Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Kakvi jadnici, toliki hype oko Minija i oni nabavili po komad, lol... Jedva cekam da sutra vidim BF akciju koju reklamiraju. 8gb modeli i dalje su u modi! :sick:
Tu je, bolje da nije samo se brukaju. Hteo da dam 1350e za mac mini a isti takav z nemackoj 1160 ali nisam hteo da cekam. Porucio, u sredu zvao kazu stigli su sutra salju. U cetvrtak zovu kazu nije stiglo i ne znaju kada ce...

Tako da mislim da je za pravo uživanje u MacOS-u, 120ica "a must".
Zašto ne pređeš na visok PPI zadržavajući 120Hz?
Aha da zaboravio sam nema ih sa PPI preko 218 koliko MacOS traži :LOL:

Glasine su da će sledeći Studio Display imati 90Hz (dakle bolje od 60Hz ali manje od 120Hz).

Pogledao sam Mini M4 u iStyle. Podigao ga i okretao da vidim iz svih uglova. Baš je mali i prelepo se presijava. Bio je prikačen na studio display. Poigrao sam se na kratko, par minuta. Nisam očekivao da ću nešto moći da uporedim sa M1 Air u radnji ali opšti utisak u otvaranju aplikacije i browseru je da ne primećujem razliku u brzini otvaranja aplkacija ni tečnosti u radu. Potreban je drugačiji scenario i više vremena za utisak.

Toliko je mali da bi bilo super da su dodali jedan tanak sloj ispod sa baterijom i da kada nestane struje sistem sve sacuva kao hibernacija i ugasi se. Eto 1 min da izdrzi samo. Ovako se plašim da koristim taj mali komp jer se sećam pre da zna da se jednostavno ugasi desktop kada se desi nešto sa strujnom mrežom.
Jedino resenje jeste da bude prikacen na UPS iz tih razloga sa strujnom mrezom. Osim ako se ne koristi Mac Mini kao prenosivi racunar ali u tom slucaju bolje uzeti Macbook Pro.

E, od pre neku nedelju postoji još jedan visoki ppi jeftin 5k 27" monitor, neki asus pro art .. oko 900 dolara.

Tako da sada ima ćak 4 :) - u stvari 5 ako računamo pro display xdr,
stari LG 27 ultrafine
studio display
samsung s9 (ili tako nešto) 5k
i sada taj asus

svi plastični i klimavi osim studio displeja.

Čim se raspakuje poveže i vidiš kvalitet izrade i oštrinu tih gustih piksela zaboraviš na cenu :)

Taj BenQ 140 ppi?
Meni je mnogo manje bitan PPI nego Refresh Rate iskreno, kapiram da bi 6K 32 cola koštao kao Apple Pro Display. Uvek OS skaliram onako kako mi više odgovara za rad u softveru nego kako je preporuka proizvođača. Tako da će mi ovaj Benq 32 4K 144Hz biti top. Plus MacOS ima mnogo bolje vizuelno skaliranje nego Win. U suštini ljudi se zamlaćuju da li im dobro izgleda tekst u Chrome, mene to ne interesuje nego da mi što bolje bude iskorišćen prostor za softver.

Ne bih se složio da je to zamlaćivanje, ali dobro, svako ima prioritete.

Zanima me kolika će razlika biti u realnom životu za

Jel ok 499eur za mac mini m1 512GB model? nov
Pa i ne baš kad je 16GB 256GB sa M4 ispod 700. A ako nema sad, biće za nedelju, dve, kad već. Ako taj M1 nema 16GB memorije džaba ti sve. Može se i sa tim preživeti, ali kad već daješ pare, bolje uzmi model sa više memorije nego skladištenog prostora, jer ništa lakše nema od toga da nakačiš neki eksterni SSD ili USB fleš i rešiš problem.

Običan M4 model je tako dobar dil da nasilno ubija cenu svakom prethodniku.

Hvala. sacekat cu jos, do polovine decembra. ali moram priznati da ja nigde nisam video model 16GB rama M4 za ispod 700eur. ali ako ste upravu onda je to super cena.

Hvala. sacekat cu jos, do polovine decembra. ali moram priznati da ja nigde nisam video model 16GB rama M4 za ispod 700eur. ali ako ste upravu onda je to super cena.
Jeste u nemackoj, do tad se nadamo da ce se kp stabilizovati sa cenama
Svakako je jeftinije uzeti povratnu kartu avionom i kupiti tamo nego ovde u istyle

Ako imate nekog studenta, možete u Nemačkoj da uzmete za 580€ mac Mini.

Ja sam na kraju odustao od kupovine u DE, jer je Macbook Pro M4 Pro sa edu popustom 2250€, a na KP je 2350€. Dok platim avion, plus rizik da me nahvataju na aerodromu sa ganc novim 2000+€ modelom, mislim da nije vredno cimanja.

Naručio na KP, navodno oko 20.11. stiže.

Ima li neko iskustva sa Apple Final Cut Pro softverom na M1/M2/M3 8GB Air modelima? 🙂 Da li je hardver dovoljan za povremenu 4k video obradu (ništa preterano, editovani snimci za yt uglavnom)?

Ima li neko iskustva sa Apple Final Cut Pro softverom na M1/M2/M3 8GB Air modelima? 🙂 Da li je hardver dovoljan za povremenu 4k video obradu (ništa preterano, editovani snimci za yt uglavnom)?
Za povremenu video obradu, bez nekih ludačkih zahteva i lejera i šta već sve ne, jeste. S tim što pogasiš sve ostalo u pozadini, i radiće ti super. E sad, "ništa preterano" je relativan pojam. 😁 Ali iskreno verujem da nećeš imati problema. Mada, 8GB je malo generalno, valja ciljati na 16GB.

Blizu nule.

Ne da je dovoljan nego je sposoban i za mnogo vise... cak je M3 overkill ozbiljan za final cut samo jer je tokom rada sve potpuno fluidno na oba a razlika u vremenu renderovanja je zanemarljiva, ako ces vec da renderujes video preko handbrake onda ima smisla jer je media engine unapredjivan iz generacije u generaciju...

Baš se trude da me navuku na Apple. 😂
Sad sam im tražio i tastaturu, Pen sam dobio odmah.

1000020136.jpg

Najlakše tako. :D Kakva su vremena, većina nas je srećna ako ne dobijemo batine.

Potreban mi je savet od nekog ko je imao slicno iskustvo ili zna sta raditi u ovakvim situacijama. Drugar uzeo nedavno zeni Macbook Pro 15 Air, ona ga koristila dva, tri puta normalno i juce pokusa da ukuca passcode za logovanje ali joj Mac izbaci da je pogresan, oni tvrde da je sigurno 100% taj password za logovanje.

Pokusali su da se loguju uz pomoc Apple ID i password ali nazalost zaboravila koji je password stavila za Apple ID, reset passworda nije pomogao. Da li odneti laptop u ovlasceni servis i da li oni mogu da se uloguju ako je Apple ID vezan za njen broj telefona, racun nemaju jer je kupljen od preprodavca sa kupujem prodajem?

Vrh Dno