Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Hub za novi Mini...izdignut je da ima lepu cirkulaciju vazduha i da moze lakse da se stisne dugme za paljenje :D

Nadam se da će se neko setiti da napravi stand samo za SSD koji nema nikakve dodatne portove da ruži estetiku minija, ovo je baš prenatrpano. Apple je realno ukinuo običan USB jer je ogromna rupa, USBC je mnogo estetski lepši.

Nisu ga oni ukinuli zbog estetike već da mogu da prodaju thunderbolt ovo i ono umjesto starijih dodataka ili uređaja.

Isto kao i moj :D
uzeo sam 24gb jer imam 8 firefox prozora i oko 60-70 tabova plus par manjih aplikacija npr whatsapp. Devojka voli da kuva pa sad snima za tiktok to pa ponekad upalim i capcut da joj editujem i to takođe radi perfektno preko ovih 70 tabova, tako da je perfektan
Pogledajte prilog 469329
Zuji prazno tih 8GB sto si uzeo vise. :)

Nisu ga oni ukinuli zbog estetike već da mogu da prodaju thunderbolt ovo i ono umjesto starijih dodataka ili uređaja.
Naravno, delom i zbog toga, ali ako ćemo čistu estetiku, USB običan je kataklizma.

Ne znam, ako je port slobodan, nešto nije u redu s korišćenjem uređaja, a ako je zauzet, estetika kabla koji viri je ista koji god da je port. :)

Jos 20 dana, jos 20 dana, jos 20 dana dok ne stigne :D
Ko dete nove lego kockice kada treba da dobije... :D

No, sad ide drugi problem.
Da li praviti zaseban kucni server (praviti konfiguraciju za to) ili NAS? xD
Ili mozda kucna radinost sa Raspberry PI?

Sta se po vama najbolje pokazalo?

Stigla ljuta masina :D

Najveca problematika prebaciti se sa Win na MacOS, aplikacije i generalno sve propratno sto ide... Hardove sam sredio, ostaje jos sve programe da podesim i konfigurisem...

Bolje open source, jeftinije je.
Jeste, ali za mene konkretno, nemam vremena da se bavim time niti konfigurisem (posebno jer nisam u toj materiji, pa ide i element ucenja svega oko servera), treba mi da radim. Imam vec finansije koje sam spremio za to, tako da nista nece patiti (sem novcanika).

Bolje open source, jeftinije je.
Kada treba da se koristi u okviru poslovnog okruženja, DIY open source obično i nije baš najsrećnije rešenje.
Za kod kuće, uz solidno baratanje sa Linux-om, da, može da se skocka NAS za mnogo manje para, a da radi kako treba.

• Like
Reagovanja: CvC
Kupljen M4 MacBook Pro 24gb rama, ljudi moji kako ovo cudo radi. Dizanje sistema za manje od 5-6 sekundi. QQ

da li je vredno doplate u odnosu na m4 obicni?
Pazi, ja dolazim sa Win-a, cak sam isao overboard i uzeo 48gb... Mogu reci da sam miran narednih 10 godina, komotno...
Sad ne znam tacno da li je vredno doplate u odnosu na obican m4, mislim da to najvise zavisi od toga za sta ce ti sluziti.
Ako ti treba da ti renderuje nesto, onda bih rekao Pro verzija pre nego obican m4.
Ako ti treba za surf, za to ti je i air dovoljan.

Racunaj da je obican M4 tu negde kao M1 Pro sto se performansi tice, bar u multi coru, dok je u single coru brzi...tako da je to dovoljno za 90% ljudi...mada je M4 pro poprilicno bolji, tako da, ako radis nesto zahtevnije, M4 pro ce sigurno bolje raditi :D

M4 MacBook pro je kupljen zarad Dizajna ( adobe paketi ), otud i 24gb rama. Kupljeno preko KP za 2100 eur. Garancija, sve kako treba.
Evo vec mesec danas se koristi, dat bratu on se time bavi preko 20 godina, ja ga testirao i to jer se time bavim.
1TB ssd, 24gb rama. 14''
Videcemo vremenom kako ce raditi, za sada ga drzi za 6 sekundi dizanje sistema, cekam prvi updatejt na 15.3 da to sjebe vrv haha
Takav u iStyle 316.000 ma bezi :D

14-inčni MacBook Pro M4 sa 10-jezgarnim CPU-om i 10-jezgarnim GPU-om, 24GB objedinjene memorije i 1TB SSD-om - Space Black​

Mada nije bitna brzina dizanja sistema uopste. I ovako se ne gasi nikada. Ne znam jesam li jednom ugasio za poslednjih 6 meseci.

Redovno close the lid i nikakvo gašenje MacBook-a osim kad se putuje 😃

Zasto kada se putuje, nema razloga ni onda, ako bas hoces da budes fer da ne padne avion, ugasis wi-fi :)

Mada nije bitna brzina dizanja sistema uopste. I ovako se ne gasi nikada. Ne znam jesam li jednom ugasio za poslednjih 6 meseci.
Sad sam bas hteo da kazem, jedino ako tokom rada krene memorija da se puni da mozes jedino restart pa da se isprazni, za sve ostalo samo zatvoris laptop i to je to...
Firmin Lenovo, zatvorim kroz 2 dana bude baterija prazna :D
Ovde, 1% ako skine max...

Za sada se ne zalim, super sljaka.

Zasto kada se putuje, nema razloga ni onda, ako bas hoces da budes fer da ne padne avion, ugasis wi-fi :)
Da, ima nesto oko nacina rada Macbooka sa M cipom kada ga ne ugasis. I cak su napomenuli u avionu sa Kipra da se ugasi Macbook M... Osetio sam blagu sramotu jer moj gore u vec natrpanim pregradama sa torbama i znao sam da nema sanse da ga vadim zbog tudjih torbi i kofera. Nista se nije zapalilo. :censored:
I dalje radi obican Air kao zmaj i dobar je osecaj kada se ne trosi $ a pri tome ne suzdrzava i ne uskracuje. Zlatna je koka -samo snosi jaja a nista ne trazi.

O kojeg datuma tece garancija?Kad je izasao iz radnje ili kad je aktiviran?

Zvanično od datuma kupovine, u većini slučajeva od prvog paljenja/aktivacije.

Mislim da nema veze sa aktivacijom, kada se uzme preko Apple Store-a online (dva puta sam tako kupio), garancija tece od dana kada je poslat postom, tj kada je napustio Apple. Tako da garancija pocne koji dan pre nego sto stigne laptop/uredjaj. Ako se uzme fizicki iz radnje, od datuma kupovine bi trebalo.

Vrh Dno