Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

koji ext monitor preporucujete za MBP 2020 m1, a da ima podrsku da puni laptop i dobija sliku preko usb-c.
Ja sam pre mesec dana kupio LG 27UL850. 4K, usb-c ulaz. Kupio sam ga polovnog, 320 evra. Odličan je monitor, sinoć sam ga prvi put povezao sa MBA M1, punjenje radi, slika je odlična, čitao sam dosta o problemima koje M1 Mac-ovi imaju sa eksternim monitorima, YPBPR mod umesto RGB, zatim blurovani fontovi...tako da sam se iskreno plašio ali sve radi kako treba. Pre LG-a sam imao Dell U2715h, i njega sam prodao pre nego mi je stigao Air, tako da nisam stigao da ih uparim i probam.
Ovaj LG i Dell U2715H imaju sličan prikaz boja, upoređivao sam ih na Windows-u jedan pored drugog, otvarao fotografije u PS, LR, i tu je to negde, podešavanjem mogu da se dovedu do maltene istog prikaza.
Naravno LG je 4K a Dell je QHD, što mislim da je na Windows-u optimalna rezolucija za 27" monitor. Primetio sam da PS sporije radi sa 4K, bar kod mene (ryzen 2700, gaming 1060 6gb, 32 ram 3200), u odnosu na QHD rezoluciju. Plus su ikone u PS i još nekim programima suviše sitne. Ovo pričam za Windows. Za macOS svi ističu da je bolje ići na 4K zbog skaliranja, oštrine teksta...
Dobra stvar na LG-u je usb hub, njega trenutno samo i koristim jer mi još nije stigao Caldigit hub koji sam naručio.
Ima ugrađene zvučnike koji nisu nešto ali eto, nek' se nađu.
Ja sam hteo Dell U2720Q ali mi je preskup.

Koji docking preporučujete (a da ima ovde da se kupi) i koja je razlika između jeftinih i skupih (osim u broju portova)? Ukratko, na šta treba obraćati pažnju prilikom kupovine docka?

I mene isto zanima ako neko moze da preporuci :)?
Za sada je Dlink M810 u najuzem izboru.

Koji docking preporučujete (a da ima ovde da se kupi) i koja je razlika između jeftinih i skupih (osim u broju portova)? Ukratko, na šta treba obraćati pažnju prilikom kupovine docka?
Ja sam dugo čitao, razmišljao u na kraju naručio Caldigit usb-c pro dock, tek treba da stigne pa ću videti kako radi.
Ima čitač sd kartica, usb-c (data only), usb 3.2 x 3, ethernet port, drugi usb-c za punjenje laptopa, display port x 2, i audio port. Uglavnom sve šta mi treba :)
Dugo sam tražio, gledao recenzije, hteo sam neki Baseus, Ugreen hub, ali dosta se ljudi žale na to da se greju, da portovi crkavaju, naizmenično rade. E sad, ovaj dock ima sopstveno napajanje pa nije baš mobilan tako da sam naručio i neki Baseus hub 8-1 kao mobilnu varijantu, ustvari kao čitač kartica.

Ni približno dobre perfomanse kao Parallels.
Da, al ovo je dz, a parallels dosta kosta. Za elekronski potpis ti ne trebaju igracke performanse...
Da li je Air M1 8 GB dovoljan za Java/Python Selenium, Zoom, Office i ostale uobičajene stvari ili ipak ići na 16GB? Razlika je oko 300-400€ koliko vidim, skoro pa Airpods Max ;)
za Javu je katastrofa, zadnji put kad sam gledao nije postojala Java.

Ima li neko preporuku za dobar stalak za Mac?

Pozdrav!
Da li može preporuka, koji od navedenih hub-ova uzeti?

Ili nešto četvrto?
Hvala Vam.
Pozdrav!

Poslednja izmena:
Ja se izvinjavam, kasno sam vidio, a isteklo mi vrijeme za edit.
1. Apple
2. Anker
3.Satechi

31DDmAfrcvL._AC_SL1024_.jpg

Prilozi

• 61rUI7w8toL._AC_SL1500_.jpg
    61rUI7w8toL._AC_SL1500_.jpg
    93.9 KB · Pregleda: 18
  • 81gQmao2L4L._AC_SL1500_.jpg
    81gQmao2L4L._AC_SL1500_.jpg
    113.8 KB · Pregleda: 22
Ja se izvinjavam, kasno sam vidio, a isteklo mi vrijeme za edit.
1. Apple
2. Anker
3.Satechi
Koristim vrlo sličan Satechi svakodnevno (ovaj model). Nivo izrade vrhunski ali mislim da ne vredi tih para. Užasno se puno greje, i sve se nešto tripujem da je samo pitanje vremena pre nego što se ovaj kabel iskrivi. Sve u svemu radi savršeno, sa te strane nemam primedbi, mada mislim da je nešto praktičnije rešenje konkretan USB dock ukoliko se laptop ne iznosi iz kuće često.

Apple adapter svakako ne bih uzimao jer je šaka jada u pitanju -- jedan, USB-C, jedan HDMI, i jedan USB-A a opet mnogo para.

Ima li koji usb hub koji ujedno moze da napaja macbook?
Pa svaki će ga napajati ako povežeš na njega kabel od punjača, ne? Ili misliš da je kao neka vrsta eksterne baterije i hub istovremeno?

confused-meme.gif

Ukoliko se uzme u obzir da su na nekim hub/dock-ovima posebno označeni/naglašeni koji portovi rade PD, onda mi je logično da nije svaki za PD, ali bi trebalo da je svaki za data.

Ja sam gledao i pregledao barem jedno 100tinjak tih USB-C hub/dock-ova i na svakom je naznačen PD port sa onom munjicom. I na svakom je u specifikaciji navedeno da je samo taj port za punjenje (ali praktično i za data), dok su svi ostali samo i isključivo data. Imaju varijante sa USB2 i USB3 standardom/brzinom, ali je to u principu tu.
Ono što se meni "'đa" je Baseus Armor Age, samo nikako da se odlučim da ga uzmem. Najjeftinije što sam našao je oko cca 40 USD, čak ima i free shipping (ili pojeftino i to), ali opet, nikako da prelomim...

Ja sam gledao i pregledao barem jedno 100tinjak tih USB-C hub/dock-ova i na svakom je naznačen PD port sa onom munjicom. I na svakom je u specifikaciji navedeno da je samo taj port za punjenje (ali praktično i za data), dok su svi ostali samo i isključivo data. Imaju varijante sa USB2 i USB3 standardom/brzinom, ali je to u principu tu.
Ono što se meni "'đa" je Baseus Armor Age, samo nikako da se odlučim da ga uzmem. Najjeftinije što sam našao je oko cca 40 USD, čak ima i free shipping (ili pojeftino i to), ali opet, nikako da prelomim...
I ja sam pregledao brdo tih hub-ova, dock-ova, Anker, Ugreen, Baseus, pa sam tražeći naleteo na ovo...

www.reddit.com/r/macbook/comments/kge24m/dead_m1_mac_with_usbc_multiport_adapters/

Dosta članaka i diskusija na tu temu, tako da sam odustao da preko ovih hub-ova napajam laptop. Uglavnom oni većinom imaju port sa munjom koji je za punjenje a imaju i one koji su data only. Pošto MBA često koristim povezan na eksterni monitor prodao sam Dell koji sam imao i kupio LG 4K usb-c monitor i to funkcioniše, usput i puni laptop. A služi i kao usb hub, mada ima samo dva 3.1 usb ulaza. Naručio sam Baseus usb hub 8-1 koji je nekih 27 dolara, to za mobilnu varijantu, čisto kao čitač kartica, usb fleša...I naručio sam Caldigit usb pro dock, našao ga jeftino na nemačkim oglasima, ali svastika nikako da ga pošalje :rolleyes: Ali ne znam, biće me strah i da preko njega punim laptop, uplašili me ovi tekstovi...

Pozdrav!

Nisam napisao da meni hub treba više kao mobilna varijanta, da se poslužim u određenim trenucima HDMI i usb, rijetko kad kartica, ali neka se nađe.
Svakako na Macbook Air-u imamo 2 USB Type C porta, preko jednog bih punio, a drugi za hub HDMI i USB Type A.

Pa svaki će ga napajati ako povežeš na njega kabel od punjača, ne? Ili misliš da je kao neka vrsta eksterne baterije i hub istovremeno?

confused-meme.gif
Mislio sam na HUB koji imaju sopsteveno napajanje, i onda mogu da napajaju laptop.
Nesto na ovu foru

CalDigit TS3+​

Samo sto je ovo poprilicno novca, pa bih voleo nesto skromniju varijantu.

Mislio sam na HUB koji imaju sopsteveno napajanje, i onda mogu da napajaju laptop.
Nesto na ovu foru

CalDigit TS3+​

Samo sto je ovo poprilicno novca, pa bih voleo nesto skromniju varijantu.

Caldigit TS3+ je 300 dolara na Amazonu, plus dok se dopremi... Podosta novca.
Ja sam uzeo njihovu skromniju varijantu, usb-c pro dock, našao za 100 evra polovan, i to mi je neki maksimum koji bih dao. Ima sopstveno napajanje.

"It’s probably not the worst idea just to buy a couple of cheap hubs on eBay and Aliexpress, see which one works the best, and keep the others around as backups. Chances are high you’ll get the same hardware as the one in the “expensive” hubs anyway."

Čovek rastavio i Anker i Satechi... I video da su" iznutrice" kao u najjeftinijim sa Ali-ja.
Znači, u suštini, kupiti neki najjeftiniji pa šta bude :)

ja sam uzeo neki sa KP za 38eu koji se kaci na dva usb c slota, radi sve ok, cak i punjenje PD. Ali se naplasih da sa tim unknown HUB mozes da brikujes laptop

Nazad
Vrh Dno