Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Ja nisam mislio za punjac, vec za adaptere koji se stavi u type c port da mogu imati USB, preko kine kostaju do 1000 dinara , ovde 12000... ?

Hvala momci na odgovoru.
Brzo sam prelistao temu i nisam dobro ispratio.
Nego, kako su krenuli sa telefonima ne bi me čudilo i na laptop ove sa primene.
Adapter sto pišete sam poručio juce sa AE. Treba mi da SSD M2 koji je tip C povežem sa laptop. Verujem da nece biti problema sto se korišćenja tice

usb-c, type-c, to je samo oblik konektora i baš ništa ne znači. Može da bude usb3. 3.1, 3.2, 3.2x2, thunderbolt 3,4,5 .. sa brzinama od 650 megabita u sekundi do 40/80 GIGAbita u sekundi za Thunderbolt 4 i 5.
Razlike su ogromne.
Onda ako ima power delivery - koliko w pušta, da li se greje.. i da li bi nekom uređaju od 1000 din pustio da ti reguliše struju i napon koju mekbuk dobija?

Svi sadašnji mebukovi imaju thunderbolt 4 i 5.

I kada sve to sedneš, proučiš.. shvatiš da moraš da kupiš taj od 100 eura..

Ili je u najmanju ruku mudro to uraditi 😃

Mislim kupiti kvaltetan hub, adapter 😃

Vrlo je to jednostavno, za bazične potrebe, uz dobru sigurnost, možeš da nađeš i Satechi koji je oko 65-70 dolara, Belkin je skuplji, ali ima sigurno još mnogo kvalitetnih i pouzdanih adaptera po ceni koja je niža od 100 evra. Bilo šta vezano za punjenje, pored drugih opcija, treba da bude pouzdano nevezano da li uređaj košta 100 ili 2000 evra i u tom smisli je napisan komentar 😃

Sta ce uopste da prikljuci preko tog jeftinog adaptera na type C?Mis i hdd ce da rade.Napajanje preporuka iskljucivo original punjac i kabl.

Uvek zavisi od potrebe, da li mu treba kvalitetan HDMI, nisu svi hteli da rade dobro sa dodatnim monitorima, a za običan USB flash drive, miš i slično, jeftiniji će sigurno da odrade posao.

Зато што мишеви користе УСБ адаптер који ставиш у УСБ да би га повезао са компјутером.

Miševi koji se povezuju preko BT mogu da koriste interni BT modul koji se već nalazi u Mac Mini. Ako govoriš o wireless miševima, koji koriste neki drugi tip protokola za povezivanje (Unifying, Bolt, itd), onda mora USB HUB i USB dongle. Alternativa ti je da kupiš miš i tastaturu koji koriste standardni bluetooth i time eliminišeš suvišne adaptere i kablove.

Ja sam te stvari rešio sa monitorom. Kako bi smanjio gužvu na stolu, moj Dell pozadi ima usb hub, i tu sam povezao wireless, miš, tastaturu, a monitor (pored hdmi) povezao sa mac mini normalno, kako bi sve to radilo.

USB-C je sa obe strane kabla osim ako on nema neki stariji monitor.

Kod mene na ProArt PA278CGV ima jedan USB-C sa 90W PD, DP i hub za ostale USB portove. Samo ti treba da priključiš još kabl za napajanje. Jedino bolje od toga je neki monitor sa Thunderbolt ali nema potrebe bacati novac.

Ja sam hteo Mini sa M4 ali cu izgleda Air sa M4 jer je koliko razumem ista konfiguracija a laptop mogu da nosim i lakše koristim jer ne trebam dodatni monitor. Bio sam za varijantu Mini i neki portable monitor ali sad kad su izbacili Air koji ima M4 procesor, definitivno najbolja kupovina.
Traba mi za video obradu.
CapCut i mozda Power Director.
Nego, mora se plati. Nema muftakis kao na Android?

Ja sam hteo Mini sa M4 ali cu izgleda Air sa M4 jer je koliko razumem ista konfiguracija a laptop mogu da nosim i lakše koristim jer ne trebam dodatni monitor. Bio sam za varijantu Mini i neki portable monitor ali sad kad su izbacili Air koji ima M4 procesor, definitivno najbolja kupovina.
Traba mi za video obradu.
CapCut i mozda Power Director.
Nego, mora se plati. Nema muftakis kao na Android?
Ne znam koliko se greje Air jer je pasivno hlađen, a video obrada ume da bude prilično zahtevna.

Razmišljao sam o M4/M5 Pro 14" ali kad sam čuo turbinu "mlaznog aviona" na 7000 rpm koja pokušava da održi temperaturu na nekih 104°C odlučih se za 16". Na Air može samo još više i brže da se greje pa ga previše uspore da obuzdaju temperaturu.

Ako nisi koristio nemoj da pricas.

Air sa 16gb rama, M bilo koji, bomba za premier a tek za capcut…

Gledao sam šta radi MBP 14 M4 Pro pa iako ima aktivno hlađenje na preko 7000 rpm obara taktove da bi održao temperature ispod 104°C. Air nema teorije da odradi to istom brzinom pasivnim hlađenjem jer throtluje još više od MBP14. Sad što se to na nekim manje zahtevnim projektima ne oseti je nešto drugo. Naravno ko ima vremena da sačeka malo duže Air je odličan i tu nema dileme pogotovu što je sada osnovni model sa 16GB RAM.

13" M3, a i M4 Air se greju previse, smeta u krilu i kvari komfor, za rad na stolu je skroz ok i nema problema (pre bih uvek uzeo M1 ako su ti performance CPU/GPU dovoljne, a cesto jesu, doduse GPU je najvise unapredjen, za to ima najvise smisla upgrade na M4).
Radi on lepo, samo je jako tanak i jako se sporo ohladi.

Cim se uposli CPU (ne daj boze i GPU) Za miniut ode na 100C+, celo kuciste postane brzo poprilicno vruce (45c+, i ekran je vruc na osvetljenju preko 80%), i vise se ne hladi dok ne odstoji duze - baterija nije sjajna takodje, ako se koristi umerenije i ekran na 80%+ osvetljenju, ode za oko 4h.

A MBP M4 nisam koristio, ali na testovima je najglasniji od M serije, sada ne znam koji je nivo i ucestalost buke, za to ga treba koristiti pa videti, ali vraca se polako ka intel danima :), kako se i9 cuo, ono je bio uzas, prelazak na M1 2020e je bio vredan samo zbog tisine, M1 se nikada ne cuje.

Poslednja izmena:
USB-C je sa obe strane kabla osim ako on nema neki stariji monitor.

Kod mene na ProArt PA278CGV ima jedan USB-C sa 90W PD, DP i hub za ostale USB portove. Samo ti treba da priključiš još kabl za napajanje. Jedino bolje od toga je neki monitor sa Thunderbolt ali nema potrebe bacati novac.
Imam monitor, usbc je hub, dp alt mode, pd ... Trebalo bi da radi i kao hub sa macom, ali trebalo bi.
Nemam jos nista, eto 'nako sam hteo mini m4 basic. Ako radi i kao hub preko jednog to gistog usbc, lepo. Nisam nasao, nisam se ni pretrgao trazeci.
Nioje tema, ali nema takve, da li mini m4 basic bar moze da bude napajan preko tb uopste?

A MBP M4 nisam koristio, ali na testovima je najglasniji od M serije, sada ne znam koji je nivo i ucestalost buke, za to ga treba koristiti pa videti, ali vraca se polako ka intel danima :), kako se i9 cuo, ono je bio uzas, prelazak na M1 2020e je bio vredan samo zbog tisine, M1 se nikada ne cuje.
Ja sam na MBP M4 Pro od novembra, još ni jednom nisam čuo hlađenje, totalno je nečujan, bar za dev taskove.

Ne znam koliko se greje Air jer je pasivno hlađen, a video obrada ume da bude prilično zahtevna.

Razmišljao sam o M4/M5 Pro 14" ali kad sam čuo turbinu "mlaznog aviona" na 7000 rpm koja pokušava da održi temperaturu na nekih 104°C odlučih se za 16". Na Air može samo još više i brže da se greje pa ga previše uspore da obuzdaju temperaturu.
Pro je za mene skup. Ne žurim, to mi je u perspektivi

Ja isto od skoro koristim M3 Pro 14" za posao, ne cujem ga uopste.. Doduse ne radim video editing, rendering itd..

Vrh Dno