Šta je novo?

Apple lagano gubi patent bitku... not!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Btw, zabrana prodaje je privremeno ukinuta, jer je Apple izašao sa novim predlogom za razrešenje spora za koji Motorola nije u obavezi da prihvati.

Nije u obavezi da prihvati, ali je Apple u obavezi da plati roylaties Motoroli, a Motorola za to trazi 2.25% profita od svih (minus ip4s i ipad2) prodatih uredjaja do sada.Oko toga se najvise i spore. Apple misli da nije fer da se placa tako visok roylaties na 3g patent, jer sam cip kosta mnogo manje i da bi bilo posteno da se placa procenat na chip, ne procenat od prodaje celog uredjaja tj telefona, dok Motorola ne odstupa od svog stava da toliko plate.
Znaci, nema ukidanja a da li ce biti placanja od strane Apple-a jos uvek se ne zna.

Apple hoce da izbegne placanje tog "nameta" tako sto ce dokazati da niko od velikih proizvodjaca (u android svetu) ne placa royalty na 3g. Videcemo dal' ce uspeti.

Ako cemo tako sto Apple ne tuzi sve, nego samo Samsung za neke stvari koji imaju i ostali androidi... Aha, kako sad hoce da svi plate, jer se krenulo na Apple, a dok su oni tuzili kao necemo sve, samo cemo Samsung...

Sent from my Galaxy S 2 powered by ICS Domination

Ovo u stvari Google tuži Apple i traži 2.25% od prihoda ostvarenog prodajom mobilnih i tableta od iPhone 2G pa do danas? Koliko to može da bude love, 5 milijardi dolara, više, manje?

Ne verujem da može to retroaktivno da se primeni, ne bi to prošlo ni u jednom sudu. Postavlja se pitanje onda zašto ih ranije nisu tužili?

2.1 milijarde dolara. Ne od vrednosti telefona, nego od prihoda po telefonu. Da je 2.25% od 500$ koliko kosta ceo ajfon, to bi bilo mnogo milijardi :D
A danas jos jedna nepovoljna vest za Apple:

In a statement issued this morning, the Dusseldorf Regional Court said it found "clear differences" between the 10.1N and Apple's iPad, affirming a preliminary ruling handed down in December, and a similar decision announced in Munich this month. It's certainly not the news that Cupertino wanted to wake up to, but we're also a long way from this drama being over.
Izvor: Reuters

Prvi su krenuli, sada neka se suoce sa posledicama.

Nije u obavezi da prihvati, ali je Apple u obavezi da plati roylaties Motoroli, a Motorola za to trazi 2.25% profita od svih (minus ip4s i ipad2) prodatih uredjaja do sada.Oko toga se najvise i spore. Apple misli da nije fer da se placa tako visok roylaties na 3g patent, jer sam cip kosta mnogo manje i da bi bilo posteno da se placa procenat na chip, ne procenat od prodaje celog uredjaja tj telefona, dok Motorola ne odstupa od svog stava da toliko plate.
Znaci, nema ukidanja a da li ce biti placanja od strane Apple-a jos uvek se ne zna.

Apple hoce da izbegne placanje tog "nameta" tako sto ce dokazati da niko od velikih proizvodjaca (u android svetu) ne placa royalty na 3g. Videcemo dal' ce uspeti.
Zabrana prodaje je uvedena kao mera pritiska, a privremeno je stavljena van snage, jer je Apple izašao sa novim predlogom, pa ju je sud suspendovao do završetka tih pregovora.

Nigde ne videh da Apple tvrdi da niko drugi ne plaća, već smatraju da je tih 2,25% suviše visoka cifra i hoće manju. Medjutim, oni su pre izlaska originalnog iPhone imali ponudu Motorole po pitanju liceniranja i odbili su, a pravili su uredjaje 5 godina ne plativši ijedan cent za korišćene patente. Drugi možda i ne plaćaju direktno kešom, već unakrsnim licenciranjem, ali vrednost transakcija je sigurno primerena cifri koju Motorola traži od Apple.

Poslednja izmena:
Razbojnick, negde sam procitao tu informaciju da ce se najvise hvatati za to, da Android telefoni ne placaju taj procenat no dosta manji a neki uopste ni ne placaju. Pokusacu da izguglam ponovo. Ono sto je zanimljivo da Motorola i Google imaju masu patenata koji su krucijalni za smart telefone WiFi/WLAN, H.264, GPRS, 3g/UMTS... Ako prodje za 3g ovih 2.25% sto je maksimalna nadoknada za koriscenje FRAND patenata, ako sam dobro skapirao, onda su stvarno mnogi a ne samo Apple u problemu. Nadam se da nece proci i da ce puci ceo taj glupi patentni sistem... jer ovo nicemu ne vodi. Nebitno ko ce da "pobedi" Apple ili Google, znam da cemo mi da izgubimo sigurno...

Ja pročitah baš da će Apple od suda da traži da uputi pozive predstavnicima drugih velikih proizvodjača kako bi na sudu izneli podatak koliko oni plaćaju za iste patente i da nije problem da Apple plati, samo ne toliko. Mislim, ne mogu ni da kažu da neće da plate uopšte, jer je očigledno da neka naknada za korišćenje mora da postoji, a da li je i ako Motorola nekome "oprostila" plaćanje je isključivo njeno pravo da to uradi, kao vlasnika pantenta, što je ne stavlja automatski u obavezu da to uradi svakome, ako tako smatra.

Btw, patent sistem ne treba da propadne, uprkos manama. Treba iskoreniti mane, kao što je patentiranje svega i svačega, a ne onoga što zaista vredi patentirati i što se sme patentirati. Bez patentnog sistema i naknada za korišćenje patenata, nema motiva za razvijanje novih i unapredjivanje postojećih tehnologija. Sa druge strane treba da se ograniči i moć patentnih prava, kako ne bi (previše) gušila napredak.

Poslednja izmena:
Imam utisak da neki ljudi prilicno licno dozivljavaju pravne bitke svetskih kompanija...

Ja pročitah baš da će Apple od suda da traži da uputi pozive predstavnicima drugih velikih proizvodjača kako bi na sudu izneli podatak koliko oni plaćaju za iste patente i da nije problem da Apple plati, samo ne toliko. Mislim, ne mogu ni da kažu da neće da plate uopšte, jer je očigledno da neka naknada za korišćenje mora da postoji, a da li je i ako Motorola nekome "oprostila" plaćanje je isključivo njeno pravo da to uradi, kao vlasnika pantenta, što je ne stavlja automatski u obavezu da to uradi svakome, ako tako smatra.

Btw, patent sistem ne treba da propadne, uprkos manama. Treba iskoreniti mane, kao što je patentiranje svega i svačega, a ne onoga što zaista vredi patentirati i što se sme patentirati. Bez patentnog sistema i naknada za korišćenje patenata, nema motiva za razvijanje novih i unapredjivanje postojećih tehnologija. Sa druge strane treba da se ograniči i moć patentnih prava, kako ne bi (previše) gušila napredak.

Motiv za ravijanje novih i unapredjivanje postojecih tehnologija bi trebalo da bude dobrobit covecanstva, a ne trulo bogacenje...

Trebalo bi, ali nije. "Trulo bogacenje" jeste motiv. Zato patentni sistem i postoji.

Poslednja izmena:
I know...cisto da dodam :) Trebalo bi ukinuti patetniranje idejnih resenja, a patentiranje softvera i softverskih sistema svesti na minimalan broj godina...

Imam utisak da neki ljudi prilicno licno dozivljavaju pravne bitke svetskih kompanija...

I treba... ovo uopste ne znaci "platiti onome kome sledi" nego je samo nacin da neko "zivi na teretu prethodnog rada" i da korisnici vise placaju kao efekat toga.
U prevodu - sta god bilo, lose je po nas, pa treba da licno shvatimo :D

Bilo pre par dana, zaboravio da postujem, pročitati celo http://www.androidcentral.com/apple-it-again-calling-injunction-against-galaxy-nexus. Glavni deo sa kojim se potpuno slažem :

"It's time for Google to step in and put a stop to this bullshit. The first patent in question is the same one that was upheld against HTC in a move that shocked the tech community at large, essentially giving Apple the rights to the hyperlink -- something invented over 20 years ago by numerous companies that aren't Apple.

The other three are just as laughable, or would be if not for the fact that Apple was allowed to secure the patents at all. Every single one of them has existed as prior art long before Apple became relevant, yet a patent was granted each and every time. This is the core of the problem. You can't blame Apple for trying, it's cheaper to litigate away your competition than it is to out-innovate them. And make no mistake -- that's exactly what's going on here. Apple wants Android to go away, and a look at any chart that shows market share will tell you why. It's a shitty way to get ahead, but it's too easy not to try. It's going to take a tech giant to change the way this all works, and we know nobody can count on Apple or Microsoft to do it, because this is their system, created the way they like it, and making them rich. If Apple is afraid to go after Google, Google needs to go after Apple instead of sitting on their laurels waiting to ride in and save the day at the last minute."

Kao što kaže autor, nema šanse da im ovako nešto prođe, jer su patenti koji su ovde u pitanju smešni. Samo Google da se probudi iz dubokog sna i da prekine ovo glupiranje Apple-a i postavi ga na svoje mesto.

Poslednja izmena:
Ja se iskreno nadam, mada, verovatno će i Google da krene sa nekim "pregovorima" sa Appleom kada ozvaniči kupovinu Motorole :)

Ako se dobro secam vlasti ili ko vec odobrio je google-u za kupovinu motorole, tako da bice veselo u narednih par meseci, kada google pokaze silu... Nije da mrzim Apple, ali puno se qrce, obice im se to o glavu...

Sent from my SGS2 powered by ICS

Čitam ovu temu i ne mogu da se otmem utisku koliko je ovde prisutna navijačka atmosfera.
Kao da većina ovde prisutnih ima akcije u jednoj od pomenutih kompanija ili im neko radi tamo. A posebno mi je interesantno kako se Apple pljuje kao zlikovačko-imperijalistička kompanija kojoj je, gle čuda, jedini cilj profit, dok Google ovde više dođe kao neka altruističko-filantropijska organizacija koja svet vodi ka boljem sutra.
Ne vidim potrebu bavljenja temom u kojoj se multinacionalne kompanije krljaju međusobno, pa čak i što će to, neminovno, da se odrazi po leđima (nas) potrošača, zato što za to apsolutno nema svrhe.
I još jednom, ne postoje "zle" i "dobre" multinacionalne kompanije, to su samo produkti neoliberlanog kapitalizma sa neutaljivom žeđi za profitom, kojima je to u biti jedini cilj.
A mislim da je i Makijaveli jako zadovoljan, gledajući kako se stvari razvijaju u svetu.

Čitam ovu temu i ne mogu da se otmem utisku koliko je ovde prisutna navijačka atmosfera.
Kao da većina ovde prisutnih ima akcije u jednoj od pomenutih kompanija ili im neko radi tamo. A posebno mi je interesantno kako se Apple pljuje kao zlikovačko-imperijalistička kompanija kojoj je, gle čuda, jedini cilj profit, dok Google ovde više dođe kao neka altruističko-filantropijska organizacija koja svet vodi ka boljem sutra.
Ne vidim potrebu bavljenja temom u kojoj se multinacionalne kompanije krljaju međusobno, pa čak i što će to, neminovno, da se odrazi po leđima (nas) potrošača, zato što za to apsolutno nema svrhe.
I još jednom, ne postoje "zle" i "dobre" multinacionalne kompanije, to su samo produkti neoliberlanog kapitalizma sa neutaljivom žeđi za profitom, kojima je to u biti jedini cilj.

Ma ne... samo ti se cini... to je zbog stila pisanja i nacina na koji iznose svoje stavove i misljenja, mozda i zbog fonta... ova Verdana je "agresivan" font. :d

A mislim da je i Makijaveli jako zadovoljan, gledajući kako se stvari razvijaju u svetu.

Upravo tako. ;)

http://www.macrumors.com/2012/02/14/proview-seeking-to-cut-off-apples-worldwide-supply-of-ipads/

@ringe raja

Opasno masis poentu :).

Najbitnija razlika izmedju Google i Apple-a.

Trenutno Apple zasniva zaradu da ti uzme pare direktno sa kartice (racuna), Google zasniva zaradu da ti sve daje free, ali sa brdom reklama, naravno niko ne kaze da ce ovako ostati doveka. Ono sto im je zajednicko je $ :).

Zato slobodno mogu reci vecina staje na Google-ovu stranu, na reklame se naviknes vremenom (a postoji i ad blocker :)). Prosecnom srpskom a i slobodno cu reci zapadno Eu gradnjaninu nije bas svejedno da li ce da utrosi 15$ na 15 pesama na iTunes-u. Imas 15 pesama ali 15$ manje u dzepu.

Youtube (Google) imas sve pesme u jako dobrom kvalitetu i sve ih moze downloadovati 4free :). Imas 15 pesama, 15$ u dzepu, zadovoljan ti, zadovoljan Google ?

Ja bih se zapitao... ako ti nemas neki "klub" za koji navijas zasto te ovo pogadja? :D
Pametni su odavno shvatili da su patenti i slicno samo tu da bi firme imale opravdanja za povecanje cena :)

BTW, oce neko da kladi (u "forum poene") kako ce ici vrednost AAPL stock-a? :D

Ok, ali opet ne vidim poentu u tome ko je "u pravu" u ovom patentnom ratu?
I Google i Apple hoće samo da klepe onog drugog po ušima i namaknu koje milionče pride, ništa više.
A što se tiče toga koliko šta košta, jedino mogu da kažem da uvek sve mora nešto/nekog da košta. To što na youtube-u ima nešto za free ne znači da je onaj ko kupuje pesme preko iTunes-a (ili kao ja CD-jeve u HD Audio kvalitetu) neko ko baca para, niti da onaj ko skida to radi legalno.
Da ne idem u off, za mene su i Apple i Google potpuno isti, zajedno sa ostalim mastodontima. Cilj: profit!

Ja bih se zapitao... ako ti nemas neki "klub" za koji navijas zasto te ovo pogadja? :D
Pametni su odavno shvatili da su patenti i slicno samo tu da bi firme imale opravdanja za povecanje cena :)

BTW, oce neko da kladi (u "forum poene") kako ce ici vrednost AAPL stock-a? :D
Ne pogađa me (bar ti znaš da iako koristim Apple fućka mi se za njih), nego trenutno imam višak slobodnog vremena, pa rekoh da kažem i ja koju, s obzirom da se tema u kojima krene krstaški rat u poslednje vreme baš namnožilo, a mislim da nema potrebe.
A što se tiče patentnog sistema u Americi... no comment:)

Ja sam i ranije napisao, nije ni bitno ko je u pravu, ako se ovo nastavi samo cemo mi korisnici da budemo na gubitku, oni nece. Imaju mase "sledbenika" i jedni i drugi i uvek ce biti onih koji ce kupovati nesto zato sto je Apple ili zato sto je iza necega Google....
Nadam se da ce se maniti vise tih patent ratova i da ce se vratiti inovacijama zbog cega su obe kompanije tu gde trenutno jesu. Lideri svako u svom segmentu.

Ja očekujem Apple konzolu za igranje koja će da ima 3D prikaz. iPlay ili takav neki maštoviti naziv.

3D prikaz je apsolutno nekorisna stvar. Popularno jeste ali je još uvek bezveze i posle toliko pokušaja da se probije i postavi kao mainstream.

Ok, ali opet ne vidim poentu u tome ko je "u pravu" u ovom patentnom ratu?
I Google i Apple hoće samo da klepe onog drugog po ušima i namaknu koje milionče pride, ništa više.
A što se tiče toga koliko šta košta, jedino mogu da kažem da uvek sve mora nešto/nekog da košta. To što na youtube-u ima nešto za free ne znači da je onaj ko kupuje pesme preko iTunes-a (ili kao ja CD-jeve u HD Audio kvalitetu) neko ko baca para, niti da onaj ko skida to radi legalno.
Da ne idem u off, za mene su i Apple i Google potpuno isti, zajedno sa ostalim mastodontima. Cilj: profit!

Patentni rat, jedni gube, pa putem tuzbe pokusavaju da sputaju druge (Apple vs Google, Samsung vs Apple itd.). Naravno, tu si u pravu, sve zavisi od coveka do coveka, ali mladje generacije trenutno usled nedostatka novca (jer zavise od roditelja) jure u ovom slucaju pesme 4free, kada te generacije odrastu jako tesko ce poceti da placaju pesme jer su vec navikli na nesto jeftinije.

Rekoh, imaju isti cilj, profit, samo do tog profita stizu na drugaciji nacin. Najbolje bi bilo da ostane kako je trenutno stanje, da se nista ne menja, jer eventualni pobednik bi drugu kompaniju izbacio iz igre i izgubili bismo zdravu konkurenciju :(.

@alfa daj kvote :).

3D, slicno je prosao kao i video poziv u vreme 3G tehnologije.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno