Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Sto se tice e-bankinga, ako ti treba apliakcije nece bas moci na m4. Ja sam recimo probamo halcom da instaliram na macu, ali nexus perosnal nije podrzan, on ti treba da ti prepozna sertifirkat. Na kraju sam insalirao paralles, da bih neke stvari stvari mogao da zavrsim, npr. elekronski potpisivanje dokumenata, e-banking i sl...
Ili ako neko ima da je to uspeo u medjuvremenu da sredi na macOs nek' se javi :D
Jasno mi je da su aplikacije problem. Ali ovde je u pitanju web pristup koji zahteva identifikaciju preko kartice i čitača… Nešto izmedju😀 Zato sam i pitao, ali izgleda da ovde niko nema iskustva

Ako je u pitanju web aplikacija, što se nje tiče, tu nema uticaja OS, koji god OS od tri danas najviše korišćena će raditi. Čak i ako ti bude trebala JAVA za rad, može da se instalira na macOS (pošto je odavno izbačena).
Za ovaj čitač piše da podržava macOS, treba proveriti, ali on nije problem.
Ono što je kod tebe problem je softver koji će da pročita sertifikat sa čipa i predstavi ga web portalu koji ga traži.
Takođe, ne znam kako je kod Inteze, ali kod RF banke postoji instalacioni paket koji mora da se instalira na računar da bi se pristupilo portalu banke, a on postoji samo i isključivo za Windows.
Kod nas ne postoji softver za macOS koji čita sertifikate.
Jedina opcija je Parallels, skine se Win 11 for ARM64, instalira se, a kad se podigne, posle je lako, jer funkcioniše kao i svaki Win.
Ja tako koristim web portal za plaćanje RF banke i sve radi. Kartica i čitač su dobijeni od banke, softver za rad sam instalirao uz asistenciju, sve radi za sada. Ali ne instaliram ništa drugo, Win pod virtualkom mi služi isključivo i jedino za banku i imam instaliranu jednu aplikaciju kojom sređujem prevode za filmove i serije. Ne diram ništa, ne čačkam.

Da rezimiram....da treba da kupim laptop koji MORA da mi radi besprekorno sa bankom online, kupio bih bez razmišljanja samo i isključivo sa Windows platformom.

Nazad
Vrh Dno