a Xerox je to uradio zbog cega (pustio Apple da se "seta" kroz njihove laobratorije)... i zbog cega je Apple
DAO 12% svoje kompanije Xeroxu...
mrzi me da trazim linkove, iskopaj ih sam.
Xerox je tuzio Apple (mislim da sam to gore vec napisao): da je Apple uspeo da dobije spor protiv Microsoftom, Xerox bi po automatizmu dobio spor protiv Apple-a na istoj osnovi! malo kesha nije nikada na odmet...
Des kovace
Xerox je to uradio zbog onoga sto pokrece sve kompanije - profita.
Ali stoji cinjenica da Xerox nikada, crno na belo, nije prodao Apple-u nikakva prava, licence, softverski kod ili hardverske sheme, iako ste ti i neki drugi ljudi na forumu tvrdili da jeste. Ne verujem da u Xeroxu nisu shvatili da ce Apple, kada im pokazu sta se desava u laboratorijama, probati da napravi nesto slicno, jer to bi znacilo da u Xeroxu rade budale a ne najbolji inzenjeri toga doba
Ukoliko proveris hronologiju videces sledece - softver krece da se patentira tek u osamdesetim, prvo polako, stidljivo, preko presedana (slicno kao sto je ovaj presedan u Apple vs Samsung tuzbi sada), dok 1996. god. nije donesen poseban zakon koji je regulisao problem. Kako je dobro regulisao, vidimo i danas

Do tada je u Americi bilo nemoguce patentirati apstraktne pojmove (matematicke formule, ideje, algoritme, pa i racunarske programe i postupke u njima), vec samo vrlo konkretne stvari (masine, aparate i sl.).
Moze biti da bi Xerox, da je mogao, zaista i prodao neka eventualna patentna prava Apple-u, ali posto nije mogao da patentira GUI, znaci da i nije.
Ovo, barem meni licno, nije ni bitno. Ja nemam problem da neko vidi koncept i na kontu toga koncepta napravi nesto svoje, niti smatram da tako uopstene koncepte treba racunati u intelektualnu svojinu, jer znam da u programiranju od vidjenog do realizovanog stoji mnogo sati znoja, krvi i suza.
Nego eto.... mislim da je fer da se zna - Apple NIJE kupio od Xeroxa nikakva prava.
edit: typos i sitnice