Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Pustimo procesore, hajmo GPU snagu da uporedimo.
M4 Pro radi kao RTX 3600 (mobilna verzija).
Tek M4 Max odnosno M3 Ultra, mogu da budu konkurentni u 3D zadacima.

Stigo m4 max, heh carina 1% na laptop + 0.5% sokoj taksa + 20% pdv
overall carina ispala 49000din jer su naslovili da je polovan laptop vrednosti 2000$ :D ipak me izaslo jeftnije nego da kupim ovde a i custom je posto sam stavio 64gb ram i 2TB.
Dobro si prosao, odakle si kupio, nisi is EU valjda :)? Najbolje da neko posalje ili otici do USA/Azije - gledam cene, Tajland za ovu konf 16" MBP M4max 64/2Tb je 4200e, EU (Nemacka, Austrija) 5550e.

Mislim da je ova cena vise nego korektna, imajuci u vidu da su u Nemackoj jeftiniji za nekih 10.000 din. Kad tad ce biti i neki popust, i to ce biti odlicna prilika za upgrade.
Urazumili se malo ali opet nedovoljno. :D
Sta ti ocekujes, svercerske cene sa KP? Pa cak i na KP kada zelis fakturu dobijes cene u rangu sa iStyle-om.

Poslednja izmena:
"Šta ti očekuješ?" a cijena US + 40%

Švercerske cene i u Apple store u Bangkoku, početna cena za m4 air 13 je 945 eura, sa uključenim porezom.

Pretpostavljam da Apple kao proizvođač za svaki uređaj dobija isto novca, nisu im neke zemlje draže od drugih, a sve ostalo su carine, porezi i pohlepa

Dobro si prosao, odakle si kupio, nisi is EU valjda :)? Najbolje da neko posalje ili otici do USA/Azije - gledam cene, Tajland za ovu konf 16" MBP M4max 64/2Tb je 4200e, EU (Nemacka, Austrija) 5550e.
Ma firma kupila u USA direktno od apple i poslala fedexom. Al da budem iskren gledam avionske karte, tacno da platis povratnu kartu za NYC, da odes da pazaris Apple uredjaj i da se vratis nazad, jeftinije nego da ga kupis u Srbiji ili EU.

Ili za Vijetnam/Tajland, viza je "on arrival". Nema cimanja. Mada karte su malo jace sada, tipa 800/900e povratne.

Došlo je vreme da apgrejdujem ženu (zapravo njen laptop :D) sa Air M1 baznog na nešto brže. Bavi se fotografijom, radi sa ogromnim kolekcijama slika u Lightroom-u i sa velikim brojem fotografija u PS istovremeno. Kod primenjivanja nekih akcija sve to ide jako jako sporo, i kako već ima dovoljno posla ozbiljno je usporava u radu.

Uzimaće se MacBook pro 14", donosi se iz USA. Meni je neka ideja da nađem M4 pro 24/512, ali bog u tom slučaju išao na neku open box varijantu, da se nadam da će moći da se uplati apple care kada stigne kod tetke tamo. Svakako je to poprilično mnogo novca, pa me zanima da li može da prođe M4 bazni? 16/512, non-pro procesor, nov je nešto jeftiniji nego ovaj M4 pro, a u open box varijanti je oko 300e jeftiniji.

Ima eksterni HDD za skladištenje i SSD za radne fajlove/scratch disk.

Razmisli o refurbished varijanti iz Appleove prodavnice. Imaćeš godinu dana Appleove garancije, kao i mogućnost uzimanja AC.
Takođe, B&H Photo ima akcije – recimo, nedavno se mogao uzeti nov 14" M3 Pro 36/512GB za 1700$, plus, naravno, porez.

Prati i američki Amazon pošto je bazični MBP M4 moga da se kupi za 1499 $ i to je već odlična cena za taj model 😃

Nisam uspeo da nadjem pa da pitam. Adaptere sa type c na USB i ostale stvari, vidim da su po 10-12.000 dinara. Da li je ok ako ih porucim sa temu-a ? Imam air m4. Da li se to ne savetuje ili bi bilo ok?

Nisam uspeo da nadjem pa da pitam. Adaptere sa type c na USB i ostale stvari, vidim da su po 10-12.000 dinara. Da li je ok ako ih porucim sa temu-a ? Imam air m4. Da li se to ne savetuje ili bi bilo ok?
Ja sam uzeo par komada(oko 100din na temu) usb A na C i rade savrseno. Cak i eksterni hdd radi bez problema

Ja sam uzeo par komada(oko 100din na temu) usb A na C i rade savrseno. Cak i eksterni hdd radi bez problema
Hvala. Prosto se plašim, jer obicni punjači za iphone koji nisu original, a kupljeni u našim prodavnicama telefona su eksplodirali. Pa rek’o da mi i ovde ne eksplodira nešto hah

Sumnjam da moze da eksplodira, ali svakako nemoj ni slucajno da punis laptop preko takvog adaptera. Sa druge strane, M4 Air nije jeftin laptop, ne znam zasto bi rizikovao bilo sta zbog 12.000 din? Adapter kupis jednom i koristis ga i kada zamenis laptop.

Ne zna koliko tih stvarčica sam naručio sa AliE poslednjih X godina, kao i ljudi u mojoj okolini, nikom ništa nije eksplodiralo ili oštetilo uređaj. Dapače, hub koji sam uzeo sa AliE za iPad Pro je upravo jedan od preporučenih sa Apple sajta, neki Baseus.

Ima firmi koje imaju na hiljade pozitivnih ocena, plus malo zguglaš o tom konkretnom uređaju i nema razloga za strah. Nemoj neki za tri evra naravno, već neka od dobrih firmi.

edit:
na primer, ako ovako nešto tražiš:

Poslednja izmena:
Prati i američki Amazon pošto je bazični MBP M4 moga da se kupi za 1499 $ i to je već odlična cena za taj model 😃
Sada ga ima već i ispod toga za nov, nego se razmišljam da li će joj zafaliti snage u radu pa da se ide na M4 pro i 24gb ram. I bazni m4 će biti sjajan upgrade naravno, ali gledam da bude što trajnije rešenje, da ga koristi 3-4 godine najmanje. Ovaj m1 air sam uzeo relativno jeftino, sa planom da se ide na upgrade kada bude krenuo posao. Ne mogu da dajem 2000$ za M4 pro, i ovih 1600 je puno, ali razlika od 200$ između m4 i m4 pro mi je relativno ok. Pa me najviše zanima iskustvo nekoga ko radi puno sa lightroom i photoshop, kako se snalazi m4 bazni i ima li smisla ići na m4 pro?

za ps i lr bazni je top. pa čak i za 4k montažu i efekte se snalazi jako fluidno. Ja nisam video potrebu za pro, barem za mene

za ps i lr bazni je top. pa čak i za 4k montažu i efekte se snalazi jako fluidno. Ja nisam video potrebu za pro, barem za mene
Oprosti na koj model konkretno misliš?
I mene interesuje sa M4 neki Air baš za video obradu najviše. Klipovi od 10ak min. To mi je u perspektive.
Posto sam čitao da je M4 baš dobar procesor,razmisljao da kupim osnovni model sa 16/256GB ako se ne varam.

Druže. Pa... Nemoj, brate. Kako M4 Air a puniš nečim što je maloletno dete u fabrici sklapalo u toku dvadesetčetvoročasnovne smene, sve znojavo u nekim pelenama jer im ne daju toalet pauzu, i posle kupiš za 200 dinara da povežeš na jedan od najlepših i najboljih ultrabukova današnjice. Mislim... nemoj, boli me sama pomisao. Ne moraš original ako dere Apple sa veliko maržom, ali ne moraš baš ni Temu. 😅🥲

Druže. Pa... Nemoj, brate. Kako M4 Air a puniš nečim što je maloletno dete u fabrici sklapalo u toku dvadesetčetvoročasnovne smene, sve znojavo u nekim pelenama jer im ne daju toalet pauzu, i posle kupiš za 200 dinara da povežeš na jedan od najlepših i najboljih ultrabukova današnjice. Mislim... nemoj, boli me sama pomisao. Ne moraš original ako dere Apple sa veliko maržom, ali ne moraš baš ni Temu. 😅🥲
Mislim da je mislio adapter da tipa poveze usb a tastaturu na usb c port?

Nazad
Vrh Dno