RazbojNick
Čuven
- Učlanjen(a)
- 05.02.2004
- Poena
- 845
Btw, zabrana prodaje je privremeno ukinuta, jer je Apple izašao sa novim predlogom za razrešenje spora za koji Motorola nije u obavezi da prihvati.
Izvor: ReutersIn a statement issued this morning, the Dusseldorf Regional Court said it found "clear differences" between the 10.1N and Apple's iPad, affirming a preliminary ruling handed down in December, and a similar decision announced in Munich this month. It's certainly not the news that Cupertino wanted to wake up to, but we're also a long way from this drama being over.
Zabrana prodaje je uvedena kao mera pritiska, a privremeno je stavljena van snage, jer je Apple izašao sa novim predlogom, pa ju je sud suspendovao do završetka tih pregovora.Nije u obavezi da prihvati, ali je Apple u obavezi da plati roylaties Motoroli, a Motorola za to trazi 2.25% profita od svih (minus ip4s i ipad2) prodatih uredjaja do sada.Oko toga se najvise i spore. Apple misli da nije fer da se placa tako visok roylaties na 3g patent, jer sam cip kosta mnogo manje i da bi bilo posteno da se placa procenat na chip, ne procenat od prodaje celog uredjaja tj telefona, dok Motorola ne odstupa od svog stava da toliko plate.
Znaci, nema ukidanja a da li ce biti placanja od strane Apple-a jos uvek se ne zna.
Apple hoce da izbegne placanje tog "nameta" tako sto ce dokazati da niko od velikih proizvodjaca (u android svetu) ne placa royalty na 3g. Videcemo dal' ce uspeti.
Ja pročitah baš da će Apple od suda da traži da uputi pozive predstavnicima drugih velikih proizvodjača kako bi na sudu izneli podatak koliko oni plaćaju za iste patente i da nije problem da Apple plati, samo ne toliko. Mislim, ne mogu ni da kažu da neće da plate uopšte, jer je očigledno da neka naknada za korišćenje mora da postoji, a da li je i ako Motorola nekome "oprostila" plaćanje je isključivo njeno pravo da to uradi, kao vlasnika pantenta, što je ne stavlja automatski u obavezu da to uradi svakome, ako tako smatra.
Btw, patent sistem ne treba da propadne, uprkos manama. Treba iskoreniti mane, kao što je patentiranje svega i svačega, a ne onoga što zaista vredi patentirati i što se sme patentirati. Bez patentnog sistema i naknada za korišćenje patenata, nema motiva za razvijanje novih i unapredjivanje postojećih tehnologija. Sa druge strane treba da se ograniči i moć patentnih prava, kako ne bi (previše) gušila napredak.
Imam utisak da neki ljudi prilicno licno dozivljavaju pravne bitke svetskih kompanija...
Čitam ovu temu i ne mogu da se otmem utisku koliko je ovde prisutna navijačka atmosfera.
Kao da većina ovde prisutnih ima akcije u jednoj od pomenutih kompanija ili im neko radi tamo. A posebno mi je interesantno kako se Apple pljuje kao zlikovačko-imperijalistička kompanija kojoj je, gle čuda, jedini cilj profit, dok Google ovde više dođe kao neka altruističko-filantropijska organizacija koja svet vodi ka boljem sutra.
Ne vidim potrebu bavljenja temom u kojoj se multinacionalne kompanije krljaju međusobno, pa čak i što će to, neminovno, da se odrazi po leđima (nas) potrošača, zato što za to apsolutno nema svrhe.
I još jednom, ne postoje "zle" i "dobre" multinacionalne kompanije, to su samo produkti neoliberlanog kapitalizma sa neutaljivom žeđi za profitom, kojima je to u biti jedini cilj.
A mislim da je i Makijaveli jako zadovoljan, gledajući kako se stvari razvijaju u svetu.
Čitam ovu temu i ne mogu da se otmem utisku koliko je ovde prisutna navijačka atmosfera.
Kao da većina ovde prisutnih ima akcije u jednoj od pomenutih kompanija ili im neko radi tamo. A posebno mi je interesantno kako se Apple pljuje kao zlikovačko-imperijalistička kompanija kojoj je, gle čuda, jedini cilj profit, dok Google ovde više dođe kao neka altruističko-filantropijska organizacija koja svet vodi ka boljem sutra.
Ne pogađa me (bar ti znaš da iako koristim Apple fućka mi se za njih), nego trenutno imam višak slobodnog vremena, pa rekoh da kažem i ja koju, s obzirom da se tema u kojima krene krstaški rat u poslednje vreme baš namnožilo, a mislim da nema potrebe.Ja bih se zapitao... ako ti nemas neki "klub" za koji navijas zasto te ovo pogadja?
Pametni su odavno shvatili da su patenti i slicno samo tu da bi firme imale opravdanja za povecanje cena
BTW, oce neko da kladi (u "forum poene") kako ce ici vrednost AAPL stock-a?![]()
Ok, ali opet ne vidim poentu u tome ko je "u pravu" u ovom patentnom ratu?
I Google i Apple hoće samo da klepe onog drugog po ušima i namaknu koje milionče pride, ništa više.
A što se tiče toga koliko šta košta, jedino mogu da kažem da uvek sve mora nešto/nekog da košta. To što na youtube-u ima nešto za free ne znači da je onaj ko kupuje pesme preko iTunes-a (ili kao ja CD-jeve u HD Audio kvalitetu) neko ko baca para, niti da onaj ko skida to radi legalno.
Da ne idem u off, za mene su i Apple i Google potpuno isti, zajedno sa ostalim mastodontima. Cilj: profit!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari