Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

gledao sam na netu da dosta ljudi koristi Lenovo ThinkPad Thunderbolt i u principu su zadoboljni i kvalitetom i funkcinalnoscu

Da li je uzimao neko air m1 iz istyle-a ali kao pravno lice (preko firme) zbog umanjenja PDV-a? Trenutno je na akciji za 130k, uz umanjenje pdva bi trebalo da izadje 104k, odnosno malo manje od 900e, kao na KP

Da li je uzimao neko air m1 iz istyle-a ali kao pravno lice (preko firme) zbog umanjenja PDV-a? Trenutno je na akciji za 130k, uz umanjenje pdva bi trebalo da izadje 104k, odnosno malo manje od 900e, kao na KP
Taj sam :)

na M1 radi jedino kombinacija Parallels + Win, i to radi za desetku.
Uostalom, može svako da proba, i Parallels i Win rade bez plaćanja dovoljno dugo da se može sve detaljno testirati.
Ja sam sad uzeo da probam Parallels posto imam jedan projekat koji ne mogu da pokrenem na Mac-u. Ono sto me zanima da li sam dobro skontao da je ona je licenca od $80 lifetime? Ima 8GB, 4 core. $80 lifetime mi je ok, ona druga od $100 je godisnje, ako sam dobro skontao?

Koliko sam video ovo je najbolja opcija, alternativa je vmware.

Tacno dok koristis Parallels 17 (Parallels Desktop Standard Edition For Home & Student Use ) verziju, ako budes hteo sledecu, onda se plati za upgrade :)

Da li neko ima iskustva koliko se to cesto menja? Tipa da li bi trebalo da mogu da koristim vezriju 17 narednih par godina?

Da li je neko probao mozda ovo?

Obicaj je da u avgustu izbace novu verziju, ali to ne znaci da stara nije kompatibilna sa novim macOS-om.

tBe989B.png

Mozes i ovde kod njih da vidis

Ja sam sad uzeo da probam Parallels posto imam jedan projekat koji ne mogu da pokrenem na Mac-u. Ono sto me zanima da li sam dobro skontao da je ona je licenca od $80 lifetime? Ima 8GB, 4 core. $80 lifetime mi je ok, ona druga od $100 je godisnje, ako sam dobro skontao?

Koliko sam video ovo je najbolja opcija, alternativa je vmware.
Najbolja opcija ti je da cekas popust i da nastavis da koristis trial do tad koji je moguce produzivati. Jednostavno vratis datum u settings pre pokretanja Parallels-a i virtuelne masine na neki dan kada ti je jos vazio trial i radice sve bez problema. Nakon pokretanja VM samo vratis datum na automatsko podesavanje. Nije uopste nikakav problem ovako koristiti Parallels.

UTM/qemu nece raditi ni priblizno dobro.

Da li je isplativo uzimati M1 ili cekati M2? Blizu sam upgrade-a, pa se razmisljam jos uvek :)

Zavisi koliko ti se zuri, za sta ti treba, ali svakako sacekaj da prodje event koji je za dva dana i vidi sta ce da predstave na njemu.

Da li je isplativo uzimati M1 ili cekati M2? Blizu sam upgrade-a, pa se razmisljam jos uvek :)
Pa nećeš ništa dobiti sa M2 što ti M1 već ne daje, samo ćeš dati više novca. Konkretnije je možda (možda) pitanje da li M1 ili neki jači SoC poput M1 Pro-Max mada je i to upitno, zavisi naravno od toga šta ćeš na njemu raditi. Ja bih sačekao da izađe M2 i onda uzeo M1 za još manje novca jer će po svim glasinama biti iteracija, bez nekih većih poboljšanja, najkonkretnije novina će biti više (navodno) GPU jezgara, tipa +2 na postojećih 8.

"Today, Apple announced the last M1 chip of the family, the M1 Ultra chip. This processor combines two M1 Max processors as a single chip.
After just unveiling the M1 Pro and M1 Max chips in October, Apple is now releasing the M1 Ultra processor, offering 128GB of unified memory. With 114 billion transistors, it features 800GB/s of memory bandwidth, and 2.5TB/s interprocessor bandwidth.
This 20-core CPU processor offers 16 high-performance cores and 4 high-efficiency cores. With a 32 cores Neural engine, it can make 22 trillion operations per second. With a 64-core GPU, it’s an eight times faster GPU performance compared to the M1 chip introduced in 2020."

Ovi ljudi nisu normalni...

Ni sa cenama :)

Mislim da su cene skroz ok...novi iPad Air M1 za ove pare...super opcija.
Steta sto nisu stavili jacu bateriju u Iphone SE 3.
Sto se tice Mac Studio-a, mislim da je cena skroz ok...kompaktniji desktop sa tim performansama ne postoji, bar koliko ja znam, plus je necujan...ultra verziju ce uzeti samo ljudi kojima bas to treba.
Studio monitor je odlican...i opet kazem, to ce koristiti ljudi kojima to treba...sta ces kvalitet mora da se plati...ovde se dobija najbolja izrada, najbolji i najtisi procesor, ekran, itd... :)
Gde bas izbacise tamno zeleni Iphone 13 mini...treba to kupiti sad :D

Za Studio tacno sam znao, reko nema sanse da objave M2 Air a nisu zavrsili sa ostatkom Mac druzine.
Kad ovaj Ultra jede sve, sta ce onda M2 Air od 999$. :unsure:

SE nista spec, smorili vise sa dizajnom iz 2014-te.
Sve ostalo na mestu. Cene not bad, verovatno sa sakom rama i kapacitetom ssd-a.

Poslednja izmena:
Mac Studio je dobar. 32GB ram, M1 Max po ceni nizoj od entry level Macbook Pro 14". Meni bi ovo vise odgovaralo jer u 99% slucajeva radim od kuce.

Verovatno ga necu uzeti u skorije vreme jer mi Mac Mini M1 16/512 odlicno zavrsava posao, za sada mi jaci nije potreban.

Kad sam ga video, setio se odmah tebe, hahahaha.. :D

2K za onaj form factor i perfomanse, smejurija.
Sad midrange gaming pc ti kosta toliko...

100ACE0F-5A01-4858-9810-CCDCB197C00F.jpeg

Max out:

53B7B626-1F48-410F-960C-DFA27B0DC344.jpeg

Monitor:

07C88045-A3BF-478E-AF52-DA69C5783A15.jpeg

Za ove pare, ko hoće ultimativnu desktop kompaktnu profi konfu, drugo nešto i ne postoji, a da je sa cenom i performansama u rangu Mac Studio M1 Max modela.
Ja ću miniku još sigurno dugo koristiti, jer mi prosto ne treba ništa bolje.

Nakon eventa, pretpostavljam da ništa od Air modela ove godine, tako da najverovatnije uzimam M1 Air. Definitivno best-buy.

Forinta je u nebesima, kome je opcija Madjarska, sad je definitivno beat buy :)

Vrh Dno