Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Pozdrav!

Zanima me kakvo je stanje sa baterijom kod Vas?
Imam Macbook Air M1, kupljen početkom oktobra, 20 ciklusa i već baterija "Maximum Capacity" na 97% .
88%, koristim ga kao glavni računar, maltene uvek na punjaču osim par putovanja u toku godine (sve skupa možda mesec ili dva korišćenja baterije). Kupljen u januaru ako se ne varam, 2021 jelte.

meni je cycle count 87 max cap 97% al realno koristim samo za surf/muzika/filmovi-serij. mb air

Pozdrav!

Zanima me kakvo je stanje sa baterijom kod Vas?
Imam Macbook Air M1, kupljen početkom oktobra, 20 ciklusa i već baterija "Maximum Capacity" na 97% .

Kako mislis vec, pa samo 3% za 4 meseca Mislim da i ne ide bas linearno, usporice. Bar dve godine nece pasti ispod 80%, a kada padne, mozes je promeniti ako ti ne bude dovoljno dugo drzala. Meni je 90% posle oko godinu dana i 120 ciklusa punjenja, koristim svakodnevno. I da ne koristis, baterija gubi max kapacitet sa vremenom.

88%, koristim ga kao glavni računar, maltene uvek na punjaču osim par putovanja u toku godine (sve skupa možda mesec ili dva korišćenja baterije). Kupljen u januaru ako se ne varam, 2021 jelte.

Pretpostavljam da nemaš pojma kolika je razlika u autonomiji u odnosu na novu bateriju?

U zadnjih par meseci sam bio pod uticajem hajpa u vezi M1 cipa (kao ste je bio i celi svet). Ali kada se uzme u realnom radu ili u maksimalnom opterecenju svi M1 laptopovi (13,14,16) izdrze 4-5 sati max. Kada se uzmu windows laptopovi sa najnovijim stedljivim Intel ili AMD procesorima gde se takodje kao i M1 Apple reklamira rad od skoro 20h. U max opterecenjuse takodje dobije oko 5h. Tako da mi se cini da M1 nije doneo toliko napretka u odnosu na windows masine, osim sto ima par aplikacija koje su max optimizovane za njega kao sto su aplikacije za obradu videa koju youtuberi maksimalno hvale jer to jedino i koriste u svom radu.

U zadnjih par meseci sam bio pod uticajem hajpa u vezi M1 cipa (kao ste je bio i celi svet). Ali kada se uzme u realnom radu ili u maksimalnom opterecenju svi M1 laptopovi (13,14,16) izdrze 4-5 sati max. Kada se uzmu windows laptopovi sa najnovijim stedljivim Intel ili AMD procesorima gde se takodje kao i M1 Apple reklamira rad od skoro 20h. U max opterecenjuse takodje dobije oko 5h. Tako da mi se cini da M1 nije doneo toliko napretka u odnosu na windows masine, osim sto ima par aplikacija koje su max optimizovane za njega kao sto su aplikacije za obradu videa koju youtuberi maksimalno hvale jer to jedino i koriste u svom radu.
Ne znam kako "nije doneo napretka" kada unutar tri-četiri puta manjeg TDP-a daje iste rezultate, i pritom "best in class" trajanje baterije -- pa još i pasivno hlađenje. Da ne govorim o abnormalnim single core performansama i činjenici da sve naprosto leti. Ne znam šta bih ti rekao, meni se čini da nisi mnogo zagrebao ispod površine i pored gledanja određenih klipova. Windows laptopovi pod maksimalnim opterećenjem traju 3-3.5 sati, neki ni toliko. Za Ryzen 5000 seriju nisam siguran, ali to su brojke na Intel H seriji. Meni na maksimalnom osvetljenju na M1 Air baterija traje 9-10 sati, konstantnog rada u browseru i još gomili sotvera. Ako to nije impresivno (i do pre godinu dana ravno naučnoj fantastici), voleo bih da vidim šta je onda dovoljno da tebe oduševi. :) A M1 Pro model daje još 2-3-4 sata baterije, pa ko voli nek izvoli.

Nije ni poenta da se stavi baterija od 99W i da laptop bude debeo ko moj zglob. Stvar je efikasnosti kao i balansa između temperature i fan noise-a, i u svim tim stvarima M1 mašine su jednostavno bez premca. Nije ni blizu.

Moj PC sa Ryzen 3600, 5700XT, 2x8GB 3000MHz memorije i A2000 1TB SSD mnogo sporije zavrsava posao (programiranje u Android Studio/IntelliJ IDEA) od Mac Mini M1 16/512, a o prostoru kome zauzima, buci koje pravi i struji koje trosi ne vredi govoriti koliko je bolje. Performanse emulatora na ARM chipu bolje nego pravi telefon.

Mac Mini M1 16/512 sam isplatio prodajom samo GPU-a iz sistema koji je Mac ceo zamenio.

Moj PC sa Ryzen 3600, 5700XT, 2x8GB 3000MHz memorije i A2000 1TB SSD mnogo sporije zavrsava posao (programiranje u Android Studio/IntelliJ IDEA) od Mac Mini M1 16/512, a o prostoru kome zauzima, buci koje pravi i struji koje trosi ne vredi govoriti koliko je bolje. Performanse emulatora na ARM chipu bolje nego pravi telefon.

Mac Mini M1 16/512 sam isplatio prodajom samo GPU-a iz sistema koji je Mac ceo zamenio.
Jel tvoj Ryzen 3600 mobile ili desktop CPU ?
Ako je desktop kako mozes da poredis babe i zabe ?

Desktop, isto kao i Mac Mini M1. Prosvetli me, kako su babe i zabe?

Jel moze ovoliko na Win laptopu u stand by da potraje baterija?
1644130363759.png

Može ako koristiš hibernate umesto sleep. :)

Imate li preporuku za neki hub za Macbook? Ono, da ima usb 3.0 i čitač sd kartica. Možda ovo pitanje treba u Šta da kupim ali mislim da nije off ni ovde...

Ja imam neki satechi al sa hdmi type a. Vrv ima i nekih modela i sa card reader om

Air M1 kupuje onaj ko koristi pod 1 maOS i App koje mu trebaju, a napisane su ovaj OS. I tu je ako se uzme odnos cena/dobijeno neprevaziđen.
Kome trebaju App za Win, taj i ne gleda ništa iz Mek sveta i potpuno mu je svejedno koliko traje baterija, kad mu bilo koji Apple uređaj ne završava posao.
Tako da je “šiljenje” kome traje duže baterija besmisleno.

potpisujem u potpunosti, ja sam imao 3600, gtx 970, 32gb 3600mhz i sporije mi radi Premier pro, Lightroom i after effects na njemu nego na m1 8g 256 gb

potpisujem u potpunosti, ja sam imao 3600, gtx 970, 32gb 3600mhz i sporije mi radi Premier pro, Lightroom i after effects na njemu nego na m1 8g 256 gb
Meni je prosto teško poverovati u ovo 😮
Pritom imam ryzen 2700, 32 gb 3200, nvidia 1060 6gb, i evo kupio sam Air M1 8/256. Nisam ni stigao da ga otpakujem, još je u vakuumu :) Ako bude radio bolje od ovog pc-a koji imam (PS, LR), ili bar isto, ja skidam kapu Apple-u...

Pritom imam ryzen 2700, 32 gb 3200, nvidia 1060 6gb, i evo kupio sam Air M1 8/256. Nisam ni stigao da ga otpakujem, još je u vakuumu :) Ako bude radio bolje od ovog pc-a koji imam (PS, LR), ili bar isto, ja skidam kapu Apple-u...
Zavisi sta da radi. 2700 ima 8 power jezgara, i 1060 moze izvuci dosta frejmova. No da ce raditi dobro, radice :p
Za igranje sasvim zadovoljavajuce uz mnogo manje grejanja :p

Video će ti sigurno raditi bolje. Tu nema govora. :) A ako se prebaciš na DaVinci Resolve tek ćeš tad videti šta je magija!

Joj, lenj sam da se nakanim da učim novo, i to je sve više izraženo sa godinama...
Ali kad odlučim onda ne odustajem :)

evo ja uradio test sa mojim, 4 klipa 4k 100mbit 30fps u premier pro na 50 posto velicine naredjani u prozor od 4 klipa, na full kvalitet moze da se pregledava i radi, dok sa ryzen JOK. Moram prvo proxy pa tek onda. MIslim nije nikakav problem raditi sa proxy ali eto cisto testa radi sam uporedjivao.
Pritom lightoom ako ne radi bolje, onda radi sigurno isto.

Pozdrav ljudi,
Pročitao sam cijelu temu i nisam našao ništa na temu lomljivih ekrana koji se inače spominju za model air m1.
Ovo bi mi bio prvi macbook, posjedujem Lenovo Legion 5, ali sam oduševljenjen ovom mašinom i želja mi je prvi put da pređem na MacOS.
Međutim istraživanjem o spomenutom modelu naletio sam na ove tvrdnje da se korisnicima dešava da se prelagano ošteti ekran, faktički se sam lomi što mi izgleda nemoguće ali opet da pitam da li je u pitanju ljudski faktor ili postoji neki problem sa dizajnom.
Čitajući teme na redditu mnogi korisnici tvrde da je problem sa dizajnom. Svjestan sam da je ogromna baza korisnika uređaja i da samo oni sa problemom pišu, ali eto opet da pitam za mišljenje.
Čitao sam da je Apple dao saopštenje kako izbjeći ovaj problem, da se ne stavlja ništa između tastature i ekrana, tipa zaštite za tastaturu i sl., ali me opet interesuje da li je laptop zaista toliko osjetljiv da se treba paziti čak i na koji način se recimo podiže sa tvrde podloge, kao trebalo bi da se ne hvata za ekran sa vanjske strane.

Milim da se vecina takvih stvari, ako su realno izrazene, kod Apple-a vrlo jednostavno resavaju tako sto objave program besplatne zamene komponente.

Milim da se vecina takvih stvari, ako su realno izrazene, kod Apple-a vrlo jednostavno resavaju tako sto objave program besplatne zamene komponente.
Navodno su korisnici imali i dodatno osiguranje uplaćeno Apple care koje očito ne pokriva fizička oštećenja, a ovaj su problem tako tretirali. Suština je da si prisiljen kupititi novi displej koji nije nimalo jeftin

Vrh Dno