Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Kao sto pise na sajtu, Apple Care pokriva

• Up to two incidents of accidental damage protection every 12 months, each subject to a service fee of $99 for screen damage or external enclosure damage, or $299 for other damage, plus applicable tax1

Prednost njegove kupovine kod nas je sto ne placas nista dodatno, za razliku od zemlje gde je kupljen.

Pozdrav, vec tri meseca imam Macbook Air M1 i punim ga njegovim punjacem (valjda 30W ako se ne varam). Od skoro sam kupio i OnePlus Nord 2 i uz njega dobio punjac od 65W, pa se pitam jel mozda lose da koristim njega za punjenje Mac-a, da li je to lose ili nije? Kakvi su vasi saveti po tom pitanju?

Koliko kosta Apple Care?

Pozdrav ljudi,
Pročitao sam cijelu temu i nisam našao ništa na temu lomljivih ekrana koji se inače spominju za model air m1.
Ovo bi mi bio prvi macbook, posjedujem Lenovo Legion 5, ali sam oduševljenjen ovom mašinom i želja mi je prvi put da pređem na MacOS.
Međutim istraživanjem o spomenutom modelu naletio sam na ove tvrdnje da se korisnicima dešava da se prelagano ošteti ekran, faktički se sam lomi što mi izgleda nemoguće ali opet da pitam da li je u pitanju ljudski faktor ili postoji neki problem sa dizajnom.
Čitajući teme na redditu mnogi korisnici tvrde da je problem sa dizajnom. Svjestan sam da je ogromna baza korisnika uređaja i da samo oni sa problemom pišu, ali eto opet da pitam za mišljenje.
Čitao sam da je Apple dao saopštenje kako izbjeći ovaj problem, da se ne stavlja ništa između tastature i ekrana, tipa zaštite za tastaturu i sl., ali me opet interesuje da li je laptop zaista toliko osjetljiv da se treba paziti čak i na koji način se recimo podiže sa tvrde podloge, kao trebalo bi da se ne hvata za ekran sa vanjske strane.
Nije se dizajn promenio tipa 4 godine, problem sigurno nije zbog toga. Dešava se, verovatno falična serija, video sam te naslove pre godinu i nešto dana ali od tada ništa, tako da pretpostavljam da je stvarno bila samo falična serija. Isto se desilo Microsoftu sa Surface Laptop 4 modelima bez alkantara finiša, naprasno pucali ekrani.

Kolege vlasnici, da li je neko u poslednje vreme istraživao mogućnost elektronskog potpisa na OSX ?

Imam sve veću potrebu za istim, i baš mi počelo da pravi problem, paljenja drugog računara samo za ove potrebe.

Ulazan na eupravu itd

Znam da je tamo 2015 funkcionisao nekako citac licnih karti (cellik) i da više ne funkcioniše.

Da li neko ima neka nova saznanja ?

VM (Parallels) i Win
Ja tako koristim na miniju

VM (Parallels) i Win
Ja tako koristim na miniju
THX, ne znam koliko zauzima mesta parallels, provericu pa ako ne drugacije ....
Da, za dokumenta. Ali kako da se prijavim na euprava da potpisem dokumenta ako koristim elektronski potpis.

Probacu paralellels, mada koliko me secanje sluzi dosta je skup za kupovinu.

Ja sam hteo da kupim novi m1 macbook ovih dana ali jedan od razloga za odustajanje je i taj problem sa citacima.
Posto laptop koristim za firmu onda bih morao da kupim i windows originalni i parallels originalni a skupi su, plus sto mi zauzimaju ionako skupu memoriju na macbook laptopu
i plus da se zezam sa istim, tako da sam odustao od te ideje zbog toga.

na parallelsu na m1 se koristi arm windows, koji se ne kupuje, nego ide free kroz insider program, a na njega se nalepi bilo koja licenca od 5$ sa ebaya :)

Imam legalan windows key..... koji je mozda i upgrade/ibilan na 11, nisam proveravao.

Medjutim parallels je 100 USD godisnje.... ponekad imaju neke popuste, ali opet godisnje placam...

Provericu jos neke opcije pa prelomiti.

Imam legalan windows key..... koji je mozda i upgrade/ibilan na 11, nisam proveravao.

Medjutim parallels je 100 USD godisnje.... ponekad imaju neke popuste, ali opet godisnje placam...

Provericu jos neke opcije pa prelomiti.
Parallels je redovno na popustima. Ako vam ne treba Pro verzija, puna cena standardne je $79 (ili manje sa kuponima). Pro verzija je do pre par dana bila oko $69 na Amazonu.

Takodje ima Trial opciju od 14 dana, ali se cak i nakon isteka moze nastaviti sa koriscenjem ako pre pokretanja programa i virtualne masine vratite vreme na MacOS na neki datum tokom kom vam je jos vazio free trial. Parallels ce misliti da mu jos nije istekao probni period. Ako vam ne smeta da svaki put vracate vreme u podesavanjima, bez problema se moze koristiti besplatno kao da imate Pro verziju :)

Poslednja izmena:
Ja sam hteo da kupim novi m1 macbook ovih dana ali jedan od razloga za odustajanje je i taj problem sa citacima.
Posto laptop koristim za firmu onda bih morao da kupim i windows originalni i parallels originalni a skupi su, plus sto mi zauzimaju ionako skupu memoriju na macbook laptopu
i plus da se zezam sa istim, tako da sam odustao od te ideje zbog toga.
ne mora parallels, imas ovo bazirano na qemu

THX, ne znam koliko zauzima mesta parallels, provericu pa ako ne drugacije ....

Da, za dokumenta. Ali kako da se prijavim na euprava da potpisem dokumenta ako koristim elektronski potpis.

Probacu paralellels, mada koliko me secanje sluzi dosta je skup za kupovinu.
Koliko znam, Poštin kvalifikovani sertifikat podržava MacOS, i može se nabaviti i na usb-u. Meni je radio na Miniju 2014, ali nisam siguran da li može da se koristi za prijavu na eUpravu. Doduše, ne vidim zašto ne bi moglo (probao bih, ali mi je istekao pre par godina i nisam imao potrebe da ga obnavljam).

Koliko znam, Poštin kvalifikovani sertifikat podržava MacOS, i može se nabaviti i na usb-u. Meni je radio na Miniju 2014, ali nisam siguran da li može da se koristi za prijavu na eUpravu. Doduše, ne vidim zašto ne bi moglo (probao bih, ali mi je istekao pre par godina i nisam imao potrebe da ga obnavljam).
Nije samo do euprave, nego i citanje licnih karti, zdravstvene, saobracajne ...

Ja sam imao probleme sa čitačem i sertifikatima u VM-u (nikako nisam uspeo da namestim da sve radi) i odustao od toga. Ili dual boot (ok, ne može na M1) ili posebna kutija sa windozom (može da bude i kod kuće, pa remote pristup)

na M1 radi jedino kombinacija Parallels + Win, i to radi za desetku.
Uostalom, može svako da proba, i Parallels i Win rade bez plaćanja dovoljno dugo da se može sve detaljno testirati.

Ja sam izgleda nesto zeznuo kada sam brisao fajlove, dosta mi usporeno radi, naročito premier pro, ima lag i kod montiranja i ogroman export time.

Napomena da uvek radim sa istom kombinacijom fajlova, pre je radilo odlično.

Kako najlakše da bekapujem sve na externi hard pa da uradim neki reset?

koji ext monitor preporucujete za MBP 2020 m1, a da ima podrsku da puni laptop i dobija sliku preko usb-c.

Ja imam Dell U2520D koji je 2560x1440 i prezadovoljan sam.
Ti za M1 mašinu možeš da gledaš neki sa 65W PD.

Da li je Air M1 8 GB dovoljan za Java/Python Selenium, Zoom, Office i ostale uobičajene stvari ili ipak ići na 16GB? Razlika je oko 300-400€ koliko vidim, skoro pa Airpods Max ;)

Da li je Air M1 8 GB dovoljan za Java/Python Selenium, Zoom, Office i ostale uobičajene stvari ili ipak ići na 16GB? Razlika je oko 300-400€ koliko vidim, skoro pa Airpods Max ;)
Za uobičajene stvari i biše nego dovoljan. E sad za programiranje mora neko drugi da se javi, to je ipak malo relativan pojam jer ima dosta elemenata koji variraju. Ne znam koliko MBA 16GB vredi tih para (kažem kao neko ko ih je dao) jer 8GB model (koji je primetno jeftiniji i može se naći i za tipa 800 evra star mesec dana na KP) daje praktično 80% performansi i mogućnosti. Kome treba jača mašina sa više memorije naravno da ide na jaču ali razlika nije opravdana u ceni. Po meni barem, a koristio sam oba.

koji ext monitor preporucujete za MBP 2020 m1, a da ima podrsku da puni laptop i dobija sliku preko usb-c.

Bilo koji Dell Uxxx sa USB Type-C ulazom. U kancu imamo U2419HC i bez problema rade i sa MBP i sa Dell Precisionima. Imaš dodatni ekran, punjač i USB hub sa njima.

Ne znam kakva su iskustva forumaša, ali čisto da znate da postoji neki problem sa Max verzijama MBP. Kolega je ovlašćenoj radnji u Srbiji poručio M1 Max skoro maxed out malo posle prezentacije novih modela. Rečeno mu je da je rok isporuke je 6 nedelja. Posle više od dva ipo meseca i dalje se ništa nije znalo o isporuci, pa je na kraju zatražio novac nazad jer nije mogao i želeo više da čeka.

Ne znam kakva su iskustva forumaša, ali čisto da znate da postoji neki problem sa Max verzijama MBP. Kolega je ovlašćenoj radnji u Srbiji poručio M1 Max skoro maxed out malo posle prezentacije novih modela. Rečeno mu je da je rok isporuke je 6 nedelja. Posle više od dva ipo meseca i dalje se ništa nije znalo o isporuci, pa je na kraju zatražio novac nazad jer nije mogao i želeo više da čeka.

Global chip shortage.

Nazad
Vrh Dno