Šta je novo?

Apple lagano gubi patent bitku... not!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nesto je i u pravu kovac :) Da se nije M$ u proslosti tako ponasao danas bi imali nekoliko kompanija, u stvari ne znam da li bi imali - sta bi bilo kad bi bilo.. Ali je cinjenica da je M$ ponasanjem koje je nasledio danas Appl€ unistio sta god je mogao

Pazi MS je uradio šta je uradio (voleo bi da fejluju u svemu), ali izgovor da je MS kriv za ponašanje Apple-a je meni malo previše naivno. Mislim da se svim ostalim kompanijama prosto osladilo da se koriste MS taktikom a sa time MS nema veze.

Možda da Apple nema toliku cenu iMac, book pro, air itd možda bi i ljudi više koristili nego ostale laptopove i desktop računare... ALI neee... Ti ne možeš nov da uzmeš ispod 1000€... Da je jeftiniji rado bi uzeo, ako je da kažem "bolji"...

a Xerox je to uradio zbog cega (pustio Apple da se "seta" kroz njihove laobratorije)... i zbog cega je Apple DAO 12% svoje kompanije Xeroxu...

mrzi me da trazim linkove, iskopaj ih sam.

Xerox je tuzio Apple (mislim da sam to gore vec napisao): da je Apple uspeo da dobije spor protiv Microsoftom, Xerox bi po automatizmu dobio spor protiv Apple-a na istoj osnovi! malo kesha nije nikada na odmet... ;)

Des kovace :)

Xerox je to uradio zbog onoga sto pokrece sve kompanije - profita.

Ali stoji cinjenica da Xerox nikada, crno na belo, nije prodao Apple-u nikakva prava, licence, softverski kod ili hardverske sheme, iako ste ti i neki drugi ljudi na forumu tvrdili da jeste. Ne verujem da u Xeroxu nisu shvatili da ce Apple, kada im pokazu sta se desava u laboratorijama, probati da napravi nesto slicno, jer to bi znacilo da u Xeroxu rade budale a ne najbolji inzenjeri toga doba :)

Ukoliko proveris hronologiju videces sledece - softver krece da se patentira tek u osamdesetim, prvo polako, stidljivo, preko presedana (slicno kao sto je ovaj presedan u Apple vs Samsung tuzbi sada), dok 1996. god. nije donesen poseban zakon koji je regulisao problem. Kako je dobro regulisao, vidimo i danas :) Do tada je u Americi bilo nemoguce patentirati apstraktne pojmove (matematicke formule, ideje, algoritme, pa i racunarske programe i postupke u njima), vec samo vrlo konkretne stvari (masine, aparate i sl.).

Moze biti da bi Xerox, da je mogao, zaista i prodao neka eventualna patentna prava Apple-u, ali posto nije mogao da patentira GUI, znaci da i nije.

Ovo, barem meni licno, nije ni bitno. Ja nemam problem da neko vidi koncept i na kontu toga koncepta napravi nesto svoje, niti smatram da tako uopstene koncepte treba racunati u intelektualnu svojinu, jer znam da u programiranju od vidjenog do realizovanog stoji mnogo sati znoja, krvi i suza.

Nego eto.... mislim da je fer da se zna - Apple NIJE kupio od Xeroxa nikakva prava.

edit: typos i sitnice

Poslednja izmena:
Nesto je i u pravu kovac :) Da se nije M$ u proslosti tako ponasao danas bi imali nekoliko kompanija, u stvari ne znam da li bi imali - sta bi bilo kad bi bilo.. Ali je cinjenica da je M$ ponasanjem koje je nasledio danas Appl€ unistio sta god je mogao

Da, samo sto kovac uvek vesto izbegne da se seti da je ne Microsoft, nego bas Apple svojim ******skim pretnjama o tuzbi upropastio GEM, koji je bio jedina prava alternativa Windowsu na PC-ju u to vreme. GEM cak nije bio ni alternativa vec mejnstrim u ranim danima GUI-ja na PC-ju, popularniji i rasireniji od samog windowsa.

Iako se drzim podalje od ovakvih diskusija jer nikuda ne vode, a ima i pristrasnih i sa jedne i sa druge strane, moram da opovrgnem ovu tvoju tvrdnju (makar delimicno).
N95 je izasao pre iPhone-a i imao je Accelerometar koji nije sluzio samo za okretanje fotografija, vec i u igrama. (Ko se seca Resco-ve igre sa balonchicima?)
Takodje, isto 2007. godine je SE izbacio 3 telefona koji su imali accelerometar: W580 (X i Y osa), W910 (X, Y i Z osa) i K850 (X, Y i Z osa). Kod sva tri je accelerometar sluzio za:
- promenu orijentacije fotografija,
- promenu orijentacije u player-u,
- promenu pesme (cimanjem telefona u levu ili desnu stranu),
- pojacavanje i stisavanje muzike (telefoni sa Z osom)
- i igranje igara (cak je i dolazilo uz telefon po koja igra koja je koristila Accelerometar).

Tako da iPhone NIJE uveo accelerometar u svet mobilnih telefona.

Medjutim, misljenja sam da iPhone jeste uticao na nacin na koji danas koristimo telefone. Da li je to slucajnost (trenutak kada se doslo do takve tehnologije) ili nije,... To nije ni vazno.
Zapravo, Nokia 5500 Sport iz 2006. je valjda prvi mobilni sa akcelerometrom.

@priest ipak kada se pogleda malo bolje ona slika je verodostojna sto si poslao, razlika je relativno mala. Za 3 meseca je tesko uraditi uredjaj od 0, ali uraditi ovakav redizajn nije preterano tesko, jer je vecina posla gotova, jedino sto im preostaje je redizajn par alata za livenje plastike, e sada za PCB nemam pojma, ali posto je prakticno isti hw mislim da ni tu nisu preterano nesto mnogo radio. Cak je i meni tak redizajn 10.1 tableta jako jako interesantan bio tada i Samsung mi je bio u najmanju ruku smesan.

@kovacm i da imaju 4 MS Konkurenta, ko ce ca pise software za njih, evo OSX je tek od skora dobio neke kljucne Autodesk-ove proizvode, situacija bi se na kraju verovatno svela na trenutnu.

Nisam ni rekao koji telefon je prvi imao Accelerometer. Moja poenta je bila da se uveliko koristio na mobilnim telefonima i imao siroku primenu i pre iPhone-a. Mozda ima i neki telefon sa Accelerometrom pre 5500 Sport.
Samo sam dopunio tvoju poruku, nisam je negirao.

Ako je postojao, ja ne znam za njega. 5500 sam video kod druga kad je bio skroz nov model. Njemu je trebao gumiran/relativno otporan na padove telefon, drmanje da menja pesmu mu je bila glavna "gledaj šta može" fora. Zato sam upamtio.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se. Nisam procitao "sa razumevanjem". :D

Secam se tog modela. Prilicno je redak bio kod nas. :)

@priest ipak kada se pogleda malo bolje ona slika je verodostojna sto si poslao, razlika je relativno mala. Za 3 meseca je tesko uraditi uredjaj od 0, ali uraditi ovakav redizajn nije preterano tesko, jer je vecina posla gotova, jedino sto im preostaje je redizajn par alata za livenje plastike, e sada za PCB nemam pojma, ali posto je prakticno isti hw mislim da ni tu nisu preterano nesto mnogo radio. Cak je i meni tak redizajn 10.1 tableta jako jako interesantan bio tada i Samsung mi je bio u najmanju ruku smesan.
Isti hardver da ubacis u manje kuciste na takvim uredjajima nemoguca misija, sve je popunjeno do maksimuma.
Koliko ja vidim na slikama sve su morali da promeni zbog oblika ni zvucnik, ni kamera, ni onaj slot (ne znam za sta je) nista vise nije na mestu gde je bilo pre.

@Corvus Corax
Nisu prvi, ali bez sumnje oni su to omasovili na mobilinim telefonima. Posle iPhone svi su to poceli da koriste.

Poslednja izmena:
Pazi MS je uradio šta je uradio (voleo bi da fejluju u svemu), ali izgovor da je MS kriv za ponašanje Apple-a je meni malo previše naivno. Mislim da se svim ostalim kompanijama prosto osladilo da se koriste MS taktikom a sa time MS nema veze.

nije Microsoft kriv za ponasanje Apple-a.
kriv je u smislu da je unistio sve firme koje su mogle da budu konkurencija Apple-u.
(doduse nije ni sam Microsoft kriv, krivi je i Apple koji je imao nenormalne marze... i jos x faktora)

i u pravu si kad kazes: "ostalim kompanijama prosto osladilo da se koriste MS taktikom" - Compaqu, HPu, Dellu... je bilo tako i lakse: da M$ vodi racuna o "komplikovanoj" stvari - softwareu, a da njima prepusti stancanje biciklova/teglica/frizidera; pardon: kompjutera.

u svakom slucaju, ostaje problem da Apple nema konkurenciju danas.

da ne duzim vise, evo ga prvi video fajl. molio bih sve da odvoje sat vremena (najverovatnije ce ga youtube skinuti, vec su mi poslali obavestenje da vlsnistvo neke Mangolije Picturesa ili tako necega...), ili ako nemate vremena/necete da se smarate, makar pogledajte poslednjih desetak minuta:

@salac "Nego eto.... mislim da je fer da se zna - Apple NIJE kupio od Xeroxa nikakva prava." - slazem se.

za dalju raspravu; iskljucivo posle 4 litre piva i 2kg cevapa :D

Poslednja izmena:
i u pravu si kad kazes: "ostalim kompanijama prosto osladilo da se koriste MS taktikom" - Compaqu, HPu, Dellu... je bilo tako i lakse: da M$ vodi racuna o "komplikovanoj" stvari - softwareu, a da njima prepusti stancanje biciklova/teglica/frizidera; pardon: kompjutera.

Ovde bih te ispravio - ne trpaj HP u istu korpu sa Compaq-om i Dell-om, gre'ota je. Compaq i Dell su stvarno bili klasicni sklapaci PC konfiguracija, dok je HP mnogo vise od toga. Proveri sta je sve HP radio/radi i cime se sve bavio/bavi i mislim da ces promeniti misljenje.

za dalju raspravu; iskljucivo posle 4 litre piva i 2kg cevapa :D

Moze, mada meni cevapi nisu obavezni, ali pivo mora :)

Da, samo sto kovac uvek vesto izbegne da se seti da je ne Microsoft, nego bas Apple svojim ******skim pretnjama o tuzbi upropastio GEM, koji je bio jedina prava alternativa Windowsu na PC-ju u to vreme. GEM cak nije bio ni alternativa vec mejnstrim u ranim danima GUI-ja na PC-ju, popularniji i rasireniji od samog windowsa.

ne zaboravim. u pravu si. ali tu ima jos jedan problem: mislim da ni sam Gary Kildall nije verovao toliko u WIMP (GUI). Kada ga gledas u Computer Chronicles nekako mi je ... jednostavno nije bio dovoljno odlucan da je to pravi pravac vec je nastavio da "tuzaka" Microsoft da su mu ukrali 10 godina star CP/M - DOS.

Osim toga, 99% ljudi se drzala DOSa kao pijan plota i odbijali su da uhvate misa u ruke.

evo ga i drugi audio, Steve Jobs prica sjajne stvari 1983 o kompjuterima, UKUSU i jos mnogo toga...

btw znam sta je HP radio... ali je na kraju završio u istom košu ;)

Poslednja izmena:
"People will be spending 2, maybe even 3 hours a day interacting with these machines..." :) Pravi vizionar... :D

Salim se, jeste naravno. Dobar govor, slikovito objasnjeno... Delic istorije u stvaranju. Entuzijazam moze da se sece nozem. Bila su to uzbudljiva vremena... Kada pogledamo danas na sta se svelo, tuzakanje po sudovima i besomucna trka za vecim profitom, sve je to pomalo tuzno.

Poslednja izmena:
Ovo je ona fora sa trollfejsom a neki genije napravio od toga vest.

Offtopic:
Ovde bih te ispravio - ne trpaj HP u istu korpu sa Compaq-om i Dell-om, gre'ota je. Compaq i Dell su stvarno bili klasicni sklapaci PC konfiguracija, dok je HP mnogo vise od toga. Proveri sta je sve HP radio/radi i cime se sve bavio/bavi i mislim da ces promeniti misljenje.
A šta fali sklapačima? Pa ja sam PC zavoleo zato što je bio sklapački računar i nezimerno sam ga više voleo nego iPad sada.

On topic: http://www.theverge.com/2012/8/28/3275607/judge-apple-samsung-injunction-new-post-trial-schedule
Je li ovo provereno?

Poslednja izmena:
Ako su svi ti glupi dizajnerski patenti validni zasto onda appl€ nije platio google za to sto su ukrali pull-down notification center?!?

Appl€ kao komanija je danas daleko gora nego što je to M$ ikada bio i svako ko je nepristrasan to će uvidet...

to ce reci svako ko se ne razume u istoriju racunara. ili je pristrasan. ("Appl€ kao komanija je danas daleko gora nego što je to M$ ikada bio")

1. Microsoft je nefer igrama unistio konkurenciju - kako na polju OSa (DRi, IBM, Novel...) tako i na polju aplikacija (Lotus, WordPerfect, Netscape...)

i kad je kontrolisao 95% trzista racunara, jer su SVI "NEZAVISNI" PROIZVODJACI HARDWAREa morali da se vezu za njih, pravio je razna ****** kako bi unistio preostale kompanije koje nisu zavisile od njega direktno, vec su imale svoje tehnologije: pocevsi od Sun-a i Jave, preko Silicon Graphics i OpenGLa/SoftImagea do pitaj boga cega... (ukljucujuci i Apple kome je pretio da ce ukinuti Office za Mac).

e sad Apple: za razliku od Microsofta, Apple pravi svoj hardware i svoj software i sa njim moze da radi sta hoce. Moze da licencira OS drugima; a isto tako i ne mora. Moze da podrzi Flash, a isto tako i ne mora. Kupac zna sta kupuje, moze da kupi, a ne mora da kupi Apple proizvod (sto nije bio slucaj krajem proslog veka: morao si da kupis Windows jer nista drugo nije ni ostalo).

Razlika je u tome kako je Microsoft stigao do 95% trzista; a kako je Apple stigao do 50% trzista (u mobilnom segmentu).

i na kraju: Apple, za razliku od Microsofta, daje OpenSource zajednici (OpenCL, Webkit, launchd, Grand Central, finansisara CUPS...) dok je Microsoft (dok je bio u poziciji!) radio upravo suprotno: sistematski je unistavaio sve sto je OPEN (od racunarskih protokola do formata fajlova)!

Stvarno? Daj neki primer. Microsoft mrzi open source i zato su pravili svoje verzije open standarda.

Exclusive: Google, Apple CEOs in secret patent talks
Google Inc Chief Executive Larry Page and Apple CEO Tim Cook have been conducting behind-the-scenes talks about a range of intellectual property matters, including the mobile patent disputes between the companies, people familiar with the matter said.

The two executives had a phone conversation last week, the sources said. Discussions involving lower-level officials of the two companies are also ongoing.

Page and Cook are expected to talk again in the coming weeks, though no firm date has been set, the sources said on Thursday. One of the sources told Reuters that a meeting had been scheduled for this Friday, but had been delayed for reasons that were unclear.

The two companies are keeping lines of communication open at a high level against the backdrop of Apple's legal victory in a patent infringement case against Samsung, which uses Google's Android software.

Last Friday, a jury awarded Apple $1.05 billion in damages and set the stage for a possible ban on sales of some Samsung products in a case that has been widely viewed as a "proxy war" between Apple and Google.

One possible scenario under consideration could be a truce involving disputes over basic features and functions in Google's Android mobile software, one source said. But it was unclear whether Page and Cook were discussing a broad settlement of the various disputes between the two companies, most of which involve the burgeoning mobile computing area, or are focused on a more limited set of issues.

Competition between Google and Apple has heated up in recent years with the shift from PCs to mobile devices. Google's Android software, which Apple's late founder Steve Jobs denounced as a "stolen product," has become the world's No.1 smartphone operating system. The popularity of the software has been in tandem with patent infringement lawsuits involving various hardware vendors who use it, including Samsung and HTC.

The latest complaint was filed by Motorola Mobility, now a unit of Google, against Apple at the U.S. International Trade Commission claiming some features of Apple's devices infringe on its patents. A previous lawsuit between the two in a Chicago court was thrown out by a federal judge, who said neither side could prove damages.

Apple in recent months has moved to lessen its reliance on Google's products. Apple recently unveiled its own mobile mapping software, replacing the Google product used in the iPhone, and said it would no longer offer Google's YouTube as a pre-loaded app in future versions of its iPhone.

Cook took the helm at Apple a year ago, and Page stepped into the top job at Google a few months before that.

The conversation between Page and Cook last week did not result in any formal agreement, but the two executives agreed to continue talking, according to one source.

Google's Larry Page, who sat out several public speaking engagements earlier this summer because of an unspecified medical condition affecting his voice, has continued to run Google's business.

Apple and Google declined to comment on any discussions.

http://www.reuters.com/article/2012/08/30/us-google-apple-idUSBRE87T15H20120830

Stvarno? Daj neki primer. Microsoft mrzi open source i zato su pravili svoje verzije open standarda.

Recimo:

SOFTWARE DEVELOPER Microsoft entered the top 20 in the list of Linux kernel contributors, coming in 17th place ahead of Linaro and Canonical.
Microsoft, a firm that many Linux users believe tried to kill off Linux through SCO, is the 17th most active contributor to the Linux kernel project since version 2.6.36. According to figures released by the Linux Foundation, Microsoft submitted 688 changes, one per cent of the overall changelog.
Microsoft's contribution in the grand scale of Linux is tiny, with Red Hat, Intel, Novell and IBM accounting for almost 25 per cent of all changes. Microsoft however is very keen to make Linux distributions work well with its Hyper-V hypervisor, so its kernel contributions are not entirely selfless.

The Inquirer (http://s.tt/18O0o)

Ili čak:

Scott Guthrie, vice president of Microsoft's Server & Tools Business division, has announced that Microsoft is now open sourcing several of its ASP.NET technologies. These technologies include ASP.NET MVC, ASP.NET Web API, and ASP.NET Web Pages (Razor). The source code for these technologies is available under an Apache 2.0 license. Additionally, Microsoft will host the code repositories on Codeplex, which includes Git support. According to Guthrie, this decision will lead to better development collaboration within the community.

Poslednja izmena:
I to je sve? Kernel patchevi da bi virtuelne masine radile.

Offtopic:
A šta fali sklapačima? Pa ja sam PC zavoleo zato što je bio sklapački računar i nezimerno sam ga više voleo nego iPad sada.

Nista, samo kazem. Dell i Compaq su ti bili k'o sto je ovde Comtrade.

Za razliku od njih HP je radio i potpuno svoje racunare (cak se i vode kao kompanija koja je napravila prvi personalni racunar koji se radio u velikim serijama) i svoj operativni sistem (HP-UX).

Poslednja izmena:
I to je sve? Kernel patchevi da bi virtuelne masine radile.

Pored ovoga sto je darius naveo takodje su opensource-ovali EntityFramework(njihov ORM), Nuget(.Net menadzer paketa), SignalR... Contribute-uju jquery-u. Koriste opensource biblioteke u svojim default template-ima za visual studio kao sto su jquery, knockout, Json.Net...

Da da MS i opensource :) Kad videli da ne ide Azure platforma kako treba, ajde moze i linux na istoj... pa moze i Hadoop napravicemo i njega ako treba :) Al zato u svojim projektima obilato koriste open source projekte (lucene na primer, sada pokusavaju i hadoop da nateraju da radi dobro na njihovoj platformi).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno