Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

imam firmin MacBook Pro 13" m1 2020, 8gb rama i 256ssd
njega koristim za posao, ali koristila sam ga i u licne svrhe.. najavili su da ce da nam instaliraju neki security softver i naglasili da ne bismo smeli da imamo licne stvari na kompjuterima (do sad nije bilo problema)
trenutno nisam u poziciji da kupim novi komp, imam prece troskove, ali mozda bih uzela u narednih 3-6 meseci

plan mi je da odradim time machine backup na neki eksterni hard, i resetujem ovaj firmin, a da sve importujem nazad kad budem kupila svoj novi komp

e sad, imam pitanje oko kupovine. Putovacu u Bec za par meseci, pa bih mozda tamo uzela komp
da li bi mi se isplatilo da uzmem tamo Air m3, sa 8 ili 16gb rama i 512GB SSD, ili mislite da je to previse/premalo za licnu upotrebu?
Prvi mac koji sam imala (generacija 2014) i ovaj sadasnji su mi imali 256GB i malo sam se mucila sa prostorom.. a sto se tice RAMa, isto mislim da bi mi 16gb bilo bolje nego 8

Drugo pitanje je, koliko bi otprilike dobila tax free nazad, ako je cena oko 1500eur? Nisam nikad uzimala tax free, pa mi nije poznata procedura. Putujem avionom, ali se necu vracati u Srb, nego cu verovatno nastaviti dalje ka Hrvatskoj, da li bi to bio problem za tax free proceduru?

Moguce i da nema smisla kupovati u Becu, vec bolje kod nekoga u Srb? kakvo je vase misljenje?

Poslednja izmena:
Kupi Air M3 16/512, ako imaš budžet.
Što se tiče taxfree, ti ćeš ga uzeti u radnji gde kupuješ Air, niko te neće dirati na letu od Beča do Hrvatske, a onda tamo možeš da kloniraš sistem i učiniš ga operativnim i tako ga preneseš kao lični komp u Srbiju. Na kutiju zaboravi, zbog nje možeš da nagrabusiš na granici.
Taxfree možeš da refundiraš kad se vratiš u Beč, pošto na letu ne izlaziš iz EU.
Ja bih tako uradio.

Edit: Zaboravih…koliko znam, taxfree se overava na izlasku iz EU, pa bi to trebalo da bude na izlasku iz Hrvatske, a ne na aerodromu u Beču, ali za tako nešto proizvod mora da bude upakovan u originalnom pakovanju, što ovde malo komplikuje stvar. Ako to može da se uradi na aerodromu, to bi bilo idealno, ali nisam 100% siguran da može.

Poslednja izmena:
Problem je kada se taj M3 Air nadogradi na 512GB, onda vise nije velika razlika u ceni u odnosu na Pro model koji opet ima noviji procesor, bolji ekran, portove... Moja teorija je da mekove uvek treba uzimati one osnovne modele, jer je svaka nadogradnja bezobrazno skupa.

Jesam ja 24/512
Lepo da te sluzi
Kakav je za video obradu?
Doduše, mene interesuje za te svrhe običan M4.
I još jedno pitanje za sve vezano generalno za IOS.
CupCat se razlikuje na Win i Android u. Na Win ima vise opcija.
Da li na recimo Mini ili nekom Apple laptopu je isti CupCat kao na IPad-u?

Problem je kada se taj M3 Air nadogradi na 512GB, onda vise nije velika razlika u ceni u odnosu na Pro model koji opet ima noviji procesor, bolji ekran, portove... Moja teorija je da mekove uvek treba uzimati one osnovne modele, jer je svaka nadogradnja bezobrazno skupa.
Imam Pro. Devojka ima Air. Razlika u portabilnosti je apsurdna. Većini ljudi ne treba toliko snage. Slažem se generalno, samo ono...

Razlika u portabilnosti je apsurdna.
Uh, ne slažem se sa ovim. Imam air, imam pro. Apsurdna razlika mi je bila kada sam prešao sa 16” na 14”. Nema šanse da osetim razliku u težini ranca zavisno od toga da li je u njoj air ili pro. Takođe, isti sleeve koji sam kupio za air sad koristim za Pro

ja sam ranije uvek bila vise za pro modele, air mi je bio previse basic i delovalo mi je da je za ljude koji samo po malo koriste browser i neke osnovne stvari na kompu
ali od kad su uveli ove nove pro modele od 14 i 16" deluje mi da su teski ko tuc i to me je odvratilo od njih, uzela sam drugaricin u ruku i osetna je razlika u odnosu na moj trenutni pro m1 2020

ja laptop nosim u tasni, ne nosim ranceve, tako da mi jeste razlika da li ce biti air, ili ovaj teski pro na ramenu

ako gledamo Austrijski sajt:
Air m3 13" 16/512GB ispada oko 1500EUR
Pro m4 14" 16/512GB ispada 1900EUR

Razlika je 400eur, nije toliko malo

Nisu bas sjajne cene u Becu, mozda je jeftinije preko KP uzeti neki, juriti sa AC+ itd..

Oko portabilnosti, nije problem nositi laptop u rancu, ne smeta da ima i 5kg, ali kod koriscenja i 14" postaje malo nezgodan , zato sam jos uvek na MBP 13" M1. Mnogo je zgodan za radi iz krila, fotelje, kafica, hladan itd... 16" sam imao jedno vreme i prodao ubrzo, uzasno je nezgodan. A od novijih, MBA 13" M3 prevruc i slaba baterija.

Nisam duze radio sa 14", ali moracu u nekom trenutnu preci na njega, ako za par godina M1 postane slab. Jos ne daje znake usporavanja uopste 16/2TB imam.

Ljudi, ko ide u inostranstvo, može da proba da izvuče Edu popust u Apple Store-u, fino se uštedi, istražite i tu opciju. Za online poručivanje traže samo .edu mejl adresu, što svaki student danas ima.

Za kupovinu u prodavnici, verujem da je dovoljna ISIC kartica.

Verovatno je portabilnost u velikoj meri stvar licne percepcije... Verujem da nekome ko je navikao iskljucivo na Air, prelazak na Pro predstavlja problem. Meni, koji sam presao sa 16", 14" deluje kao perce.

Inace jako retko radim sa laptopom u krilu (samo kuci kada zelim nesto da pogledam na brzinu, zato mi i sluzi Air uglavnom), pa ne primecujem toliko razliku u temperaturi.

Slazem se sa @Nenad22, M1 Air je kupovina veka. Meni vise i ne treba toliko ali nemam nameru da ga prodajem nikada.

imam firmin MacBook Pro 13" m1 2020, 8gb rama i 256ssd
njega koristim za posao, ali koristila sam ga i u licne svrhe.. najavili su da ce da nam instaliraju neki security softver i naglasili da ne bismo smeli da imamo licne stvari na kompjuterima (do sad nije bilo problema)
trenutno nisam u poziciji da kupim novi komp, imam prece troskove, ali mozda bih uzela u narednih 3-6 meseci

plan mi je da odradim time machine backup na neki eksterni hard, i resetujem ovaj firmin, a da sve importujem nazad kad budem kupila svoj novi komp

e sad, imam pitanje oko kupovine. Putovacu u Bec za par meseci, pa bih mozda tamo uzela komp
da li bi mi se isplatilo da uzmem tamo Air m3, sa 8 ili 16gb rama i 512GB SSD, ili mislite da je to previse/premalo za licnu upotrebu?
Prvi mac koji sam imala (generacija 2014) i ovaj sadasnji su mi imali 256GB i malo sam se mucila sa prostorom.. a sto se tice RAMa, isto mislim da bi mi 16gb bilo bolje nego 8

Drugo pitanje je, koliko bi otprilike dobila tax free nazad, ako je cena oko 1500eur? Nisam nikad uzimala tax free, pa mi nije poznata procedura. Putujem avionom, ali se necu vracati u Srb, nego cu verovatno nastaviti dalje ka Hrvatskoj, da li bi to bio problem za tax free proceduru?

Moguce i da nema smisla kupovati u Becu, vec bolje kod nekoga u Srb? kakvo je vase misljenje?
Pre par godina su mi u bečkom Apple store rekli da povraćaj pdv moram da radim preko global blue i da ne vraćaju direktno u radnji. Sem ako se nešto nije menjalo, ako se ide preko global blue povraćaja, računaj na povraćaj oko 13% maloprodajne cene (to ostane kad se odbiju administrativni troškovi itd. pri vraćanju).

Nisam siguran da se isplati u odnosu na KP, posebno ako u igru ulazi i deo oko vraćanja kroz Hrvatsku. Dodatno, ako se ide u kupovinu u Beču, pogledaj i ponudu maloprodajnih kanaca (Mediamarkt, Cyberport i slično), često imaju niže cene i akcije u odnosu na Apple Store (povraćaj je isti, oko 13%). Mada mi i tako deluje da je KP hassle-free rešenje, a da su cene tu negde (možda grešim, ispraviće me već neko).

Po meni, 16gb ram je minimum zbog novih funkcija, očekujem da će sledeće verzije macos-a biti uskraćene za funkcionalnosti na mašinama sa manje. SSD zavisi kakve podatke imaš, načelno bi možda prošao i 256 + neki malo brži eksterni ssd.

Kada budeš kupovala za par meseci, MacBook Air M4 će 99.99% već biti dostupan i sa 16GB RAM memorije kao standard. Skladišni prostor sigurno neće podizati sa 256GB, ali barem tu imaš raznih opcija za povećanje prostora u odnosu na preskupu doplatu na 512GB model.

Standard u smislu početni base model M4 će doći sa 16GB.

Ne znam zašto je Apple MacBook Air 13,6"/Apple M3/16 GB/256 GB SSD (151900din.) jeftiniji od Apple MacBook Air M2 Space Grey 13,6"/Apple M2/8 GB/256 (160000din.)? Zar nije bolji Apple M3? Razmišljam da kupim ćerki neki MacBook, jer joj polako crkava Lenovo joga C740... Da li 16 GB memorije značajno podiže upotrebljivost MacBook-a u budućnosti i da li je bolja kupovina od Windows laptopa sa operativnim sistemom u istom cenovnom rangu, za nekog ko treba da se bavi fizičkom hemiom? 256GB SSD je verovatno usko grlo, pa pitam da li to može da se reguliše nekim dodavanjem eksterne SSD memorije, na zadovoljavajući način? Kako stoje stvari sa naučnim softverima za MacBook? Ona je do sad koristila MatLab, Origin i ne tako zahtevne programe, samo ne znam da li se mogu nabaviti verzije softvera i za Mac OS, jer windows softver su dobijali na fakultetu samo nisam siguran da li u skroz legalnoj varijanti... Da li je možda bolje uzeti MacBook M3 sa 8/512 GB... Da li neko ima iskustva sa MacBook-ovima u svetu fizičke hemije? Ne znam koliko je važana i upotrebljiva AI hardverska podrška u M3 verziji? Jedino se plašim da je 256 GB malo za budućnost, pogotovu ako se to ne može premostiti eksternim SSD-om...

Imas na KP 15' M3 16/256gb u duplom vakumu za 1300.Ja uzeo pre mesec dana.
Mala ispravka i tu gde sam kupio skocilo na 1380e

Pa to je cena oko 1300 €, a ja ga mogu dobiti još jeftinije, nego problem je u malom ssd-u. Kažu da OS Sonoma zauzima skoro 30 GB i ostane jako malo... Ne znam ni kako stvari stoje sa softverom, jer na tako mali ssd ne može se instalirati ni neka virtualna mašina... Ipak je Windows kod nas prisutniji, samo se ne zna kako će i s njim biti u buduće... Čudno je da nema neka caka sa eksternim SSD-om.
Izvinjavam se, nisam primetio da govoriš o 15 inčnom MacBook-u... Ali ja ovaj manji mogu da dobijem i za malo jače od 1000€.

Ne razumem o kakvim cakama pricas? Moze da se koristi bilo koji SSD najnormalnije. I da, verovatno je mek bolji od Win laptopa u slicnom cenovnom rangu. (U smislu da za tih 1.000 i kusur € koliko košta M3 Air teško da možeš da nadjes windows laptop sa takvim ekranom, procesorom i baterijom).

Ne znam zašto je Apple MacBook Air 13,6"/Apple M3/16 GB/256 GB SSD (151900din.) jeftiniji od Apple MacBook Air M2 Space Grey 13,6"/Apple M2/8 GB/256 (160000din.)? Zar nije bolji Apple M3? Razmišljam da kupim ćerki neki MacBook, jer joj polako crkava Lenovo joga C740... Da li 16 GB memorije značajno podiže upotrebljivost MacBook-a u budućnosti i da li je bolja kupovina od Windows laptopa sa operativnim sistemom u istom cenovnom rangu, za nekog ko treba da se bavi fizičkom hemiom? 256GB SSD je verovatno usko grlo, pa pitam da li to može da se reguliše nekim dodavanjem eksterne SSD memorije, na zadovoljavajući način? Kako stoje stvari sa naučnim softverima za MacBook? Ona je do sad koristila MatLab, Origin i ne tako zahtevne programe, samo ne znam da li se mogu nabaviti verzije softvera i za Mac OS, jer windows softver su dobijali na fakultetu samo nisam siguran da li u skroz legalnoj varijanti... Da li je možda bolje uzeti MacBook M3 sa 8/512 GB... Da li neko ima iskustva sa MacBook-ovima u svetu fizičke hemije? Ne znam koliko je važana i upotrebljiva AI hardverska podrška u M3 verziji? Jedino se plašim da je 256 GB malo za budućnost, pogotovu ako se to ne može premostiti eksternim SSD-om...
Matlab ima za Mac, Origin ima samo viewer, dok za sam program preporučuju virtuelnu mašinu. Može umesto Origina da koristi Lablot koji je dostupan na više platformi. Neka dobro razmisli da li je MacOS uopšte za nju. Stavite na spisak koji software joj je neophodan i krenite odatle.

Ne treba zanemariti i zvuk ,koji je bolji na Macku.
Zvucnici? Pro modeli imaju bas dobar zvuk jer su zvucnici sa strane, bas lepa stereo slika, dok 13" Air ima malo tanji i losiji zvuk, dolazi ispod ekrana, pa nema utiska stereo-a, kao neki tranzistor :).

Zvucnici? Pro modeli imaju bas dobar zvuk jer su zvucnici sa strane, bas lepa stereo slika, dok 13" Air ima malo tanji i losiji zvuk, dolazi ispod ekrana, pa nema utiska stereo-a, kao neki tranzistor :).
Tako je, skoro sam uzeo m3 air j bolje zvucnike na laptopu sam cuo samo kod drugara na m3 pro. I to su bas osetno bolji, bez ikakve dileme

Carini mi se upravo 16” m4 max 16x cpu / 40x gpu ram 64gb / ssd 2tb. Javljam utiske i razliku. Krivo mi sto nema space gray, pa sam uzeo space black.

Iskreno sam muku mucio sa m1 max 1tb. Nadam se da cu primetiti razliku u radu obzirom da radim na unity gaming dev + potreba za prostorom za virtual masine zbog testova bash sam se mucio sa 1tb storage, mislim da cu sa 2tb biti mirian narednih 4 god.

macbook-m4-air-release-this-week-v0-cki1kd31klme1.jpeg

Stigo m4 max, heh carina 1% na laptop + 0.5% sokoj taksa + 20% pdv

overall carina ispala 49000din jer su naslovili da je polovan laptop vrednosti 2000$ :D ipak me izaslo jeftnije nego da kupim ovde a i custom je posto sam stavio 64gb ram i 2TB.

Cekam da vidim cenu postarine posto nje nije bilo :/

Valjda cu stici danas da odradim neki benchmark da vidim kako radi ovo cudi, smoricu se ako mi opet macbook radi jace od kompa 😂

Generalno, Apple je pokidao sa cenom i ovo će ići kao "alva". Ko bi rekao da će se MBA vratiti na $1,000 i to sa osetnim unapređenjima. Okej, stoji da je smešno imati 256GB SSD, ali ne može sve odjednom upakovati u cenu.

Interesantno je samo što su sada već kultnu space gray boju zamenili ovom sky blue. Bolje da su izbacili midnight verziju, jer je pakao sa njom održati laptop iole čistim.

Evo ga mali cinebench test M4 Max vs Intel i9-13900k

image.pngimage2.pngScreenshot_2025-03-05_at_7.02.44_PM.pngScreenshot_2025-03-05_at_7.10.42_PM.png

Za sad prezadovoljan kako leti, mada nisam stigao da ga max isprobam jer jurim da prebacim sve sa starog na novi, dok mi firma nije zakljucala stari laptop :D

Nazad
Vrh Dno