Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

I kod mene takodje, Air M1 i Lenovo L32p-30.
Cak i da je bilo slicnih problema u poslednje 2 i po godine, toliko su retki da ih se i ne secam. :D

Mislim da ova tema postaje nepregledna baš i da je treba barem po generacijama odvojiti ili bar na Air i Pro M serije.
Kako god vi mislite da je bolje.

Ja se, evo, javljam sa utiscima svog novog laptopa. Moram odmah u početku napomenuti da ja nisam nipošto zahtevan korisnik (držanje časova jezika, priprema materijala za iste časove, laganije igrice i generalno komuniciranje sa ljudima) i da su za moje potrebe neke stvari bile vrlo verovatno dostižne i sa drugim uređajem, ali sam, zbog posedovanja Ajfona i Ajpeda, šansu dao Mekbuku.

Uzeo sam M3 verziju (15 inča) sa 16gb RAM memorije i 512gb ssd. Moram reći da nisam imao mnogo problema u vezi sa navikavanjem na sam uređaj. Gledajući Jutjub-videe stekao sam utisak da će biti veliki problem navići se na razliku između Majkrosoftovog i Eplovog softvera, mada to nije bio moj slučaj. Jedino što sam se navikavao kraće vreme jeste na samu tastaturu, jer nije CTRL+C, već Command + C za kopiranje, pa i Command + V za opciju "paste" i način na koji se zatvaraju programi, jer nije samo crveno dugmence.

Moram da pohvalim da mi se način prikaza postavki u samom Eplovom sistemu daleko više sviđaju i jednostavniji su mi od traganja po Majkrosoftovim postavkama. Sve nekako deluje intuitivno, mnogo mi koristi funkcija pretraživanja Spotlajt, kao i to da mi deluje da su aplikacije optimizovanije za ovaj uređaj.
Ne dopada mi se to što sam "AppStore" ne poseduje toliko aplikacija kao što je na primer slučaj sa Ajfonom ili Ajpedom, već neke aplikacije koje koristim su morale da idu direktno sa interneta. Naravno, ovo nije uopšte neki minus, nego sam ja prosto očekivao da bi tako nešto moglo biti dostupno i na laptopu.

Što se tiče zagrevanja, moram reći da ja taj utisak nisam stekao, prvenstveno zbog načina na koji ja laptop u osnovi koristim. Verujem da bi se to desilo da sam zahtevniji korisnik. Svakako, onaj ko bi se ozbiljnim poslom bavio i dovodio ovu mašinu do svojih limita, ne bi trebalo da razmatra laptop bez ventilatora i da ako baš želi Eplov, treba da se okrene liniji uređaja iz Pro serije, a ne uređajima iz Air serije.
Probao sam i par nekih laganijih igrica, te je za mene i više nego dosta ovaj uređaj.

Stavka koja mi se mnogo dopada jeste povezanost aplikacija "FaceTime" i "iMessage" među uređajima. Imao sam problema sa postavkom toliko da sam razgovarao par sati sa njihovom korisničkom podrškom i gde su oni zabeležili i poslali developerima da nije moguće logovati se u obe aplikacije na državu Srbiju, ali smo našli rešenje da se prijavim na Hrvatsku i da na taj način sinhronizujem pozive i poruke sa svojim uređajima. Dopada mi se cela ideja Eplovog ekosistema i iskreno mi znači i iCloud pomoću kog mogu, pored AirDrop-a da delim podatke među uređajima, kao i da čuvam stvari na njemu. Jedino što mi 50gb nije dovoljno da bih radio i sinhronizaciju svih svojih uređaja, te ću verovatno od jula ili avgusta biti prinuđen da povećam prostor.

Što se produktivnosti tiče, fokus-modovi su nešto što mi je visoko na lestvici stvari koje mi se dopadaju. Imam pristup internetu, mogu da pišem imejlove, držim časove, radim stvari na laptopu, a da ne dobijam obaveštenja aplikacija koje bi me u tom trenutku samo ometale.

Nadam se da vam je moj post bio koristan. 😅

Kod mekbuka to isključivo zavisi od monitora.
Ono što je sigurno da oba Apple monitora savršeno rade, jedan je ultra skup drugi prihvatljivo skup.

Pobaj da istražiš za tvoj monitor možda ima iskustava..

Cao drustvo,
trenutno sam na i9 16gb/1tb MBP 16 late 2019. planiram da uradim upgrade, jer mi fali CPU. sve je kul ako u momentu radim samo jednu stvar, ali cim krenem da multitaskujem desava se ozbiljan throttle. M3 Pro MBP 14 (12cpu/18/1tb) mi izgleda kao dobra opcija. iskustva?

Na papiru 2x brži u single/multicore, duže traje baterija, manje se greje, bolji je displej.
Sveukupno mnogo bolji.

Na papiru 2x brži u single/multicore, duže traje baterija, manje se greje, bolji je displej.
Sveukupno mnogo bolji.
mnogo ljudi kaze da je m1 pro mozda i bolja opcija zbog performance jezgara. moja profesija je iskljucivo vezana za CPU, tako da me ovo malo lomi. dosta programa ne moze da iskoristi sva jezgra, vec koristi iskljucivo performance (kojih M1 ima vise u odnosu na M3). s druge strane, nelogicno mi je da u techu proizvod star 2-3 godine moze da outperformuje novu masinu. doduse, glavni program u kom radim koristi sva jezgra, ali svi ostali koriste iskljucivo performance. ozbiljna dilema...
Od Intela je sigurno bolji ,brzi,hladniji.
intel je fantastican zimi, jer ne moram da palim radijatore u prostoriji

Dobar dan,
planiram kupovinu Macbook-a u narednom periodu.
Interesuje me da li je moguće postaviti regiju USA ili CRO, a podesiti srpski kao sistemski jezik?

Čitam po forumima da setovanje na Srbiju kao regiju rezultuje nekim ograničenjima.
Nisam zahtevan korisnik, i do sada nisam imao kontakta sa MacOS.

Pokvario se izgleda senzor na mišu koji sam do sada koristio, da li je još uvek MX Master 3S najbolji izbor za mac?
Planiram da odem do iStyle da isprobam magic mouse ali mi nešto govori da mi neće odgovarati :D

Verovatno si u pravu, u poređenju sa 3S-om, nikako ti neće odgovarati, jer njega ne možeš da “uhvatiš šakom”. Miš je odličan, ali zahteva navikavanje, pošto se drži palcem i srednjim prstom, a dlan ga ne dodiruje već je par santimetara iznad njega. MX 3S je već budža na koju ne moraš da se navikavaš.🙂

@djakza

Užasan Magic Mouse ako koristiš duže od 15 min. Ovako na oko je lep i fensi. Skrolovanje dok ga maziš je dobro. A ergonomicnost užasna. Desna donja strana šake se veoma zamara jer je cela ruka oslonjena na taj mali deo i stvara se crvenilo od silnog stiskanja kože. Ili na laktu ako iskreneš ruku da sačuvaš šaku. MX Master 3s koji mi je glavni je izmislio za njega ergonomičnost i preciznost pokreta. Ceo dan bez problema. Nije travel friendly kao ovaj magic jel teže stane u torbu za laptop i skrolovanje mi je dosadnije na MX.

Užasan Magic Mouse ako koristiš duže od 15 min...
Bukvalno od reči do reči se slažem, srećom dok sam planirao da ga kupim sam počeo da ga koristim na jednom iMacu i spasao se troška. Kupio sam lepo Razer Hypersonic koji već koristim godinama na poslu i kod kuće.

Vredi li prelazak sa MBP M1 13" na MBA M3 15"?
Vuce me veci ekran,13" je mala.Drugo zvuk na air M3 jel bolji ili losiji?

Na 13" je zvuk jedva primetno bolji, na 15" moze biti veca razlika. Prelazak ima smisla samo ako ti treba veci ekran.

Vredi taman za to sto trazis, 15.3" ekran je bas osetno veci od 13.3, cak i sa 13.6 se primeti veci prostor ali slika je skroz ista - a i zvuk je bolji zbog veceg kucista (i 6 speaker system ima kao i 14 MBP). Takodje GPU je osetno jaci.

Autonomija ce biti tu negde, jer ekran i M3 trose malo vise ali ima vecu bateriju pa je to to.

Bice skuplji i bolji ,i m3 cu da nategnem.M4 je nagodinu ,otom potom.

Na KP postoje MBA M3 skoro novi sa 2-3 ciklusa punjenja ,ali bez kutije.O cemu se radi jesu li poplaseni preko,ili samo sverc?Prodavci imaju dosta pozitivnih.

Najcesce ko kupi u inostranstvu, pogotovo ko ide avionom, ostavi kutiju i nosi u rancu. Znaju da ocarine na granici ako ima kutija, a i zauzima mesto bezveze. Ne mora biti sverc. Sverceri mogu preneti TV od 65" sa kutijom bez problema :).

Drug je donio iz Berlina PS4 u ruksaku prije koju godinu. Ispeglao kutiju i stavio na dno kofera, i prošlo mu. Lud. :D

I ja sam tako sa Tajlanda (gde je apple hardver iz nekog razloga najjeftiniji na planeti). Kutiju rastavio i spakovao, a u malom rancu tri laptopa, win i macbook koje sam poneo + novi macbook.
I niko ništa nije pitao 🙂

Nego kada će da naprave tastaturu koja ne izgleda masno nakon par meseci 🙄

Macbook Pro M3 nam resetuje ruter. Da li je iko ikad imao taj slučaj? :D

Sreća imamo drugi sad samo za njega. Od jutros nam ruši mrežu u kancu, dok smo skontali šta se dešava.

Da.

Kako stisne enter posle kucanja šifre ruter se restartuje.

Na guglu vidim da su ranije imali te probleme, isto Pro.

Na tom ruteru nam razni Macovi, evo meni treći iPad, iphonovi, Androidi, par kompova, jedna VM Ware, nikad problem.

Bilo je ranije problema kada se macbook poveze na mrezu da pukne dns na odredjeni ruterima... ako se dobro secam bio je problem do deljenja Interneta preko MB... probaj da iskljucis u opcijama, internet sharing trazi u settings...

Vrh Dno