Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Ja sam sad malo gledao oglase i baš je velika razlika između 8gb i 16gb rama.
Da kažeš da se oko 900 nalaze sa 8gb, ali 16gb je već oko 1300+.

Nije mi jasno čemu tolika razlika, 400E više, a zvanična nadoplata u inostranstvu 200-250E.
Izgleda da je tu 16GB verziju bolje kupiti u iStyle-u.

Ja sam mini 16/512 kupio za 1300€ prošle godine, bilo je čak i nešto malo jeftinije nego u HU odakle ih prodavac uzima.

Ma neces se pokajati, extra je laptop za te novce. I koje aplikacije bi ti falile?

Pa gde nađe polovan za 700e, ja svaki dan gledam oglase, šta svaki dan, svaki sat maltene :), i nikako da iskoči neki. Ima par polovnih, traže 950 ili 1000 evra a nov 900...
750e, zena iz Nisa, mislim da i dalje stoji oglas na kp.
Pristala na 700e. Jedna pozitivna ocena ali ispalo sve i vise nego okej.

@njikolaj Ako misliš na mene, ja najviše koristim programe za foto/video obradu. E sad, ti programi rade, Photoshop, Lightroom, Premiere (njega retko koristim). Ali ima tu nekih plugin-ova koje često koristim, tipa Nik Efex Pro, Portrait Pro, Imagenomic Portraiture... Negde piše da rade ali da se program (Photoshop) mora pokrenuti kroz Rosettu.. Negde pišu da ne rade. Bez ovog ostalog bih mogao.
750e, zena iz Nisa, mislim da i dalje stoji oglas na kp.
Pristala na 700e. Jedna pozitivna ocena ali ispalo sve i vise nego okej.
Taj mi je izgleda promakao :unsure:

A koliko se okvirno takva konfiguracija kreće na oglasima? Jel nešto povoljnije, budući da je base Air 930-950€?
Pa ne znam, mislim da ljudi precenjuju polovnu robu. Ovaj je star sigurno manje od godinu dana, pa ne verujem da bi bilo
nesto povoljno.
U iStyle je 129K verzija sa 8GB rama, a verzija sa 16GB je 182K. Doplata za 8GB mu dodje 53K.

16GB model nije bio na akciji uopšte koliko pratim :)
E vidi foru, kada odes na kupi ovog sa 8, imas opciju doplata za 8gb i pise 31100. Neka greska je u pitanju, ali svakako pogledaj.

E vidi foru, kada odes na kupi ovog sa 8, imas opciju doplata za 8gb i pise 31100. Neka greska je u pitanju, ali svakako pogledaj.

31 100 je na regularnu cenu, ima vec post gde sam opisao da to ne vazi za akcijsku cenu.

Jos prosle godine sam razmatrao M1 sto mini sto air varijnatu ali mi ne igra ulogu sa alatima koje koristim za rad + malo rama i malo prostora.

Cene za 16GB verziju uopste nisu padale a verovatno iStyle nije ni uvezao u kolicini kao za 8GB (jer ljudi jedva skupe i za base model od 8GB)....

Svuda popusti, samo iStyle ništa.
Evo upravo gledam u Holandiji preko CoolBlue daju popust od 100 evrića
E785F27F-311C-4D62-B570-2714A90D4DD9.jpegDEADB155-7CDF-415F-BB4C-9ACA8801A00E.jpeg

31 100 je na regularnu cenu, ima vec post gde sam opisao da to ne vazi za akcijsku cenu.

Jos prosle godine sam razmatrao M1 sto mini sto air varijnatu ali mi ne igra ulogu sa alatima koje koristim za rad + malo rama i malo prostora.

Cene za 16GB verziju uopste nisu padale a verovatno iStyle nije ni uvezao u kolicini kao za 8GB (jer ljudi jedva skupe i za base model od 8GB)....
Pa ne znam ja sam se odlucio za najjeftiniju varijantu jer sam se primio na M1 procesor, inace uopste ne bih razmatrao Apple.
Da ti kazem, 8GB je sasvim dovoljno posto jedino sto se racuna je wired memorija koja ne moze da se otswapuje sto u ram
(kompresovano), sto na SSD. Pokretao sam igre sa 12GB zauzeca i radilo je sa oko 30FPS. Znaci jedino kad wired skoci
preko 3GB tu moze da uspori, a onda samo ugasis browser i jos nesto sto drzis otvoreno. Dakle imam osecaj
kao da radim sa 32GB rama. Sto se tice prostora na SSD, prikacis eksterni disk ili mrezni nas ili sta god, wifi
mu je gigabitni glat, radi 100 megabajta transfer bez problema.
Malo vise drlja po SSD zbog swapa, ali sudeci po wearing-u 2% kod mene za 30TB upisa, a kupio sam ga polovinom juna.
znaci jedno 4% godisnje da se ne osvrces sto ce reci za 10 godina 40%, a to nije ni pola, ni da ne gledas jer ja
jos non stop nesto instaliram/brisem :p

@bmaxa

Sve je to ok, no kažem za moje uslove ne igra ulogu.
Imam neke alate koji se izvršavaju samo pod linuxom (što se da premostiti sa virtuelnim mašinama) ali za rad generišu oko 80-120GB temp podataka.
Trenutna mašina mi ima 64GB ram-a da bi se ubrzao ceo rad sa alatima, posebni SSD-ovi od 2TB i 1TB za njih dodeljeni itd...

Osnovna verzija (mini ili air) ima 256GB ssd a doplate su mi skupe - što za ram - što za integrisani SSD a žongliranje sa eksternim diskovima mi nije primamljivo.

Inače se slažem da nema bolje kupovine za 1000+ EUR od macbook air laptopa kome treba portabilni laptop, fenomenalna baterija, fenomenalan ekran itd...

@bmaxa

Sve je to ok, no kažem za moje uslove ne igra ulogu.
Imam neke alate koji se izvršavaju samo pod linuxom (što se da premostiti sa virtuelnim mašinama) ali za rad generišu oko 80-120GB temp podataka.
Trenutna mašina mi ima 64GB ram-a da bi se ubrzao ceo rad sa alatima, posebni SSD-ovi od 2TB i 1TB za njih dodeljeni itd...

Osnovna verzija (mini ili air) ima 256GB ssd a doplate su mi skupe - što za ram - što za integrisani SSD a žongliranje sa eksternim diskovima mi nije primamljivo.

Inače se slažem da nema bolje kupovine za 1000+ EUR od macbook air laptopa kome treba portabilni laptop, fenomenalna baterija, fenomenalan ekran itd...
Da za ovo ti treba desktop masina, pogotovo sto je Linux. MacBook za ovo cak i da imas 2TB SSD ne bi bio tako dobar...

Malo vise drlja po SSD zbog swapa, ali sudeci po wearing-u 2% kod mene za 30TB upisa, a kupio sam ga polovinom juna.
znaci jedno 4% godisnje da se ne osvrces sto ce reci za 10 godina 40%, a to nije ni pola, ni da ne gledas jer ja
jos non stop nesto instaliram/brisem :p
Mini M1 16/512 kupljen početkom februara 2020., do sada upis 15,6TB, health 100%.
Ne igram se sa instalacijama, par programčića sam isprobao i obrisao, ali nemam naviku da često instaliram i deinstaliram. Ono što sam instalirao regularno update-jem, swap povremeno radi i to je to.
Uopšte ne razmišljam o istrošenosti SSD-a, jer pre ću ja da umrem, nego što će SSD da ode u večna lovišta.

Definitivno se slazem da je najlepsi bez bilo kakvih dodataka :)

Za sleve je kolega kupio u iStyle-u pre nekoliko godina na ubacivanje sa strane i preklop, ali vidim da trenutno su ponudjeni Artwizz modeli na zakopcavanje po ceni oko 4500 dinara, a na KP je za 1500 dinara jeftiniji.

Mislim da za tu varijantu ti odgovara bilo kakav neopren sleeve zato sto ga koristis samo tokom nosenja u rancu :)

Lutao sam malo po radnjama u Nišu i nisam našao nijedan sleeve za MBP 2020 osim Hama koji landara po jednoj osi. Artwizz mi je preskup za 4500din u odnosu na to što nudi a na oglasima ga nema.

Neka druga preporuka za oglase ili prodavnice?ß

Pogledaj Tucano. Ja sam uzeo case za iPad i odlično pasuje

meni samo ovo pada na pamet, pored Thule ali kod nas i nije neki izbor

ja imam neki Incase, dobar je, uzeo sam ga za iPad 12.9 Pro

ovde ponekad budu akcije pa bude jeftinije, ako imaš nekog pri HR :)

Sto ne porucite sa Amazon.de?

e i mene interesuju kvalitetniji sleeve za mba 13. kakvi su ovi artwizz? kakav je amazon sa shippingom sa srb ? nisam odavno pokusavao ni proveravao. svojevremeno sam ponesto i narucivao online pa pokupim kad sam odlazio u De , u vremenu kad je to bilo lakse izvodljivo :cry:

Jel neko kodira na osnovnom macbook air 13 M1 8gb.
Kako Vam ide rad na 13" ekranu i tastaturi?
Kakva je realna autonomija baterije sa ukljucenim Xcode ili Android Studio i njihovim emulatorima?

Sta su mane ovako malog formata osim 8gb i 256 mem gde moze da se kupe sa vecom mem.

Neki su kodirali i na starom MBA 11", meni 13" jednostavno nije za bilo koji duži rad, mada u pogledu ergonomije to važi za svaki laptop.

e i mene interesuju kvalitetniji sleeve za mba 13. kakvi su ovi artwizz? kakav je amazon sa shippingom sa srb ? nisam odavno pokusavao ni proveravao. svojevremeno sam ponesto i narucivao online pa pokupim kad sam odlazio u De , u vremenu kad je to bilo lakse izvodljivo :cry:
Samo Thule, svi ostali su miljama daleko što se kvaliteta tiče.
Recimo Thule Gantlet sleeve
18EDF115-BC0E-45CB-9635-277E227AA9B6.jpegD2178F09-FF43-44A8-801E-C2DB6A8C11EF.jpeg93DA6610-B29E-4ED6-BC94-32A8F678E9B1.jpegB696C4BA-F7AD-4F88-880B-DD149E825B53.jpeg
Ili Gauntlet Attaché
A7665CE8-3BEB-49E5-951D-EF1BD1E8EE92.jpegC9193BBD-42E3-460A-A68E-BDA40B3861DD.jpeg462595F1-76F5-4F5E-B080-3CDEE2094A68.jpegC735B6AC-D122-4EE7-A3B5-3328204C02FD.jpeg

Šta je po vama bolje, nov Air M1 za 900 sa KP, godinu dana garancije, ili polovan Pro M1 sa 7 meseci garancije, isto za 900 evra (kao nov je) ? Oba su space gray, internacionalne tastature, oba su 8/256 modeli.
Ima li kakve značajne razlike u korist Pro modela? Znam da ima bolji tj svetliji displej, malo bolju bateriju, ventilator, touchbar, ali koliki je to plus u stvarnosti?
Razmišljam ako bih kasnije kupovao bolji/jači model, onda bih na ovom Pro manje izgubio, jer je već polovan i solidno ispod cene novog. A opet deluje mi da se Air modeli bolje prodaju, i mnogo više ih ima na oglasima.

Šta je po vama bolje, nov Air M1 za 900 sa KP, godinu dana garancije, ili polovan Pro M1 sa 7 meseci garancije, isto za 900 evra (kao nov je) ? Oba su space gray, internacionalne tastature, oba su 8/256 modeli.
Ima li kakve značajne razlike u korist Pro modela? Znam da ima bolji tj svetliji displej, malo bolju bateriju, ventilator, touchbar, ali koliki je to plus u stvarnosti?
Razmišljam ako bih kasnije kupovao bolji/jači model, onda bih na ovom Pro manje izgubio, jer je već polovan i solidno ispod cene novog. A opet deluje mi da se Air modeli bolje prodaju, i mnogo više ih ima na oglasima.
Ja bih uzeo Air bez razmišljanja. Osim ako ti malo svetliji ekran i malo jača baterija ne menja ništa. Novo vakuum je ipak novo. Nemoj kalkulisati koliko bi na Pro modelu dobio-izgubio jer je to neka dalja budućnost, ko zna šta će se do tada dogoditi i kako će se tržište promeniti.

Subjektivno, touchpad na Air-u ima mnogo bolji feedback i idealne dimenzije. Uz to, wedge dizajn je lepši.

Bukvalno feature jednog je mana drugom samo zavisi kome sta 😅 mba nema kuler, manja bat, manje nits, nema touchbar međutim mnogima je sve to plus (osim baterije) tako da sta god odlučiš neces mnogo pogrešiti nijanse su u pitanju. A polovan 3 meseca star je skoro nov uređaj tako da se fokusira sta ti se svdija kad vec imas izbor

Subjektivno, touchpad na Air-u ima mnogo bolji feedback i idealne dimenzije. Uz to, wedge dizajn je lepši.
I meni je Air mnogo lepši. A nisam znao ovo za touchpad, da ima razlike.
Ja bih uzeo Air bez razmišljanja. Osim ako ti malo svetliji ekran i malo jača baterija ne menja ništa. Novo vakuum je ipak novo. Nemoj kalkulisati koliko bi na Pro modelu dobio-izgubio jer je to neka dalja budućnost, ko zna šta će se do tada dogoditi i kako će se tržište promeniti.
Pametno zboriš (y) :) Baterija znači, ali nije to ogromna razlika. Ekran... ja ću ga 95% vremena koristiti u zatvorenom tako da mi i osvetljenje ne igra neku presudnu ulogu.

ja sam bio prelomio zbog ventilatora, kada konvertujem nesto ne usporava. Dok air zbog zastite od pregrejavanja spusta takt da bi se ohladio. Inace ventlator apsolutno ne cujem ili sam navikao na windows laptopove pa mi sad ovo necujno :)))))

Pozdrav!

Zanima me kakvo je stanje sa baterijom kod Vas?
Imam Macbook Air M1, kupljen početkom oktobra, 20 ciklusa i već baterija "Maximum Capacity" na 97% .

Vrh Dno