Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

JaStil uredno drzi modele sa 8gb i prenaduvane cene jos uvek. :D

• Funny
Reagovanja: CvC
Pa ako je 3 godine garancije, znači da plaćate i taj Apple Care i to je taman ta razlika.

Cudne cene kod tih dilera, ovo je kod Iraca.
512 jeftiniji ali 1Tb skuplji.
Jel ima neka posebna taksa kod njih? Nisam ispratio tacno pricu oko Irske, svi nesto pricaju o njima :D

Pa ako je 3 godine garancije, znači da plaćate i taj Apple Care i to je taman ta razlika.

Da, ali mi nije naveo to tako taksativno, vec vise kao neka lokalna cena.
Svakako nisam planirao da se upustam u kupovinu cim je prebacio konverzaciju sa KP na obicne poruke. :D

Nema nista posebno, ovo je sa PDV-om cena.

Ja cekam drugara da mi javi kada ce dolaziti, da mogu mozda da ugrabim neki na nizoj ceni :D
Samo se razmisljam koji. M2, M3 ili M4...
Znam isto da je velika razlika u ceni izmedju njih, ali gledam neki okviran raspon do 2500e.

Da li je bolje da se uzme neki jaci M2, jer se tamo moze naci sad za manje para, pa za jedno 5 godina uzeti novi, ili uzeti M3 Pro ili M4 Pro i ne razmisljati godinama?

Ja cekam drugara da mi javi kada ce dolaziti, da mogu mozda da ugrabim neki na nizoj ceni :D
Samo se razmisljam koji. M2, M3 ili M4...
Znam isto da je velika razlika u ceni izmedju njih, ali gledam neki okviran raspon do 2500e.

Da li je bolje da se uzme neki jaci M2, jer se tamo moze naci sad za manje para, pa za jedno 5 godina uzeti novi, ili uzeti M3 Pro ili M4 Pro i ne razmisljati godinama?
Ako ti sluzi za posao i treba ti jaci onda se isprsi za ove novije, otplatice se sam svakako. U suprotnom ako ti ne treba za posao onda ce i jeftniji m2 da ti sluzi vise nego dobro

• Like
Reagovanja: CvC
Ako ti sluzi za posao i treba ti jaci onda se isprsi za ove novije, otplatice se sam svakako. U suprotnom ako ti ne treba za posao onda ce i jeftniji m2 da ti sluzi vise nego dobro
Trebace, da. Zato mi je i dilema, ne radim pre zahtevan posao, ali opet imam malo zahtevnije hobije za koje ne bi da mi laptop stuca. (pod tim mislim na rendering).
Pa se zato pitam da li ce mi M2 zadovoljiti sve apetite (ili M2 Pro).

Toliko mi je ludilo u zadnje vreme da sam zaboravio da sam vec pitao ovde. Lol :D
I to bezmalo pre 10 dana.
Treba mi odmor :D

Ali hvala za info svakako.

Dobih cene za MB Pro 14" sa jednog od oglasa na KP
M4 15/512 - 1999
M4 16/1TB - 2149

M4 Pro 24/512 - 2399
M4 Pro 24/1TB - 2899

M4 Max 36/1TB - 3699

Uz tri godine garancije.

Cekam cene za 16"

Cene mi se cine vece, kad se doda taksa u USA, ispadne oko 250-300e veca cena kod njih nego u USA. U odnosu na bazicni M4 iz apple prodavnice ovde, manja cena za nekih 150e. Neverovatna mi je razlika, za te pare valjane dodatke da uzmes, da ne pricam neki upgrade.
To je to, EU cene su uvek najgore, u vecini EU drzava 1900E je osnovni MBP 14" M4 16/512 - a 1400e Azija, 1500e USA, znaci svaka konfiguracija oko 400-500e jeftinija van EU.

Samo ne znam kako 3 godine garancije, to je neka caka, jesi pitao jel apple care+, ako nije onda nesto muti?

Ići će odlično sa Asus PG32UCDM.
Čekam samo da dileri počnu sa prodajom i evo Mac mini za 650€.

Zapravo je 218 za retinu ali nije bitan samo ppi vec celokupan paket ali daleko od toga da drugi ne valjaju ( u mnogim stvarima su cak i bolji neuporedivo), srecom, postoji konkurencija... ovo je vise bilo vezano za ide Apple uz Apple...

216 ppi za monitor je minimum koji MacOS zahteva. Studio Display jeste takav.
Moguće je koristiti i monitore sa manje tačaka po inču, međutim ovo je preporuka.
Da, ni 216ppi nije previse ako imate dobar vid, zavisi od udaljenosti sa koje se gleda.

Distance/Human eye max PPI
0.46 m300-400 ppi
0.61 m286 ppi
0.91 m191 ppi
1.52 m115 ppi

To je to, EU cene su uvek najgore, u vecini EU drzava 1900E je osnovni MBP 14" M4 16/512 - a 1400e Azija, 1500e USA, znaci svaka konfiguracija oko 400-500e jeftinija van EU.

Samo ne znam kako 3 godine garancije, to je neka caka, jesi pitao jel apple care+, ako nije onda nesto muti?
Pitao, cekam odgovor.
Sve mi nesto zvuci kao da ce biti neka lokalna garancija (sto mi nema logike). Mislim svakako necu i ne planiram da uzimam preko njih, samo su me zanimale cene i razlike u odnosu na apple store ovde kod nas. Naravno da ce sve biti skuplje :D

A pre toga stigle cene i za 16"

M4 Pro
24/512 - 2799
48/512 - 3199

M4 Max
14CPU/32GPU 36/1TB - 3899
16CPU/40GPU 48/1TB - 4499

I sve mi je izvesnije da cu preko prijatelja uzimati... Radije cu njemu da dam 200e nego nekome random.

Poslednja izmena:
Perverzija kako je dobar, samo sto ne ide bez Apple monitora od 2500e, sve ostalo nije to to... :(

Slučajno sam gledao review neko 27" koji je potpuno native podržan od Mac. Za neke jače modele tvrde da su bolji.

Znam za te modele, ali su i oni papreni. Kao da monitor za Mac mora da bude 1000e i vise pa to ti je.

Vidim ja da Dell U2724D is the way.

I ja sam iznenađen cenama na KP, očekivao sam da će biti niže, pogotovo što su M3 Pro prodavali za 2100€, sad se razmišljam da odem u DE i uzmem tamo.

Pogotovo što bih možda mogao da iskoristim studentski popust, jel imao neko iskustva sa tim? Da li bi dali popust za studente i nama iz Srbije?

To u startu malo jace cene, ali ce se izjednaciti sa EU apple store cenama kao i uvek (bice ispod na KP), samo sacekati malo - u DE je isto nenormalno skupo. Ne vredi. dati 2400e M4pro.

Za razliku od 500e-600e skoro da mozes do Tajlanda/Vijetnama i nazad 🙂. Ako dodas trosak puta za DE, i jeftnije za aziju otici.

Poslednja izmena:
Znam za te modele, ali su i oni papreni. Kao da monitor za Mac mora da bude 1000e i vise pa to ti je.

Vidim ja da Dell U2724D is the way.
1731060976256.png

Sa linka gore, meni ovo skroz pristojno za punu integraciju i panel koji je (bar tako kažu), jako dobar.

Kod nas 32 je 1500e. :D Lepe su USA cene, ali kod nas je sve duplo. Tako da mi nema poente da ih gledam uopste.

I ja sam iznenađen cenama na KP, očekivao sam da će biti niže, pogotovo što su M3 Pro prodavali za 2100€, sad se razmišljam da odem u DE i uzmem tamo.

Pogotovo što bih možda mogao da iskoristim studentski popust, jel imao neko iskustva sa tim? Da li bi dali popust za studente i nama iz Srbije?
Zavisi od prodavca do prodavca. Jedan što ima cene na KP se ugradio više stotina eura. A drugi, koji nema a javio mi je preko SMS-a (i valjda će ih staviti na KP u narednih par dana) ima mnogo normalnije cene, 200-300 evra manje, barem što se M4 Mac Mini-ja tiče (+50eur preko cena u Nemačkoj). Tako da valja sačekati par dana dok ne krenu da se kolju konkurenti. 😁

Vidim na eBay u EU su se smirile polako cijene M1, mada treba to još niže da ide.

Zavisi od prodavca do prodavca. Jedan što ima cene na KP se ugradio više stotina eura. A drugi, koji nema a javio mi je preko SMS-a (i valjda će ih staviti na KP u narednih par dana) ima mnogo normalnije cene, 200-300 evra manje, barem što se M4 Mac Mini-ja tiče (+50eur preko cena u Nemačkoj). Tako da valja sačekati par dana dok ne krenu da se kolju konkurenti. 😁
Mene čudi i to što većina nabavlja samo Space Black u ovoj prvoj turi.

Ja merkam Silver, pošto se Space Black lošije pokazao nakon određenog vremena, jednostavno krene da se haba, bar tako pišu na internetu.

Za sve vas gore koji ste pobrojavali monitore, treba sačekati ova dva koja su prikazana na Adobe MAX-u - Benq PD2730S i PD3226G. Prvi je 5K 60Hz dvaessedmica, a drugi je 4K 144Hz triesdvojka. Naravno, ako vam je reprodukcija boja bitna. Drugi uzimam čim bude bio dostupan.

Nazad
Vrh Dno