje samo da ozivimo Amigu :D

ajde daj kazi kako si ga lepo instalirao :)))) tj. neko uputstvo i odakle ,na netu sam nasao razne nacine kako da se install. ali ajde lepo na srpskom

Nazad
Vrh Dno