Ja se, evo, javljam sa utiscima svog novog laptopa. Moram odmah u početku napomenuti da ja nisam nipošto zahtevan korisnik (držanje časova jezika, priprema materijala za iste časove, laganije igrice i generalno komuniciranje sa ljudima) i da su za moje potrebe neke stvari bile vrlo verovatno dostižne i sa drugim uređajem, ali sam, zbog posedovanja Ajfona i Ajpeda, šansu dao Mekbuku.
Uzeo sam M3 verziju (15 inča) sa 16gb RAM memorije i 512gb ssd. Moram reći da nisam imao mnogo problema u vezi sa navikavanjem na sam uređaj. Gledajući Jutjub-videe stekao sam utisak da će biti veliki problem navići se na razliku između Majkrosoftovog i Eplovog softvera, mada to nije bio moj slučaj. Jedino što sam se navikavao kraće vreme jeste na samu tastaturu, jer nije CTRL+C, već Command + C za kopiranje, pa i Command + V za opciju "paste" i način na koji se zatvaraju programi, jer nije samo crveno dugmence.
Moram da pohvalim da mi se način prikaza postavki u samom Eplovom sistemu daleko više sviđaju i jednostavniji su mi od traganja po Majkrosoftovim postavkama. Sve nekako deluje intuitivno, mnogo mi koristi funkcija pretraživanja Spotlajt, kao i to da mi deluje da su aplikacije optimizovanije za ovaj uređaj.
Ne dopada mi se to što sam "AppStore" ne poseduje toliko aplikacija kao što je na primer slučaj sa Ajfonom ili Ajpedom, već neke aplikacije koje koristim su morale da idu direktno sa interneta. Naravno, ovo nije uopšte neki minus, nego sam ja prosto očekivao da bi tako nešto moglo biti dostupno i na laptopu.
Što se tiče zagrevanja, moram reći da ja taj utisak nisam stekao, prvenstveno zbog načina na koji ja laptop u osnovi koristim. Verujem da bi se to desilo da sam zahtevniji korisnik. Svakako, onaj ko bi se ozbiljnim poslom bavio i dovodio ovu mašinu do svojih limita, ne bi trebalo da razmatra laptop bez ventilatora i da ako baš želi Eplov, treba da se okrene liniji uređaja iz Pro serije, a ne uređajima iz Air serije.
Probao sam i par nekih laganijih igrica, te je za mene i više nego dosta ovaj uređaj.
Stavka koja mi se mnogo dopada jeste povezanost aplikacija "FaceTime" i "iMessage" među uređajima. Imao sam problema sa postavkom toliko da sam razgovarao par sati sa njihovom korisničkom podrškom i gde su oni zabeležili i poslali developerima da nije moguće logovati se u obe aplikacije na državu Srbiju, ali smo našli rešenje da se prijavim na Hrvatsku i da na taj način sinhronizujem pozive i poruke sa svojim uređajima. Dopada mi se cela ideja Eplovog ekosistema i iskreno mi znači i iCloud pomoću kog mogu, pored AirDrop-a da delim podatke među uređajima, kao i da čuvam stvari na njemu. Jedino što mi 50gb nije dovoljno da bih radio i sinhronizaciju svih svojih uređaja, te ću verovatno od jula ili avgusta biti prinuđen da povećam prostor.
Što se produktivnosti tiče, fokus-modovi su nešto što mi je visoko na lestvici stvari koje mi se dopadaju. Imam pristup internetu, mogu da pišem imejlove, držim časove, radim stvari na laptopu, a da ne dobijam obaveštenja aplikacija koje bi me u tom trenutku samo ometale.
Nadam se da vam je moj post bio koristan. 😅